Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio čempionato belaukiant: 32 įdomiausi turnyro faktai

Iki svarbiausio metų sporto renginio liko visai nedaug - birželio 14-ąją dieną Rusijoje startuos 2018 metų pasaulio čempionatas, kuriame 32 stipriausios planetos komandos visą mėnesį kovos dėl svarbiausio futbolo trofėjaus.
Neymaras rungtynėse su Kroatija
Neymaras rungtynėse su Kroatija / „Scanpix“ nuotr.

Pasaulio čempionatas turi gilią istoriją – prieš 88-erius metus pirmajame oficialiame FIFA čempionate, surengtame Urugvajuje, čempionais tapo šeimininkai, finale po rezultatyvios kovos 4:2 įveikę kitus Pietų Amerikos atstovus – Argentiną.

Nuo to laiko daugiausiai pasaulio čempionato trofėjų į savo lentyną papildė brazilai – jie yra penkiskart planetos čempionai. Dabartiniai turnyro nugalėtojai, vokiečiai, yra laimėję vienu trofėjumi mažiau, tačiau disciplina pasižyminti Vokietijos komanda į Rusiją išvyksta siekti tik pačių aukščiausių tikslų.

Rusijoje netrūks spalvingų komandų – pradedant nuo menkai kam žinomos Saudo Arabijos iki mažiau nei Vilnius gyventojų turinčios Islandijos.

15min artėjančios futbolo šventės progos pateikia 32 įdomiausius Rusijoje įvyksiančio pasaulio čempionato faktus:


1. Tai bus 21-as pasaulio čempionatas, organizuotas didžiausios futbolo bendruomenės FIFA. Rusija šias pirmenybes surengs pirmą kartą savo šalies istorijoje.

2. Iš 32-ejų komandų pasaulio čempionate debiutuos dvi naujos rinktinės – Panama ir Islandija.

3. Pasaulio čempionatas bus išsibarstęs po 11-a skirtingų Rusijos miestų. Visos pirmenybių rungtynės bus žaidžiamos 12-oje stadionų – vienintelė Maskva turės dvi futbolo arenas.

„Scanpix“ nuotr./Stadionas Maskvoje.
„Scanpix“ nuotr./Stadionas Maskvoje.

4. Nuo 1986-ųjų metų pasaulio čempionėmis tapo tik tos komandos, kurios užėmė pirmąją vietą savo grupėje.

5. Išskyrus 2010-ųjų metų pasaulio čempionatą Pietų Afrikoje, visos šeimininkės nuo pat turnyro įkūrimo prasibraudavo į atkrintamųjų etapą. Tik šešios iš 30-ies komandų, surengusių čempionatą, tapo čempionėmis (paskutinė – 1998-ųjų metų Prancūzija).

6. Pasaulio čempionėmis kol kas yra tapusios tik Europos ir Pietų Amerikos komandos – 11 kartų triumfavo europiečiai, dar devynis kartus taurę į savo rankas paėmė Pietų Amerikos atstovai.

7. Brazilija, turinti daugiausiai planetos pirmenybių titulų (5), yra vienintelė nacionalinė komanda, kuri dalyvavo visuose pasaulio čempionatuose.

8. Pasaulio čempionato istorijoje buvo vos trys komandos, kurios laimėjo absoliučiai visas turnyro rungtynes – Urugvajus (1930 m.), Italija (1938 m.) ir Brazilija (1970 ir 2002 m.).

9. Vokietija sieks tapti pirmąja komanda, nuo 1962-ųjų metų laimėjusia pasaulio čempionatą du kartus iš eilės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos futbolininkai laimėjo 2014 metų Pasaulio futbolo čempionatą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos futbolininkai laimėjo 2014 metų Pasaulio futbolo čempionatą

10. Dviejų paskutinių pasaulio čempionatų metu į titulo apgynimą nusitaikiusios komandos – Italija (2010 m.) ir Ispanija (2014 m.) – iš turnyro pasitraukė po grupių etapo.

11. Portugalija gali tapti ketvirta komanda, kuriai pavyko paeiliui laimėti ir Europos, ir pasaulio čempionatą. Tokiu pasiekimu gali pasigirti tik Vakarų Vokietija, Prancūzija ir Ispanija.

12. Italija, į pasaulio čempionatą nepatekusi pirmą kartą nuo 1958-ųjų metų, yra viena iš šešių komandų, kuri yra laimėjusi šį turnyrą, tačiau nesivaržysianti Rusijoje.

13. Meksika yra daugiausiai kartų pasaulio čempionate žaidusi komanda (16), kuriai niekada nepavyko tapti čempione.

14. Šveicarija yra vienintelė komanda, nepraleidusi nei vieno įvarčio viso čempionato metu. Jie 2006-ais metais per ketverias rungtynes iš savo vartų netraukė nė vieno kamuolio.

15. 11-a iš 62-ejų Anglijos rinktinės rungtynių pasaulio čempionate baigėsi rezultatu 0:0 – daugiausiai iš visų pirmenybėse dalyvavusių komandų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Anglijos futbolo rinktinė prieš susitikimą su Lietuva
AFP/„Scanpix“ nuotr./Anglijos futbolo rinktinė prieš susitikimą su Lietuva

16. Brazilija yra daugiausiai raudonų kortelių šiame turnyre gavusi komanda – 11. Argentina savo sąskaitoje turi 10, o Urugvajus – 9.

17. Peru komanda, kuri žaidė pačiame pirmajame pasaulio čempionate, į pirmenybes pateko pirmą kartą nuo 1982-ųjų metų. 36 metai – ilgiausia pertrauka tarp visų Rusijoje dalyvaujančių nacionalinių komandų.

18. Daugiausiai įvarčių vieno čempionato metu buvo pelnyta 1998-ais ir 2014-ais metais – 171. Mažiausiai įvarčių buvo užfiksuota 2010-ais metais Pietų Afrikoje – 145.

19. Rezultatyviausios pasaulio čempionato rungtynės buvo sužaistos 1954-ais metais, kai Austrija rezultatu 7:5 nugalėjo Šveicariją.

20. Vokietijos rinktinė yra rezultatyviausiai žaidžianti komanda paskutiniuose trijuose pasaulio čempionatuose – tiek 2006-ais (14), tiek 2010-ais (16), tiek ir 2014-ais (18).

„Scanpix“ nuotr./Joachimas Lowas
„Scanpix“ nuotr./Joachimas Lowas

21. Prancūzui Justui Fontaine'ui iki šiol priklauso 1958-ais metais užfiksuotas rezultatyvumo rekordas – jis vieno čempionato metu pelnė 13 įvarčių. Savo ruožtu rusui Olegui Salenko priklauso vienų rungtynių rezultatyvumo rekordas – penki įvarčiai į Kamerūno vartus 1994-ais metais.

22. Iš šiais metais pasaulio čempionate dalyvausiančių žaidėjų rezultatyviausias yra Vokietijos rinktinės atakų lyderis Thomasas Mulleris – 10 įvarčių, iš kurių po penkis krito Pietų Afrikoje ir Brazilijoje.

23. Thomasas Mulleris šiame čempionate taip pat bus daugiausiai rezultatyvių perdavimų atlikęs žaidėjas – 6. Už jį daugiau rezultatyvių perdavimų per visą šio turnyro istoriją yra atlikęs tik Diego Maradona (8), Grzegorzas Lato (7) ir Pierre‘as Littbarski (7).

„Scanpix“ nuotr./Daugiausiai uždirbantys pasaulio futbolininkai – Thomas Mulleris
„Scanpix“ nuotr./Daugiausiai uždirbantys pasaulio futbolininkai – Thomas Mulleris

24. Paskutinį kartą vienam žaidėjui čempionato metu pelnyti 10 įvarčių pavyko 1970-ais metais – juo tapo vokietis Gerdas Mulleris. Nuo to karto geriausią statistiką vieno čempionato metu užfiksavo legendinis brazilas Ronaldo – aštuoni įvarčiai.

25. Miroslavas Klose, Pele ir Uwe Seeleris yra vieninteliai žaidėjai, kuriems pavyko pelnyti bent vieną įvartį keturiuose pasaulio čempionatuose. Šį pasiekimą šiame čempionate gali pasiekti tik trys žaidėjai: Cristiano Ronaldo, Timas Cahillas ir Rafaelis Marquezas.

26. Meksikos rinktinės gynėjas Rafaelis Marquezas gali pakartoti Antonio Carbajalio ir Lotharo Matthauso sužaistų penkių pasaulio čempionatų rekordą.

27. Visi pasaulio čempionatai buvo laimėti tų komandų, kurioms vadovavo tos pačios šalies pilietybę turintys treneriai.

28. Urugvajaus rinktinės treneriui Oscarui Tabarezui tai bus jau ketvirtas pasaulio čempionatas su nacionaline komanda. Nė vienas iš Rusijoje dalyvaujančių strategų tokiu pasiekimu pasigirti negali.

„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo
„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

29. Rusija, žaisdama ne kaip Tarybų Sąjungos komanda, dar niekada nėra išėjusi iš pasaulio čempionato grupės – ji pasiekti atkrintamųjų nesugebėjo 1994-ais, 2002-ais ir 2014-ais metais.

30. Lenkijos rinktinė, pasaulio čempionate žaisianti pirmą kartą po 12-os metų, per paskutines šešerias šio turnyro rungtynes nelaimėjo nė vienerių iš jų ir nepelnė nė vieno įvarčio.

31. Portugalijos futbolo žvaigždė Cristiano Ronaldo buvo naudingiausiai Europos atrankoje į pasaulio čempionatą žaidęs futbolininkas – 15 įvarčių ir trys rezultatyvūs perdavimai.

32. Beveik pusė planetos gyventųjų (3,2 mlrd.) stebėjo praėjusį pasaulio čempionatą Brazilijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius