Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio futbolo čempionato išvada – daugiausia įvarčių įmušė Vladimiras Putinas

Nors prancūzai ir kroatai finalo dar nesužaidė, pagrindinis pasaulio čempionato laimėtojas jau aiškus – tai Vladimiras Putinas. Tai skelbiančios antraštės mirga Vakarų žiniasklaidoje. Apžvalgininkai neabejoja – savo ir šalies įvaizdžius tarptautinėje arenoje Rusijos prezidentui pavyko stipriai pagerinti. Tačiau namuose reikalai klostosi ne taip gerai – V.Putino reitingas čempionato metu nusmuko į kelerių metų žemumas, nepaisant sėkmingo Rusijos rinktinės pasirodymo ir šaliai skriejančių pagyrų.
Kroatijos prezidentė ir Vladimiras Putinas
Kroatijos prezidentė ir Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Krymo aneksija, kariniai veiksmai Rytų Ukrainoje ir Sirijoje, kišimasis į rinkimus Vakarų valstybėse, bandymas Didžiojoje Britanijoje nunuodyti dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą, sankcijos Rusijai ir V.Putino izoliacija, žmogaus teisių pažeidimai ir ekonominiai sunkumai pačioje šalyje – tokiomis temomis paprastai kalbama užsienyje apie Rusiją. Visa tai neigiančiam V.Putinui čempionatas tapo proga pabandyti atitraukti dėmesį nuo savo agresyvios politikos ir pateikti kitokios Rusijos įvaizdį. Tad kaip pavyko?

Pats V.Putinas susitikime su buvusiomis pasaulio futbolo žvaigždėmis kalbėjo, kad per čempionatą „daug stereotipų apie Rusiją paprasčiausiai sugriuvo. [...] Žmonės pamatė, kad Rusija yra svetinga šalis, draugiška savo lankytojams.“

Jam antrino ir FIFA, kurią pastaraisiais metais krėtė korupcijos skandalai, prezidentas Gianni Infantino, teigdamas, kad „visi įsimylėjo Rusiją.“

„Man žmonės sakė, kad policija Raudonojoje aikštėje šypsosi. Tai nuostabu. Būtent tokia yra Rusija. Tai naujas įvaizdis, kurį mes turime apie Rusiją“, – tvirtino G.Infantino.

„Scanpix“ nuotr./Giannis Infantino ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“ nuotr./Giannis Infantino ir Vladimiras Putinas

Rusija mėnesiui pavirto Ozo šalimi

BBC žurnalistas Steve`as Rosenbergas, kuris Maskvoje gyvena daugiau kaip 20 metų, rašo, kad pastarąjį mėnesį Rusijos sostinę iš tiesų vos atpažįsta.

„Negaliu prisiminti laiko, kai miestas jautėsi labiau atsipalaidavęs, labiau kosmopolitiškas ir labiau svetingas. Negaliu prisiminti ir tokios didelės prezidento V.Putino viešųjų ryšių sėkmės“, – rašo S.Rosenbergas.

Maskvos gatvės pilnos dainuojančių ir šokančių spalvingų sirgalių iš įvairių pasaulio šalių. Stadionai nauji, kelionės traukiniais į varžybų vietas nemokamos, jokio futbolo chuliganų smurto. Tai, pasak S.Rosenbergo, užsienio sirgaliams paliko teigiamą įspūdį ir sukėlė kontrastą įprastam autoritarinės šalies įvaizdžiui. Žurnalistas rašo, kad visi užsienio sirgaliai, su kuriais jis kalbėjosi, buvo maloniai nustebę. O vienas britas netgi teigė: „Viskas, ką britų vyriausybė sakė apie Rusiją, yra melas. Tai propaganda.“

„Bet trumpos kelionės į šią Ozo šalį neužtenka, kad pamatytum visą V.Putino Rusijos paveikslą. Policininkai dabar gal šypsosi, bet jie nesišypsojo gegužę, kai vaikė protestą prieš V.Putiną Puškino aikštėje“, – rašo S.Rosenbergas.

„Scanpix“ nuotr./Gianni Infantino ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“ nuotr./Gianni Infantino ir Vladimiras Putinas

Mato tik išdailintą paradinę pusę

Panašiai portalui LRT.lt kalba ir Vilniaus politikos analizės instituto vyriausiasis analitikas Marius Laurinavičius. Pasak jo, iš tiesų Rusijos įvaizdis tarp dalies užsienio sirgalių turėjo pagerėti, nes Rusija moka tokiems renginiams pasiruošti, be to, turistams apskritai neįmanoma pamatyti tikrojo šalies veido.

„Sirgaliai, kurie ten nuvažiavo, būdami turistais iš principo negali pamatyti, kokia ta valstybė yra. Jie mato šventę – paradinę, fasadinę pusę, kuri dar labiau išdailinta. Prisimenant istoriją ir Potiomkino kaimus, žinome, kaip Rusija tokiems dalykams ruošiasi.

Aišku, kad poveikis yra, tas visiškai natūralu. Bent jau kažkokiai daliai Vakarų žmonių, ir ne tik Vakarų, įspūdis apie šį kruviną kriminalinį režimą susidarė gerokai geresnis negu turėtų būti“, – sakė M.Laurinavičius. Jo nuomone, dauguma vakariečių apskritai per daug nemąsto, kokia yra Rusija – ji atrodo tolima ir todėl jiems grėsmės nekelianti.

Čempionato metu surengta protestų dėl Rusijoje įkalinto ukrainiečių režisieriaus Olego Sencovo bei dėl pensinio amžiaus didinimo. Keli aktyvistai, prie stadiono Sankt Peterburge reikalavę išlaisvinti O.Sencovą, buvo sulaikyti, tačiau kiti protestai, atrodo, praėjo be incidentų. „Aišku, [režimas] ir tuos dalykus išnaudoja savo propagandai ir dezinformacijai. Kažkokių ekscesų čempionato metu rodyti jiems nėra jokio noro ir pagrindo“, – sako M.Laurinavičius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Laurinavičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Laurinavičius

„Didesnės pergalės net sugalvoti negalima“

LRT.lt pašnekovo teigimu, prie V.Putino pergalės prisideda ir Vakarų šalių lyderiai, kurie neboikotuoja čempionato.

„Jeigu pasaulis užmerkia akis į tai, kad karas Ukrainoje tebevyksta ir čempionato metu žūsta žmonės, kad Rusija kaltinama ataka cheminiu ginklu Didžiosios Britanijos teritorijoje ir būtent čempionato metu miršta net ne Rusijos perbėgėliai, ne S.Skripalis, o Didžiosios Britanijos piliečiai nuo tos pačios medžiagos, jeigu visi per pasaulio čempionatą staiga pamiršta, kad V.Putino rankos kruvinos dėl Malaizijos „Boeing“ numušimo Rytų Ukrainoje, nors prieš čempionatą galutinai paskelbta, kas Rusija kalta, ir visi šypsodamiesi atvažiuoja, spaudžia rankas...

Ir Prancūzijos prezidentas atvažiuos, ir kiti, ir visiems viskas gerai. Tai didesnės pergalės šitam mafijiniam V.Putino režimui net sugalvoti negalima. Mano požiūriu, istorinės paralelės yra labai reikšmingos: geriausias palyginimas, man rodos, yra su Hitlerio 1936 m. olimpinėmis žaidynėmis. Ir jeigu mes neišmokom tų istorinių pamokų, tai blogiau tik mums patiems“, – sako M.Laurinavičius.

Tiesa, bent Nyderlandai numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo, kuriuo iš Amsterdamo skrido ir 196 jų piliečiai, nepamiršo. Legendinis futbolininkas Marco van Bastenas, kuris yra ir FIFA techninio vystymosi departamento vadovas, savo šalyje sulaukė kritikos po apsilankymo pas V.Putiną.

Jerry Skinneris, teisininkas, atstovaujantis nukentėjusioms šeimoms, teigė, kad M. van Bastenas turėjo pasakyti V.Putinui, kad tai jis atsakingas už mirtis.

Kalbant apie Vakarų šalis, kurių rinktinės žaidė čempionate, kai kurios, kaip antai Didžioji Britanija, Lenkija, Islandija, pirmenybes boikotavo, bet Prancūzijos, Ispanijos, Kroatijos vadovus tribūnose matėme.

Švedija, kuri iš pradžių ketino čempionatą boikotuoti, nuomonę pakeitė, kai šalies rinktinė pateko į atkrintamąsias varžybas. Aiškindama tokį žingsnį Švedijos užsienio reikalų ministrė Margot Wallstrom sakė: „Dabar yra kita situacija. Futbolas turėtų būti kažkuo, kas vienija.“

Per finalą, į kurį atvyks V.Putinas, stadione vėl bus Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Kroatijos prezidentė Kolinda Grabar-Kitarovic.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino ir Emmanuelio Macrono susitikimas Sankt Peterburge
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino ir Emmanuelio Macrono susitikimas Sankt Peterburge

Tikisi ir ekonominės naudos

Kaip rašo BBC žurnalistas S.Rosenbergas, kai pasaulio čempionatas baigsis, kitas iššūkis Kremliui bus trumpalaikę viešųjų ryšių sėkmę paversti ilgalaikiais diplomatiniais laimėjimais: „Daug priklausys nuo platesnio geopolitinio žaidimo, kurį Rusija dabar žaidžia. Ir čia atrodo V.Putinas laimi – jau pirmadienį jis susitiks su [JAV prezidentu Donaldu] Trumpu.“

Rusijoje tikimasi, kad įvaizdžio pagerinimas turės teigiamos įtakos ir ekonomikai. Kaip „Reuters“ sakė sporto rinkodaros konsultantas Jonas Tibbsas, konsultavęs Rusiją dėl Sočio olimpinių žaidynių, tai iš tiesų gali suveikti: „Tarptautinės kompanijos, kurios bijojo investuoti Rusijoje ar pasitraukė arba rengiasi pasitraukti, pakeis savo nuomonę ir galvos – nėra taip blogai, kaip manėme.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Donaldas Trumpas

Reitingai pasiekė kelerių metų žemumas

O kokių laimėjimų V.Putinui pasaulio čempionatas atnešė šalies viduje?

Pasak M.Laurinavičiaus, didžiuliai sporto renginiai tarp gyventojų paprastai sukelia patriotizmo pliūpsnį ir „valdžiai, ypač tokio autoritarinio režimo kaip V.Putino, tai labai naudinga.“

Vis dėlto namuose šįkart reikalai klostosi ne taip gerai, nepaisant net ir to, kad Rusijos rinktinė, kuri prieš čempionatą buvo „nurašyta“, pasirodė sėkmingai – pasiekė ketvirtfinalį, o tai geriausias rezultatas posovietinės Rusijos istorijoje.

V.Putino reitingai čempionato metu ėmė stipriai kristi ir pasiekė žemumas, kurių nebuvo nuo 2014 m. Kaip penktadienį paskelbė vietos žiniasklaida, valstybinio Rusijos visuomenės nuomonės tyrimų centro duomenis, V.Putino, kaip prezidento, veiklą dabar palankiai vertina 63,4 proc. respondentų. Tai šiek tiek daugiau nei prieš savaitę, kai reitingas tebuvo 62,5 proc. Kita apklausa pateikia dar žemesnius skaičius. O prasidedant čempionatui V.Putino veiklą palankiai vertino 78 proc. respondentų.

Reitingo kritimas siejamas su pensinio amžiaus reforma, apie kurią buvo paskelbta pirmąją čempionato dieną. Pagal vyriausybės Valstybės Dūmai pateiktą projektą, pensinį amžių vyrams iki 2028-ųjų ketinama pailginti nuo 60 iki 65 metų, o moterims iki 2034-ųjų – nuo 55 iki 63 metų.

Apžvalgininkai mano, kad valdžia paskelbdama apie reformą pirmą čempionato dieną tikėjosi, jog žmonės tokiu metu ją priims lengviau.

Tačiau žurnalistas, knygų apie sportą autorius Simonas Kuperis komentare, publikuotame „Financial Times“, rašo, kad vis dėlto namuose V.Putinas greičiausiai negaus net trumpalaikės naudos.

„Rusai gali diferencijuoti. Jiems patinka būti Pasaulio taurės šeimininkais, bet nepatinka finansiniai sunkumai ir staiga jiems pasakoma, kad turės dirbti ilgiau. [...]

Juolab kad jis [V. Putinas] praleido nacionalinių emocijų piką – Rusijos mačus su Ispanija ir Kroatija. Jis neatvyko greičiausiai bijodamas, kad komanda pralaimės. Nors jis vis tiek nesugeba parodyti džiaugsmo. [...] V.Putinui Pasaulio taurė buvo vidutiniška“, – mano S.Kuperis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius