Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„La Roja“ šėlsmas: ir prancūzus įveikę ispanai keliauja į finalą

Kartvelai, vokiečiai, o dabar ir prancūzai. Sudėtingas ispanų kelias iki Europos futbolo čempionato finalo – įveiktas.

16-metis vunderkindas Lamine‘as Yamalis mušė įvartį gražuolį, tapo Europos čempionatų rekordininku (jauniausiu įvartį pelniusiu futbolininku), o „La Roja“ triumfavo 2:1 (2:1).

„Scanpix“/AP nuotr./Lamine Yamalis
„Scanpix“/AP nuotr./Lamine Yamalis

Prancūzų pasirodymas šiose pirmenybėse baigėsi, o ispanai sekmadienį – dieną po 17-ojo L.Yamalio gimtadienio – Berlyne žais didžiajame finale.

Jų varžovai paaiškės trečiadienio vakarą. Kitame „Euro 2024“ pusfinalyje susitiks Anglija ir Nyderlandai.

Ispanų ir prancūzų kaktomušoje visi įvarčiai krito per pirmą pusvalandį.

Randalis Kolo Muani (9 min.) išvedė į priekį prancūzus, kai atsiliepė į Kyliano Mbappe perdavimą iš krašto.

Tačiau L.Yamalis (21 min.) kitoje pusėje mušė istorinį įvartį, o Dani Olmo (25 min.), meistriškai suklaidinęs varžovą baudos aikštelėje, netrukus pridėjo antrą.

Prancūzams trūks plyš reikėjo bent vieno įvarčio, kad rungtynės persikeltų bent į pratęsimą, bet ispanai patikimai kontroliavo kamuolį ir neleido varžovams kurtis pavojingų progų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lamine'as Yamalis ir Kylianas Mbappe
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lamine'as Yamalis ir Kylianas Mbappe

Pabaigoje šansą turėjo be apsauginės kaukės į aikštę šįkart žengęs K.Mbappe, bet prancūzų lyderio šūvis, kaip ir dauguma jo bandymų šiame čempionate, skriejo aukštai virš vartų.

Pasaulio vicečempionų prancūzų žygis baigėsi, o ispanai su Luisu de la Fuente keliauja į didįjį finalą – pirmąjį po 12 metų pertraukos.

Prieš rungtynes

Antradienio vakarą Miunchene susitinko tikri futbolo banginiai – atakuojantį futbolą žaidžianti Ispanija ir patikimai besiginanti Prancūzija.

Ispanai su 11 įvarčių buvo rezultatyviausia „Euro 2024“ rinktinė (tiek pat įmušė ir tų pačių ispanų dramatiškame ketvirtfinalyje eliminuoti vokiečiai). Dabar ispanų sąskaitoje – jau 13 tikslių smūgių per 6 rungtynes.

Tuo metu prancūzai per 5-erias iki tol žaistas rungtynes patys buvo pasižymėję vos sykį (tai padarė 11 m baudinį realizavęs Kylianas Mbappe). Dar du kartus kamuolį į savo vartus siuntė prancūzų varžovai. Šįkart ispanai pridėjo du ir kontroliavo įvykius aikštėje.

Suprasti akimirksniu: kelias iki „Euro 2024“ pusfinalio

  • Ispanija: 1 vieta B grupėje (3:0 prieš Kroatiją, 1:0 prieš Italiją, 1:0 prieš Albaniją), aštuntfinalyje 4:1 sutriuškintas Sakartvelas, o ketvirtfinalyje 2:1 per pratęsimą palaužti šeimininkai vokiečiai.
  • Prancūzija: 2 vieta D grupėje (1:0 prieš Austriją, 0:0 su Nyderlandais ir 1:1 su Lenkija), aštuntfinalyje 1:0 įveikti belgai, o ketvirtfinalyje po baudinių (pagrindinis laikas ir pratęsimas – 0:0) 5:3 palaužti portugalai.

Abi ekipos pasižymi išskirtine gynyba. Prancūzai praleido vos 1 įvartį per 5-erias rungtynes. Ispanai – du.

Startinės sudėtys

Didier Deschamps'as palieka ant suolo prancūzų žvaigždę Antoine'ą Griezmanną ir leidžia į aikštę geriausią rungtynių su portugalais žaidėją (nors tuomet kilo tik nuo suolo) Ousmane'ą Dembele.

Ispanų pokyčiai – priverstiniai. Dėl geltonų kortelių rungtynes priversti praleisti Dani Carvajalis ir Robinas Le Normandas (juos keičia Jesus Navasas ir Nacho), o traumuotą Pedri – Dani Olmo.

Rungtynių eiga

1 min. Vis dėlto didžiausia staigmena – K.Mbappe be kaukės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lamine Yamalis ir Kylianas Mbappe
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lamine Yamalis ir Kylianas Mbappe

2 min. Rungtynes su kamuoliu pradeda „La Roja“. Ispanai atakuoja drąsiai, bet kiek netiksliai. Prancūzai patikimai ginasi.

5 min. Nuostabus L.Yamalio perdavimas, bet F.Ruizas galva smūgiuoja virš vartų.

Vida Press nuotr./Ispanų futbolo sirgalius
Vida Press nuotr./Ispanų futbolo sirgalius

8 min. Vis dėlto pirmąjį įvartį muša prancūzai. Prieš J.Navasą aikštės krašte atsidūręs K.Mbappe perduoda kamuolį į baudos aikštelę ir R.Kolo Muani muša įvartį galva (0:1).

Vida Press nuotr./Prancūzijos futbolo rinktinės gerbėja
Vida Press nuotr./Prancūzijos futbolo rinktinės gerbėja

21 min. Ispanai lygina rezultatą. Fantastišku smūgiu pasižymi jaunasis L.Yamalis (1:1). Liepos 13-ąją dar tik 17-ąjį gimtadienį švęsiantis futbolininkas tampa jauniausiu žaidėju, pasižymėjusiu įvarčiu Europos čempionatų istorijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lamine Yamalis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lamine Yamalis

25 min. Kokios rungtynės! Ispanai – jau priekyje. D.Olmo meistriškai suvaldo kamuolį ir galingu smūgiu nuo J.Kounde kojos siunčia žaidimo įrankį į vartus (2:1). Įvartis kol kas užrašytas gynėjui į savo vartus.

41 min. UEFA atnaujino informaciją – antrasis ispanų įvartis įrašomas smūgiavusiam D.Olmo.

45+2 min. Pirmojo kėlinio pabaiga.

58 min. Rungtynės ir toliau klostosi pagal ispanų planą. Vis dėlto pirmąjį keitimą atlieka ne Didier Deschamps'as, o Luisas de la Fuente – 38-erių J.Navasą keičia Dani Vivianas.

Vida Press nuotr./Didier Deschamps
Vida Press nuotr./Didier Deschamps

62 min. Permainų imasi ir prancūzai. Ant suolo sėda N.Kante, A.Rabiot ir įvarčio autorius R.Kolo Muani, o juos keičia A.Griezmannas, E.Camavinga ir B.Barcola.

73 min. Ispanai prisispaudžia prie savo vartų, bet perėmę kamuolį – stengiasi kuo ilgiau jį išsaugoti trumpais perdavimais.

79 min. Į aikštę metamas ir O.Giroud. 37-erių puolėjui tai gali būti paskutinės rungtynės su Prancūzijos rinktinės marškinėliais, jei prancūzai neišlygins rezultato ir nepateks į finalą.

„Scanpix“ nuotr./Kylianas Mbappe
„Scanpix“ nuotr./Kylianas Mbappe

86 min. Puikus šansas K.Mbappe, bet prancūzų lyderis, nebūdingai sau, šauna virš vartų.

90 min. Pridedamos 5 minutės.

90+6 min. Viskas. Ispanai keliauja į finalą. Prancūzai – namo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai