-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio futbolo čempionato atrankos turnyro Europos zonos apžvalga

53 Europos rinktinės penktadienio vakarą pradės kelią į 2014-ųjų pasaulio futbolo čempionatą. 15min.lt pažvelgė į visas Europos atrankos zonos grupes, kurios kovos dėl trylikos kelialapių į Braziliją. Į pasaulio čempionatą pateks devynios grupių laimėtojos ir keturios geriausios antras vietas užėmusios ekipos.
Ispanijos futbolo rinktinė
Ispanijos futbolo rinktinė - dabartinė pasaulio čempionė. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pastaba: skliausteliuose – kiekvienos komandos dabartinis FIFA reitingas.

A grupė: Kroatija (9), Serbija (42), Makedonija (97), Belgija (40), Škotija (47), Velsas (45).

Itin ryškių favoritų arba autsaiderių grupėje nėra. Dėl pirmų dviejų vietų aršiausiai turėtų kovoti Serbijos, Kroatijos ir Belgijos rinktinės, dėl paskutinių – Velsas ir Makedonija. Pastarosioms puikus pasiekimas būtų ir ketvirtoji vieta, į kurią realiausiai pretenduoja Škotija.

Nereikėtų nustebti, jei grupėje pirmą liktų Belgija – komandoje pilna itin perspektyvaus, tačiau jau patyrusio jaunimo – Edenas Hazardas, Axelis Witselis, Moussa Dembelle, Marouane Fellaini, Vincentas Kompany. Tačiau neaišku, ar jie jau pribrendo pergalėms.Serbai žaidė paskutiniuose dviejuose pasaulio čempionatuose, Kroatai nedalyvavo tik pastarajame, tačiau šiemet buvo Lenkijoje ir Ukrainoje. Būtent ši patirtis ir bus pagrindinis Balkanų šalių koziris.

B grupė: Italija (6), Danija (10), Čekija (19), Bulgarija (89), Armėnija (53), Malta (139).

Favoritas aiškus – Europos vicečempionai italai į Braziliją turėtų važiuoti laimėję grupės varžybas. Toliau prognozuoti sunkiau – tiek Danija, tiek Čekija pajėgios užimti antrą vietą. Tačiau stipriau po sėkmingo Europos čempionato atrodo danai, kurių žaidėjai jaunesni, tačiau jau turintys patirties. Dabartinė čekų karta jau baigia savo kelią, tad šis turnyras gali būti jiems paskutinis.

Į duobę pastaraisiais metais krito Bulgarija, kurios gretose nematysime didžiausios žvaigždės – Dimitaro Berbatovo. Be jo bulgarams varžovė bus netgi Armėnija, kuri atrankoje į „Euro 2012“ sugebėjo aplenkti lietuvių varžovę Slovakiją. Maltai būtų didžiulis pasiekimas, jei sukrapštytų nors 3-4 taškus.

C grupė: Vokietija (2), Švedija (18), Airija (26), Austrija (49), Farerų Salos (154), Kazachstanas (142).

Vokiečių tikslas – pasaulio taurė, tad nereikėtų nustebti, jei atrankos pabaigoje komanda bus iškovojusi visas pergales. Švedams turėtų pasisekti finišuoti antriems, nes nei Airija, nei Austrija neturi tokio kalibro žaidėjų kaip Zlatanas Ibrahimovičius.

Austrai pasaulio čempionate paskutinį kartą žaidė 1998-aisiais ir turėtų praleisti ir ateinantį. Tačiau jauna ir ambicinga rinktinė turėtų prasimušti į vėlesnius turnyrus. Airija ir Austrija kovos dėl 3-4, o Farerai ir Kazachstanas – dėl paskutinių vietų. Sunku tikėtis, kad pastarosios rinktinės iškovos bent vieną pergalę prieš pirmojo ketverto ekipas.

D grupė: Nyderlandai (8), Turkija (35), Vengrija (37), Rumunija (57), Estija (55), Andora (199).

Po visą Europą prajuokinusio fiasko Europos čempionate olandai bus pikti. Naujasis treneris Louisas van Gaalas jau parodė, kad bus griežtas – į pirmųjų rungtynių sudėtį neįtraukė Rafaelio Van der Vaarto, Ibrahimo Affelay ir Gregory Wan der Vielio.

Dėl antros vietos kausis kaip visada ambicingi ir perspektyvūs turkai ir vengrai. Žiūrint į sudėtį, stipresnė atrodo Turkija, tačiau Vengrijos pusėje – labiau patyrę, įvairiuose Europos klubuose rungtyniaujantys žaidėjai. Estai tokių žygdarbių kaip per „Euro 2012“ kvalifikacija nebepakartos, tačiau kovos su visais, o aplenkti Rumuniją tikrai gali. Nenustebkite, jei Andora liks be taškų.

E grupė: Norvegija (34), Slovėnija (24), Šveicarija (20), Albanija (84), Kipras (135), Islandija (118).

Paskutinį kartą Norvegija dideliame futbolo turnyre buvo 1998-ųjų pasaulio čempionate. Ši grupė juos tiesiog verčia nutraukti nemalonią seriją. Pastaruosiuose dviejuose pasaulio čempionatuose buvusi Šveicarija į „Euro 2012“ neprasimušė, tačiau naujoji karta šioje grupėje gali nuveikti daug. Slovėnija į kovą dėl pirmų vietų įsiterpti vargu ar gali.

Likusias tris vietas išsidalins gana lygios Albanijos, Kipro ir Islandijos rinktinės. Tačiau iš jų tik kipriečiai galbūt sugebės įkąsti pirmam trejetui.

F grupė: Portugalija (4), Rusija (13), Izraelis (75), Šiaurės Airija (129), Azerbaidžanas (107), Liuksemburgas (106).

Portugalai Brazilijoje tikrai bus, nes koją šioje grupėje kišti jiems gali nebent rusai, kurie A arba E grupėje būtų favoritai. Kad Rusijos rinktinė vieną dieną gali žaisti lyg ant sparnų, o kitą lyg metalinėmis kojomis jau matėme Europos čempionate. Tad vilčių įkąsti rusams turės ir Izraelis su Š.Airija.

Azerbaidžano rinktinė lygesnės kovos tikėtis gali nebent su dviem pastarosiomis rinktinėmis, o Liuksemburgas – tik su Azerbaidžanu.

G grupė: Graikija (11), Slovakija (45), Bosnija ir Hercegovina (30), Lietuva (116), Latvija (94), Lichtenšteinas (149).

Žiūrint realiai, dėl kelialapio rimtai kovos tik graikai, slovakai ir bosniai. Lietuviai ir latviai neturi tokių žvaigždžių kaip Marekas Hamšikas (Slovakija) ar Edinas Džeko (Bosnija ir Hercegovina), o ir žaisti kiekvienose rungtynėse tolygiai gerai nesugeba. Žinoma, bus rungtynių, kai įkąs favoritams, tačiau tikėtis bent antros vietos - labai sunku.

Praėjusio pasaulio čempionato išsišokėliai slovakai tikėsis pakartoti sėkmę. Jų jaunimas jau subrendo ir įgavo patirties, tad patekti į Braziliją jie tikrai gali. Pagrindinis Graikijos ginklas – neįkainojama patirtis ir šlovingi veteranai. Nors jų rungtynės ir toliau bus nuobodžiai gynybinės, bet grupės favoritai vis dėlto yra jie. Bosniai – stiprūs puolime, tačiau silpnesni gynyboje ir galimybių taip pat turi. Tikėkimės, kad Lichtenšteinas liks be taškų – bent jau neišsiveš jų iš Lietuvos.

H grupė: Anglija (3), Juodkalnija (48), Ukraina (39), Lenkija (56), Moldova (141), San Marinas (206).

Dar viena grupė, kur favoritai aiškūs – Anglams konkurenciją sudarys nebent ukrainiečiai. Nors Andrejus Ševčenka baigė karjerą, tačiau jaunų ir talentingų futbolininkų rinktinėje yra, o varžovai kovoje dėl antros vietos – ne iš stipriųjų. Juodkalnija ir Lenkija turėtų varžytis dėl 2-3 vietos, tačiau ukrainiečiams įkritus į duobę, galėtų pabandyti liptelėti aukščiau.

Moldova, kaip ir atrankoje į „Euro 2012“, iškovos šešis taškus prieš San Mariną ir dar kokį vieną kitą prieš likusias ekipas.

I grupė: Ispanija (1), Prancūzija (15), Baltarusija (76), Gruzija (86), Suomija (96).

Ispanija turėtų grupę pražygiuoti neišbarsčiusi nė taško. Prancūzams didelės konkurencijos, su sąlyga, kad jie susitvarkys užkulisinius reikalus, sudaryti taip pat neturėtų niekas. „Les Bleus“ žemiau antros vietos nenukris, tačiau ispanų iš pirmosios irgi neišstums.

Likusios komandos bandys varžytis dėl trečios vietos, kurią turbūt užims mūsų kaimynai, nes Gruzija ir Suomija - mažesnio kalibro komandos ir už Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius