-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos teismas patvirtino draudimą futbolo žaidėjoms dėvėti hidžabą

Prancūzijos aukščiausiasis administracinis teismas ketvirtadienį patvirtino draudimą futbolo žaidėjoms dėvėti hidžabus.
Futbolininkė su hidžabu
Futbolininkė su hidžabu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis sprendimas priimtas po to, kai politikai ėmėsi nagrinėti hidžabo klausimą, teigdami, kad jis kelia grėsmę sekuliarizmui.

Nors Konstitucinė taryba nustatė, kad futbolininkės naudojasi viešosiomis paslaugomis, todėl joms netaikoma neutralumo nuostata, teisėjai nurodė, kad Prancūzijos futbolo federacija (FFF) gali priimti bet kokias taisykles, kurios, jos nuomone, yra būtinos, kad rungtynės vyktų sklandžiai.

„Sporto federacijos, kurių užduotis yra užtikrinti gerą viešųjų paslaugų veikimą, gali nustatyti neutralumo reikalavimą savo žaidėjams varžybose ir sporto renginiuose, kad būtų užtikrinta sklandi rungtynių eiga ir išvengta susirėmimų ar konfrontacijos“, – teigiama Konstitucinės tarybos pareiškime.

Ji nustatė, kad FFF taisyklė, draudžianti žaidimo metu naudoti „bet kokius ženklus ar aprangą, kuriais aiškiai demonstruojama politinė, filosofinė, religinė ar sąjunginė priklausomybė“, yra tinkama ir proporcinga.

Musulmonių futbolininkių grupė ėmėsi veiksmų prieš šį FFF reglamentą.

Sekuliarizmas Prancūzijoje yra jautri tema, kurią jo gynėjai pristato kaip būdą užtikrinti valstybės religinį neutralumą, o kritikai – kaip priemonę, nukreiptą prieš etnines ir religines mažumas, ypač musulmonus.

Pirmadienį, valstybės patarėjas teisės klausimais padarė išvadą, kad minima taisyklė yra nepagrįsta.

Prancūzijos reikalų ministras Geraldas Darmaninas (Žeraldas Darmanenas) antradienį nurodė, kad labai tikisi, jog teisėjai laikysis neutralumo principų.

„Kai sportuojate, neturėtumėte dėvėti religinių drabužių... kai žaidžiate futbolą, jums nereikia žinoti, kokią religiją išpažįsta prieš jus esantis žmogus“, – sakė jis.

Apie situaciją taip pat pasisakė konservatyvios Respublikonų partijos ir kraštutinių dešiniųjų „Nacionalinio sambūrio“ (RN) atstovai.

Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen (Marin Le Pen) socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad nepritaria hidžabo dėvėjimui per rungtynes, ir pažadėjo priimti įstatymą, kuriuo bus užtikrinta, kad šios taisyklės būtų laikomasi.

62 mandatus 577 vietų Prancūzijos parlamente turinčių dešiniųjų respublikonų vadovas Ericas Ciotti (Erikas Sioti) teigė, kad jo partija ketina pateikti įstatymo projektą šiuo klausimu, jei teismas leis dėvėti hidžabą per rungtynes.

Prancūzijos sporto ministrė Amelie Oudea-Castera (Ameli Udėja-Kastera) taip pat užsiminė, kad šalies vyriausybė galėtų priimti teisės aktus, teigdama, kad šioje srityje reikia daugiau tikslumo.

Konstitucinė taryba pareiškė, kad teismo sprendimų kvestionavimas yra kėsinimasis į svarbią demokratinę instituciją, ir nurodė, kad šmeižto, neapykantos kurstymo ar grasinimų atvejais ji gali imtis tam tikrų teisinių veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius