-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš Gibraltaro iššūkį – optimizmo apraiškos: kaip sekdavosi žaisti su silpnesniais už save?

„Svarbiausia nenustebinti patiems savęs. Pats pagrindinis priešininkas šiame mače būsime mes matys“, – UEFA Tautų lygos išlikimo C divizione rungtynių su Gibraltaru išvakarėse vykusioje konferencijoje kelis kartus pakartojo Lietuvos rinktinės treneris Edgaras Jankauskas.
Lietuvos futbolo rinktinė
Lietuvos futbolo rinktinė / Elvio Žaldario/LFF nuotr.

Dabartiniame FIFA nacionalinių komandų reitinge Lietuva užima 138-ąją poziciją ir lenkia vos šešias Europos komandas. Dauguma iš jų yra Senojo žemyno futbolo nykštukai, tad 15min pasižiūrėjo, kaip su mažųjų šalių rinktinėmis mūsiškiams kautis sekėsi iki šiol.

„Nėra ką vynioti į vatą – esame šios poros favoritai, bet svarbiausia, kad nenuvertintume savo priešininkų“, – praėjusią savaitę pristatydamas sudėtį kalbėjo E.Jankauskas.

Tokia retorika iš nacionalinės komandos stratego – retas reiškinys, kokio Lietuvos futbolas neregėjo jau seniai. Kita vertus, vienintelis lietuvis virš galvos kėlęs UEFA Čempionų lygos trofėjų išliko ištikimas sau ir pasakė tai, kuo giliai tiki ir dauguma šalies futbolo bendruomenės.

Favorito etiketės Lietuvos rinktinė nesikrato ir atvykusi į Portugaliją, bet mačo išvakarėse vykusioje konferencijoje pabarstyta ir nemažai korektiškumo bei pagarbos prieskonių.

„Žaidžiant prieš stiprią komandą, motyvacija atsiranda be ypatingų pastangų. Bet žaidžiant su komanda, kuri rangu žemesnė, turime gerbti ir varžovą, ir savo profesiją. Mes turime Gibraltarą pranokti savo kovingumu“, – savo įsivaizdavimą dėstė rinktinės treneris.

Kovingumas – bene vienintelis ginklas, kurį gali pasiūlyti dabartinė Gibraltaro rinktinė, bet ir jis praėjusiais metais buvo gana stipriai atšipęs.

2023-iaisiais nykštukas pralaimėjo visus 10 mačų, praleido 46 įvarčius ir neįmušė nė vieno.

„Ta priešininko statistika yra kiek migdanti. Kaip ten sakoma – kuo ilgesnė serija, tuo greičiau ji baigiasi. Nesinorėtų, kad ji pasibaigtų ties mumis“, – neslėpė Lietuvos rinktinės vairininkas.

Mariaus Bagdono nuotr./Edvinas Girdvainis ir Edgaras Jankauskas
Mariaus Bagdono nuotr./Edvinas Girdvainis ir Edgaras Jankauskas

Žemesnes pozicijas FIFA reitinge už E.Jankausko kariauną šiuo metu turi Moldova (155), Andora (164), Malta (172), Gibraltaras (201), Lichtenšteinas (201) ir San Marinas (210).

Tarptautinėje arenoje lietuviai yra žaidę su penkiomis iš šių šalių ir su visomis turi teigiamą balansą.

Lietuvos rinktinė prieš Europos futbolo nykštukus
Varžovas R + = - Įvarčiai
Lichtenšteinas 6 4 1 1 8:3
Malta 5 2 2 1 8:5
Andora 2 2 0 0 7:1
Moldova 8 2 4 2 11:9
San Marinas 5 5 0 0 11:2

Tiesa, užkliuvimo ir skaudžių pamokų būta ir žaidžiant su šiais mažyliais, o vieną jų gerai prisimena ir pats E.Jankauskas.

Praėjusią savaitę 49-ąjį gimtadienį atšventusiam vilniečiui stovint prie rinktinės vairo pirmą kartą Lietuva su Malta žaidė vienoje atrankos grupėje į 2018-ųjų pasaulio čempionatą.

2016-ųjų spalį LFF stadione vykusioje dvikovoje lietuviai turėjo kaip reikiant paplušėti, bet du vėlyvi Fiodoro Černycho ir Arvydo Novikovo įvarčiai leido E.Jankauskui lengviau atsikvėpti (2:0) ir mūsiškius ši pergalė buvo laikinai katapultavusi netgi į antrą grupės vietą iš karto už anglų.

Sauliaus Čirbos/LFF nuotr./Fiodoras Černychas
Sauliaus Čirbos/LFF nuotr./Fiodoras Černychas

Tačiau po metų Takalyje vykęs atsakomasis mačas virti didžiuliu nusivylimu. Lietuviams sunkiai sekėsi prisitaikyti prie techniško varžovų žaidimo, teko lipti iš duobės ir galiausiai tik puikus Vykinto Slivkos išlyginamasis įvartis padėjo nukauti tašką.

„Antram įvarčiui, kaip sakoma, neužsidirbome“, – po mačo liūdnai konstatavo E.Jankauskas.

Panašumų tarp Maltos ir Gibraltaro yra nemažai. Ir ten, ir ten dauguma vietos gyventojų save laiko tikrais europiečiais, bet šalys yra kultūrų kryžkelėje ir jose apstu kitų civilizacijų įtakos. Savo gyvenimo būdu bei charakteriu abi tautos kur kas labiau primena pietinius savo kaimynus iš Šiaurės Afrikos nei žemyninės Europos.

Tuomet prieš septynerius metus lietuviai fiksavo septynių nelaimėtų rungtynių atkarpą ir nuotaikos stovykloje nebuvo pačios geriausios. Dvikovą Fare su Gribraltaru E.Jankausko komanda pasitinka su kur kas daugiau šypsenų, o net ir suklupę, turės antrąjį šansą po penkių dienų atsakomojoje dvikovoje Kaune.

„Scanpix“ nuotr./Pijus Širvys mušė abu įvarčius, o Lietuvos futbolo rinktinė 2:0 išvykoje įveikė Bulgariją
„Scanpix“ nuotr./Pijus Širvys mušė abu įvarčius, o Lietuvos futbolo rinktinė 2:0 išvykoje įveikė Bulgariją

Per 26 akistatas su šiuo metu žemiau FIFA reitinge esančiais varžovais Lietuva įprastai didelio vargo neturėdavo ir laimėjo net 15 šių akistatų (58 proc.).

Vienintelį pralaimėjimą oficialiose rungtynėse mūsiškiai 2011-aisiais patyrė Vaduce, kai Raimondo Žutauto vadovaujama ekipa 0:2 pralaimėjo „Euro 2012“ atrankos akistatą. Tiesa, reikia pažymėti, kad per pastarąjį dešimtmetį Lichtenšteino futbolo rinktinė gerokai susilpnėjo.

Be šio nykštukų penketo, Lietuva tarpusavio dvikovose istoriškai turi geresnę statistiką dar tik už keturias UEFA nares – Albaniją, Farerų salas, Estiją ir Šiaurės Makedoniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius