-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politikai atskleidžia kortas: kaip ruošiamasi perimti Lietuvos futbolo valdymą

Lietuvos futbolo valdymą pertvarkyti užsimoję politikai nesitraukia. Parlamentarai Seimo rudens sesijai teikia įstatymo projektą, kurį priėmus dabartinė Lietuvos futbolo federacijos vadovybė būtų nušalinta, o dėl tyčinių nusikaltimų teisti žmonės, tokie kaip Šviniaus pravardę turintis Arūnas Pukelis, po pertvarkos nebegalėtų grįžti į federacijos valdymo organus.
Mykolas Majauskas situaciją LFF vadina apgailėtina
Mykolas Majauskas situaciją LFF vadina apgailėtina / 15min koliažas

Siūloma futbolo pertvarka

  • LFF nariais tampa penkiose lygose rungtyniaujantys klubai
  • LFF valdymo organuose negali būti už tyčinius nusikaltimus teistų žmonių
  • Laikinąjį administratorių skiria ministerija

Seimo nariai su konservatoriumi Mykolu Majausku priešakyje apie planus pertvarkyti Lietuvos futbolo valdymą paskelbė liepos mėnesį.

Šį šeštadienį prasidėjus Seimo rudens sesijai, jie ėmėsi veiksmų – jau netrukus parlamentui bus pateiktas įstatymo projektas.

Pasak M.Majausko, įstatymo angliška versija pirmadienį bus išsiųsta FIFA ir UEFA vadovams, o pats projektas teisinėje bazėje bus užregistruotas antradienį.

„Įstatymą Seimui tikimės pateikti artimiausiu metu“, – 15min sakė M.Majauskas.

15min susipažino su įstatymo projektu ir pristato svarbiausias jo nuostatas.

VIDEO: 15min studijoje – A.Valinsko ir S.Malinausko kaktomuša dėl futbolo

Kaip viskas vyktų

Įstatymas įsigaliotų, kai po priėmimo Seime jį pasirašytų ir oficialiai paskelbtų prezidentas Gitanas Nausėda.

Nuo tos akimirkos Lietuvos futbolo federacijos Vykdomasis komitetas, prezidentas Tomas Danilevičius ir generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius netektų savo įgaliojimų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Danilevičius, Edgaras Stankevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Danilevičius, Edgaras Stankevičius

Jie per mėnesį turėtų perduoti visą turtą, dokumentus ir prisijungimus prie banko sąskaitų laikinajam administratoriui, kurį paskirtų Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Administratorius per tris mėnesius atliktų finansinį bei veiklos auditą ir parengtų laikinuosius Lietuvos futbolo federacijos įstatus.

Įstatais būtų įtvirtinta, kad LFF nariais būtų klubai, rungtyniaujantys A lygos čempionate, pirmos lygos pirmenybėse, antros lygos pirmenybėse, moterų A lygos čempionate arba salės futbolo A lygos čempionate.

Kiekvienas LFF narys LFF konferencijoje turėtų vienodą balsų skaičių.

LFF valdymo organų nariais negalėtų būti tie, kurie įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu pripažinti kaltais padarę tyčinę nusikalstamą veiką.

Po laikinųjų LFF įstatų patvirtinimo Laikinasis administratorius per šešis mėnesius sušauktų LFF konferenciją. Ji patvirtintų naujus LFF įstatus, kuriuose turėtų būti aukščiau įtvirtintos nuostatos, išrinktų LFF prezidentą, LFF vykdomojo komiteto narius, viceprezidentus.

„Įstatymo pagrindu būtų organizuojami nauji demokratiniai federacijos rinkimai be kriminalinio pasaulio atstovų. Remiantis pavyzdiniais FIFA įstatais, būtų įgyvendinti du esminiai pokyčiai – visuotiniame susirinkime suteikta vienoda balso teisė visiems futbolo bendruomenės nariams, taip pat rinkimuose negalėtų dalyvauti asmenys, pripažinti padarę tyčinį nusikaltimą“, – vardijo M.Majauskas.

Kartu su juo įstatymo projektą pirmadienį pristato parlamentarai Laurynas Kasčiūnas, Arūnas Valinskas ir Virgilijus Alekna.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

Įstatyme tiesioginio valdymo būtinybė grindžiama „istoriškai prasčiausiais Lietuvos futbolo rezultatais, už kuriuos atsakomybę privalo prisiimti Lietuvos futbolo federacija“.

Parlamentarai taip pat reiškia abejones, kad Lietuvos futbolo federacijos vykdoma veikla ir jos veiklos principai „praktikoje yra galimai nesuderinami su Lietuvos futbolo interesais“.

LFF kontrataka

Politikų iniciatyvos kritikai perspėja, kad už kišimąsi įtakinga Europos futbolo federacijų asociacija (UEFA) gali suspenduoti Lietuvos rinktinių ir klubų dalyvavimą tarptautiniuose turnyruose.

Kritikai taip pat baksnoja ir į teisinio precedento pavojų, kad valstybė gali imtis nederamai kištis ir į kitų asociacijų veiklą.

Lietuvos futbolo federacija teigia gavusi jungtinį FIFA ir UEFA atsakymą, kuriame teigiama, kad dabartiniai jos įstatai atitinka FIFA ir UEFA įstatuose numatytus reikalavimus.

Federacija tikina, kad dabar klubai yra tinkamai atstovaujami priimant sprendimus, o numatyti nepriekaištingos reputacijos reikalavimai yra aukštesni nei daugelyje kitų organizacijų ir įstaigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius