-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Premier“ lygos sezono gidas: turtuolių ir nykštukų mūšyje favoritas – ne vienas

Anglijos „Premier“ lyga jau penktadienį pradės savo 26-ąjį sezoną. Po įnirtingų praėjusių metų lenktynių ir Antonio Conte triumfo pirmuoju bandymu, vasarą Anglijoje išleista dar daugiau pinigų ir lygą papildė daug aukštos klasės futbolininkų. 15min pateikia jums išsamią naujojo sezono apžvalgą su svarbiausiais dalykais, kuriuos privalu žinoti kiekvienam užkietėjusiam „Premier“ lygos žiūrovui.

Po praėjusio sezono EPL palikusias „Sunderland“, „Middlesbrough“ ir „Hull City“ ekipas pakeitė po sezono į elitą sugrįžęs „Newcastle United“, pirmą kartą nuo 1983 m. aukščiausiame divizione žaisianti „Brighton & Hove Albion“ ir pirmą kartą nuo 1973 m. tarp stipriausiųjų patekusi „Huddersfield Town“ komanda.

Jau penktadienį (rugpjūčio 11 d.) naująjį sezoną atidarys Londono „Arsenal“ ir „Leicester City“ komandos, maču 21:45 val. Lietuvos laiku.

Prieš tai penktadienį 15min jus kviečia 12 valandą dienos žiūrėti tiesioginę laidą, kurioje startuosiantį „Premier“ lygos sezoną aptarsime su futbolo sirgaliumi Pauliumi Ambrazevičiumi ir sporto komentatoriumi Ryčiu Vyšniausku.

Anglijos „Premier“ lygos klubai   2017–2018 metų sezoną
Anglijos „Premier“ lygos klubai 2017–2018 metų sezoną

​​​​​ARSENAL

premierleague.com nuotr./„Arsenal“ naujo sezono aprangos
premierleague.com nuotr./„Arsenal“ naujo sezono aprangos

Treneris – Arsene'as Wengeras (67 metai, prancūzas)

Stadionas – „Emirates Stadium“ (60 tūkst. vietų)

Praėjusio sezono vieta – 5

Svarbiausi naujokai:
Seadas Kolašinacas („Schalke“)
Alexandre'as Lacazette'as („Lyon“)

Išvyko:
Wojciechas Szczesny („Juventus“)

Žvaigždė – Alexis Sanchezas

„Scanpix“ nuotr./Alexis Sanchezas
„Scanpix“ nuotr./Alexis Sanchezas

Nors praėjusio sezono pabaigoje „Arsenal“ vis dėlto iškovojo FA taurę, tačiau vos 5 vieta „Premier“ lygoje pirmą kartą po ilgų metų paliko Šiaurės Londono ekipą be kovų Čempionų lygoje. Daugelis sirgalių reikalavo Arsene'o Wengero galvos, bet galiausiai prancūzas pasirašė naują dvejų metų sutartį. Sunku tikėtis, kad su išsisėmusiu A.Wengeru ekipa kovotų dėl kažko aukščiau nei grįžimas į stipriausiųjų ketvertą.

A.Wengeras tikrai nevers komandos plėšytis Europos lygoje, tad bus galima tausotis „Premier“ lygos kovoms. Tai gali ir padėti, atsiminus, kad praėjusį sezoną Čempionų lygoje nežaidusi „Chelsea“ triumfavo EPL.

Visą vasarą netrūko gandų apie Alexio Sanchezo išėjimą, tačiau bent kol kas čilietis liko. „Arsenal“ šią vasarą į savo gretas pasikvietė vieną įdomiausių „Premier“ lygos naujokų – Alexandre'ą Lacazette'ą. Prancūzijos rinktinėje ignoruojamas puolėjas pastaraisiais metais žibėjo „Lyon“ ekipoje Prancūzijos čempionate, tačiau neaišku, ar sugebės tą patį daryti ir Anglijoje.

BOURNEMOUTH

premierleague.com nuotr./„Bournemouth“
premierleague.com nuotr./„Bournemouth“

Treneris – Eddie Howe'as (39 metai, anglas)

Stadionas – „Dean Court“ (11,4 tūkst. vietų)

Praėjusio sezono vieta – 9

Svarbiausi naujokai:
Nathanas Ake („Chelsea“)
Asmiras Begovičius („Chelsea“)
Jermainas Defoe („Sunderland“)

Žvaigždė – Joshua Kingas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joshua Kingas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joshua Kingas

Jauniausias lygos treneris Eddie Howe'as toliau kuria kuklaus Bornmuto klubo pasaką. Pirmą kartą istorijoje į „Premier“ lygą komandą išvedęs anglas praėjusį sezoną pasiekė net 9-ąją vietą, o komanda žaidė patrauklų akiai futbolą. Nors „Bournemouth“ nežibėjo gynyboje, tačiau įmušė daugiau įvarčių nei „Manchester United“. Ekipos puolimas buvo septintas geriausias lygoje, o prie to ypač prisidėjo vienas sezono atradimų Joshua Kingas. Šalia 16 įvarčių pelniusio puolėjo klubas šią vasarą įsigijo antrąją jaunystę išgyvenantį Jermainą Defoe.

Ekipai taip pat pavyko iš „Chelsea“ įsigyti vieną praėjusio sezono lyderių N.Ake, kuris „Bournemouth“ žaidė pagal nuomos sutartį. Visas komandos pagrindas per vasarą išsaugotas, o prie jo pridėti aukštos klasės futbolininkai šį sezoną sirgaliams kels dar didesnes viltis. Vis dėlto sunku tikėtis, kad pamatysime klubą dar aukščiau nei pernai. Antras iš eilės finišas pirmajame dešimtuke būtų puikus pasiekimas, tačiau ir nukritus per kelias pozicijas žemyn E.Howe'o skalpuoti tikrai nebus galima.

BRIGHTON & HOWE ALBION

premierleague.com nuotr./„Brighton“
premierleague.com nuotr./„Brighton“

Treneris – Chrisas Hughtonas (58 metai, airis)

Stadionas – „Falmer Stadium“ (30,7 tūkst. vietų)

Praėjusio sezono vieta – 2 („Championship“)

Svarbiausi naujokai:
Davy Propperas (PSV)
Mathew Ryanas („Valencia“)
Markusas Suttneris („Ingolstadt“)
Pascalis Grossas („Ingolstadt“)

Žvaigždė – Anthony Knockaertas

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Anthony Knockaertas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Anthony Knockaertas

Į aukščiausią Anglijos futbolo divizioną Žuvėdros grįžta pirmą kartą po 34 metų pertraukos. Per šį laikotarpį klubas išgyveno daug negandų, prarado namus, pasistatė naujus ir sužaidė pasakišką praėjusį sezoną, kurio pabaigoje apmaudžiai iš rankų išleido „Championship“ titulą. Vis dėlto reikia atsiminti, kad vos prieš 20 metų „Brighton“ buvo per žingsnį nuo iškritimo į mėgėjišką futbolo divizioną.

Klubo lyderiai – geriausiu praėjusio sezono „Championship“ žaidėju pripažintas prancūzas saugas Anthony Knockaertas ir 23 įvarčius pelnęs puolėjas Glennas Murray'us. Praėjusį sezoną „Brighton“ demonstravo puikų puolimą (74 įvarčiai), o per 46 rungtynes praleido tik 40 įvarčių.

Vis dėlto labai mažai ekipos žaidėjų turi patirties „Premier“ lygoje, o ir vasaros naujokai yra mažai žinomi futbolininkai. „Brighton“ ekipa bus tarp pagrindinių pretendenčių palikti lygą, o ketvirta vieta nuo galo jiems būtų puikus pasiekimas.

BURNLEY

premierleague.com nuotr./„Burnley“
premierleague.com nuotr./„Burnley“

Treneris – Seanas Dyche'as (46 metai, anglas)

Stadionas – „Turf Moor“ (22,5 tūkst. vietų)

Praėjusio sezono vieta – 16

Svarbiausi naujokai:
Jackas Corkas („Swansea“)
Jonathanas Waltersas („Stoke“)
Philas Bardsley („Stoke“)
Charlie Tayloras („Leeds“)

Išvyko:
Michaelas Keane'as („Everton“)
Andre Gray'us („Watford“)
Joey Bartonas (diskvalifikacija)
George'as Boydas („Sheffield Wednesday“)

Žvaigždė – Tomas Heatonas

„Scanpix“ nuotr./Tomas Heatonas
„Scanpix“ nuotr./Tomas Heatonas

Praėjusį sezoną ekipa užėmė 16-ąją vietą „Premier“ lygoje iš esmės su ta pačia komanda, kuri prieš tai iškovojo teisę žaisti aukščiausiame divizione. Šį sezoną kuklus klubas irgi labai neišlaidavo, tačiau prarado du labai svarbius žaidėjus. Gynėjas Michaelas Keane'as išvyko į „Everton“, o puolėjas Andre Gray'us likus dienai iki sezono pradžios prisijungė prie „Watford“

Praėjusį sezoną „Burnley“ ekipa buvo viena geriausių lygos namų komandų, savoje aikštėje pralaimėjusi tik 6 rungtynes. „Turf Moore“ stadione krito net „Liverpool“. Vis dėlto išvykoje ekipa pasiekė vos vieną pergalę ir pagal surinktus taškus buvo priešpaskutinė lygos komanda. Tai reiškia, kad pasistiebti tikrai yra kur, o tam ekipa įsigijo keletą labai patyrusių ir daug mačiusių žaidėjų.

Geriausia, ko gali tikėtis „Burnley“ sirgaliai – vietos turnyro lentelės viduryje. Dėl šio tikslo komanda turės labai rimtai pasistengti ir greičiausiai savo atsargiu ir gynybiniu žaidimu nepritrauks daug neutralių futbolo gerbėjų. Vis dėlto rimti vasaros praradimai gali lemti ir atsisveikinimą su „Premier“ lyga.

CHELSEA

premierleague.com nuotr./„Chelsea“
premierleague.com nuotr./„Chelsea“

Treneris – Antonio Conte (48 metai, italas)

Stadionas – „Stamford Bridge“ (41,6 tūkst. vietų)

Praėjusio sezono vieta – 1

Svarbiausi naujokai:
Alvaro Morata („Real“)
Tiemoue Bakayoko („Monaco“)
Antonio Rudigeris („Roma“)
Willy Caballero („Manchester City“)

Išvyko:
Nemanja Matičius („Manchester United“)
Diego Costa* (neabejojama, kad paliks klubą)
Asmiras Begovičius („Bournemouth“)
Johnas Terry („Aston Villa“)

Žvaigždė – Edenas Hazardas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Edenas Hazardas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Edenas Hazardas

Praėjusių metų čempionai naują sezoną pasitinka atsargiai – visi puikiai atsimena, kokį fiasko „Mėlynieji“ patyrė prieš dvejus metus, kai po čempioniško sezono liko turnyro lentelės viduryje. Vieną pralaimėjimą Antonio Conte komanda šią vasarą jau patyrė – po ilgų derybų ir, atrodė, jau beveik baigto sandėrio, Romelu Lukaku galiausiai pasirinko Mančesterį. Alvaro Morata irgi yra geras žaidėjas, tačiau niekada nežaidęs „Premier“ lygoje, o R.Lukaku čia savo vertę jau įrodęs.

Galime neabejoti, kad „Chelsea“ iki perėjimų lango užsidarymo dar tikrai ir pirks, ir parduos. Atsikratyti reikia mažiausiai dviejų puolėjų, kurių vienas tikrai bus Diego Costa. Ekipa iki perėjimo lango pabaigos dar tikrai turėtų pasistiprinti, nes komandos sudėtis atrodo gana siaura, juolab kad sezoną čempionai pradės be traumuoto Edeno Hazardo.

A.Conte vasarą jau piktinosi ekipos vadovų pasyvumu futbolininkų rinkoje, net buvo pasirodę kalbų apie italo išvykimą, tačiau galiausiai sutartis buvo pratęsta. „Chelsea“ turėtų išlaikyti pozicijas pirmajame ketverte, nors jų sudėtis tikrai neatrodo stipriausia lygoje.

CRYSTAL PALACE

premierleague.com nuotr./„Crystal Palace“
premierleague.com nuotr./„Crystal Palace“

Treneris – Frankas de Boeras (47 metai, olandas)

Stadionas – „Selhurst Park“ (25,5 tūkst. vietų)

Praėjusio sezono vieta – 14

Svarbiausi naujokai:
Jairo Riedewaldas („Ajax“)
Rubenas Loftusas-Cheekas (nuoma iš „Chelsea“)

Išvyko:
Steve'as Mandanda („Marseille“)
Joe Ledley (be klubo)
Fraizeras Campbellas („Hull“)

Žvaigždė – Christianas Benteke

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christianas Benteke
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christianas Benteke

Pirmą kartą šio Londono klubo istorijoje ekipa pradės penktą iš eilės sezoną aukščiausiame divizione. Pernai Krištolo rūmai liko 14-oje pozicijoje, nors buvo trečia blogiausia namų komanda, o iš viso lygoje patyrė net 21 pralaimėjimą. Tiesa, iki pirmojo dešimtuko trūko mažiau taškų (4) nei iki iškritimo (7), tad ne viskas buvo taip blogai.

Komanda turi naują ir įdomų trenerį – olandą Franką de Boerą – bei aiškų branduolį, kurį sugebėjo išlaikyti. Vasarą F.de Boerui pavyko įsigyti perspektyvų olandą J.Riedewaldą iš „Ajax“ ekipos.

„Crystal Palace“ sudėtis tikrai leidžia tikėtis vietos pirmajame dešimtuke, tačiau būtina geriau žaisti namų rungtynes ir demonstruoti geresnę gynybą – pernai praleisti net 63 įvarčiai.

EVERTON

premierleague.com nuotr./„Everton“
premierleague.com nuotr./„Everton“

Treneris – Ronaldas Koemanas (54 metai, olandas)

Stadionas – „Goodison Park“ (39,5 tūkst. vietų)

Praėjusio sezono vieta – 7

Svarbiausi naujokai:
Jordanas Pickfordas („Sunderland“)
Michaelas Keane'as („Everton“)
Davy Klaassenas („Ajax“)
Sandro Ramirezas („Barcelona“)
Wayne'as Rooney („Manchester United“)

Išvyko:
Romelu Lukaku („Manchester United“)
Gerardas Deulofeu („Barcelona“)
Tomas Cleverley („Watford“)

Žvaigždė – Wayne'as Rooney

„Scanpix“ nuotr./Wayne'as Rooney
„Scanpix“ nuotr./Wayne'as Rooney

Viena labiausiai pasikeitusių „Premier“ lygos komandų, kuriai prireiks laiko įsivažiuoti, o sezono pradžios tvarkaraštis kaip tyčia tikrai nelengvas. Komanda prarado lyderį ir geriausią žaidėją R.Lukaku, kurio vietą aikštėje užpildė keliais įvairaus plauko puolėjais. S.Ramirezas ir D.Klaassenas yra jauni ir tikrai talentingi futbolininkai, tačiau istorija rodo, kad „Premier“ lygos naujokams paprastai prireikia laiko prisitaikyti.

Vis dėlto ekipai pavyko susigrąžinti W.Rooney, kurio patirtis ir sugebėjimai tikrai padės užkišti R.Lukaku spragą atakos smaigalyje. Neaišku, kurioje tiksliai pozicijoje žais sūnus paklydėlis, tačiau 31-erių puolėjas tikrai atiduos visus 100 procentų – tai jo lemiama proga įrodyti, kad dar gali žaisti aukščiausio lygio futbolą, ir galimybė sugrįžti į rinktinę 2018-ųjų pasaulio čempionatui.

Kiti du „Everton“ naujokai – J.Pickfordas ir M.Keane'as – yra tikrai solidūs pirkiniai, kurie sustiprins komandą ne tik dabar, bet ir toli į ateitį. Naujokų iki lango pabaigos greičiausiai bus ir daugiau, tad sudėtis tikrai leis varžytis dėl stipriausių komandų penketuko ir sugrįžti į Europą. Prastesnė vieta nei praėjusį sezoną sudrebintų komandos trenerio R.Koemano kėdę.

HUDDERSFIELD TOWN

premierleague.com nuotr./„Huddersfield“
premierleague.com nuotr./„Huddersfield“

Treneris – Davidas Wagneris (45 metai, vokietis su amerikietišku pasu)

Stadionas – „John Smith Stadium“ (24,5 tūkst. vietų)

Praėjusio sezono vieta – 5 („Championship“)

Svarbiausi naujokai:
Steve‘as Mounie („Montpellier“)
Aaronas Mooy'us („Manchester City“)
Tomas Ince'as („Derby County“)
Laurentas Depoitre'as („Porto“)
Scottas Malone'as („Fulham“)

Išvyko:
Kyle‘as Dempsey („Fleetwood Town“)
Joe Murphy („Bury“)
Harry Bunnas („Bury“)
Markas Hudsonas (baigė karjerą)

Žvaigždė – Christopheris Schindleris

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christopheris Schindleris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christopheris Schindleris

Vos penkta vieta antrajame pagal pajėgumą „Championship“ divizione ir istorinis kelialapis į „Premier“ lygą. Tokį stebuklą praėjusį sezoną sukūrė Davidas Wagneris ir jo vaikinai.

„Huddersfield“ laimėjo keturių komandų mini turnyrą dėl vienintelio laimingo bilieto ir po 45 metų pertraukos žais elitiniame ešelone. Lemiame mače Hadersfildo „terjerai“ sukandžiojo „Reading“ futbolininkus, o viską lėmusios baudinių serijos didvyriu tapo puikiai visą sezoną žaidęs gynėjas iš Vokietijos Christopheris Schindleris.

Bet sukurti dar vieną stebuklą 107-ąjį istorijos sezoną skaičiuojantiems naujokams bus be galo sudėtinga. Beveik visi specialistai išsišokėliams prognozuoja sugrįžimą į „Championship“ jau po vienerių metų.

Tačiau tai „Huddersfield Town“ šiandienės pasakos architektui D.Wagneriui – nė motais. Geras Jurgeno Kloppo bičiulis (dalyvavo „Liverpool“ trenerio vestuvėse) net ir su vienu iš mažiausių biudžetų „Championship“ sugebėjo per keletą metų sukurti konkurencingą komandą, kuri pagaliau pravėrė „Premier“ lygos duris.

Anglijos futbolas jau keletą metų žavisi aktyvų spaudimą naudojančiu Vokietijos treneriu, o dabar D.Wagneris turi puikią galimybę savo sugebėjimus parodyti ir didžiausioje pasaulio futbolo scenoje. 45-erių metų amerikiečio sūnus tam yra pasirengęs.

LEICESTER CITY

premierleague.com nuotr./„Leicester“
premierleague.com nuotr./„Leicester“

Treneris – Craigas Shakespeare'as (53 metai, anglas)

Stadionas – „King Power Stadium“ (32,3 tūkst. vietų)

Praėjusio sezono vieta – 12

Svarbiausi naujokai:
Kelechi Iheanacho („Manchester City“)
Vicente Iborra („Sevilla“)
Harry Maguire‘as („Hull City“)

Išvyko:
Ronas-Robertas Zieleris („Stuttgart“)

Žvaigždė – Riyadas Mahrezas

„Scanpix“ nuotr./Riyadas Mahrezas
„Scanpix“ nuotr./Riyadas Mahrezas

Po sensacingo triumfo „Premier“ lygoje „lapės“ praėjusį sezoną sugrįžo į realybę. Sezono viduryje auksinės pasakos kūrėją Claudio Ranieri komandos vairininko kėdėje pakeitęs Craigas Shakespeare’as sugebėjo išsaugoti ekipą elitiniame ešelone ir leido bent trumpam užmiršti košmarą, kuris persekiojo „Leicester“ pirmoje sezono pusėje.

Tačiau šiais metais vėl viskas prasideda iš naujo, o Lesterio ekipa pradeda dar vieną kovą dėl išlikimo.

Pernai kukliai ekipai netrūko sukrėtimų ir išbandymų. Trenerių rokiruotė, neblogas debiutas Čempionų lygoje bei sunki kova dėl išlikimo „Premier“ lygoje ir bandant išsaugoti savo lyderius.

Šie metai, panašu, jog nebus lengvesni. Stabilumas yra tas dalykas, ko labiausiai norėtų C.Shakespeare‘as, tačiau vargu ar ir šiemet „Leicester City“ laivo laukia ramūs vandenys. Su tokiais žaidėjais, kaip Riyadas Mahrezas, Kasperas Schmeichelis ar Jamie Vardy, „lapės“ tikrai gali taikytis į pirmąjį dešimtuką, tačiau bet kurio iš jų praradimas stipriai keistų situaciją. Ir ne Lesterio ekipos naudai.

LIVERPOOL

„Liverpool“
„Liverpool“

Treneris – Jurgenas Kloppas (50 metų, vokietis)

Stadionas – (54 tūkst.)

Praėjusio sezono vieta – 4

Svarbiausi naujokai:
Mohamedas Salah („Roma“)
Andrew Robertsonas („Hull“)
Dominicas Solanke („Chelsea“)

Išvyko:
Lucas Leiva („Lazio“)
Kevinas Stewartas („Hull“)
Andre Wisdomas („Derby County“)

Žvaigždė – Philippe'as Coutinho

„Scanpix“ nuotr./Philippe Coutinho
„Scanpix“ nuotr./Philippe Coutinho

Prieš sezoną nė vieno pralaimėjimo per pagrindinį rungtynių laiką taip ir nepatyrę „Liverpool“ futbolininkai „Premier“ lygos startą pasitinka pakiliomis nuotaikomis. Čempionų lyga vėl grįš į „Anfield“ stadioną ir tai yra svarbiausias dalykas, ką praėjusį sezoną pavyko nuveikti Jurgenui Kloppui ir jo komandai.

Prie ir taip neblogai subalansuotos ekipos „raudoniesiems“ pavyko pridėti nemažai svorio atakoje. Mohamedas Salahas iš Romos už 34 mln. svarų atvyko tikrai ne tam, jog trintų atsarginių suolą, ir kartu su Sadio Mane turėtų dar labiau išplėsti puolamąjį potencialą.

Kovoti su „Chelsea“ bei savo sudėtis gerokai pastiprinusiais abiem Mančesterio klubais Mersisaido vyrams ir šiemet bus nepaprastai sunku, bet „Liverpool“ gali likti kovoje dėl Čempionų lygos iki pat pavasario, jeigu sugebės išspręsti pagrindinę daugybę metų komandą ypač skaudžiai žeidžiančią problemą – stabilumo stygių.

MANCHESTER CITY

premierleague.com nuotr./„Manchester City“
premierleague.com nuotr./„Manchester City“

Treneris – Josepas Guardiola (46 metai, ispanas)

Stadionas – „City of Manchester Stadium“ (55 tūkst. vietų)

Praėjusio sezono vieta – 3

Svarbiausi naujokai:
Bernardo Silva („Monaco“)
Edersonas („Benfica“)
Kyle'as Walkeris („Tottenham Hotspur“)
Danilo („Real“)
Benjaminas Mendy („Monaco“)

Išvyko:
Willy Caballero („Chelsea“)
Gaelis Clichy („Bašakšehir“)
Jesusas Navasas („Sevilla“)
Bacary Sagna
Pablo Zabaleta („West Ham United“)
Nolito („Sevilla“)
Aleksandras Kolarovas („Roma“)
Kelechi Iheanacho („Leicester City“)
Fernando („Galatasaray“)

Žvaigždė – Kevinas De Bruyne

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kevinas de Bruyne
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kevinas de Bruyne

Josepas Guardiola praėjusį sezoną pirmą kartą per savo trenerio karjerą liko be jokio apdovanojimo, tad yra kupinas ambicijų sugrąžinti „miestiečių“ traukinį ant pergalingų bėgių. Atvykęs į „Ūkanotąjį Albioną“ ir susidūręs su kur kas aršesne konkurencija nei Ispanijoje ar Vokietijoje, katalonas pamatė, kad versti kalnus saloje bus gerokai sudėtingiau nei žemyninėje Europos dalyje.

Pratinimasis prie angliškojo futbolo užtruko, bet vargu ar klubo savininkai bus pasirengę laukti dar bent vienerius metus. Galima neabejoti, kad „Man City“ šį sezoną slėgs dar didesnis psichologinis spaudimas, kadangi antrasis „tuščias“ sezonas su taip plačiai atverta pinigine būtų visiškas fiasko.

Ką moka, tai moka. „Manchester City“ pastaruosius keletą metų netgi „Premier“ lygoje išsiskiria tuo, jog žarstosi kur kas didesnėmis sumomis nei likusios komandos. Klubą valdančio Jungtinių Arabų Emyratų šeicho Khaldoono Al Mubarako platus mostas buvo jaučiamas ir šią vasarą. Po „sauso“ praėjusio sezono „miestelėnai“ nusprendė imtis radikalių permainų ir išvaikė kone trečdalį komandos.

Už dešimt išvykusių futbolininkų „Man City“ sąskaita pasipildė varganais 68 mln. svaro sterlingų, kai penki ekipos naujokai klubui kainavo net 210 mln. Kita vertus, netenka abejoti, kad tokias sumas Mančesterio komanda leidžia ne veltui – visi penki klubą papildę žaidėjai turėtų įnešti svarbų indėlį į pergales.

MANCHESTER UNITED

premierleague.com nuotr./„Manchester United“
premierleague.com nuotr./„Manchester United“

Treneris – Jose Mourinho (54 metai, portugalas)

Stadionas – „Old Trafford“ (75,6 tūkst. žiūrovų)

Praėjusio sezono vieta – 6

Svarbiausi naujokai:
Victoras Lindelofas („Benfica“)
Romelu Lukaku („Everton“)
Nemanja Matičius („Chelsea“)

Išėjo:
Zlatanas Ibrahimovičius
Wayne'as Rooney („Everton“)

Žvaigždė – Paulis Pogba

AFP/„Scanpix“ nuotr./Paulis Pogba
AFP/„Scanpix“ nuotr./Paulis Pogba

Pasaulis šypsosi ir juokiasi, o Jose Mourinho toliau tęsia titulų medžioklę. Nors praėjęs sezonas tikrai nebuvo toks, apie kokį svajojo „raudonųjų velnių“ aistruoliai, pagrindinis skirtumas tarp „Special One“ ir jo pirmtakų Davido Moyeso bei Louiso van Gaalo – jog net ir žaisdami neįtikinamai, Raudonieji velniai sugeba komandos trofėjų kambarį papildyti naujais laimikiais.

Debiutuodamas prie „Man Utd“ vairo ekscentriškasis portugalas net su brangiausiu planetos futbolininku „Premier“ lygos rikiuotėje finišavo tik šeštas, tačiau galima neabejoti, kad antrą sezoną viskas bus gerokai kitaip. Bet netgi ir finišavę šešti, Raudonieji velniai įspruko į Čempionų lygą laimėdami Europos lygos turnyrą, o iš viso sezoną baigė su Anglijos lygos taurės bei Bendruomenės skydo trofėjais.

Tarpsezonį komanda atsisveikino su gyvu savo simboliu ir kapitonu Wayne'u Rooney bei Zlatanu Ibrahimovičiumi, bet sustiprino savo sudėtį gynybos ramsčiu turėsiančiu tapti švedu Victoru Lindelofu, puolėju Romelu Lukaku bei iš Londono „Chelsea“ stovyklos persiviliotu universaliuoju aikštės vidurio generolu Nemanja Matičiumi.

Namų darbai atlikti tikrai neblogai, „Man Utd“ yra gerokai stipresnis nei pernai, tad dabar belieka tai įrodyti aikštėje.

NEWCASTLE UNITED

premierleague.com nuotr./„Newcastle“
premierleague.com nuotr./„Newcastle“

Treneris – Rafaelis Benitezas (57 metai, ispanas)

Stadionas – „St. James' Park“ (52,3 tūkst. vietų)

Praėjusio sezono vieta – 1 („Championship“)

Svarbiausi naujokai:
Jacobas Murphy („Norwich City“)
Florianas Lejeune („Eibar“)
Christianas Atsu („Chelsea“)
Javieras Manquillo („Atletico“)

Išvyko:
Darylas Murphy („Nottingham Forest“)
Vurnonas Anita („Leeds United“)
Yoanas Gouffranas („Goztepe“)

Žvaigždė – Dwightas Gayle'as

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dwightas Gayle'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dwightas Gayle'as

Niukaslo ekipa į „Premier“ lygą grįžta po metų pertraukos. Niekas nesiginčys, kad „šarkos“ ir „St.James Park“ yra savotiški Anglijos futbolo simboliai, kurių pernai tikrai trūko. Karčią piliulę nuriję Rafa Benitezo auklėtiniai labai greitai atsitiesė, laimėjo „Championship“ pirmenybes ir vėl sugrįžo ten, kur jiems ir vieta. Ar pavyks šį kartą išsilaikyti bent kiek ilgiau? Tikėtina, jog taip.

Prieš praėjusį sezoną praradę du labai svarbius žaidėjus – Moussa Sissoko ir Androsą Townsendą, „Newcastle“ nekapituliavo ir sugebėjo sėkmingai sulipdyti naują komandos branduolį su Dwightu Gayle'u, Mattu Ritchie, Mo Diame ir Isaacu Haydenu.

Dabar šiai kompanijai yra šansas parodyti save dar platesnei auditorijai, o priekyje savęs turėdami tokį šalto ir šilto mačiusį dirigentą kaip R.Benitezas „juodai baltieji“ turėtų nesunkiai su šia užduotimi susitvarkyti.

SOUTHAMPTON

„Facebook“ nuotr./„Southampton“ futbolininkai su nauja 2017/2018 metų sezono apranga
„Facebook“ nuotr./„Southampton“ futbolininkai su nauja 2017/2018 metų sezono apranga

Treneris – Mauricio Pellegrino (45 metai, argentinietis)

Stadionas – „St Mary's Stadium“ (32,5 tūkst. vietų)

Praėjusio sezono vieta – 8

Svarbiausi naujokai:
Janas Bednarekas (Poznanės „Lech“)
Mario Lemina („Juventus“)

Išvyko:
Jay Rodriguezas („West Bromwich Albion“)
Virgilas van Dijkas (pateikė oficialų reikalavimą būti parduotas)

Žvaigždė – Manolo Gabbiadini

AFP/„Scanpix“ nuotr./Manolo Gabbiadini
AFP/„Scanpix“ nuotr./Manolo Gabbiadini

Kaip žaidėjų donoro „Premier“ lygos galingesniems žinomo „Southampton“ klubo gerbėjų nuotaikos prieš naująjį sezoną puikiai pažįstamos – ir vėl viskas keičiasi.

Nors Anglijos lygoje „šventieji“, kurie liko aštunti, geriau yra pasirodę tik tris kartus, aistruolius itin nuvylė konservatyvus ir neįkvepiantis vyriausiojo trenerio Claude'o Puelio stilius. Pastarąjį pakeitė argentinietis Mauricio Pellegrino.

Didelių permainų komandos sudėtyje nėra – didžiausiu praradimu galima laikyti į „West Bromwich Albion“ išvykusį puolėją Jay Rodriguezą. Tiesa, artėjant pirmajam „Premier“ lygos turui vienas geriausių praėjusio sezono lygos gynėjų Virgilas Van Dijkas įteikė oficialų reikalavimą būti parduotas. Vasaros pradžioje jį aktyviai viliojo „Liverpool“, bet olandas sustiprintų bet kurį EPL klubą.

STOKE CITY

„Facebook“ nuotr./„Stoke City“ futbolininkai su nauja 2017/2018 metų sezono apranga
„Facebook“ nuotr./„Stoke City“ futbolininkai su nauja 2017/2018 metų sezono apranga

Treneris – Markas Hughesas (53 metai, valas)

Stadionas – „Bet365 Stadium“ (28 tūkst. vietų)

Vieta praėjusį sezoną – 13

Svarbiausi naujokai:
Darrenas Fletcheris („West Bromwich Albion“)
Kurtas Zouma („Chelsea“, paskolintas)

Išvyko:
Jonathanas Waltersas („Burnley“)
Glennas Whelanas („Aston Villa“)
Marko Arnautovičius („West Ham United“)

Žvaigždė – Xherdanas Shaqiri

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Xherdanas Shaqiri
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Xherdanas Shaqiri

„Stoke City“ yra dalis vieno populiariausių Anglijoje sklandančių futbolo juokelių – pavyzdžiui, Lioneliui Messi įmušus tris ar keturis kartus, anglai „Twitteryje“ suskumba juokais klausti: „Bet ar jis tai padarytų šaltą ir lietingą vakarą Stoke?“

Toks jau šis klubas: gana monotoniškas ir išsiskiriantis nebent – būtent – tipišku svečių sirgalių nenoru vykti į „Britannia“ stadioną. Treneris Markas Hughesas gal ir pagyvino iki tol itin atsargų žaidimą, tačiau klubas ir toliau niekaip nepakyla aukščiau 9-osios ir nenukrenta žemiau 13-osios vietos. Kitaip tariant, nei iškritimas gresia, nei europinės pozicijos nusimato.

Šį sezoną „Stoke City“ pasitinka netekdamas vienos ryškiausių žvaigždžių Marko Arnautovičiaus, kurį keičia veteranas Darrenas Fletcheris.

Tiesa, visur spėjantis Xherdanas Shaqiri lieka, be to, sirgaliai deda dideles viltis į 19-metį belgą puolėją Julieną Ngoy, nors pastaruoju jau domisi „Monaco“. Gynybą sustiprins iš „Chelsea“ pasiskolintas Kurtas Zouma.

SWANSEA CITY

„Facebook“ nuotr./„Swansea City“ futbolininkai su nauja 2017/2018 metų sezono apranga
„Facebook“ nuotr./„Swansea City“ futbolininkai su nauja 2017/2018 metų sezono apranga

Treneris – Paulas Clementas (45 metai, anglas)

Stadionas – „Liberty Stadium“ (21 tūkst. vietų)

Praėjusio sezono vieta – 15

Svarbiausi naujokai:
Tammy Abrahamas („Chelsea“, paskolintas)
Roque Mesa („Las Palmas“)
Erwinas Mulderis („Heerenveen“)

Išvyko:
Bafetimbi Gomisas („Galatasaray“)
Jackas Corkas („Burnley“)
Jordi Amatas („Real Betis“)

Žvaigždė – Gylfi Sigurdssonas

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Gylfi Sigurdssonas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Gylfi Sigurdssonas

Vienintelis Velso klubas „Premier“ lygoje dar neseniai buvo mylimas neutralių futbolo gerbėjų – kukli uostamiesčio Svonsio komanda 2014/2015 metų sezoną žaidė išties patraukliai ir užkopė net iki 8-osios vietos.

Tačiau du praėjusius sezonus jau žaista su likimu, o pastarosiose pirmenybėse tenkintasi vos 15-ąja pozicija. Aišku, galėjo būti ir blogiau – „Swansea City“ treneris keitėsi dukart, o per Kalėdas komanda murkdėsi vos 19-oje vietoje.

Vis dėlto Paulas Clementas užkamšė skylėtą gynybą, įvarčius pradėjo mušti Fernando Llorente ir klubas išsigelbėjo.

Kaip bus šįkart, pasakyti sunku – vien dėl to, kad vis dar neaiški pagrindinės „Swansea City“ žvaigždės islando Gylfi Sigurdssono ateitis. Ar jis pasiliks Velse, ar keliaus į pinigais besišvaistantį „Everton“, buvo vienas aštriausių klausimų šį tarpsezonį. Kita vertus, puolime variantų vis tiek bus daugiau, nes iš „Chelsea“ pasiskolintas perspektyvus paauglys Tammy Abrahamas, o iš Ispanijos už 11 mln. svarų atvyksta saugas Roque Mesa.

TOTTENHAM HOTSPUR

„Facebook“ nuotr./„Tottenham Hotspur“ futbolininkai su nauja 2017/2018 metų sezono apranga
„Facebook“ nuotr./„Tottenham Hotspur“ futbolininkai su nauja 2017/2018 metų sezono apranga

Treneris – Mauricio Pochettino (45 metai, argentinietis)

Stadionas – „Wembley“

Vieta praėjusį sezoną – 2

Naujokų nėra

Išvyko:
Kyle'as Walkeris („Manchester City“)

Žvaigždė – Harry Kane'as

„Scanpix“/AP nuotr./Harry Kane'as
„Scanpix“/AP nuotr./Harry Kane'as

Šiaurės Londono klubo aistruoliai praėjusį sezoną, kai komanda vienintelė metė iššūkį beveik neklupusiai „Chelsea“, nuolat skanduodavo: „Mauricio Pochettino, he's magic, you know!“ „Tottenham Hotspur“ žaidimui kartais buvo tiesiog sunku atsispirti, o Harry Kane'as, jau ironiškai vadinamas „trijų sezonų stebuklu“, ir vėl tapo rezultatyviausiu „Premier“ lygos žaidėju.

Vis dėlto pagrindinis stebuklas šią kunkuliuojančią žaidėjų perėjimų lango vasarą M.Pochettino stovykloje yra tai, kad rugpjūčio pradžioje „Spurs“ yra vienintelis lygos klubas, neįsigijęs visiškai nė vieno futbolininko. Šiais laikais tai tiesiog neįtikėtina.

Žinoma, gandų daug, naujokų tikrai ieškoma, tačiau problema tai, kad galimi rekrūtai puikiai žino, jog greičiausiai sėdėtų ant atsarginių suolo – nėra priežasčių, kodėl pagrindiniai 12–14 klubo žaidėjų šį sezoną žais prasčiau nei anksčiau. Pats M.Pochettino pripažino, kad prisivilioti pajėgių atsarginių nelengva. Esą domėtasi ir Alvaro Morata, bet šis ispanas „Tottenham Hotspur“ atstovams, anot argentiniečio, atvirai pasakė: „Kam jums manęs reikia, jei turite Kane'ą?“

Vis dėlto naujokų reikia – pagrindiniai konkurentai kovoje dėl čempionų taurės tikrai sustiprėjo, ypač „Manchester City“. Be to, „Spurs“ prarado vieną geriausių lygų dešiniojo krašto gynėjų Kyle'ą Walkerį, o namų rungtynes šį sezoną turės žaisti „Wembley“ stadione – šis tikrai nebus tokia tvirtovė kaip „White Hart Lane“. Jos vietoje jau kyla naujas modernus stadionas.

WATFORD

„Facebook“ nuotr./„Watford“ futbolininkai su nauja 2017/2018 metų sezono apranga
„Facebook“ nuotr./„Watford“ futbolininkai su nauja 2017/2018 metų sezono apranga

Treneris – Marco Silva (40 metų, portugalas)

Stadionas – „Vicarage Road“ (23,3 tūkst. vietų)

Vieta praėjusį sezoną – 17

Svarbiausi naujokai:
Andre Gray'us („Burnley“)
Tomas Cleverley („Everton“)
Willas Hughesas („Derby County“)
Kiko Femenia („Alaves“)
Nathanielis Chalobah („Chelsea“)

Išvyko:
Svenas Kumsas („Anderlecht“)
Mario Suarezas („Guizhou Hengfeng Zhicheng“)

Žvaigždė – Sebastianas Prodlis

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sebastianas Prodlis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sebastianas Prodlis

Prie Londono įsikūręs „Watford“ yra vienintelis „Premier“ lygoje, turintis lietuviškų spalvų. Klubo sudėtyje yra vartininkas Giedrius Arlauskis, tiesa, naujajame sezone greičiausiai jis bus išsiųstas kitur. Lietuvis numerio komandoje negavo.

„Watford“ gerbėjai neretai skundžiasi, kad kitų klubų aistruoliai nuvertina širšes – esą pagrindinis komandos pasiekimas yra ir turėtų būti sugebėjimas išlikti „Premier“ lygoje. Gerbėjų teigimu, klubo savininko Gino Pozzo ambicijos iš tiesų yra kur kas didesnės – pavyzdžiui, vieta turnyrinėje lentelėje, garantuojanti vietą UEFA Europos lygoje.

Vis dėlto realybė tokia, kad „Watford“ praėjusį sezoną vargais negalais liko 17-oje vietoje, o po varžybų jau penktus metus iš eilės pasikeitė treneris. Italą Walterį Mazzarri pakeitė iš „Hull City“ atėjęs portugalas Marco Silva.

Liūtų į saugią zoną vos neištraukusio portugalo laukia dar viena labai sunki užduotis – pernai „Watford“ tiek pagal puolimą, tiek pagal gynybą buvo viena prasčiausių lygos komandų. Pavyko įmušti tik 40 įvarčių, o praleisti 68.

WEST BROMWICH ALBION

„Facebook“ nuotr./„West Bromwich Albion“ futbolininkai su nauja 2017/2018 metų sezono apranga
„Facebook“ nuotr./„West Bromwich Albion“ futbolininkai su nauja 2017/2018 metų sezono apranga

Treneris – Tony Pulisas (59 metai, valas)

Stadionas – „The Hawthorns“ (27 tūkst. vietų)

Vieta praėjusį sezoną – 10

Svarbiausi naujokai:
Jay Rodriguezas („Southampton“)
Ahmedas Hegazy („Al Ahly“, paskolintas)

Išėjo:
Darrenas Fletcheris („Stoke City“)
Sebastienas Pocognoli (Liežo „Standard“)

Žvaigždė – Jake'as Livermore'as

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jake'as Livermore'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jake'as Livermore'as

Tony Pulisas praėjusį sezoną surentė tvirtą, jam būdingu stiliumi šiurkščiai žaidžiančią komandą, kuri galiausiai sugebėjo prasibrauti į pirmąjį dešimtuką. Tiesa, gerbėjai vis padejuoja dėl neretai net šlykštaus futbolo – jis esą pernelyg atsargus ir paremtas ilgais perdavimais.

Kita vertus, galima prisiminti, kad prieš pustrečių metų, kai T.Puliso klube dar nebuvo, komanda kone ryžtingai veržėsi iškritimo iš „Premier“ lygos link, o tokiems vidutiniokams klaidžiojimas turnyro lentelės viduryje turbūt yra geriausia, ko galima tikėtis.

O žaidimą tikrai išjudins traumų nusikratęs Naceras Chadli, iš „Southampton“ atvykęs Jay Rodriguezas, Mattas Phillipsas. Galbūt gyvesnis futbolas išvairuos „West Bromwich Albion“ iš savotiškos tapatybės krizės – kelios apklausos yra parodžiusios, kad būtent šio klubo pasitraukimas iš lygos sujaudintų mažiausiai futbolo gerbėjų Anglijoje.

WEST HAM UNITED

„Facebook“ nuotr./„West Ham United“ futbolininkai su nauja 2017/2018 metų sezono apranga
„Facebook“ nuotr./„West Ham United“ futbolininkai su nauja 2017/2018 metų sezono apranga

Treneris – Slavenas Biličius (48 metai, kroatas)

Stadionas – Londono olimpinis stadionas (60 tūkst. vietų)

Vieta praėjusį sezoną – 11

Svarbiausi naujokai:
Javieras Hernandezas („Bayer“)
Pablo Zabaleta („Manchester City“)
Marko Arnautovičius („Stoke City“)
Joe Hartas („Torino“/„Manchester City“)

Išvyko:
Alvaro Arbeloa (be sutarties)
Havardas Nordtveitas („Hoffenheim“)
Enneras Valencia („Tigres“)
Darrenas Randolphas („Middlesbrough“)
Ashley Fletcheris („Middlesbrough“)

Žvaigždė – Michailas Antonio

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Antonio
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Antonio

Po 112 metų legendiniame „Upton Park“ į Londono olimpinį stadioną persikraustę „plaktukai“ naujoje, dar nejaukioje erdvėje kalė silpniau nei anksčiau. Praėjusį sezoną „West Ham United“ surinko net 17 taškų mažiau negu 2015/2016 metų pirmenybėse, o per žiemos perėjimų langą neteko lyderio Dmitri Payet.

Be to, komandą kamavo traumos, nepadėjo kritika vyriausiajam treneriui Slavenui Biličiui, o šimtai sirgalių skundėsi, kad naujuosiuose namuose, kur tribūnos itin toli nuo aikštės, Anglijai įprastą siautulingą atmosferą sukurti beveik neįmanoma. Kaip bus šį sezoną?

Panašu, kad optimizmas grįžta. Visų pirma dėl to, kad daugybė žaidėjų išsilaižė žaizdas, o ekipą papildė trys patyrę futbolininkai – Pablo Zabaleta, Marko Arnautovičius ir Javieras Hernandezas, žinomas kaip Chicharito.

Tikimasi, kad pagaliau atsibus centro gynėjas, portugalas Jose Fonte, o futbolo apžvalgininkai jau kalba apie Manuelio Lanzini ir Chicharito duetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius