-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmadienį UEFA Čempionų lygos atrankos burtai išaiškins „Ekrano“ priešininkus

Pirmadienį (birželio 24 d.)paaiškės Panevėžio „Ekrano“ varžovai UEFA Čempionų lygos antrajame kvalifikaciniame etape. Ta proga fkekranas.lt siūlo susipažinti su galimais Lietuvos čempionų varžovais ir patiems įvertinti „Ekrano“ galimybes.
Valdas Dambrauskas.
Panevėžio „Ekrano“ treneris Valdas Dambrauskas. / fkekranas.lt nuotr.

2013-2014 metų UEFA Čempionų lygos turnyras prasidės pirmojo ir antrojo kvalifikacinio etapo burtų traukimo ceremonija Nione (Šveicarija). Pirmajame etape varžysis 4 komandos, savo čempionatų nugalėtojos, UEFA reitinge turinčios mažiausiai taškų.

Lietuvos čempionai Panevėžio „Ekranas“ tradiciškai į UEFA Čempionų lygos kovas įsitrauks antrajame kvalifikacijos etape. Jame – 32 komandos ir 2 pirmojo etapo nugalėtojos. Pagal UEFA reitingą komandos dalijamos į „skirstytas“ (pirmas septynioliktukas) ir „neskirstytas“ (antrasis septynioliktukas).

Penktus metus iš eilės „Ekranas“ pakliuvo į „skirstytųjų“ gretas, kur tarp 17 ekipų užima 15-ąją vietą, o tai, bent teoriškai, reiškia didesnes galimybes pradėti kovas Čempionų lygoje su teoriškai silpnesniu varžovu.

Skirstytos komandos Neskirstytos komandos
Borysovo BATE (Baltarusija) Sarajevo „Zeljeznicar“ (Bosnija ir Hercegovina)
Glazgo „Celtic“ (Škotija) „FH Hafnarfjardar“ (Islandija)
Bukarešto „Steaua“ (Rumunija) „ETO Györ“ (Vengrija)
Pilzeno „Viktoria“ (Čekija) „The New Saints“ (Velsas)
Zagrebo „Dinamo“ (Kroatija) Razgrado „Ludogorets“ (Bulgarija)
Belgrado „Partizan“ (Serbija) Sligo „Rovers“ (Airija)
Varšuvos „Legia“ (Lenkija) Karagandos „Šachtyor“ (Kazachstanas)
Tiraspolio „Sheriff“ (Moldova)

Korčės „Skënderbeu“  (Albanija)

„NK Maribor“ (Slovėnija) „Birkirkara“ (Malta)
Bratislavos „Slovan“ (Slovakija) „Cliftonville“ (Šiaurės Airija)
„IF Elfsborg“ (Švedija) Skopjė „Vardar“ (Makedonija)

Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis)

Daugpilio „Daugava“ (Latvija)
„Molde“ (Norvegija) „Sutjeska Niksic“ (Juodkalnija)
Helsinkio HJK (Suomija „JK Nõmme Kalju“ (Estija)
Panevėžio „Ekranas“ „CS Fola Esch“ (Liuksemburgas)
Baku „Neftči“ (Azerbaidžanas) I-ojo etapo laimėtojas*

Tbilisio „Dinamo“ (Gruzija)

I-ojo etapo laimėtojas*

* – Pirmajame kvalifikaciniame etape dalyvauja šios keturios komandos: EB Streymur  (Farerų salos), Shirak (Armėnija), FC Lusitanos (Andora), Tre Penne (San Marinas)

-----

Kviečiame trumpai susipažinti su kiekvienu potencialiu „Ekrano“ varžovu.

Sarajevo „Zeljeznicar“ (Bosnija ir Hercegovina)

Gegužės pabaigoje baigėsi Bosnijos ir Hercogovinos futbolo čempionatas, kurį šeštąkart klubo istorijoje laimėjo Sarajevo „Željezničar“. Šiame klube rungtyniauja ir puikiai „Ekrano“ gerbėjams pažįstamas veidas – gynėjas Yani Urdinov.

„FH Hafnarfjardar“ (Islandija)

Kaip ir aukščiau minėti bosniai, pernai klubas iš Islandijos savo šalyje šeštą kartą užlipo ant aukščiausio pakylos laiptelio. Šios ekipos pagrindą sudaro islandai, juos papildo ir du futbolininkai iš Anglijos. Gegužės mėnesį startavo naujasis sezonas ir „Hafnarfjardar“ po 7 rungtynių žengia antri.

„ETO Györ“ (Vengrija)

Birželio 1-ąją baigėsi Vengrijos čempionatas ir čia nugalėtojais tapo lietuvio Lino Pilibaičio atstovaujama ekipa, kurios sudėtyje rungtyniauja net dvylikos skirtingų tautybių žaidėjai. Šalies čempionais ETO klubas tapo ketvirtąjį kartą, o paskutinį sykį jiems tai pavyko padaryti dar prieš 30 metų.

„The New Saints“ (Velsas)

Gegužę finišavęs Velso čempionatas nebuvo intriguojantis. TNS septiną kartą tapo šalies čempionais, o artimiausius persekiotojus aplenkė net 22 taškais.

Razgrado „Ludogorets“ (Bulgarija)

Šios ekipos pavadinimas „Ekrano“ fanams yra tikra žinomas, o besidomintiems futbolu apskritai – bent jau girdėtas. Tai galinga komanda iš Bulgarijos. Šiais metais treniruočių stovykloje Turkijoje „Ekranas“ su šia ekipa sužaidė draugiškas rungtynes, o mačas baigėsi bulgarų pergale minimaliu rezultatu 1:0. Prieš mėnesį „Ludogorets“ antrus metus iš eilės apgynė Bulgarijos čempionų titulą, vienu tašku aplenkę „Levski“.

Sligo „Rovers“ (Airija)

Pernai ši komanda paveržė Airijos čempionų titulą iš „Shamrock Rovers“, su kuriais „Ekranas“ kovėsi 2012-ųjų metų atrankoje. Šiuo metu Airijos čempionatas pasiekė pusiaukelę, o „Sligo Rovers“ kol kas žengia trečioje vietoje.

Karagandos „Šachtyor“ (Kazachstanas)

Kazachstano komanda pastaruosius du metus tapo šalies čempionais, o šiemet iškovojo ir Supertaurę. Įpusėjus pirmenybėms ekipa kol kas yra penkta, o joje taip pat yra lietuviškų pavardžių – komandoje žaidžia Gediminas Vičius.

Korčės „Skënderbeu“  (Albanija)

Albanijos čempionai paaiškėjo prieš daugiau nei mėnesį ir jais ketvirtą kartą bei trečius metus iš eilės tapo „Skënderbeu“. Ekipos sudėtį daugiausiai sudaro vietiniai futbolininkai, o jiems talkina trys kroatai, du afrikiečiai ir vienas brazilas.

„Birkirkara“ (Malta)

Antrus metus iš eilės ir penktą kartą klubo istorijoje „Birkirkara“ tapo stipriausia Maltos ekipa. Ekipos pagrindą sudaro žaidėjai iš Maltos, taip pat rungtyniauja ir futbolininkai iš Brazilijos, Nigerijos, Ispanijos, Serbijos. Maltos čempionatas baigėsi gegužės pirmojoje pusėje.

„Cliftonville“ (Šiaurės Airija)

Daugiau nei prieš 130 metų Belfasto mieste įsikūręs klubas atstovauja Šiaurės Airijai. Šių metų sezonas komandai buvo sėkmingiausias jos istorijoje, kadangi „Cliftonville“ ketvirtą kartą tapo šalies čempionais ir antrąkart laimėjo lygos taurę.

Skopjė „Vardar“ (Makedonija)

Futbolo klubas, rungtyniaujantis Makedonijos čempionate. Ekipa šį mėnesį jau antrus metu iš eilės triumfavo aukščiausioje lygoje, o auksu pasipuošusi iš viso yra septynis kartus. Komandos gretose rungtyniauja mąkedonai ir serbai.

Daugpilio „Daugava“

Kaimyninės Latvijos klubas, savo sudėtį paįvairinęs legionieriais iš Rusijos, Serbijos, Velso ir kitų šalių. Pernai Daugpilio komanda tapo šalies čempione, o šiemet, sužaidus dešimt rungtynių, kol kas rikiuojasi ketvirta. Kovo pabaigoje „Ekranas“ žaidė draugiškas rungtynes su šia komanda ir rungtynės baigėsi latvių pergale 2:3.

„Sutjeska Niksic“ (Juodkalnija)

Ekipa iš Juodkalnijos, kurią sudaro beveik vien vietiniai žaidėjai. Komandoje yra tik du legionieriai iš Serbijos. Juodkalnijos čempionatas baigėsi vos prieš tris savaites ir jis neabejotinai sulauks išskirtinio įrašo klubo istorijoje, kadangi „Sutjeska“ pirmą kartą tapo šalies čempionais. Nepaisant to, šiam klubui kovos Europoje nebus naujiena, kadangi juodkalniečiai jau dalyvavo Europos lygos ir Intertoto turnyruose.

„JK Nõmme Kalju“ (Estija)

Tai klubas iš Estijos, kuris taip pat pernai pirmą kartą tapo savo šalies čempionu. Ekipa pasistiprinusi ir legionieriais iš tokių šalių kaip Japonija, Italija, Portugalija, Prancūzija, Gambija, o šiuo metu įpusėjus Estijos čempionatui žengia antra ir dviem taškais atsilieka nuo Talino „Levadia“.

„CS Fola Esch“ (Liuksemburgas)

Šimtamete istorija galintis pasigirti Liuksemburgo klubas, prieš mėnesį užsitikrinęs šeštąjį čempionų titulą. Stipriausia Liuksemburgo komanda „Fola Esch“ tapo po 83 metų pertraukos! Didžiąją komandos sudėties dalį sudaro vietiniai žaidėjai, tačiau nemažai yra ir prancūzų. 

-----

„Streymur“ (Farerų salos)

Pirmojo UEFA Čempionų lygos atrankos etapo dalyviai iš Farerų salų. „Streymur“ pernai tik antrą kartą klubo istorijoje tapo šalies čempionais, o joje rungtyniauja tik vietiniai žaidėjai. Šių metų sezonas Farerų salose praktiškai įpusėjo ir ši komanda užima ketvirtąją vietą, devyniais taškais atsilikdama nuo lyderiaujančios ekipos. „Strymur“ pirmajame etape rungtyniaus su Andoros arba Armėnijos čempionais ir tik poros nugalėtojas iškovos teisę rungtyniauti antrajame etape su viena iš skirstytų komandų.

„Tre Penne“ (San Marinas)

San Marino atstovė, kuri taip pat dalyvauja pirmajame atrankos etape. Prieš mėnesį „Lusitanos“ tik po 11 metrų baudinių serijos antrą kartą iš eilės tapo šalies čempionais. Komandos pagrindą sudaro San Marino futbolininkai, tačiau apstu ir žaidėjų iš Italijos. „Tre Penne“ taip pat burtai lems Andoros arba Armėnijos čempionus ir tik pergalės atveju jie taps vienu iš skirstytų komandų varžovu.

„Lusitanos“ (Andora)

Andoros čempionai – dar viena komanda, dalyvaujanti pirmajame atrankose etape. Vos penkioliktus gyvavimo metus skaičiuojantis klubas šalies čempionate triumfavo jau antrus metus iš eilės. Komandos pagrindą sudaro portugalai, o pačių Andoros futbolininkų sudėtyje yra labai mažai. Pirmajame etape šis klubas susikaus su Farerų salų arba San Marino atstovais ir tik pergalė atvertų jiems kelią į antrąjį atrankos etapą.

„Shirak“ (Armėnija)

Keturiskart Armėnijos čempionai – ketvirtieji pirmojo etapo dalyviai. Ekipa, pasipildžiusi ir egzotiškų šalių legionieriais iš Dramblio kaulo kranto, Senegalo, Kenijos ir Ganos, gana užtikrintai šiemet tapo Armėnijos čempionato nugalėtojais.

-----

Antrojo Čempionų lygos kvalifikacinui etapo rungtynes Panevėžio „Ekranas“ žais liepos 14-15 ir 21-22 dienomis. Kol kas nėra žinoma, ar galės „Ekranas“ namų rungtynes žaisti Panevėžyje.

Turnyro burtų istorija byloja, kad patekimas į „skirstytųjų“ grupę ne visuomet lemia palankesnius varžovus. 2010-aisiais ir 2012-aisiais „Ekranui“ atiteko aukščiausią „neskirstytųjų“ grupės reitingą turėję klubai – HJK (Suomija) ir „Shamrock Rovers“. Panevėžiečiai po dramatiškos kovos pačioje pratęsimo pabaigoje krito Suomijoje (1:0 ir 0:2), o štai airių čempionai buvo įveikti bendru rezultatu 2:1 (0:0 ir 2:1).

Bene sėkmingiausiai burtai susiklosė 2011-aisiais, kuomet loterija lėmė Maltos ir San Marino čempionų dvikovos nugalėtoją. „Ekranas“ pateisino favoritų vardą ir abu kartus įveikė Maltos komandą 3:2 ir 1:0. 2009-aisiais metais ekraniečiai susitiko su septintąjį „neskirstytųjų“ grupės reitingą turėjusiu Azerbaidžano čempionu „Baku“, tačiau į kitą etapą panevėžiečiams patekti nepavyko (2:2 ir 2:4)

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius