-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Po priverstinio lėktuvo nutupdymo Lietuva traukiasi iš futbolo mačų su Baltarusija

Baltarusijos tarnyboms sekmadienį privertus Minske leistis iš Atėnų į Vilnių skridusį lėktuvą, kad sulaikytų žurnalistą Romaną Protasevičių, niršta visas pasaulis. Pavojų regi ir Lietuvos futbolo federacija, kuri buvo suplanavusi dvejas rungtynes su Baltarusijos komandomis.
UEFA Tautų lyga: Lietuva - Baltarusija
UEFA Tautų lyga: Lietuva - Baltarusija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos futbolo federacija (LFF) paskelbė, kad sieks atšaukti dvejas kontrolines rungtynes su baltarusiais – birželio pradžioje turėjusią vykti jaunimo (iki 21 metų) rinktinių akistatą ir lapkritį numatytą nacionalinių vyrų rinktinių kontrolinį mačą.

LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius pirmadienį per spaudos konferenciją pareiškė, kad sieks atšaukti abejas rungtynes.

„Konfliktas verčia keisti situaciją – draugiškos jaunimo rungtynės birželio 8 dieną yra atšaukiamos“, – sakė E.Stankevičius.

Suprasti akimirksniu

  • Sekmadienį iš Atėnų į Vilnių skridusiam „Ryanair“ lėktuvui Baltarusijos tarnybos nurodė dėl neva potencialios grėsmės lėktuvo salone leistis Minske.
  • Tačiau netrukus paaiškėjo, kad lėktuvas buvo priverstinai nutupdytas, siekiant suimti Baltarusijos žurnalistą, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėją Romaną Protasevičių.

Lietuvos vyrų futbolo rinktinė lapkričio 16 dieną buvo numačiusi sužaisti kontrolines rungtynes su Baltarusijos rinktine Minske.

Lietuviai linkę atšaukti ir šias rungtynes, bet prieš tai turi gauti UEFA palaiminimą.

„Šią savaitę bus vizitas ir susitikimas su UEFA vadovais. Vienas klausimų bus galimybė atšaukti tas rungtynes, kad jo nevyktų.

Pagal šios dienos situaciją, nei nacionalinė, nei jaunimo rinktinė nedalyvaus rungtynėse, nors ir esame pasirašę kontraktą su Baltarusijos nacionaline rinktine, – sakė E.Stankevičius. – Būtų per daug rizikinga, nenorime rizikuoti žaidėjais, jų šeimomis. Planas yra nevykti į tas rungtynes.“

Paklaustas, ar siūlytų UEFA vadovams suspenduoti Baltarusiją iš visų tarptautinių rungtynių, kaip beveik prieš tris dešimtmečius dėl karo Balkanuose iš Europos futbolo čempionato buvo pašalinta tuometinė Jugoslavija (1992 metais ją pakeitę danai tada laimėjo Europos pirmenybes, – red.), E.Stankevičius sakė: „Tikrai kalbėsimės su UEFA, atgarsių ir kalbų buvo daug, tikimės, kad ši sistemina problema bus sprendžiama ir priimti atitinkami sprendimai.

Nors sakoma, kad sporto su politika reikia nepainioti, šie įvykiai prasilenkia su realybe, tad bus apie tai kalbama.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LFF spaudos konferencija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LFF spaudos konferencija

Lietuva praėjusiais metais dusyk jau žaidė su Baltarusija, kai kovojo tarpusavyje Tautų lygos varžybose.

Tada Vilniuje buvo pasiektos lygiosios 2:2, o Minske mačas pralaimėtas 0:2.

Rungtynės jau tada vyko įtampos kaimynų šalyje kupiname fone, Baltarusijos sostinėje vykstant audringiems protestams prieš Aliaksandro Lukašenkos režimą.

Tas rungtynes prisiminęs Lietuvos rinktinės treneris Valdas Urbonas dabar sveikino sprendimą atšaukti mačą su baltarusiais.

„Be abejo, negali būti ir kalbų. Sunku įsivaizduoti, kad XXI amžiuje gali vykti tokie dalykai, kurie taip tiesiogiai paliečia žmones, – apie lėktuvo nutupdymą sekmadienį Minske kalbėjo V.Urbonas. – Buvome pernai Baltarusijoje, matėme tą situaciją, kuri tada buvo įkaitusi. Nebuvo noro kur nors vaikščioti, neturėjome ir leidimo palikti viešbutį, tad buvome susitelkę tik į futbolą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Urbonas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Urbonas

Dabartinė padėtis nėra kasdieninė. Vakarykštis įvykis rodo, kad dar galime laukti pavojingų staigmenų. Tad pritariu, kad negalime nereaguoti į situaciją. Aišku, tos rungtynės toli, rasime kitus varžovus, o jei nerasime, geriau jau nereikia nieko, nei palaikyti santykius su šalimi, kurioje vyksta tokie dalykai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius