Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pažintis su „Žalgirio“ varžovu: Bulgarijoje dominuojantis Europos rekordininkas

Trečią kartą šį sezoną Vilniaus „Žalgiris“ Europos taurėse susitinka su komanda, prieš kurią jau žaidė per pastarąjį dešimtmetį – daugkartiniu Bulgarijos čempionu Razgrado „Ludogorec“.
Razgrado „Ludogorec“
Razgrado „Ludogorec“ / „Ludogorec“ nuotr.

2017 metais Čempionų lygos atrankoje „Žalgiris“ pirmose rungtynėse Vilniuje 2:1 įveikė „Ludogorec“ komandą, o svečiuose pirmasis įmušė įvartį, bet pralaimėjo 1:4.

Tose kovose dalyvavo žalgirietis Mantas Kuklys, kuris pirmoje dvikovoje įmušė pergalingą įvartį. Varžovų gretose žaidė gynėjas Georgi Terzievas, ekipoje buvo Cicinho, tačiau jis tada dvikovoms nebuvo registruotas.

„Ludogorec“ tą sezoną savo kelyje sutiko ir eliminavo Marijampolės „Sūduvą“, kurią treniravo Vladimiras Čeburinas.

Pernai Razgrado klubas Lietuvoje buvo sekamas, nes paskyrė treneriu Valdą Dambrauską. Tačiau jis, kaip ir daugelis kitų trenerių, „Ludogorec“ klube ilgai neužsibuvo.

Komandoje nuo 2017 metų šešis kartus pasikeitė strategai. Dabartinis – Ante Šimundža – pažįstamas „Žalgiriui“, nes pernai buvo vilniečių varžovas Europos lygoje treniruodamas Murska Sobotos „Mura“. Tą kartą slovėnų specialistas džiaugėsi pergale bendru rezultatu 1:0.

Šį sezoną lūkesčiai ir tikslai treneriui daug didesni nei palyginus kuklioje Slovėnijos ekipoje.

Turtingo Bulgarijos verslininko Kirilo Domuščevo finansuojamas (klubo biudžetas neskelbiamas, o spėjimai svyruoja nuo 10 iki 20 mln. eurų) „Ludogorec“ nepasitenkina vien čempionų titulais Bulgarijoje – juos klubas iškovojo visus dešimt sezonų aukščiausioje lygoje.

Europoje komanda taip pat pasiekė nemažai ir sukaupė solidžią patirtį. Per paskutinius 10 metų klubas nuolat žaidė Europos turnyrų grupėse ir visame Balkanų (plačiąja prasme) regione yra sužaidęs daugiausiai tarptautinių dvikovų – net 119. Pagal šį rodiklį nuo „Ludogorec“ atsilieka ir tokie klubai kaip Zagrebo „Dinamo“ (117), Pirėjo „Olympiakos“ (107), žinomiausios Serbijos, Rumunijos, Turkijos komandos.

Visgi prestižiškiausiame turnyre – Čempionų lygoje – komanda nebuvo nuo 2016-17 metų sezono ir šiemet vėl nepavyko. Atrankoje įveikti Juodkalnijos, Airijos čempionai, bet bendru rezultatu 3:6 nusileista Zagrebo „Dinamo“.

Vietiniame fronte „Ludogorec“ šį sezoną spėjo sužaisti vos kelias rungtynes.

Komandoje taip pat pastaruoju metu netrūksta ir permainų. Vieni ekipos puolimo lyderių saugas Alexas Santana (7 įvarčiai praėjusį sezoną) ir puolėjas Pieros Sotiriou (23 įvarčiai) buvo parduoti į Braziliją ir Japoniją. Perėjimo sumos, kaip spėjama, bendrai sudėjus siekia 4,5 mln. eurų. Tarp naujokų – iš antrosios Bundeslygos atvykęs lenkas Jakubas Piotrowski.

Bene ryškiausias pavardės ekipoje – ganietis, buvęs Gelzenkircheno „Schalke“ atakuojantis saugas Bernardas Tekpetey, ir taip pat atakuojantis saugas, Italijoje žaidęs bulgaras Kirilas Despodovas. Jie praėjusį sezoną pasižymėjo pelnė po 10 įvarčių.

Komandoje daugelį metų netrūksta ir brazilų, kurie sudaro nemažą jėgą atakuojant. 8 iš 12 komandos įvarčių šį sezoną pelnė saugai Cauly, Rickas, puolėjas Igoris Thiago, krašto gynėjas Cicinho bei jau išvykęs Alexas Santana.

Visgi Cauly rungtynes prieš „Dinamo“ praleido dėl traumos, o Rickas paskutinėse rungtynėse užsidirbo raudoną kortelę. Pašalinti taip pat buvo saugas Dominikas Yankovas ir gynėjas Žanas Karničnikas. Ši trijulė praleis pirmąsias rungtynes prieš „Žalgirį“. Mažiausiai turėtų pasijausti Ž. Karničniko praradimas – šis žaidėjas šį sezoną daugiausiai pradėdavo rungtynes atsargoje.

Vidurio gynėjų porą įprastai sudaro iš Benino kilęs Olivier Verdonas ir ukrainietis Ihoris Plastunas, o kraštuose žaidžia bulgaras Antonas Nedyalkovas ir natūralizuotas brazilas, Bulgarijos rinktinei atstovaujantis Cicinho. Vartus gina „Ajax“ auklėtinis Sergio Padtas, nors pastaruoju metu dėl traumos jis pirmojo numerio poziciją prarado.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius