Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos futbolo istoriją D.Deschamps'as rašo ypač stropiai rinkdamas raides

1998-ųjų metų pasaulio futbolo čempionato finalo pertrauka. Šeimininkė Prancūzija 2:0 pirmauja prieš Braziliją. Persirengimo kambaryje mačo didvyris Zinedine'as Zidane'as guli ant žemės, atrėmęs savo kojas į suolelį, ir sunkiai gaudo kvapą. Kitiems futbolininkams aptarnaujantis personalas atlieka įvairius masažus. Bet komandos kapitonas Didier Deschamps'as – nenuilstanti energijos šaltinis, ragina savo bendražygius neatleisti vadžių ir toliau.
Didier Deschamps'as ir Zinedine'as Zidane'as
Didier Deschamps'as ir Zinedine'as Zidane'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Vaikinai, negalime atsipalaiduoti nė milimetro. Sunkiąją dalį padarėme, bet mums dar liko 45 minutės beprotybės“, – šaukia 7-asis Prancūzijos numeris su kapitono raiščiu.

Praėjus dvidešimt metų, beveik tą pačią dieną, D.Deschamps'o balsas vėl aidės ypač garsiai. Tik šį kartą jau stovint šalia aikštės.

Pergalė sekmadienį vyksiančiame pasaulio futbolo čempionato finale 49-erių metų strategą karūnuotų į ypač garbingą sostą. Jis taptų tik trečiuoju žmogumi planetoje, kuriam tapti pasaulio čempionu būtų pavykę ir būnant treneriu, ir žaidėju. Iki šiol šiame sąraše tik du vardai – brazilo Mario Zagallo ir vokiečio Franzo Beckenbauerio.

Uždėdamas antrąją žvaigždutę ant tamsiai mėlynų marškinėlių, kurios vilkėjo net 103 kartus, jis taip pat užčiauptų kritikus, neretai pažyminčius, jog D.Deschamps'as yra labiau laimės kūdikis nei kvalifikuotas specialistas.

Oponentai nepraleis fakto, kad dabartinė Prancūzijos rinktinė – brangiausia futbolo istorijoje. Bet net ir turėdamas tokį talentų rinkinį D.Deschamps'as kol kas nesugebėjo laimėti nieko apčiuopiamos.

Prieš ketverius metus Brazilijoje vykusiame pasaulio čempionate prancūzai ketvirtfinalyje nusileido vokiečiams, o prieš dvejus – pralaimėjo Europos futbolo čempionato finalą Portugalijai.

Bet kiekvienas didis Prancūzijos šefas puikiai žino, kad reikia šiek tiek laiko, kol yra surandamas idealus ingredientų kiekis pergalingam receptui.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Didier Deschamps'as
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Didier Deschamps'as

Svarbiausiasis trenerio uždavinys buvo padėti Europos stipriausių klubų žvaigždėms paminti savuosius ego ir aukotis dėl kolektyvinės sėkmės. Būtent dėl šios priežasties už borto buvo palikti Madrido „Real“ pagrindinis puolėjas Karimas Benzema, PSG talentas Adrienas Rabiot.

Dabartinėje komandoje savanaudžių nėra. Ir per septynias savaites, kurias prancūzai praleido ruošdamiesi šioms pirmenybėms savo bazėje Klerfontene, D.Deschampsas rinktinės paveikslą išgrynino iki smulkmenų.

Trenerio prioritetai buvo akivaizdūs jau gegužę, kai Prancūzijos futbolo federacijos būstinėje jis susitiko su saujele vietos žurnalistų intymiam pokalbiui. Tuo metu jis kur kas daugiau kalbėjo apie komandos atmosferą ir klimatą nei taktinius dalykus.

„Sugebėjimas gyventi kartu bei socialiniai ryšiai yra nepaprastai svarbu. Visada yra labai svarbu surasti tinkamą balansą. Nesinori pernelyg daug individualybių, pernelyg daug kokybės. Kolektyvinė dvasia yra svarbiausia. Man reikia atrasti patyrusių žaidėjų, lyderių ir jaunų žaidėjų geriausią derinį. Kalbant apie jaunimą, negalima matyti tik negatyvių dalykų. Jie juk turi tiek entuziazmo. Jie kartais net yra gudresni už mus“, – savo filosofiją dėstė treneris.

Akivaizdu, kad žaidėjų derinį D.Deschamps'as surinko neblogą. Darbinės pergalės prieš Australiją ir Peru leido treneriui šiek tiek atleisti vadžias trečiajame grupės mače su danais, o po to sekė pergalė 4:3 prieš Argentiną. Laimėjimas, kuris šiai komandai suteikė labai daug pasitikėjimo ir kuris dar kartą patvirtino, koks unikalus talentas yra Kylianas Mbappe.

Tada „Les Bleus“ sužaidė dvi nuostabias rungtynes gynyboje ir nepaliko vilčių Urugvajui (2:0) bei Belgijai (1:0) ir po 12 metų pertraukos įžengė į didžiausios pasaulio futbolo scenos patį vidurį.

„Scanpix“ nuotr./Didier Deschamps'as ir Antoine'as Griezmannas
„Scanpix“ nuotr./Didier Deschamps'as ir Antoine'as Griezmannas

Nuo devyniolikmečio K.Mbappe iki 31-erių veterano Olivier Giroud. Beveik visi šios komandos žaidėjai yra aiškiai išreikšti lyderiai, tad priversti juos aukotis komandai ir rezultatui – D.Deschamps'o uždavinys.

Ir panašu, kad savo darbą žilagalvis specialistas dirba gerai. Jokių nusiskundimų iš žaidėjų – net iš tų, kurie šiame pasaulio čempionate žaidė ypač mažai ar visai nežaidė.

Pamelos Anderson širdies draugas Adilas Rami išlieka vienintelis aikštės žaidėjas, kuris Rusijoje dar neišbėgo į aikštę, o Florianas Thauvinas žaidė vos kelias minutes mače su Argentina, tačiau neburba ir puikiai supranta, kad komanda yra stipri tiek, kiek stiprus jos pamatas, o stiprus pamatas renčiamas treniruotėse, kur svarbūs visi 23 žaidėjai.

„Jaučiuosi su jais taip gerai, kad galėčiau kartu praleisti dar mėnesį, – juokiasi visas rungtynes pasaulio čempionate žaidęs ir pergalingą įvartį į belgų vartus įmušęs vidurio gynėjas Samuelis Umtiti. – Su šia komanda tikrai nenuobodu, visuomet susirandame, ką veikti.“

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Didier Deschamps'as
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Didier Deschamps'as

Bene ryškiausia šios komandos žvaigždė Paulis Pogba taip pat turėjo gerokai pasikeisti. Šią vasarą saugui tenka prisiimti kur kas daugiau gynybinių funkcijų nei „Manchester United“ klube ir tai vėl tik dėl komandinės sėkmės ir tam, kad K.Mbappe gautų daugiau laisvės terorizuoti varžovus savo išpuoliais.

„Tai yra pasaulio čempionatas. Aš noriu jį laimėti, todėl turiu aukotis. Gynyba nėra tas kostiumas, su kuriuo jaučiuosi ypač patogiai, bet aš džiaugiuosi kaip čia viskas klostosi“, – prisipažino saugas.

Prabangus, į sėkmę orientuotas požiūris – D.Deschamps'o charakterio atspindys. Treneris augo Prancūzijos pietvakariuose, baskų krašte dailininko ir dekoratoriaus Pierre'o bei vilnos dirbinių pardavėjos Ginette šeimoje. Visada mandagus ir pasitempęs, neieškantis žodžio kišenėje ir už tai gavęs „medinio liežuvėlio“ pravardę.

Didier nors ir nekalba labai daug, bet visuomet sugeba pasakyti tai, kas kelia bangas, tinka antraštėms ir provokuoja oponentus.

Jis nestokoja gero humoro jausmo ir nevengia pasišaipyti iš savo akcento net ir treniruotėse, aiškindamas savo auklėtiniams taktinius sumanymus.

Bet yra vienas dalykas, kuris šiam treneriui bendraujant su savo vyrais yra tabu – dvidešimties metų istorija ir Prancūzijos triumfas 1998-aisiais.

„Tai nėra jų gyvenimas. Tai yra mano praeitis, tačiau vargu ar jiems ji yra svarbi ir suprantama. Čia yra kartų klausimas. Noriu, kad jie rašytų savo pačių istoriją, užuot užsiėmus nuobodžiais prisiminimais, kas buvo praeityje“, – mano treneris.

Sekmadienį jie galės tai padaryti visi kartu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius