Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Popiežius ir kamuolys: kodėl buvo vadinamas „pata dura“ ir nėra matęs žaidžiančio L.Messi?

Savaitgalį Lietuvą aplankysiantis popiežius Pranciškus tikrai nespės apsilankyti Lietuvos futbolo A lygos favoritų rungtynėse penktadienį Vilniuje, bet Šventasis Tėvas turi įdomių sąsajų su futbolu. Kitaip ir būti negali, juk jis kilęs iš dėl futbolo pamišusios šalies – Argentinos.
Argentinos pasididžiavimas: D.Maradona, popiežius Pranciškus ir L.Messi.
Argentinos pasididžiavimas: D.Maradona, popiežius Pranciškus ir L.Messi. / „Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Vatikanas yra vienas iš devynių pripažintų savarankiškų valstybių, kurių nacionalinės komandos nėra FIFA narės.
  • 2014 metais Domenico Ruggerio, Vatikano futbolo asociacijos vadovas, paaiškino: „Renkamės likti mėgėjais. Nes prisidėti prie FIFA, tai jau reikštų verslą.“ Tai supranta, žinant mažus Vatikano skaičius – šalis yra tik 0,44 kv. km ploto, ten nuolat gyvena apie tūkstantis žmonių.
  • Vatikano futbolininkai yra sužaidę ir tarptautinių rungtynių nuo tada, kai sužaidė pirmąjį mačą 1985 metais su Austrijos žurnalistų ekipa.
  • Vatikano komandą yra treniravęs ir garsus Italijos treneris Giovanni Trapattoni – jo debiutas įvyko per rungtynes su Italijos finansų policijos atstovais.

Dabartinio popiežiaus pirmtakai irgi nebuvo abejingi futbolui.

Jonas Paulius II žaidė vartininku jaunystėje Lenkijoje, o vėliau liko užkietėjęs Krokuvos „Cracovia“ komandos aistruolis. Buvęs popiežius Benediktas XVI garsėjo kaip Miuncheno „Bayern“ gerbėjas, pats augęs Bavarijos regione. Dabartinis Vatikano vadovas nėra išimtis.

Futbolo kamuolys prie kojų nelipo

Bendraudamas su Romoje jį aplankiusiais vaikais popiežius Pranciškus yra pripažinęs, kad jaunystėje futbolą įprastai žaisdavo stovėdamas vartuose, nes niekada nebuvo itin stiprus aikštėje.

„Kai aš buvau jūsų amžiaus, aš žaidžiau futbolą, bet nebuvau geras futbolininkas, – 11-mečiui berniukui pasakė popiežius.

Jis pasakojo, kad dėl futbolo išprotėję tėvynainiai skirdavo pravardę tiems, kuriems futbolas nelipdavo: „pata dura“ (sustingusios kojos).

„Aš buvau „pata dura“, todėl įprastai būdavau vartininkas, kad nereikėtų daug judėti“, – neslėpė popiežius Pranciškus.

Nepaisant to, kad trūko įgūdžių futbolo aikštėje, Pranciškus yra žinomas kaip Buenos Airių futbolo komandos „San Lorenzo“ sirgalius.

VIDEO: Popiežius Pranciškus: kuklus poliglotas ir aistringas futbolo bei tango gerbėjas

„San Lorenzo“ 2014 metais laimėjo Pietų Amerikos futbolo klubų pirmenybes „Copa Libertadores“, o tarpžemyniniame čempionų turnyre pasiekė finalą, kur nusileido Madrido „Real“. Lyg tyčia, geriausius rezultatus per klubo istoriją „San Lorenzo“ futbolininkai pasiekė tuo metu, kai popiežiumi buvo išrinktas jų tėvynainis.

Kai argentinietis, kurio tikrasis vardas ir pavardė yra Jorge Mario Bergoglio, gavo naują darbą Romoje, „San Lorenzo“ klubas ne tik laimėjo „Copa Libertadores“, bet ir po 7 metų pertraukos triumfavo Argentinos pirmenybėse, nors sezoną prieš tai kovojo dėl išlikimo lygoje.

Aš buvau „pata dura“, todėl įprastai būdavau vartininkas, kad nereikėtų daug judėti.

Kiek vėliau popiežius buvo susitikęs su savo mylima komanda Vatikane, kur „San Lorenzo“ jam pristatė trofėjų.

Šventas Tėvas savo ruožtu išsakė komplimentus futbolininkams. „Aš sveikinu „San Lorenzo“ čempionus, – sakė jis, valiūkiškai šypsodamasis. – Šis klubas yra dalis mano kultūrinės tapatybės.“

Apie rezultatus informuoja sargybinis

Įdomu tai, kad dėl savo vertybių ir elgesio bene žemiškiausiu visų laikų popiežiumi laikomas argentinietis nėra matęs geriausio pasaulio futbolininko aikštėje.

„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus ir Lionelis Messi
„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus ir Lionelis Messi

Argentinos laikraščiui „La Voz Del Pueblo“ popiežius pripažino, kad yra dusyk sutikęs savo garsųjį tautietį Lionelį Messi, tačiau niekada nematęs jo žaidžiant.

„Jūs labiau Messi ar Mascherano stiliaus popiežius?“ – buvo paklaustas Šventasis Tėvas, su mintimi, kad L.Messi garsėja kaip nuostabus kūrėjas atakuojat, o jo tautietis ir buvęs komandos draugas Barselonos klube Javieras Mascherano labiau pasižymi kieta gynyba.

Popiežius nuoširdžiai atsakė, kad nežino, nes niekada nematė jų žaidžiant.

Priežastis paprasta. Popiežius nežiūri televizijos nuo 1990 metų.

„Scanpix“ nuotr./Argentinos rinktinės sirgalius
„Scanpix“ nuotr./Argentinos rinktinės sirgalius

Sprendimo gyventi be televizijos priežastį Šventasis Tėvas yra apibūdinęs lakoniškai: „Tai ne man, – sakė jis „La Voz del Pueblo”. – Aš nežiūriu nieko. Yra Šveicarijos sargybinis, kuris man praneša rezultatus ir kaip mums sekasi turnyrinėje lentelėje.“

Popiežius turėjo galimybę darsyk sutikti L.Messi šiemet, nes prieš 2018 metų pasaulio čempionatą buvo planuojamas Argentinos rinktinės vizitas Vatikane.

Tačiau Argentinos komandos pasirengimo planai pasikeitė ir ji neiškeliavo į Romą. Sėkmė iš aukščiau Argentinai nebūtų pakenkusi – planetos pirmenybėse Rusijoje ji vos išsikapstė iš grupės ir krito aštuntfinalyje po pralaimėjimo Prancūzijai.

„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus yra kilęs iš futbolo šalies Argentinos.
„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus yra kilęs iš futbolo šalies Argentinos.

L.Messi geresnis už D.Maradoną ir Pelę

Nors popiežius nėra matęs L.Messi žaidžiančio, jis turi tvirtą nuomonę apie geriausią pasaulio futbolininką.

Jis neieškojo diplomatiško atsakymo ir nekalbėjo, kad visi yra vienodai geri. „Man Messi yra geresnis nei Maradona ir Pele“, – 2016 metais pareiškė Pranciškus, per vieną susitikimų su jaunimu.

Regis, D.Maradona neįsižeidė. Argentinos futbolo legenda, kurio jo įvartis 1986 metų pasaulio čempionate į anglų vartus iki šiol vadinamas „Dievo ranka“, nes buvo įskaitytas po teisėjo klaidos, buvo susitikęs su popiežiumi, kai Vatikane prieš futbolo labdaros mačą šis priėmė ir daugiau futbolo garsenybių: brazilą Ronaldinho, italą Francesco Totti.

„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus ir Diego Maradona
„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus ir Diego Maradona

D.Maradona tikrai nepretenduoja į šventuosius savo gyvenimo klystkeliais, bet ir jis negalėjo atsisakyti priėmimo Vatikane.

„Esu su popiežiumi Pranciškumi, jam aš visada atviras, – sakė D.Maradona. – Jis dirba didžius darbus Vatikane, tai vertina visi katalikai. Aš ilgai laikiausi atokiau nuo bažnyčios dėl daugybės priežasčių, bet popiežius Pranciškus privertė mane sugrįžti.“

„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus ir Diego Maradona
„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus ir Diego Maradona

Taktiškumą futbole popiežius Pranciškus pademonstravo kitą sykį, kai Romoje draugiškas rungtynes žaidė Italijos ir Argentinos rinktinės.

Paklaustas, ar palaimins savo gimtąją komandą, jis sakė: „Man bus tikrai sunku dėl savo šaknų, bet, laimė, tai – draugiškas mačas, kurio rezultatas neatsilieps turnyro lentelėje.“

„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus seka rezultatus, bet nežiūri futbolo per televizorių.
„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus seka rezultatus, bet nežiūri futbolo per televizorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius