Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Prieš dvikovą Rumunijoje E.Jankauskas: „Šiame lygyje reikia būti tvirtesniems“

„Kokybės ir daugiau aistros akyse!“, – tokiais žodžiais vaikščiodamas po Ploješčio Ilie Oanos stadioną savo auklėtinius ragino Edgaras Jankauskas. Lietuvos futbolo rinktinė surengė vienintelę treniruotę prieš šeštadienį įvyksiantį UEFA Tautų lygos penktąjį mačą su Rumunijos ekipa.
Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Nors lietuviai per keturias pirmąsias rungtynes taškų nesukrapštė ir jau aišku, kad atsisveikins su C divizionu, trenerio teigimu, motyvacijos jo vyrai tikrai neprarado.

4 grupė
1. Serbija 4 2 2 0 5:2 8
2. Juodkalnija 4 2 1 1 6:3 7
3. Rumunija 4 1 3 0 4:3 6
4. Lietuva 4 0 0 4 2:9 0

„Aikštė gera, sąlygos normalios, stadionas jaukus. Manau, jog mačui esame pasiruošę“, – kalbėjo E.Jankauskas.

– Prisiminus pirmą tarpusavio dvikovą Vilniuje. Ką reikėtų keisti, kad rezultatas šį kartą būtų kitoks? – paklausėme trenerio.

– Mūsų nuotaikos dabar būtų visai kitokios, jei būtume nepraleidę to įvarčio per pridėtą laiką. Visgi tame mače buvo nemažai ir gerų epizodų. Mums reikia išlaikyti gynyboje kompaktiškumą ir mobilumą. Žaisime prieš labai technišką komandą, kuri mėgsta ieškoti spragų aikštės viduryje. Jų futbolininkai mėgsta atlikti perdavimus tarp linijų, labai gerai sugeba atsidengti ir ieško spragų.

– Vykintas Slivka į rinktinės stovyklą atvyko kęsdamas kojos skausmus. Kaip jis jaučiasi rungtynių išvakarėse?

– Šiandien buvo pirma treniruotė, kurioje jis dalyvavo nuo pirmos iki paskutinės minutės ir man atrodo, kad jaučiasi gerai. Manau, jog dėl jo apsispręsime paskutinę minutę. Žiūrėsime, kokia bus reakcija po šios treniruotės. Galutinę sudėtį turėsime tik rungtynių dieną.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vykintas Slivka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vykintas Slivka

– Mačas bus neįprastas dėl to, kad vyks be žiūrovų. Ar jums per savo karjerą yra tekę žaisti svarbų mačą prie tuščių tribūnų? Kiek šis faktorius gali keisti situaciją?

– Neatsimenu, kad būtų tekę rungtyniauti prie visiškai tuščių tribūnų. Mūsų komandos žaidėjai pripratę žaisti tuščiuose stadionuose, tad jiems tikrai nebus šoko (juokiasi). Ar tai yra mūsų pranašumas? Kiekvienas žaidėjas į tokius dalykus reaguoja labai individualiai. Vienus pilnos tribūnos motyvuoja, kitiems sukelia papildomą stresą. Žiūrėsime, koks čia išeis bendras kokteilis. Vienaip ar kitaip, tai mums – nauja patirtis.

– Rumunams pergalė mače yra labai svarbi. Kokio žaidimo plano iš varžovų tikitės?

– Akivaizdu, kad jie sieks trijų taškų. Išanalizavus jų žaidimą į akis krinta tai, kad jie būna labai agresyvūs pirmosiomis minutėmis. Oponentų lygis yra aukštas, tad nepraleisti greito įvarčio mums labai svarbu. Statistiškai žvelgiant, mes šiame turnyre pralaimėjome visus pirmuosius kėlinius. Tai reiškia, kad kol varžovų energijos lygis yra aukštas mums reikia daugiau koncentracijos. Įvarčius tokiame lygyje lemia sekundės dalys.

– Dalis jūsų futbolininkų praėjusį savaitgalį baigė A lygos kovas. Ar nesijaučia atsipalaidavimo po klubinio sezono pabaigos?

– Žaidėjai yra profesionalai. Noriu tikėti, kad tie, kurie čia susirinko, iš anksto susiplanavo, kad sezonas baigsis ne su A lygos pabaiga, o būtent šiomis dvejomis rungtynėmis. Nesijautė jokio atsipalaidavimo. Žaidėjai motyvuoti ir puikiai supranta, kokia sunki kova mūsų laukia tiek čia Rumunijoje, tiek antradienį.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Edgaras Jankauskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Edgaras Jankauskas

– Ar jums sunkiau nuteikti komandą, kai jau aišku, kad rungtynių rezultatas įtakos turnyro lentelėje nepadarys?

– Nemanau, kad rezultatas mums neturi įtakos. Kartosiuos dešimtą kartą, bet kiekvienas mačas mums yra svarbiausias. Žaidėjus slegia tiek psichologinis, tiek fizinis nuovargis. A lygos žaidėjai žaidė tikrai daug, jų kojos šioje sezono stadijoje yra sunkios, tačiau neabejoju jų profesionalumu. Tikiu, jog surasime jėgų ir sužaisime šias likusias rungtynes reikiamame lygyje.

– Dvikovoje su Juodkalnija iš anksto paruoštą planą labai sujaukė anksti praleistas įvartis. Ar neatrodo, kad praleidę vyrai pradeda netikėti, kad dar gali būti ir planas B?

– Anksti praleisti įvarčiai suduoda psichologinį smūgį. Dabar dėl plano B – vidurio gynėjo perėjimas į atraminę zoną jau savaime yra plano keitimas. Vieni tai mato kaip planą B, kiti – kaip desperaciją. Ką norėsi, tą matysi. Mes žaidėjus ruošiame taip, kad praleistas įvartis nedarytų jokios esminės įtakos – nei kūno kalbai, nei nusiteikimui. Žinoma, tai yra labai sunku. Reikia praleisti daug metų aukštame lygyje, kad sugebėtum nereaguoti į rezultatą. Galbūt iš tiesų, tai yra kai kurių mūsų žaidėjų psichologinis trapumas. Bet šiame lygyje reikia būti tvirtesniems, kito kelio nėra.

– Pastarasis mačas su Juodkalnija buvo ypač sunkus. Ar to neigiamo psichologinio pėdsako neįžvelgiate drabužinėje?

– Po pralaimėjimų euforijos nebūna. Persirengimo kambaryje – taip pat. Tame mače buvo neblogų epizodų, bet suprantame ir tai, kad žmonės mato tik galutinį rezultatą. Jis yra neigiamas – reiškia viskas buvo blogai. Visgi mes žiūrime kiek kitaip – buvo neblogų momentų, kamuolio kontrolės procentas gana aukštas, susikūrėme kelias progas, po kurių galėjome įmušti. Man atrodo, kad šiame etape mūsų didžiausia problema – susikurtų progų realizacija.

VIDEO: „Vieni vartai“: (Ne)prarasta karta, E.Jankauskas ir Lietuva – Rumunija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius