Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LFF vadovai nenorėjo pasaulio čempionato be žiūrovų: „Priimtas geriausias sprendimas“

Didžiausias 2020 metų sporto renginys Lietuvoje neįvyks. Kiek uždelsusi, FIFA priėmė sprendimą nukelti pasaulio salės futbolo čempionatą į 2021-ųjų rudenį. Tokio verdikto ir laukusiai Lietuvos futbolo federacijai (LFF) tokia situacija sukels rūpesčių, bet atvers ir naujų galimybių.
Tomas Danilevičius ir Edgaras Stankevičius
Tomas Danilevičius ir Edgaras Stankevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Rinktinė turės dar vienerius metus pasiruošti“, – per improvizuotą virtualiu būdu vykusią spaudos konferenciją sakė LFF prezidentas Tomas Danilevičius.

Niekada tokio rango turnyruose nedalyvavę Lietuvos salės futbolininkai, kaip ir futbolo gerbėjai, LFF vadovų „didžiausiu sporto renginiu per Nepriklausomybės istoriją“ vadinamo turnyro turės palaukti dar metus.

Nuspręsta čempionatą nukelti lygiai metams – turėjęs vykti 2020 m. rudenį, dabar jis bus surengtas 2021 m. rugsėjo 12 – spalio 3 dienomis. Vienintelis pokytis – viena diena sutrumpėjusi turnyro trukmė.

FIFA svarstė čempionatą rengti anksčiau – ateinantį gruodį arba 2021 m. birželį, bet LFF juos nuo šių datų perkalbėjo.

Šiais atvejais pasaulio čempionatui Lietuvoje būtų iškilusios skirtingos grėsmės – žiemą greičiausiai tektų kovoti dėl arenų su tarptautiniuose turnyruose žaidžiančiais šalies krepšinio klubais, o vasarą – su kitais didžiaisiais sporto renginiais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pasaulio salės futbolo čempionato emblemos pristatymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pasaulio salės futbolo čempionato emblemos pristatymas

„Sporto sezono metu, ypač krepšinio atveju, nuo spalio mėnesio, kai startuoja tarptautiniai turnyrai, neturėtume galimybės rengti turnyrą trijuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Būtų didelė arenų apkrova, tad galimybės organizuoti čempionatą gruodžio mėnesį, kai Eurolygoje pasitaiko ir dvigubų savaičių, nebuvo. Tai būtų per daug sudėtinga, – aiškino LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius. – Buvo svarstytas variantas čempionatą surengti ir birželio mėnesį, bet tada Lietuvoje turėtų vykti olimpinis krepšinio atrankos turnyras, taip pat prasidės Europos futbolo čempionatas, liepą startuos ir olimpinės žaidynės. Vasaros metu kviesti žmones į arenas nebūtų tikslinga, taigi priimtas geriausias sprendimas.“

Pasak LFF vadovo, variantas šį rudenį surengti turnyrą be žiūrovų net nebuvo svarstomas.

„Nesvarstėme, nes norėjome, kad visa Lietuva turėtų galimybę stebėti čempionatą. Be to, tikimės didelio turistų antplūdžio, ypač iš tų šalių, kurių sirgaliai yra keliaujantys. Tikrai nesvarstėme rengti turnyro be žiūrovų, nes norime padaryti šį renginį išskirtiniu, kad Lietuvos žmonės ir visa Europa galėtų stebėti tai gyvai arenose“, – aiškino E.Stankevičius.

Variantas čempionatą nukelti į 2021 m. rudenį LFF tiko ir dėl elementarios priežasties – tai papildomi metai pasiruošimui, ypač kalbant apie infrastruktūrą.

Turime dar papildomus metus pasiruošti.

„Turime dar papildomus metus pasiruošti, – guodėsi federacijos generalinis sekretorius. – Per šį laikotarpį pasikeis situacija – kai kurios treniruočių bazės atsinaujins ir susitvarkys, kas leis turėti geresnį vaizdą bendrame kontekste. Kretingos sporto salė kitais metais jau turėtų būti paruošta, tad joje galėsime vykdyti treniruotes. Kai kurios salės per tą laiką bus nenaudojamos, kai kurios – sutvarkytos.

O iš organizacinės pusės jau būtume pasiruošę ir šiam rugsėjui. Organizacinis komitetas dirba, darbai nėra nutrūkę, o artimiausiu metu laukia pokalbis su FIFA turnyrų direktoriais – aptarsime visas sritis, kaip toliau organizuosime darbą.“

Nei E.Stankevičius, nei LFF prezidentas T.Danilevičius dar negali pasakyti, kiek papildomai kainuos sprendimas nukelti pasaulio čempionatą. Pasak jų, infrastruktūrinių išlaidų gali net sumažėti, bet tikslesnių skaičių prognozuoti jie dar nesiryžo.

„Kalbėsime su FIFA dėl tam tikrų išlaidų padidėjimo ar sumažėjimo. Kalbant apie infrastruktūrą, mūsų padėtis yra šiek tiek kitokia – šiais metais buvo numatytas kai kurių salių remontas, bet jeigu atsiranda nauji sporto objektai, tai natūralu, kad jų nebereikės tvarkyti. Dėl to kai kurios (išlaidų) eilutės gali sumažėti. Bet dar anksti kalbėti apie tai, kas padidės ir sumažės“, – sakė E.Stankevičius.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius

LFF galvoms teks iš naujo rezervuotis ir Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos arenas, kurių prireiks rengiant planetos pirmenybes.

Jie dar šiandien išsiųs raštus su naujausia informacija arenų valdytojams ir savivaldybėms, kuriose vyks čempionato rungtynės arba komandų treniruotės, o vos pasibaigus karantinui tikisi pokalbius pratęsti ir gyvai.

„Su arenomis pasirašyti trišaliai kontraktai, kuriuose aiškiai nurodyta, kad čempionatas vyks 2020 metais. Turėsime su arenomis pasirašyti naujas sutartis arba priedus prie senų sutarčių, kuriose įvardinsime konkretesnes datas“, – aiškino T.Danilevičius.

Papildomų rūpesčių turės ne tik LFF. Už viešbučių rezervacijas čempionato dalyviams atsakinga FIFA turės persiderėti komandų apgyvendinimo sąlygas.

„Kalbant viešbučių rezervacijas, tai yra pakankamai didelė ir ženkli suma. Bet komandų ir delegatų apgyvendinimu rūpinasi FIFA ir ji pasirašo sutartis su viešbučiais. Mes tame nedalyvaujame, nebent prisidedame organizaciniais klausimais“, – patikino E.Stankevičius.

LFF teks spręsti ne tik organizacinius turnyro klausimus, bet ir Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio Jevgenijaus Ryvkino ateitį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jevgenijus Ryvkinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jevgenijus Ryvkinas

Su specialistu iš Ukrainos buvo sudaryta sutartis iki 2020 m. spalio pabaigos, tačiau nukėlus pasaulio pirmenybes, bus bandoma pratęsti bendradarbiavimą.

„Artimiausiu metu, kai rinktinės treneris perdėlios pasiruošimo programą, kalbėsimės dėl naujo kontrakto ir jo pratęsimo iki kitų metų spalio mėnesio“, – Edgaras Stankevičius.

Kai rinktinės treneris perdėlios pasiruošimo programą, kalbėsimės dėl naujo kontrakto.

Čempionato nukėlimo klausimas buvo svarbus ir tam, kad būtų spėta užbaigti atrankos kovas. Kol kas iš 24 vietų užpildytos tik 13, o vilčių kitąmet vykti į Lietuvą neatsisakė bent kelios dešimtys salės futbolo rinktinių.

Tiesa, kaip ir kada bus pratęstos atrankos kovos dar nėra aišku – pirmiausia reikia sulaukti koronaviruso pandemijos ir karantino pabaigos.

„Dar nėra sprendimų. Šiuo metu vietas turnyre turi 13 komandų, įskaitant ir šeimininkę Lietuvą. Kai kurių žemynų konfederacijos dar nėra pabaigusios savo atkrintamųjų varžybų, tad jos pačios turės apsispręsti, kaip tą padaryti ir užbaigti atranką į pasaulio čempionatą. Šiuo metu sprendimų nėra, nes turime sulaukti, kada pasibaigs karantinas“, – sakė T.Danilevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Danilevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Danilevičius

Ar LFF vadovai nesibaimina, kad situacija nepasitaisys ir po metų ir pirmenybes galiausiai teks rengti apytuštėse arenose?

„Šiuo metu sunku prognozuoti, kas bus po metų. Tikimasi, kad antrasis protrūkis rudenį, tad stebėsime situaciją ir dirbsime. Sunku prognozuoti jau vien tai, kas bus šį rudenį, kaip Lietuvos žmonės iš vartotojiškos pusės reaguos į renginius ir sportą. O kas bus dar po metų ir kaip tai gali daryti įtaką turistų srautui... Natūralu, kad kažkiek jis sumažės, bet vartotojų įpročių pokyčių, kurie pasireikš, dabar nuspėti negalime – galbūt jie kaip tik bus to išsiilgę ir norės keliauti?“ – vylėsi E.Stankevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius