Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

E grupės apžvalga: ar naujas treneris prikels Vokietiją ir ar sužavės jaunoji Ispanija?

15min tęsia pažintį su 2022-ųjų FIFA pasaulio čempionato dalyviais. Pristatome E grupę, kurioje žais Vokietija, Ispanija, Kosta Rika ir Japonija.
E grupės lyderiai
E grupės lyderiai / „Scanpix“ nuotr.

Vokietija

Prieš ketverius metus neapgynusi planetos čempionų titulo, Vokietija pirmą kartą nuo 2008-ųjų į Katarą atvyko su nauju treneriu.

Sunku prognozuoti, ko galima tikėtis iš keturiskart pasaulio čempionų. Hanso Flicko rezultatai nuo tada, kai 2021 m. jis perėmė trenerio pareigas iš Joachimo Löwo, vargu ar nuteikia labai optimistiškai.

Vokietija laimėjo tik dvejas iš pastarųjų aštuonerių rungtynių, 5:2 pranokusi susilpnėjusią Italiją ir 1:0 nugalėjusi Omaną. Kur kas daugiau problemų išryškino pralaimėjimas namuose Vengrijai ir lygiosios 3:3 Anglijoje.

Rungtynėse su Vengrija vokiečiai kontroliavo kamuolį, bet labai vangiai kūrė progas prieš sunkiai, bet nepriekaištingai veikusią varžovų gynybą.

Rungtynėse su Anglija vokiečiai iššvaistė dviejų įvarčių persvarą ir galiausiai buvo priversti patys gelbėtis, kai Havertzas 87-ąją minutę ištraukė lygiąsias.

Pasaulio futbolo čempionato E grupėje Vokietija susitiks su Ispanija, Japonija ir Kosta Rika.

Visoms trims varžovėms teikia vilčių tai, kad vadovaujant H.Flickui vokiečiai buvo praleidę bent po vieną įvartį septyniuose mačuose iš eilės.

Likus keturioms dienoms iki šio čempionato starto Vokietija Maskate 1:0 nugalėgo Omaną, tačiau jų žaidimas ir vėl neįtikino.

H.Flickas mėgavosi trofėjais Miuncheno „Bayern“ klube ir turėjo pradėti naują Vokietijos erą po nuviliančio J.Löwo atsisveikinimo praėjusių metų Europos čempionate. 16 metų etapas su J.Löwu baigėsi pralaimėjimu „Euro 2020“ aštuntfinalyje prieš Angliją (0:2).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hansi Flickas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hansi Flickas

Kai kurie teigė, kad treneris trauktis turėjo anksčiau. 2014 m. Brazilijoje J.Löwas atvedė Vokietiją iki pasaulio čempionų titulo, tačiau po ketverių metų sekė žemiausias įmanomas taškas – Rusijoje čempionų titulą gynę vokiečiai iškrito po grupės etapo, pralaimėję Pietų Korėjai.

H.Flickas naujame darbe startavo aštuoniomis pergalėmis iš eilės, tačiau pažymėtina, jog jos buvo iškovotos prieš tokias šalis kaip Armėnija, Lichtenšteinas, Šiaurės Makedonija ir Islandija – komandas, kurias Vokietija visada privalo įveikti.

Ženklų, jog naujasis treneris sugebėjo pagydyti paveldėtą rinktinę, kol kas nėra.

Tiesa, jis grąžino į rinktinę Thomasą Mullerį, kurį anktesnis treneris jau buvo nurašęs. „Bayern“ simbolis išlieka pagrindiniu H.Flicko sudėties žaidėju, bet Toni Krooso pasitraukimas iš komandos, atrodo, kol kas yra labai skausmingas.

Imago / Scanpix nuotr./Joshua Kimmichas
Imago / Scanpix nuotr./Joshua Kimmichas

Madrido „Real“ žvaigždė užleido savo vietą Joshua Kimmichui ir Leonui Goretzkai, o šalia jų neblogai įsipaišo ir İlkay'us Gündoğanas, tačiau ramybės ir solidumo šiai Vokietijos rinktinei vis tiek trūksta.

Vokietijos futbolo sirgaliams jau kuris laikas nerimą kelia tiek gynyba, tiek atakos smaigalys. Timo Werneris taip ir neįsitvirtino Londono „Chelsea“ komandoje, buvo priverstas sugrįžti į „RB Leipzig“, bet galiausiai nežibėjo ir ten. Viskas baigėsi tuo, jog H.Flickas puolėją paliko namuose.

Optimizmo vokiečiams suteikia nebent devyniolikmečio „Bayern“ atakuojančio saugo Jamalo Musialos forma. Galima drąsiai sakyti, kad jis šiuo metu yra vienas įdomiausių Europos futbolo talentų, sugebantis vokiečiams pasiūlyti nenuspėjamumo kortą.

Sudėtis

Vartininkai: Manuel Neuer (Bayern Munich), Marc-Andre ter Stegen (Barcelona), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt)

Gynėjai: Armel Bella-Kotchap (Southampton), Matthias Ginter (SC Freiburg), Christian Gunter (SC Freiburg), Thilo Kehrer (West Ham), Lukas Klostermann (RB Leipzig), David Raum (RB Leipzig), Antonio Rudiger (Real Madrid), Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), Niklas Sule (Borussia Dortmund)

Saugai: Julian Brandt (Borussia Dortmund), Leon Goretzka (Bayern Munich), Ilkay Gundogan (Manchester City), Jonas Hofmann (RB Leipzig), Joshua Kimmich (Bayern Munich), Jamal Musiala (Bayern Munich)

Puolėjai: Karim Adeyemi (Borussia Dortmund), Niclas Fullkrug (Werder Bremen), Serge Gnabry (Bayern Munich), Mario Gotze (Eintracht Frankfurt), Kai Havertz (Chelsea), Youssoufa Moukoko (Borussia Dortmund), Thomas Muller (Bayern Munich), Leroy Sane (Bayern Munich)

Treneris

Hans Flick

Ispanija

Šių metų pasaulio futbolo čempionate Ispanija atrodys šiek tiek kitaip.

Nesitikėkite, kad jos sudėtyje pamatysite tokius veteranus kaip Sergio Ramosą, Gerardą Piqué, Andresą Iniestą ar Davidą Silva.

Vietoj jų paraiškoje ieškokite tokių jaunuolių kaip Pedri Gonzálezas, Gavi Páezas ir Nico Williamsas.

Ispanija surinko tikrai jauną komandą, bet vis tiek svajoja apie pirmą didelį prizą nuo 2012-ųjų, kai buvo iškovotas trečiasis Europos čempionų titulas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pedri
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pedri

Pedri yra 19 metų ir jis jau įsitvirtino rinktinėje. Aštuoniolikmetis Gavi ne taip seniai tapo jauniausiu žaidėju, debiutavusiu ir įmušusiu įvartį „La Roja“ komandoje, būdamas vos 17 metų. Neseniai jis laimėjo Kopa trofėjų, skiriamą geriausiam pasaulio jaunesniam nei 21 metų žaidėjui. Pernai šį apdovanojimą laimėjo Pedri.

Liepą 20 metų sulaukęs N.Williamsas taip pat greitai įsitvirtino rinktinėje.

Šalia šio trejeto L.Enrique turi ir devyniolikmečius Yeremy Pino ir Ansu Fati.

Beveik pusę rinktinės sudėties Katare sudaro net 25 metų neturintys žaidėjai.

„Tačiau visi šie jaunuoliai turi neįtikėtiną talentą ir gali daug prisidėti prie komandos“, – duodamas interviu „The Associated Press“ visai neseniai sakė 30-metis puolėjas Pablo Sarabia.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luisas Enrique
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luisas Enrique

Ispanijos rinktinės strategas L.Enrique į savo pirmąjį pasaulio čempionatą kaip treneris vyksta su drąsia ir jauna sudėtimi, tačiau komandoje yra ir vyresnių žaidėjų, kurie turėtų atsverti jaunavišką entuziazmą – Sergio Busquetsas, Césaras Azpilicueta, Koke Resurrecciónas, Dani Carvajalas, Jordi Alba.

„Turiu būrį jaunimo ir kelis veteranus. Esame komanda, kuri gali pasipriešinti bet kam“, – įsitikinęs treneris.

L.Enrique komanda pasiekė „Euro 2020“ pusfinalį ir praėjusių metų Tautų lygos finalą, bet juose pralaimėjo atitinkamai Italijai ir Prancūzijai.

Prieš abu turnyrus ispanai daug vilčių į savo komandą nedėjo, bet L.Enrique įrodė, kad jau dabar turi labai konkurencingą komandą.

Į šių metų pasaulio pirmenybes ispanai keliauja laimėję principinę akistatą prieš Portugaliją ir antrus metus iš eilės patekę į Tautų lygos finalo ketvertą.

Pastarąjį Ispanijos pasirodymą pasaulio futbolo čempionate paženklino gėdingas trenerio Juleno Lopetegui atleidimas likus vos kelioms dienoms iki komandos debiuto.

J.Lopetegui po 2016 m. Europos pirmenybių vedė Ispaniją į 20 nepralaimėtų rungtynių, tačiau buvo skubiai atleistas iš pareigų, nes sutiko dirbti Madrido „Real“ treneriu, iš anksto nepranešęs apie tai Ispanijos futbolo federacijai.

Staigus vadovų pasikeitimas kainavo brangiai – Ispanija aštuntfinalyje pralaimėjo baudinių seriją Rusijai.

2014 m. Brazilijoje Ispanijai sekėsi dar prasčiau – ji neperžengė grupės etapo.

Sudėtis

Vartininkai: Unai Simon (Athletic Bilbao), Robert Sanchez (Brighton), David Raya (Brentford).

Gynėjai: Cesar Azpilicueta (Chelsea), Dani Carvajal (Real Madrid), Eric Garcia (Barcelona), Hugo Guillamon (Valencia), Pau Torres (Villarreal), Aymeric Laporte (Manchester City), Jordi Alba (Barcelona), Jose Gaya (Valencia).

Saugai: Sergio Busquets (Barcelona), Rodri Hernandez (Manchester City), Gavi (Barcelona), Carlos Soler (Paris St-Germain), Marcos Llorente (Atletico Madrid), Pedri Gonzalez (Barcelona), Koke Resurreccion (Atletico Madrid).

Puolėjai: Ferran Torres (Barcelona), Nico Williams (Athletic Bilbao), Yeremi Pino (Villarreal), Alvaro Morata (Atletico Madrid), Marco Asensio (Real Madrid), Pablo Sarabia (Paris St Germain), Dani Olmo (RB Leipzig), Ansu Fati (Barcelona).

Treneris

Luis Enrique

Kosta Rika

Trys geriausi Kosta Rikos futbolininkai paskutinį kartą pasaulio čempionate žais kartu.

Vartininkas Keyloras Navasas, puolėjas Bryanas Ruízas ir vidurio saugas Celso Borgesas buvo komandoje, kuri 2014 m. pasaulio čempionate Brazilijoje pasiekė ketvirtfinalį, o 2018 m. dar kartą žaidė pasaulio čempionate

37-erių metų B.Ruízas jau patvirtino, kad po šių metų turnyro Katare baigs karjerą rinktinėje.

Kartu su 35-erių K.Navasu ir 34-erių C.Borgesu jis pasiekė su Kosta Rika geriausią visų laikų rinktinės rezultatą. Brazilijoje kostarikiečiai sensacingai laimėjo grupę, aplenkę Italiją, Urugvajų ir Angliją, o aštuntfinalyje po baudinių serijos nugalėjo graikus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Keyloras Navasas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Keyloras Navasas

Kosta Rikos treneris Luisas Fernando Suárezas pripažįsta, kad jo komandos lyderis sensta. B.Ruízas atrankos turnyre tikrai nedemonstravo geriausio futbolo, bet treneris yra linkęs ir toliau pasitikėti savo labiausiai patyrusiu žaidėju.

Kosta Rikos burtai ir vėl nelepino. Katare „Ticos“ teks kautis su trimis geriau vertinamais priešininkais.

Turnyrui Katare Kosta Rikai vėl teko sunkus burtų kelias – ji pateko į E grupę su Ispanija, Vokietija ir Japonija.

„Svarbiausia, kad kiekvienas mūsų žaidėjas suprastų prieš ką žaidžiame, – kalbėjo L.Suárezas. – Akivaizdu, kad Ispanija turės kamuolio kontrolę, Japonija išnaudos visą aikštės plotį, Vokietija – intensyvumą.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luisas Fernando Suarezas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luisas Fernando Suarezas

62-ejų metų treneris pasaulio čempionate irgi nebus naujokas. 2006-aisiais kolumbietis į planetos čempionatą išvedė Ekvadoro rinktinę, o po aštuonerių metų tą patį padarė ir su Hondūru.

Kosta Rikos futbolo gerbėjai tikisi, kad treneris liks poste dar bent ketverių metų ciklui ir po šio turnyro.

Į rinktinės sudėtį jis neblogai įliejo ir keletą naujų veidų, įskaitant su „Nottingham Forest“ sutartį pasirašiusį aštuoniolikmetį saugą Brandoną Aguilerą ar „Sunderland“ talentą Jewisoną Bennette'ą.

Pastarąjį treneris į nacionalinę rinktinę atsivedė dar jam žaidžiant vietinėse šalies pirmenybėse.

Būtent J.Bennette'as atliko perdavimą Joelioui Campbellui, kai šis pelnė įvartį lemiamame atkrintamųjų mače prieš Naująją Zelandiją, po kurio Kosta Rika tapo paskutine šio pasaulio čempionato dalyve.

Šis pasaulio čempionatas šaliai bus jau šeštasis. Iki šiol „Ticos“ su stipriausiomis planetos komandomis žaidė 1990, 2002 ir 2006, 2014 ir 2018 metais.

Sudėtis

Vartininkai: Keylor Navas (Paris St-Germain), Esteban Alvarado (Herediano), Patrick Sequeira (CD Lugo)

Gynėjai: Francisco Calvo (Konyaspor), Juan Pablo Vargas(Millonarios FC), Kendall Waston (Saprissa), Oscar Duarte (Al-Wehda), Daniel Chacon (Colorado Rapids), Keysher Fuller (Herediano), Carlos Martinez (San Carlos), Bryan Oviedo (Real Salt Lake), Ronald Matarrita (Cincinnati)

Saugai: Yeltsin Tejeda (Herediano), Celso Borges (Alajuelense), Youstin Salas (Saprissa), Roan Wilson (Grecia), Gerson Torres (Herediano), Douglas Lopez (Herediano) Jewisson Bennette (Sunderland), Alvaro Zamora (Saprissa), Anthony Hernandez (Puntarenas FC), Brandon Aguilera (Nottingham Forest), Bryan Ruiz (Alajuelense)

Puolėjai: Joel Campbell (Leon), Anthony Contreras (Herediano) Johan Venegas (Alajuelense)

Treneris

Luis Fernando Suárez (Kolumbija)

Japonija

Japonija šiame pasaulio čempionate yra išsikėlusi ambicingą tikslą – peržengti aštuntfinalio barjerą.

Šalis pasaulio čempionate žais septintą kartą iš eilės ir tris pastaruosius turnyrus baigė aštuntfinalio etape.

Prieš ketverius metus japonai aštuntfinalyje 2:3 dramatiškai nusileido Belgijai, 2010 m. po baudinių serijos buvo eliminuoti Paragvajaus, o 2002 m., kai šalis turnyrą rengė kartu su Pietų Korėja, 0:1 nusileido Turkijai.

Japonijos treneris Hajime Moriyasu neslepia, jog šį kartą norėtų žengti toliau, bet tai padaryti grupėje turint tokias sunkiasvores, kaip Ispanija ir Vokietija, nebus lengva.

„Scanpix“ nuotr./Takumi Minamino
„Scanpix“ nuotr./Takumi Minamino

Japonams teko, ko gero, pati sudėtingiausia grupė. Ispanija ir Vokietija nuolat minimos tarp tokių turnyro favoričių, o Kosta Rika pastaruosiuose pasaulio čempionatuose irgi būdavo labai konkurencinga komanda.

„Nemanau, kad laimėsime, jei žaisime taip pat, kaip tai darėme šešis pastaruosius turnyrus. Manau, kad pirmiausia turėtume būti kitokie“, – įsitikinęs Japonijos rinktinės treneris.

Reikia pripažinti, kad H.Moriyasu turi iš ko rinktis. Vartų gynyba veikiausiai bus patikėta Shuichi Gondai, o gynybą cementuos Londono „Arsenal“ gynėjas Takahiro Tomiyasu ir dviejuose pasaulio čempionatuose jau žaidęs Maya Yoshida.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Hajime Moriyasu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Hajime Moriyasu

„Stuttgart“ kapitonas Wataru Endo ir Hidemasa Morita užims atraminių saugų pozicijas, o puikų praėjusį sezoną turėjęs ir su Frankfurto „Eintracht“ Europos lygos taurę laimėjęs Daichi Kamada konstruos japonų atakas.

Specialistai pažymi, kad dabartinė Japonijos rinktinė turi užtektinai talento, tačiau svarbiausiuose mačuose jai gali pristigti tokių varžybų patirties.

Sudėtis

Vartininkai: Shuichi Gonda (Shimizu S-Pulse), Daniel Schmidt (Sint-Truiden), Eiji Kawashima (Strasbourg).

Gynėjai: Miki Yamane (Kawasaki Frontale), Hiroki Sakai (Urawa Reds), Maya Yoshida (Schalke), Takehiro Tomiyasu (Arsenal), Shogo Taniguchi (Kawasaki Frontale), Ko Itakura (Borussia Monchengladbach), Hiroki Ito (Stuttgart), Yuto Nagatomo (FC Tokyo).

Saugai: Wataru Endo (Stuttgart), Hidemasa Morita (Sporting CP), Ao Tanaka (Fortuna Dusseldorf), Gaku Shibasaki (Leganes), Kaoru Mitoma (Brighton), Daichi Kamada (Eintracht Frankfurt), Ritsu Doan (Freiburg), Junya Ito (Reims), Takumi Minamino (Monaco), Takefusa Kubo (Real Sociedad), Yuki Soma (Nagoya Grampus).

Puolėjai: Daizen Maeda (Celtic), Takuma Asano (Bochum), Ayase Ueda (Cercle Bruges).

Treneris

Hajime Moriyasu

Parengta pagal AP pranešimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius