-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Profesionalios MLS lygos duris pravėręs V.Andriuškevičius – komandoje, garsėjančioje unikalia tradicija

Lietuvos futbolininkų geografija plečiasi. Visai neseniai mūsų šalies pavadinimas pradėjo šmėsčioti ir Šiaurės Amerikos profesionalioje futbolo lygoje (MLS). Sutartį su stipriausia praėjusio sezono lygos komanda „Portland Timbers“ pasirašęs 25-erių metų alytiškis Vytautas Andriuškevičius tapo vos antruoju Lietuvos futbolininku, įkėlusiu koją į MLS. Po dabartinio rinktinės trenerio Edgaro Jankausko.
Vytautas Andriuškevičius pradeda naują karjeros etapą
Vytautas Andriuškevičius pradeda naują karjeros etapą

Legionierius – nuo dvidešimties

Lietuvos rinktinės kairysis gynėjas pasitinka naują karjeros iššūkį. „FBK Kaunas“ sistemoje užaugęs augalotas gynėjas legionieriaus karjerą pradėjo būdamas vos dvidešimties.

Tuo metu dėmesį į perspektyvų dzūką atkreipė Gdansko „Lechia“ klubas. Po trejų metų, praleistų Lenkijoje, V.Andriuškevičius sukirto rankomis su Stokholmo „Djurgardens“ klubu, o pastaruosius du sezonus praleido Nyderlandų „Eredivisie“ pirmenybėse atstovaudamas Leuvardeno „Cambuur“.

Šią vasarą gynėjo karjeroje naujas ir kol kas aštriausias posūkis. Alytiškis nepabūgo persikelti kitapus Atlanto ir priėmė Portlando ekipos pasiūlymą. Oregono valstijoje lietuviško kolorito niekada netrūko, tad vietos lietuvių bendruomenė džiaugiasi savo gretose vėl turėdama mūsų šalies atstovą profesionalioje JAV sporto lygoje.

Vertėjo paslaugų neprireiks

Ilgamečio „Portland Trail Blazers“ vidurio puolėjo Arvydo Sabonio pramintais takais dabar eina V.Andriuškevičius. Tiesa, skirtingai nei NBA slenkstį tik trisdešimties peržengusiam Sabui, „Timbers“ naujokui pratintis didžiausiame Oregono valstijos mieste bus gerokai lengviau.

Alytiškiui nereiks ir vietos lietuvių vertėjavimo paslaugų – jaunosios futbolininkų kartos atstovas puikiai kalba angliškai.

Įdomus sutapimas – 1996-aisiais, kai Sabas pirmą kartą apsivilko Portlando ekipos marškinėlius, MLS pradėjo pirmą savo sezoną. Per du dešimtmečius lyga smarkiai išsiplėtė, o pastaraisiais sezonais MLS tampa puikia užuovėja vis ryškesnėms karjeros saulėlydyje esančioms planetos futbolo žvaigždėms. Stevenas Gerardas, Didier Drogba, Andrea Pirlo, Kaka, Davidas Villa, Ashley Cole‘as, Robbie Keane‘as, Nigelis De Jongas – tai tik keletas garsių pasaulio futbolo vardų, šiuo metu spindinčių MLS stadionuose. Nuo šiol į šį garbingą būrį įsilies ir lietuvis.

Tikslas – atkrintamosios

Karjerą V.Andriuškevičius pradeda vilkėdamas žalius „Timbers“ ekipos marškinėlius. Iki šiol vieninteliu mūsų šalies atstovu MLS buvo Edgaras Jankauskas, vilkėjęs „New England Revoliution“ marškinėlius 2009–2010 metais ir per 14 rungtynių įmušęs 2 įvarčius.

Neturėdami ryškių žvaigždžių „medkirčiai“ praėjusį sezoną nustebino daugelį specialistų ir netikėtai laimėjo pirmenybes, finale 2:1 įveikė „Columbus Crew“.

„Scanpix“ nuotr./„Portland Timbers“ – praėjusio sezono čempionai
„Scanpix“ nuotr./„Portland Timbers“ – praėjusio sezono čempionai

Šiemet čempionams sekasi kur kas sunkiau. Vakarų konferencijoje „Timbers“ tarp dešimties komandų kol kas rikiuojasi septinta, o į atkrintamąsias varžybas pateks šešios stipriausios komandos.

„Timbers“ gynyba šiemet braška, tad Portlando ekipos treneriai pradėjo ieškoti pastiprinimo jau sezono viduryje.

Penktuoju numeriu pažymėtus klubo marškinėlius V.Andriuškevičius apsivilko anksčiau, nei pats tikėjosi. Praėjusį sekmadienį Portlando futbolininkai 0:1 svečiuose nusileido „Sporting Kansas City“ ekipai, o lietuvis į aikštę žengė 69-ąją minutę pakeitęs traumuotą komandos draugą Zareką Valentiną.

Unikali tradicija – „Timbers“ vizitinė kortelė

Pats futbolininkas dar labiau laukia akimirkos, kai galės išbėgti į aikštę 22 tūkst. aistruolių talpinančiame „Timbers“ namų stadione „Providence Park“. Jis MLS lygoje yra išskirtinis tuo, jog, skirtingai nei visi kiti, stovi pačiame miesto centre.

Maža to, „Timbers“ klubas turi unikalią tradiciją, dėl kurios garsėja visame pasaulyje. Po kiekvieno komandos įvarčio klubo talismanas Joey užveda savo benzininį pjūklą ir nupjauna milžiniško čia pat stadione paguldyto ir komandos šalikais aprišto rąsto dalį. Nors MLS lygoje klubas pradėjo žaisti tik 2011-aisiais, šios tradicijos užuomazgos siekia dar praėjusio amžiaus aštuntą dešimtmetį.

„Scanpix“ nuotr./„Portland Timbers“ talismanas Joey imasi darbo
„Scanpix“ nuotr./„Portland Timbers“ talismanas Joey imasi darbo

Galima neabejoti, kad nuo šiol Portlando ekipos namų rungtynėse plevėsuos ir ne viena trispalvė – iš vietos lietuvių bendruomenės klubo naujokas jau gavo pažadą, jog jį tribūnose nuolat palaikys saujelė tautiečių.

Beje, lietuvio vardu paženklintų „Timbers“ marškinėlių jau dabar ieško ne vienas kolekcionierius – V.Andriuškevičius yra pirmasis lygos futbolininkas, kuriam padaryta išimtis. Jo marškinėlius puošia ne pavardė, o vardo trumpinys „Vytas“.

– Vytai, duodamas interviu „Talk Timbers“ radijo laidai, prisipažinote, kad pirmas dvi dienas Portlande skaičiavote pliusus ir minusus, nes reikėjo apsispręsti, ar norite likti Jungtinėse Valstijose ilgesniam laikui. Ar tai reiškia, kad turėjote ir keletą kitų variantų, kuriuos svarstėte? – 15min paklausė V.Andriuškevičiaus.

– Atvirai pasakius, kitų konkrečių pasiūlymų, kurie būtų gulėję ant stalo, neturėjau, tačiau norėjau viską pasverti ir šaltu protu įvertinti situaciją. Sprendimą turėjau priimti tik aš pats, tad norėjau gerai viską apgalvoti. Džiaugiuosi, kad šį kartą apsispręsti nebuvo labai sudėtinga.

– Plačiau papasakokite kaip atsidūrėte Portlande? Ar prieš atvykdamas ką nors žinojote apie „Timbers“ klubą?

– Iš tiesų prisipažinsiu, kad MLS pirmenybėmis iki šiol nesidomėjau. Nesu iš tų, kurie nuolat seka įvairių pasaulio futbolo lygų rezultatus ir aktualijas. Aš dažniausiai koncentruojuosi į čempionatą ir šalį, kurioje tuo metu žaidžiu. Taigi apie čia esančią profesionalią lygą teko girdėti tik tiek, kad manimi susidomėjęs Portlando klubas ją praėjusį sezoną laimėjo.

Kaip vėliau paaiškėjo, į „Timbers“ akiratį buvau patekęs jau gerokai anksčiau. Nors pats apie tai net nenutuokiau. Tik vėliau sužinojau, kad jų atstovai buvo atvykę į Europą ir gyvai stebėjo trejas rungtynes, kuriose žaidžiau. Vienos iš jų buvo Londono „Wembley“ stadione, kai Lietuva žaidė su Anglija, kitos – „Cambuur“ susitikimas su „PSV Eindhoven“. Žaidžiau, nors nieko apie man rodomą dėmesį nežinojau, ir galiausiai sulaukiau pasiūlymo (šypsosi).

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Danny Welbeckas ir Vytautas Andriuškevičius
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Danny Welbeckas ir Vytautas Andriuškevičius

– Ar jau įsikūrėte naujoje vietoje? Esate patenkintas sudarytomis sąlygomis?

– Jau spėjau persikelti į savo butą. Tiesa pasakius, sunku nusakyti žodį „patenkintas“. Nesu iš tų išrankiųjų, todėl beveik viskas, ką klubas siūlo, man teikia džiaugsmą. Aš tik pritariamai linksiu galvą, o klubo atstovai net stebisi, kad taip paprastai ir lengvai su manimi pavyksta susitarti (juokiasi).

Praėjusį sezoną „Timbers“ laimėjo MLS taurę. Kokius tikslus komandos vadovai kelia šiemet?

– Pirmenybių sistema šiapus Atlanto gerokai skiriasi nuo tos, pagal kurią komandos žaidžia Europoje. Visų MLS klubų pagrindinis tikslas yra patekti į atkrintamąsias varžybas, o ten jau kiekvienas mačas bus lemiamas.

Vytautas Andriuškevičius vilki Stokholmo „Djurgardens IF“ marškinėlius
Vytautas Andriuškevičius vilki Stokholmo „Djurgardens IF“ marškinėlius

Ar apie savo vaidmenį su komandos treneriu Calebu Porteriu jau kalbėjotės? Kokie uždaviniai jums keliami?

– Į Portlandą buvau atvykęs kiek anksčiau, tad teko nemažai bendrauti ir kalbėtis apie ateitį. Mane nustebino, kad treneris puikiai buvo išstudijavęs mano žaidimą, gerai žinojo stipriąsias savybes ir silpnas vietas. Treneris buvo konkretus ir teigė nesitikintis, kad pradėsiu apsivarinėti po kelis priešininkus ir mušiu įvarčius. Svarbiausia, kad naujoje komandoje daryčiau tai, ką moku geriausiai. Tuomet problemų nekils niekam.

Po debiutinių rungtynių su „Sporting Kansas City“ sulaukėte nemažai futbolo specialistų pagyrų, kurie pabrėžė, kad po jūsų pasirodymo aikštėje „Timbers“ žaidimas kairiuoju kraštu akivaizdžiai suaktyvėjo? Ar pats esate patenkintas debiutu? Ar prieš rungtynes žinojote, jog debiutuosite būtent šiame mače?

– Esu labai patenkintas, nes debiutas buvo iš tiesų sėkmingas. Pagal trenerio sumanymą debiutuoti vilkėdamas „Timbers“ marškinėlius turėjau ateinantį savaitgalį namuose vyksiančiose rungtynėse, tačiau dvikovoje su Kanzaso komanda traumą patyrė kairysis mūsų gynėjas Zarekas Valentinas. Netikėtai teko pakilti nuo atsarginių suolo.

Geresnio debiuto ir negalėjau tikėtis – sužaisti 20 minučių ir pajusti ritmą labai naudinga. Trečiadienį pradedame CONCACAF Čempionų lygos grupių varžybų etapą su Salvadoro „Dragon“ ekipa. Tai bus pirmosios tokios rungtynės mano karjeroje, tad su nekantrumu jų laukiu.

Ant jūsų marškinėlių yra užrašytas sutrumpintas vardas „Vytas“. Toks buvo jūsų ar klubo pasirinkimas? Kaip treniruotėse jus vadina komandos draugai?

– Yra nemažai tokių, kuriuos nustebino toks mano pasirinkimas. Tačiau aš ir žaisdamas Švedijoje vilkėjau marškinėlius su užrašu „Vytas“. Manau, jog taip paprasčiau – visiems mažiau galvos skausmo laužant liežuviu mano sunkiai ištariamą pavardę. Nežinau kodėl, bet man ir pačiam smagiau, kai ant nugaros parašytas sutrumpintas vardas, o ne pavardė.

Taigi toks buvo mano prašymas, tačiau dar prieš tai turėjau MLS lygos vadovus įtikinti, jog taip pat pažymėtais marškinėliais žaidžiau ir anksčiau. Nusiunčiau lygai keletą nuotraukų iš Švedijos čempionato rungtynių. Galiausiai MLS leido, kad „Vytas“ atsirastų ant „Timbers“ penktojo numerio aprangos. Vytu mane Portlande vadina ir komandos draugai.

– Komandoje, be jūsų, yra dar trys europiečiai – anglai Jackas Barmby, Benas Polkas ir Liamas Ridgewellas. Jaučiasi, kad esate žaidėjai iš kito žemyno, ar pritapti komandoje nebuvo jokių problemų?

– Atvirai pasakius, treniruotėse visiškai nesijaučia, kad kuris nors komandos futbolininkas būtų iš kito žemyno. Bendravimą ir komandos mikroklimatą gerokai palengvina tai, jog čia visi gerai kalba angliškai. Tai yra didžiulis privalumas.

Vytautas Andriuškevičius – Leuvardeno „Cambuur“ narys
Vytautas Andriuškevičius – Leuvardeno „Cambuur“ narys

Šiaurės Amerikos profesionalios sporto lygos kaip NBA, NFL, NHL ar MLB visame pasaulyje garsėja pirmiausia kaip didžiulės rinkodaros ir verslo mašinos. Ar per pirmąsias savaites Portlande jau teko tuo įsitikinti? Kokį įspūdį MLS lygos organizacija jums paliko? Kokius didžiausius skirtumus tarp Europos ir JAV klubų pastebėjote?

– Labai teisingai – MLS lygos vadovai yra išsikėlę uždavinį išlaikyti kartelę tame pačiame lygyje kaip NBA, NHL ar MLB. Tuo teko įsitikinti vos atvykus.

Pavyzdžiui, po praėjusio savaitgalio rungtynių buvo atšauktas mūsų lėktuvas. Likome nakvoti Kanzase, tačiau MLS lyga mums užsakė privatų reisą (charterį), kad spėtume grįžti ir kuo geriau pasirengtume trečiadienį vyksiančioms Čempionų lygos rungtynėms.

Dar vienas dalykas, kuris maloniai nustebino, MLS žaidėjų asociacija yra susitarusi su lyga, kad po rungtynių kuris nors komandos žaidėjas bus pakviestas dalinti interviu ir pabendrauti su rėmėjais. Visas šis procesas netrunka ilgiau nei 20 minučių, o pakviestas futbolininkas dar gauna ir 500 JAV dolerių honorarą. Kai pirmą kartą išvydau tai, šypsojausi, nes nieko panašaus anksčiau nebuvau matęs.

Tačiau tai tik keli pavyzdžiai, visų jų tikrai neišvardinsiu. Jei lyginsime su Europos komandomis, pirmiausia į akis krinta tai, jog visi MLS klubai yra investavę milžiniškas sumas į infrastruktūrą. Kiekvienas klubas turi milžinišką bazę. Pavyzdžiui, Kanzase, kur rengėmės praėjusioms rungtynėms, yra septynios natūralios žolės aikštės. Portlande taip pat yra dvi treniruočių aikštės: viena natūrali, kita – dirbtinės dangos.

Sąlygos sportuoti čia yra nuostabios. Profesionaliame Amerikos sporte pagalvota apie viską, tad čia rungtyniaujančiam sportininkui belieka tik džiaugtis ir rūpintis savo žaidimu.

Vytautas Andriuškevičius atstovauja Gdansko „Lechia“ klubui
Vytautas Andriuškevičius atstovauja Gdansko „Lechia“ klubui

– Portlandas lietuviams iki šiol pirmiausia asocijuodavosi su A.Saboniu. Dabar šiame mieste žaisite ir jūs. Ar per pirmas savaites jau teko kam nors pasakoti, jog esate iš tos pačios šalies, iš kurios kilusi ir „Portland Trail Blazers“ marškinėlius septynis sezonus vilkėjusi Lietuvos krepšinio legenda?

– Visi vietiniai man kalbant angliškai pastebi akcentą (šypsosi). Portlande vietos gyventojai išgirdę, jog esu iš Lietuvos, iš karto identifikuoja, kad tai yra kraštas, iš kurio kilęs ir A.Sabonis. Toks dėmesys yra malonus. Smagu, kai nereikia vietiniams pasakoti, kur yra mūsų valstybė.

Esate antrasis lietuvis MLS lygoje po dabartinio rinktinės vyriausiojo trenerio E.Jankausko. Galbūt su Edgaru taip pat kalbėjotės apie šį karjeros žingsnį? Galbūt treneris pasidalino savo įspūdžiais apie MLS lygą?

– Treneris MLS lygoje žaidė prieš septynerius metus. Per šį laiką čia nemažai kas pasikeitė, tad vargu ar savo patirtimi galėjo su manimi pasidalinti. Bet žinutę iš Edgaro gavau. Treneris pasveikino su sutarties pasirašymu ir palinkėjo sėkmės.

VIDEO: Vytautas Andriuškevičius dalijasi įspūdžiais apie naują karjeros etapą

Kaip manote, kaip persikėlimas kitapus Atlanto atsilieps jūsų žaidimui Lietuvos rinktinėje? Galbūt su E.Jankausku kalbėjotės apie tai? Ar nesutrukdys žaidimas „Portland Timbers“ ekipoje atstovauti Lietuvai per pasaulio čempionato atranką?

– Rinktinės reikalus aptarinėti dar anksti. Su treneriu ta tema dar nekalbėjome. Laikas parodys, ar pavyks man viską suderinti. Žaisti Lietuvos rinktinėje man visuomet buvo didelė garbė, komandoje vyrauja puiki atmosfera, tad jei tik galėsiu ir būsiu kviečiamas, visuomet norėčiau padėti.

Lenkija, Švedija, Nyderlandai. Į kurios šalies čempionatą jūsų nuomone yra panašiausia MLS? Specialistai teigia, kad MLS pirmenybės yra tinkamos jūsų žaidimo stiliui. Sutiktumėte su tuo?

– Pritariu tokioms nuomonėms. Per tuos Nyderlanduose praleistus metus pasiilgau fizinio futbolo su daug kovos ir erdvės. Manau, jog esu visiškai pasiruošęs MLS lygai. Rungtyniaudamas Švedijoje paragavau nemažai fizinio kontaktinio futbolo, tuo tarpu žaisdamas Leuvardene įgavau neįkainuojamos patirties, tapau kur kas ramesnis futbolininkas. MLS čempionate, mano manymu, yra išlaikytas puikus balansas. Čia taip pat nemažai fizinių dvikovų, tačiau nemažai ir techniškų, puikiai kamuolį valdančių futbolininkų. Laukia įdomi patirtis.

VIDEO: Filmas apie „Portland Timbers“ talismaną Joey

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius