Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Breu rinktinės trenerio poste neišsilaikė: šią savaitę – LFF susitikimas su V.Dambrausku

Lietuvos futbolas vėl ieško naujo gelbėtojo. Nacionalinei rinktinei pastarosiomis savaitėmis nevykusiai vadovavęs Reinholdas Breu traukiasi į antrą planą. Vokiškas eksperimentas truko neilgai – Lietuvos futbolo federacija dairosi kito stratego ir visas dėmesys dabar nukreiptas į neseniai iš Splito „Hajduk“ atleistą geriausią šalies futbolo trenerį Valdą Dambrauską.
Valdas Dambrauskas ir Reinholdas Breu
Valdas Dambrauskas ir Reinholdas Breu / LFF nuotr.

Šių metų pradžioje LFF techniniu direktoriumi paskirtas R.Breu dvi kėdes užėmė trumpai.

Kai UEFA Tautų lygos starte lietuviai prapylė keturias dvikovas iš eilės, LFF kantrybės taurė buvo perpildyta. Su žaidėjai stipriai konfliktavusiam Valdui Ivanauskui buvo parodytos durys, o atsarginiu variantu staiga tapęs R.Breu naujuoju Jose Couceiro nevirto.

Vadovaujant R.Breu, Lietuvos rinktinė iškrapštė niūrų tašką prieš Farerų salas ir pralaimėjo Liuksemburge.

Skurdus žaidimo planas, bedantis puolimas, neadekvatūs komentarai po rungtynių.

Lietuvos futbolo federacijos vadovams užteko vos kelių savaičių, jog įsitikintų, kad projektas „R.Breu – rinktinės treneris“ neveikia. Ir neveiks.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Reinholdas Breu
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Reinholdas Breu

Su 15min bendravęs LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius prasitarė, jog principinis sprendimas dėl vokiečio ateities jau yra priimtas.

R.Breu trauksis iš vyriausiojo trenerio pareigų ir liks dirbti tik LFF techniniu direktoriumi.

O LFF ieškos naujo stratego ir pirmiausia dairysis į mūsų šalies futbolo specialistus.

„Apsisprendėme visi kartu. R.Breu dar užbaigs darbus Baltijos taurės turnyre, bet jau dabar pradėjo ieškoti naujo trenerio. Be to, Europos čempionato atrankoje rinktinei vadovaus kitas specialistas. Tokių svarstymų, kad Reinholdas galėtų tęsti darbus ir vyriausiojo trenerio pozicijoje – net nėra“, – 15min užtikrino E.Stankevičius.

Anot jo, kur kas didesnė tikimybė, kad nacionalinė komanda ir vėl sugrįš į Lietuvos specialisto rankas.

„Nėra ką ir slėpti, mūsų prioritetas – lietuvis. Pirmiausia savo sąraše turime kelis mūsų šalies specialistus, su kuriais norėsime sėsti prie stalo ir kalbėtis. Ir šią savaitę turime vieną susitikimą. Žiūrėsime, kaip mums seksis“, – kalbėjo E.Stankevičius.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius

Jis neslėpė, kad tas strategas, su kuriuo bus kalbama pirmiausia – V.Dambrauskas.

45-erių iš Pakruojo kilęs treneris, be jokios abejonės, yra geriausias šių dienų Lietuvos futbolo specialistas. Ilgą laiką trukdis LFF derybose su V.Dambrausku buvo tai, jog treneris turėjo darbą klube, tačiau dabar situacija yra kiek kitokia.

Kroatijos čempionato sidabrą ir taurę praėjusį sezoną su Splito „Hajduk“ iškovojęs lietuvis rugsėjo viduryje netikėtai buvo atleistas.

Šiuo metu V.Dambrauskas ilsisi Lietuvoje ir dairosi naujų karjeros galimybių.

Ante Cizmic/CROPIX/SIPA nuotr./Valdas Dambrauskas
Ante Cizmic/CROPIX/SIPA nuotr./Valdas Dambrauskas

Tiesa, prieš daugiau nei metus duodamas interviu 15min V.Dambrauskas neslėpė, jog prie nacionalinės komandos vairo save įsivaizduoja sunkiai.

„Nežinau... Kažkada tai buvo vienas pagrindinių mano tikslų. Norėjau treniruoti U-21 rinktinę, nacionalinę komandą, bet dabar taip nėra. Šioje karjeros stadijoje aš savęs ten tikrai neįsivaizduoju. Man patinka, kai galiu kontroliuoti dalykus, o ką gali kontroliuoti būdamas rinktinės treneriu? Būdamas tame poste žaidėjų nepasirinksi, man santykis su žaidėjais yra labai svarbus. Jie man nuo pirmos dienos tampa geriausiais draugais, labai svarbu jausti jų nuotaikas, galvoti, kaip galima juos padaryti dar geresnius. Rinktinėje tai neįmanoma. Viename lange gali turėti vienus žaidėjus, o po mėnesio jau dėl vienokių ar kitokių priežasčių neatvyks penki ar šeši. Tęstinumo ten nėra jokio, esi nuolat priverstas kamšyti skyles. Kiekvienam treneriui, kad ir kuris jis bebūtų – Dambrauskas, Urbonas ar Ivanauskas – yra svarbi kontrolė. Dirbdamas tą darbą jos neturėsi“, – kalbėjo V.Dambrauskas.

LFF šią trenerio nuostatą girdėjo ne kartą, netolimoje praeityje šiam specialistui netgi buvo siūloma sudėlioti visą Lietuvos futbolo piramidę.

Visgi net kelis kartus išgirstas neigiamas atsakymas ryžto nesumažino. LFF vadovai mano, kad yra verta pabandyti dar kartą.

„Kiek bandėme, kol kas nesėkmingai. Tikiuosi, kad vieną dieną mums vis tiek pavyks su Valdu susitarti. Aš puikiai suprantu ir Valdo situaciją. Žinome, ką jis yra kalbėjęs apie darbą rinktinėje. Didelių vilčių neturime, bet norime padaryti viską, kas įmanoma. Žiūrėsime, kaip seksis. Jei pavyktų susitarti, mūsų noras būtų, kad treneris darbus pradėtų kuo greičiau ir galbūt jau vadovautų komandai netgi Baltijos taurės turnyre“, – atskleidė E.Stankevičius.

Jo teigimu, jei V.Dambrausko įtikinti nepavyks, LFF dar turi nusimačiusi 1–2 kandidatus lietuvius.

„HNK Hajduk Split“ nuotr./Valdas Dambrauskas
„HNK Hajduk Split“ nuotr./Valdas Dambrauskas

Anot generalinio sekretoriaus, treneris užsienietis kol kas yra tik LFF „B variantas“.

Pirmadienį duodamas interviu LRT žurnalistei Dovilei Šeduikytei E.Stankevičius netgi pasvarstė, kad pagal „Euro 2024“ atrankoje Lietuvai tekusius priešininkus federacijai galbūt būtų verta apsvarstyti trenerio iš Balkanų šalių variantą.

Priminsime, kad G grupėje lietuviai kausis su Vengrijos, Serbijos, Juodkalnijos ir Bulgarijos komandomis.

Tą patį E.Stankevičius pakartojo ir 15min.

„Tokio varianto tikrai neatmetame. Galbūt tikrai strategas iš Balkanų būtų variantas. Sėsime ir svarstysime, koks treneris, su kokiu braižu mums yra pats tinkamiausias. Bet čia būtų tik tas atvejis, jei nepavyktų susitarti su nė vienu lietuviu“, – pakartojo LFF generalinis sekretorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius