-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Per futbolą – gilesnė vaikų pažintis su Lietuvos istorija

Lietuvos valstybės šimtmečio minėjimo metu „Sportimos“ manieže vyko penktasis Jono Žemaičio-Vytauto taurės turnyras, kuriame daugiau nei 700 vaikų vasario 16-ąją praleido su futbolo kamuoliu ir akistatose su bendraamžiais.
Turnyro akimirka
Turnyro akimirka / Sauliaus Čirbos nuotr.

Į turnyro kovas įsitraukė 2006, 2008, 2009, 2010 ir 2011 metais gimę jaunieji futbolininkai, o taip pat susibūrė ir penkios suaugusiųjų komandos, kurios varžėsi „Tėvų“ grupėje. 2011 metų gimimo amžiaus grupėje emocijomis po pergalės finale tryško Vilniaus „Fortūnos“ berniukai, metais vyresnių turnyrą po baudinių serijos laimėjo Kauno „Fortūna“, savo ruožtu, 2009 metais gimusių berniukų dvikovose neprilygstama buvo FM „Audra“. 2008 metų varžybose triumfavo FM „Klaipėda“, 2007-ųjų – TFA „Milanas“, o tarp tėvų geriausiai sekėsi FM „Audros“ ekipai.

Per vieną dieną „Sportimos“ manieže praūžusiam J.Žemaičio-Vytauto taurės turnyre dalyvavo 47 komandos, nors norinčių jame varžytis buvo kur kas daugiau.

„Raginti komandų dalyvauti tikrai nereikėjo, nes turnyras yra nekomercinis. Startinis mokestis – simboliškas ir tik dėl drausmės. Komandos vien tik dėl to norėtų čia dalyvauti, taip pat ir šventė tokia graži. Šiemet norėjo dalyvauti beveik 100 komandų, bet „Sportimoje“ tiesiog negalėtume sutilpti, tad galbūt ateityje reikės surengti kelių dienų turnyrą.

Džiaugiamės, kad atėję vaikai fotografavosi prie partizanų paveikslų ir žino, kas yra Lietuvos kariuomenė – tokiu būdu ugdome patriotiškumą ir keliame tautinę dvasią. Viskas labai gerai sutapo su Lietuvos valstybingumo šimtmečiu. Per futbolą vaikams stengiamės įskiepyti meilę Lietuvai ir kitus tauriausius jausmus savo gimtinei“, – pasakojo vienas iš turnyro organizatorių Darius Laucevičius.

Sauliaus Čirbos nuotr./Turnyro akimirka
Sauliaus Čirbos nuotr./Turnyro akimirka

J.Žemaičio-Vytauto vaikų futbolo turnyro nugalėtojams atiteko specialios šiam turnyrui sukurtos rankų darbo taurės, kurias įteikė Lietuvos ginkluotojų pajėgų pulkininkas Gintaras Ažubalis bei Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius. Be to, visų komandų jauniesiems futbolininkams atminimo medalius ant kaklo kabino Vilniaus „Žalgirio“ žaidėjai bei Lietuvos kariuomenės karininkai.

„Šis turnyras vyksta jau penktus metus. Vaikai mato portretus tų, kurie atidavė savo gyvenimus už laisvę ir tai labai svarbu. Turnyras tampa vis skaitlingesnis, jame žaidžia vis daugiau komandų, tad noriu padėkoti Lietuvos kariuomenei, Lietuvos gyventojų genocido rezistencijos tyrimo centrui, leidyklai „Margi raštai“, UAB „Sakalas“, taip pat tėvams ir kitiems, kurie prie mūsų prisidėjo“, – teigė turnyro organizatorius Gintaras Milkevičius.

Sauliaus Čirbos nuotr./Turnyro akimirka
Sauliaus Čirbos nuotr./Turnyro akimirka

Po turnyro apdovanojimų ceremonijos, kurios metu buvo giedama „Tautiška giesmė“, dalis jaunųjų futbolininkų neišsiskirstė, o stebėjo paskutinį futbolo akordą – kontrolinį mačą tarp sostinės „Žalgirio“ bei Suvalkų „Wigry“.

Šios tarptautinės rungtynės buvo skirtos paminėti Lietuvos valstybės 100-metį bei pagerbti IV Lietuvos prezidentą Joną Žemaitį-Vytautą.

„Žalgirio“ ir „Wigry“ komandoms Lietuvos ginkluotojų pajėgų pulkininkas G.Ažubalis prieš prasidedant rungtynėms įteikė įspūdingas rankų darbo organizatorių įsteigtas atminimo taures, o emocinga Lietuvos ir Lenkijos klubų akistata baigėsi vilniečių pergale rezultatu 3:1.

Sauliaus Čirbos nuotr./Tomas Danilevičius
Sauliaus Čirbos nuotr./Tomas Danilevičius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius