Politines audras sukėlę Xh.Shaqiri ir G.Xhaka teisinasi: „Mūsų gestai nebuvo skirti serbams“

FIFA paskelbė pradėjusi tyrimą dėl Šveicarijos rinktinės futbolininkų Xherdano Shaqiri ir Granito Xhakos elgesio mače su Serbija. Tuo tarpu abu žaidėjai tikina neturėję jokių provokacinių intencijų.
Xherdanas Shaqiri
Xherdanas Shaqiri / „Scanpix“ nuotr.

Abu futbolininkai, turintys albaniškų šaknų, įvarčius šventė demonstruodami gestą, primenantį ant Albanijos vėliavos pavaizduotą erelį.

Be to, ant X.Shaqiri bucų puikavosi Kosovo vėliava.

Šis futbolininkas turi ryšių ir su Kosovu, kurio, kaip žinia, Serbija iki šiol nepripažįsta kaip nepriklausomos valstybės.

Tai įsiutino Serbijos atstovus, kurie pareiškė, kad toks elgesys provokuoja politinį konfliktą.

FIFA taisyklės draudžia žaidėjams provokuoti publiką ar varžovus, todėl Šveicarijos rinktinės lyderiai gali būti nubausti tiek piniginėmis, tiek diskvalifikacinėmis nuobaudomis.

Kosovo prezidentas Hashimas Thaci po šveicarų pergalės 2:1 „Twitter“ tinkle parašė: „Sveikiname įvarčius mušusius Xhaką, Shaqiri ir visą Šveicariją su pelnyta pergale. Didžiuojamės jumis. Kosovas myli jus“.

Albanijos ministras pirmininkas Edi Rama „Facebooke“ įkėlė Shaqiri ir Xhaka nuotrauką su rodomais gestais, parašydamas: „Dienos nuotrauka“.

Tuo tarpu X.Shaqiri ir G.Xhaka ginasi nenorėję įplieksti politinių aistrų.

„Man tai buvo ypatinga diena, – kalbėjo G.Xhaka. Ši pergalė yra skirta mano šeimai, Šveicarijai, Albanijai, Kosovui. Gestas buvo skirtas visiems, kurie palaiko mane. Jis nebuvo skirtas varžovams. Tai buvo tikrai emocingos rungtynės“.

X.Shaqiri antrino: „Tai neturi nieko bendro su politika. Tai apie futbolą“.

„Scanpix“ nuotr./Xherdanas Shaqiri ir Granitas Xhaka
„Scanpix“ nuotr./Xherdanas Shaqiri ir Granitas Xhaka

Beje, FIFA tyrimas pradėtas ir prieš Serbijos rinktinės trenerį Mladeną Krstajičių.

Trenerį įsiutino, kad vokiečių arbitras Felixas Brychas neskyrė baudinio ir, pasak M.Krstajičiaus, teisėjavo tendencingai.

M.Krstajičius žurnalistams pasakė, kad F.Brychas turėtų būti teisiamas Hagos tribunole, kur už karo nusikaltimus buvo baudžiama pati Jugoslavija.

Serbijos futbolo federacijos vadovas Slavisa Kokeza BBC sakė, kad išsiuntė protestą dėl F.Brycho teisėjavimo, tvirtindamas, kad vokietis atvirai palaikė šveicarus.

„Tai nesusiję su VAR sistema. Tai susiję su pačiais principais, taikomais skiriant teisėjus. Visiems žinoma, kad pusę Šveicarijos populiacijos sudaro vokiečiai“, – aiškino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius