-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Praeityje futbolo demonų ieškojęs M.Stankevičius: „Žinome, koks yra Lietuvos lygis“

Marius Stankevičius trečiadienį sėdo ant trijų Lietuvos futbolo kėdžių. U17 rinktinės treneriu, Valdo Urbono asistentu nacionalinėje komandoje ir techninio direktoriaus konsultantu tapęs buvęs garsus futbolininkas spaudos konferencijoje tikino, esą šalies futbolo bėdos slypi ne dabartinėje, o buvusiose LFF valdžiose.
Marius Stankevičius
Marius Stankevičius / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Žinome, koks šiandien yra Lietuvos lygis, kur mes einame, ką norime nuveikti“, – ryžtingai kalbėjo dukart geriausiu šalies futbolininku (2008 ir 2009 m.) rinktas M.Stankevičius. – Būkime biedni, bet teisingi. Neatėjo magas su stebuklinga lazdele ir nepadarys nieko iškart. Nepasidarys vasaros iš žiemos. Reikia būti teisingiems terminams, laikams, kaip viskas vyks.“

38-rių buvęs gynėjas, rungtyniavęs tokiuose klubuose kaip Genujos „Sampdoria“, „Valencia“, „Sevilla“ ar Romos „Lazio“, tikino tikįs, jog gali įnešti tikėjimo jaunajai kartai, kad ši sugeba būti perspektyvi ne tik kitose sporto šakose, bet ir futbole.

Neatėjo magas su stebuklinga lazdele ir nepadarys nieko iškart. Nepasidarys vasaros iš žiemos

Kreipėsi M.Stankevičius ir į žurnalistus.

„Vienas lauke – ne karys. Jūsų (žurnalistų, – aut. past.) pagalba irgi reikalinga, kad skleistumėt naujas žinias. Mes turime keistis visi. Turime suprasti, kad mes nuėjome labai žemai. Kur mes buvome, kai aš baiginėjau žaisti rinktinėje ir kur dabar ji yra... Stenkimės nerodyti pirštais į kitą, kad jis negeras ar kitas. Pradėkime nuo savęs“, – sakė M.Stankevičius.

Iš šalies ilgą laiką Lietuvos futbolą stebėjęs buvęs futbolininkas, išgirdęs klausimą, kokias įžvelgia didžiausias Lietuvos futbolo problemas, kaip vertina LFF ir šios įstaigos įvaizdį, prasitarė, kad klausimas savaime neša negatyvią žinutę.

Ir netrukus žvilgtelėjo atgal, kaltinimus Lietuvos futbolo nužudymu mesdamas ant praeities LFF valdžių.

„Man atrodo, kad, kai dar žaidžiau rinktinėje, buvo seni žmonės, kurie pridarė darbų, už kuriuos kainą mokame: tiek federacija, tiek pats futbolas. Realiai jie sugriovė viską, ką mes turėjome. Tokia realybė. Viskas prasideda nuo statymo. Mes žinome, kad griauti lengviau nei statyti“, – atgal žvelgė M.Stankevičius.

Realiai jie sugriovė viską, ką mes turėjome

Ir netrukus ėmė girti dabartinę LFF valdžią, visuomenėje plakamą kritikos rykštėmis.

„Man atrodo, kad federacija eina teisingu keliu, jie nori nuveikti kažką įdomaus. Kiek matome iš šalies, pasidarė atviri, matome visus federacijos popierius, skaičius ir t.t. Reiškia, kad bendradarbiavimas yra visuomeninis, atviras“, – teigė M.Stankevičius.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Lietuvos futbolo federacijos spaudos konferencija
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Lietuvos futbolo federacijos spaudos konferencija

Naujasis Lietuvos septyniolikmečių rinktinės treneris prisiminė 2008-sius, kuomet Lietuva FIFA reitinge užėmė 48-ąją vietą, už nugaros palikdama net Belgiją.

„Šiandien, po daugiau nei 10 metų, mes esame 130 vietoje, o Belgija – pirmoje, – kalbėjo M.Stankevičius. – Čia yra skirtumas. Kas dirbo tuo metu federacijoje, reikia jų paklausti, ką jie nuveikė, koks jų darbas nuveiktas? Matome viską pagal tai, kas įvyko. Jei buvo nekompetetingi žmonės, taip ir įvyko. Jei mes tai matome, turime apie tai kalbėti.“

Pirmuosius žingsnius trenerio kelyje M.Stankevičius jau žengė Italijoje, kur dirbo ketvirtos lygos klube „Crema“. Iš pradžių žaidėju komandoje buvęs lietuvis po dviejų mėnesių nuo sezono pradžios išgirdo prezidento siūlymą perimti vairą.

„Kai tu turi daug patirties ir matai, kad jaunimas auga, bet nedaug, tau norisi perteikti informaciją. Žinojau savo tikslus, kad noriu būti treneriu. Dirbau net su dvejom komandomis, nes buvau vyr. treneriu pirmos komandos, bet bendradarbiavome ir su antra komanda.

Mano vienas didžiausių tikslų buvo pasiektas, kai komandoje debiutavo 6 jauni žaidėjai nuo 16 iki 19 metų, ko nebuvo klube įvykdyta. Nėra sunku išleisti žaidėjus į aikštę, bet sunku yra išleisti ir nesudeginti. Tai yra paruošimas, kas yra svarbiau. Džiaugiuosi tuo, ką įvykdžiau“, – apie patirtį Italijoje pasakojo M.Stankevičius.

A.C.Crema 1908 nuotr./Marius Stankevičius
A.C.Crema 1908 nuotr./Marius Stankevičius

Pernai buvęs futbolininkas prisijungė prie „Kauno Žalgirio“ ir ten užėmė konsultanto pareigas. Po sezono kauniečiai atsisveikino su treneriu Mindaugu Čepu, bet M.Stankevičiui šio posto pasiūlyti negalėjo net ir norėdami.

38-rių pradedantis treneris turi UEFA A licenciją, tačiau tam, kad galėtum dirbti A lygos vyr. treneriu, reikalinga PRO licencija.

„Aš turiu ambicijas. Tos ambicijos turi būti žingsnis po žingsnio. Turiu iš pradžių pirmą prioritetą – įdiegti futbolą visuomenėje. Neįžeidžiant smarkiai, šiandien mes gainiojame kamuolį, bet nežaidžiame futbolo. Yra toks pasakymas: futbolas visų, bet ne visiems. Šiandien turime atskirti šituos dalykus“, – tikino M.Stankevičius.

Šiandien mes gainiojame kamuolį, bet nežaidžiame futbolo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius