Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penki įsimintiniausi 2012-ųjų metų įvykiai futbolo pasaulyje

2012 metai pasaulio futbolo sirgaliams padovanojo nepamirštamų įspūdžių, gražių įvarčių ir skambių rekordų. Tačiau buvo ir nemalonių incidentų – rasizmo skandalų, muštynių, traumų ir net mirčių. „Yahoo sports“ pažvelgė į 2012-uosius metus ir išrinko penkis įsimintiniausius futbolo įvykius.
Davidas Beckhamas
Davidas Beckhamas paliko JAV. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

5 vieta – Davidas Beckhamas ir jo išėjimas iš „Los Angeles Galaxy“ klubo

Kuomet 2007 m. D.Beckhamas išvyko žaisti į JAV futbolo lygą (MLS), buvo daug negatyvių nuomonių ir net kaltinimų, kad saugas už didelius pinigus parsiduoda į nereikšmingą ir niekam neįdomią futbolo lygą. Tačiau per tuos penkerius metus MLS lyga padarė didelį žingsnį į priekį, o D.Backhamui karjera JAV buvo kupina įvykių – sunki pradžia, keli grįžimai pagal nuomos sutartį į „Milan“, sunki trauma ir du čempiono titulai iš eilės.

Nors visą tą laiką buvo sakoma, kad anglas yra stipriai pervertintas, tačiau ne vienas Australijos, Prancūzijos ir net „Premier“ lygos klubas vis dar norėtų matyti 37-erių metų futbolininką savo gretose. Neabejotinas futbolo pasaulio faktas: nesvarbu, kur žaistų, nesvarbu, kokios sportinės formos bebūtų, D.Beckhamas buvo ir yra geidžiamas futbolininkas.

AFP/Scanpix nuotr./JAV moterų futbolo rinktinė  olimpinė čempionė.
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV moterų futbolo rinktinė – olimpinė čempionė.

4 vieta – JAV moterų futbolo rinktinės triumfas olimpinėse žaidynėse

Vienas įspūdingiausių olimpinių žaidynių pasirodymų buvo moterų futbolo turnyro finalas tarp JAV ir Japonijos rinktinių. JAV futbolininkėms turnyras buvo įsimintinas – kelios pergalės atsiliekant nuo varžovių, prieštaringas pusfinalis su Kanados komanda ir finalas, pasibaigęs 11 metrų baudinių serija ir kerštu japonėms už pralaimėjimą 2011-ųjų pasaulio čempionate.

Tokios futbolininkės kaip Abby Wambach, Alex Morgan ir Hope Solo tapo tarptautinėmis žvaigždėmis, o pergalės lėmė tai, kad JAV paskelbta apie moterų futbolo čempionato kūrimą. 

AFP/Scanpix nuotr./Rungtynių akimirka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rungtynių akimirka

3 vieta – rekordiniai Lionelio Messi metai

2012 metai gali būti metai, kuomet Lionelis Messi gali būti pradėtas vadinti nebe geru futbolininku, o pačiu geriausiu futbolininku. Ne vien dėl to, kad argentinietis pagerino Gerdo Mullerio 85 įvarčių per kalendorinius metus rekordą arba kad yra favoritas laimėti „Aukso kamuolį“.

Daugiau todėl, kad L.Messi užtildė ir kritikus, sakančius, kad puolėjas sėkmingai rungtyniauja tik „Barcelona“ klube. L.Messi Argentinos rinktinės gretose per 9 mačus 2012-aisiais metais įmušė 12 įvarčių, o jo vedama komanda atrankos į pasaulio čempionatą Pietų Amerikos zonoje (Conmebol) yra lyderė. Argentinietis jau yra pasiekęs tiek, kad daugelis futbolininkų gali tik pasvajoti – tačiau L.Messi dar tik pradėjo.

Reuters/Scanpix nuotr./Ispanijos futbolo rinktinės žaidėjai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ispanijos futbolo rinktinės žaidėjai

2 vieta – Ispanijos rinktinės pergalė Europos pirmenybėse

Ispanijos futbolo rinktinė Europos čempionato finale net 4:0 sutriuškino Italiją ir laimėjo antrą iš eilės Europos čempionatą bei tapo pirma komanda istorijoje, laimėjusia tris iš eilės didžiausius futbolo turnyrus (Euro 2008 ir Euro 2012 bei pasaulio futbolo čempionatą 2010-aisiais).

Šis precedento neturintis dominavimas lėmė, kad vienintelis kritikuojamas dalykas – ispanų mačai yra nuobodūs. Kitaip tariant – kritikams nepatinka, kad Ispanijos futbolininkai yra per geri. Ši komanda yra tobula, o jų tobulybė tiesiog automatiška.

Scanpix/PA nuotr./Epizodas, kai F.Muamba susmuko aikatėje
Scanpix/PA nuotr./Epizodas, kai F.Muamba susmuko aikštėje

1 vieta – Fabrice'as Muamba ir Piermario Morosini

Kovo 17-ą diena „Bolton“ ekipos 23 metų saugas F.Muamba „FA taurės“ rungtynių metu nukrito aikštėje ir 78 minutes buvo miręs. Londono „Chest“ ligoninės medikų dėka futbolininko gyvybę pavyko išgelbėti. Nors jo futbolininko karjera baigta, tačiau F.Muamba gyvena laimingai ir spalį jau spėjo vesti.

Tai buvo skaudi istorija, tačiau vos po mėnesio Italijos „Serie B“ rungtynių metu „Livorno“ klubo saugas, 25-erių metų Piermario Morosini, taip pat nukrito panašiomis aplinkybėmis. Tačiau italo gyvybės išgelbėti nepavyko. Šie du įvykiai ypatingai suartino visą futbolo bendruomenę ir leido atsiminti, kad šis sportas nėra vien pergalės, pralaimėjimai ir įvarčiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius