-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po „Kamuolinių“ gaujos nario sulaikymo – šešėlis ant A lygoje rungtyniaujančio Kauno „Stumbro“

Pirmadienį Kaune vykusiose LFF II lygos rungtynėse tarp Prienų „Rūdupio“ ir Jonavos „Fajetono“ nutikę įvykiai, kai su „Kamuolinių“ gauja siejamas Tauras Grinius policininkų buvo gaudomas tiesiog aikštėje, geriausiai iliustruoja šių dienų lietuviško futbolo paveikslą. A lygoje žaidžiančio Kauno „Stumbro“ dukterinei komandai iš Prienų atstovaujantis 34-erių metų vyras sulaikytas pagal Vokietijos išduotą Europos arešto orderį. Mįslingomis aplinkybėmis į šalies futbolo padangę įsiveržusį „Stumbro“ klubą nuo pat įkūrimo lydi įtarimų šleifas.
Rungtynių akimirka
Kauno „Stumbro“ futbolininkai. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vaizdas – kaip trileryje

Anksčiau jau teisto 33 metų T.Griniaus suėmimo operacija priminė vaizdą iš kino filmų. Prieš rungtynes futbolininkams apšilinėjant Nacionalinės futbolo akademijos stadiono aikštę apsupo gausios uniformuotų bei civiliai vilkinčių policijos pareigūnų pajėgos.

Futbolo.tv nuotr./Tauras Grinius
Futbolo.tv nuotr./Tauras Grinius

Išvydęs artėjantį pavojų, T.Grinius dar bandė sprukti peršokdamas stadiono tvorą, tačiau pareigūnų spąstų išvengti nepavyko.

T.Grinius įtariamas dalyvavęs sunkiuose nusikaltimuose, įvykdytuose vienoje iš Vokietijos žemių.

Klubas kratosi sąsajų

Skelbta, jog iki suėmimo „Rūdupiui“ atstovavęs T.Grinius ne tik ėjo „Stumbro“ direktoriaus pavaduotojo pareigas, tačiau ir buvo vienas iš trijų A lygos klubo dalininkų, visgi klubo garbės prezidento pareigas jau kuris laikas einantis Kauno miesto savivaldybės tarybos narys Židrunas Garšva šią informaciją paneigė ir teigė, kad sulaikytas T.Grinius jokių sąsajų su klubu neturi nuo praėjusių metų.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Židrūnas Garšva
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Židrunas Garšva

„Man, kaip garbės prezidentui, labai rūpi ši komanda, todėl vos tik sužinojęs naujieną iš karto paskambinau komandos vadovams ir paklausiau, kokia iš tiesų yra situacija. Jie patikino mane, kad jokių sąsajų su „Stumbro“ klubu T.Grinius neturi jau nuo praėjusių metų“, – portalui 15min.lt sakė LSDP partijai priklausantis politikas.

„Stumbro“ sporto direktoriaus pareigas einantis Giedrius Klevinskas į žurnalistų skambučius neatsakinėjo, bet pirmadienio popietę klubas išplatino pranešimą, kuriame patvirtina Ž.Garšvos žodžius.

„Futbolo klubas „Stumbras“, reaguodamas į vakar dienos visuomenės informavimo priemonėse pasirodžiusią informaciją, pateikia tikslią, su klubą valdančiais asmenimis susijusią, informaciją.

Žiniasklaidoje pateikta informacija, jog vakar policijos pareigūnų sulaikytas T.Grinius yra klubo direktoriaus pavaduotojas ir dalininkas – klaidinga. Šis asmuo direktoriaus pavaduotojo pareigų nebeina jau nuo praėjusių metų gruodžio 16 dienos. Kiek užtrukus dalininkų keitimo procedūros formalumams, iš klubo dalininkų jis pasitraukė šių metų pavasarį ir su „Stumbro“ komanda yra susijęs tik tuo, jog mėgėjiškais pagrindais rungtyniavo jos dublerinės komandos Prienų „Rūdupio“ gretose LFF II lygoje", - rašoma klubo išplatintame pranešime. 

Iš klubo dalininkų T.Grinius pasitraukė šių metų pavasarį ir su „Stumbro“ komanda yra susijęs tik tuo, jog mėgėjiškais pagrindais rungtyniavo jos dublerinės komandos Prienų „Rūdupio“ gretose.

Pasak klubo atstovų, šiuo metu „Stumbras“ turi tris dalininkus, turinčius vienodą dalį balsų visuotiniame dalininkų susirinkime.

Klubo dalininkas ir direktorius – buvęs žaidėjas ir ilgametis futbolo treneris – Vytautas Klimašauskas. Kiti du klubo dalininkai atėję iš privačiojo sektoriaus: Tautvydas Butkus – Jungtinėje Karalystėje įsikūrusios dantų priežiūros klinikos „Smile design dental laboratory“ vadovas bei Aurimas Antanavičius – Kaune esančių grožio namų „Sabai thai“ direktorius.

Klubas su „stogeliu“

Kauno futbolo klubo skrydis į A lygą buvo žaibiškas ir efektingas. 2003 metais Lietuvos nacionalinės futbolo akademijos auklėtinių pagrindu sudaryta komanda dar žaidė II šalies lygos Pietų zonoje, tačiau jau po metų pakilo į I lygą, o šiemet peržengė ir A lygos slenkstį.

Toks „Stumbro“ futbolininkų šuolis – ypatingas potėpis net ypač margoje lietuviškoje futbolo drobėje, tačiau kalbama, kad pasiekti tikslą kauniečiams padėjo artimi ryšiai su Lietuvos futbolo federacijos vadovais.

Iki praėjusių metų liepos klubo vyriausiojo trenerio pareigas ėjo Gerchardas Kvedaras, kuris yra pastaruoju metu aršiai kritikuojamo ir su Daktarų gauja siejamo LFF prezidento Juliaus Kvedaro sūnus.

Manoma, jog būtent ši aplinkybė keletą pastarųjų metų buvo raktas, atrakinantis klubu kasmet vis aukštesnio šalies futbolo diviziono duris.

„Kamuolinių“ mėgstamas klubas

Pirmadienio įvykiai Nacionalinės futbolo akademijos teritorijoje nuolatinių stadiono lankytojų nei kiek nestebina.

Sezono pradžioje, kai čia savo A lygos namų rungtynes žaisdavo „Stumbras“, centrinėje tribūnoje buvo galima išvysti ne vieną Kauno nusikalstamo pasaulio šulą. Nuo pat įkūrimo klubą globoja iš Daktarų likučių sudaryta viena didžiausių Kauno kriminalinių grupuočių „Kamuoliniai“.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Giedrius Janonis teisme
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Giedrius Janonis teisme

Jos lyderiu laikomas Vokietijoje įkalintas Giedrius Janonis – Kamuolys. Jis ir jo bendras Andrius Juodis (Gruzinas) praėjusį gruodį įkliuvo Berlyne dėl brangių automobilių vagysčių ir kitų nusikaltimų organizavimo. Kamuolio pravardė nėra atsitiktinė – ją G.Janonis gavo dėl savo pomėgio žaisti futbolą.

Įdomu, kad dar praėjusį sezoną „Stumbro“ marškinėlius vilkėjo G.Janonio sūnus Klaidas. Vidurio saugo pozicijoje rungtyniaujantis aštuoniolikmetis yra žaidęs įvairaus amžiaus Lietuvos jaunimo rinktinėse, o praėjusį sezoną priklausė italų „Pro Vercelli“ klubui.

Pirmadienio vakarą sulaikytas T.Grinius prieš 10 metų buvo minimas ir tarp įtariamųjų kartu su H.Daktaro sūnumi Enriku dalyvavus sintetinių narkotikų ir padirbtų dolerių kontrabandoje į Jungtines Valstijas, tačiau tuomet kartu su Henytės sūnumi į teisiamųjų suolą nesėdo, nes pasislėpė nuo ikiteisminį tyrimą atliekančių pareigūnų.

Konkurentams – kur kas solidesnis finansinis įskiepis

Kad „Stumbro“ klubo sąsajos su kriminaliniu pasauliu yra vieša paslaptis, puikiai iliustruoja ir prieš šį A lygos sezoną priimtas Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimas, kai tvirtinant nevyriausybinių miesto sporto organizacijų programą kitai stipriausiame šalies futbolo ešelone rungtyniaujančiai laikinosios sostinės komandai „Spyriui“ buvo skirta net 11 kartų didesnė parama nei „Stumbrui“.

Neoficialiai savivaldybės koridoriuose kalbėta, kad sulaukti didesnės miesto paramos „Stumbrui“ sutrukdė prieštaringa klubo vadovų reputacija.

Kovo pradžioje „Spyriui“ buvo atseikėta 100 tūkst. eurų parama, tuo tarpu „Stumbras“ gavo vos 9 tūkst.

Tuometinis Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas tokį sprendimą motyvavo tuo, jog „Stumbras“ turi savo rėmėjus, tuo tarpu „Spyrio“ komanda yra suburta futbolo mokyklos pagrindu ir užsiima jaunosios sportininkų karto ugdymu. Visgi tai yra versija žiniasklaidai. Neoficialiai savivaldybės koridoriuose kalbėta, kad sulaukti didesnės miesto paramos „Stumbrui“ sutrukdė prieštaringa klubo vadovų reputacija.

Žaidėjai – su spalvingomis biografijomis

Praėjusį sezoną „Stumbro“ klubą išgarsino ne tik LFF I lygos nugalėtojų titulas, tačiau ir komandos lyderio Artūro Rimkevičiaus netvardomas elgesys.

Prieš keletą metų A lygos rezultatyvumo rekordus gerinęs puolėjas pernai rugpjūtį rungtynėse su Vilniaus „Žalgiriečiu“ kumščiais auklėjo jaunuosius priešininkus, o po savaitės vykusiame mače su Jonavos „Lietava“ pratrūko dar kartą ir galva kirto šoniniam arbitrui.

Įdomiausia, kad abu kartus rungtynėms teisėjavę arbitrai pabijojo bausti klubą, kuris siejamas su nusikalstamo pasaulio atstovais.

Dar vienas dabartinės sudėties žaidėjas – vartininkas Giedrius Kvedaras – prieš ketverius metus buvo įsivėlęs į lažybų skandalą, tiesa tuomet jis gynė Pakruojo „Kruojos“ vartus.

Buvo išsiaiškinta, kad pakruojiečiams žaidžiant su tuometiniu A lygos autsaideriu „Kaunu“ G.Kvedaras specialiai grubiai klydo, o jo komanda netikėtai pralaimėjo 0:4.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius