-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavykęs pokštas: kaip lietuviu apsimetęs komikas tapo Austrijos klubo treneriu

Balandžio 1-oji – diena, kai juokauja kas tik netingi. Vieni pokštai jau iš pirmo žvilgsnio atrodo lyg klasta, o kitus perprasti galima tik gerai palaužius galvą. Vis dėlto mažai kas gali prilygti pokštui, kurį prieš daugiau nei du dešimtmečius iškrėtė Austrijos futbolo klubas.
Vokietis sėkmingai apsimetė treneriu iš Lietuvos
Vokietis sėkmingai apsimetė treneriu iš Lietuvos / Daruber lacht die Welt nuotr.
Temos: 1 Austrija

Graco AK klubas 1999 m. pavasarį ruošėsi svarbiam miesto derbiui prieš Graco „Sturm“ komandą, kai klubo gerbėjus ir žaidėjus sukrėtė netikėta žinia – likus vos dienai iki mačo gerbiamą ekipos vyriausiąjį trenerį Klausą Augenthalerį keičia niekam nežinomas strategas iš Lietuvos.

„Prisimenu, kaip pagalvojau: „Tai keista. Kodėl mus iškviečia treniruotis vidurdienį, kai paprastai renkamės 3 val. dienos?“ – kalbėdamas su „The Athletic“ prisiminė tuometinis Graco klubas saugas Gregoras Poetscheris.

Atvykęs į treniruotę jis sužinojo, kad priežastis – pokyčiai trenerio pozicijoje.

K.Augenthalerį, 1990 m. laimėjusį pasaulio čempionatą su Vokietijos rinktine ir buvusį Miuncheno „Bayern“ futbolininką, keičia Panevėžio „Ekraną“ treniravęs Albertas Klimawiszys – žmogus su vešliais ūsais, „mullet“ stiliaus šukuosena ir cigarete burnoje.

Į šį vaidmenį įsijautė vienos Vokietijos televizijų komikas Hape'as Kerkelingas. Tą jis padarė puikiai – jau po kelių valandų naujasis „lietuvis“ vedė AK komandos treniruotę.

Nors nepatikėjusių tokiais pokyčiais galėjo būti, abejones blaškė pats K.Augenthaleris. Įprastai nejuokaujantis vokietis sušaukė spaudos konferenciją ir pareiškė atsistatydinantis.

„Buvome šokiruoti, – prisiminė G.Poetscheris. – Buvome tikri, kad Auge (trenerio pravardė – red.past.) liks čia ilgam, kad pasistengs, jog AK taptų elitiniu klubu. Lygoje mums sekėsi puikiai – buvome treti, tad palikti komandą prieš derbį, svarbiausias sezono rungtynes, atrodė nesuprantama.“

Pokyčiais sunkiai galėjo patikėti ir į spaudos konferenciją atvykę žurnalistai, bet K.Augenthaleris juos patikino, kad tai tiesa.

„Turiu komandos iš Prancūzijos pasiūlymą, tačiau jos pavadinimo dar negaliu atskleisti“, – savo išvykimo priežastį tuomet įvardino vokietis.

AK pasisekė (ar bent jau tuo metu taip atrodė), kad klubo prezidentas Peteris Svetitsas greitai rado pamainą vyriausiajam treneriui – paslaptingąjį A.Klimawiszių.

Lietuviu prisistatęs „strategas“ į Gracą atsivežė savo žmoną – makiažo perkrauto veido ir įspūdingos šukuosenos blondinę, spaudos konferencijoje pasirodžiusią su leopardiniais rūbais.

Paklaustas, ar K.Augenthalerio netikėtas išvykimas gali sukrėsti komandą ir pakenkti jai prieš svarbų derbį, A.Klimawiszys atsakė kalbėdamas laužyta vokiečių kalba ir cituodamas neva lietuvišką posakį.

„Lietuvoje sakome: kai gaidys nužudomas, višta vis dar gali dėti kiaušinius. Tai viskas, ką galiu pasakyti šia tema“, – rėžė naujasis komandos vairininkas.

Daruber lacht die Welt nuotr./Vokietis sėkmingai apsimetė treneriu iš Lietuvos
Daruber lacht die Welt nuotr./Vokietis sėkmingai apsimetė treneriu iš Lietuvos

Netrukus paslaptingasis A.Klimawiszys ėmėsi darbo.

„Lietuvis“ ėmė abejoti, ar pagrindinis komandos puolėjas ir brangiausias žaidėjas Austrijos futbolo istorijoje, Igoris Pamičius, yra tinkamas rungtyniauti puolėjo pozicijoje.

„Jis turi greitą automobilį, bet lėtas kojas“, – apie kroatą sakė naujai paskirtas treneris.

Netrukus jis visus nustebino girdamas AK klubo sąlygas: „Esame pripratę praustis tik šaltu vandeniu. Čia yra ir šilto, o tau net nereikia įmesti monetų, kad jo gautum. Tai labai puiku“, – kalbėjo lietuviu prisidengęs vokietis, sudainavęs ir lietuvišką futbolo dainą.

Beje, spaudos konferencijos pabaigoje K.Augenthaleris vos išlaikė nepradėjęs kvatoti, kai naujojo trenerio žmona atsistojusi ėmė giedoti Rusijos himną. Vokietis net nusisuko į kitą pusę, kad tik nesusijuoktų ir nesugadintų pokšto.

Dar keistesni dalykai prasidėjo treniruotėse.

„Naujojo trenerio vardas man nieko nesakė, bet man iš karto pasirodė keista, kad po treningu jis vilkėjo marškinius. To dar nebuvau matęs“, – prisiminė Gernotas Sickas.

Savo ruožtu G.Poetscheris pasakojo, kad A.Klimawiszys vertė žaidėjus bėgioti ratais ir vartytis lyg vaikams.

„Tie pratimai buvo lyg vaikų, bet aš juos dariau. Buvau toks šokiruotas Auge išvykimo, kad nesusivokiau kažko paklausti, maniau, kad neturiu pasirinkimo. Visi nori žaisti – jei treneris nori, kad tai darytume, tai ir turime daryti“, – prisiminimais dalijosi gynėjas iš Austrijos.

VIDEO: Paslaptingasis treneris lietuvis Austrijos klube

Vis dėlto ne visi žaidėjai vykdė trenerio nurodymus. Kai kurie iš jų prarado kantrybę, kai šis jiems liepė treniruotis „kosmonautų“ būdu – prieš smūgiuojant į vartus, susiimti už nosies ir apsisukti aplink savo ašį.

Su treneriu nesutikęs Enrico Kulovitzas buvo išsiųstas į dušą, o A.Klimawiszys tapo turbūt pirmuoju treneriu, kuris neteko kontrolės jau per pirmą treniruotę.

„Mūsų vartininkas Franzas Almeris pasakė: „Gana. Gali pabučiuoti man į užpakalį“ ir išėjo. Mes sekėme paskui jį“, – prisiminė G.Sickas.

Iš karto po to H.Kerkelingas atskleidė, kad yra ne futbolo treneris, o komikas, tačiau Austrijos spauda jau spėjo užkibti ant kabliuko – apie pokyčius AK stovykloje pranešė kelios radijo stotys.

Kodėl rimtas treneris K.Augenthaleris ir klubo prezidentas P.Svetitsas pasiryžo tokiam pokštui?

„H.Kerkelingo televizija „Sat1“ prieš tai kreipėsi į Miuncheno „Bayern“ ir dar kelis klubus siūlydami tą pačią idėją, bet visi ją atmetė. Aš pamaniau, kad jeigu pralaimėsime derbį tai žaidėjams gali tapti pasiteisinimu, bet klubo vadovai tai laikė gera idėja“, – pasakojo K.Augenthaleris.

Pasak jo, P.Svetitsas tokiu būdu siekė išpopuliarinti klubą ir suteikti dėmesio pagrindiniam Graco komandos rėmėjui. Dėl to vakarą prieš tai jis kartu su H.Kerkelingu susitiko su vyr. treneriu ir pasiūlė jam tokį scenarijų.

„Kerkelingas jau buvo įsijautęs į vaidmenį ir prisistatė rusiškai, – prisimena tuometinis Graco klubo strategas. – Jis sakė, kad niekas neturėtų bandyti perduoti jam kamuolio, nes kitu atveju šis sulaužysiąs jam kojas.“

K.Augenthaleris taip pat stebėjosi, kad niekas neperprato komiko per žymiąją spaudos konferenciją. Vis dėlto, kaip pažymėjo, padėjo ir tai, kad tiek jam, tiek P.Svetitsui pavyko išlaikyti rimtus veidus.

„Dabar galėtum greitai suvesti į „Google“ išmaniajame telefone ir viskas būtų baigta. Bet tada buvo 1999-ieji ir jie patikėjo“, – sakė vokietis.

Įdomu tai, kad trys Austrijos klubo vokiečiai – Marco Grimmas, Andreasas Golombekas ir Tomasas Tomičius – atpažino H.Kerkelingą, tačiau neišsidavė ir įsijautė į šį spektaklį.

„Nežinau kodėl, bet jie purkštavo gale ir nieko nesakė“, – prisiminė G.Sickas.

Galiausiai, itin pavykęs pokštas komandai rimtesnės žalos nepadarė. AK klubas laimėjo kitą dieną vykusį derbį prieš „Sturm“ klubą 1:0, o vienintelį įvartį pelnė ne kas kitas, o „lėtapėdis“ I.Pamičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius