-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raginimas nuaidėjo, suskaičiavus visus gėjus vyrų futbole – jų tėra tik 8

Šiais metais pasaulio moterų futbolo pirmenybėse netrūko žaidėjų, kurios drąsiai dalinosi jausmais ir atvirai pasisakė apie seksualinę orientaciją. Tačiau vyrų futbole jausmai tos pačios lyties atstovui vis dar yra tabu. Italijos futbolo čempionate žaidžiantis švedas Albinas Ekdalis ragina tai keisti: „Visiems turėtų būti lengva ir paprasta ištarti: aš tave myliu.“
Švedijos rinktinės futbolininkas Albinas Ekdalis prašo visuomenės daugiau tolerancijos.
Švedijos rinktinės futbolininkas Albinas Ekdalis prašo visuomenės daugiau tolerancijos. / „Scanpix“ nuotr.

Švedijos rinktinės ir Genujos „Sampdoria“ futbolininkas garsiai prabilo, kad futbole reikia daugiau tolerancijos.

„Aš pats negaliu padaryti daugiau, tik padrąsinti. Ir jūs negalite. Tačiau, jei visi drauge, kiekvienoje tribūnoje, autobuso kelionėje, išvykos rungtynėse ir persirengimo kambaryje tai padarysime, anksčiau, o ne vėliau šios problemos neturėsime“, – sakė A.Ekdalis.

Vyrų futbole įprasta tylėti.

Manoma, kad Hamburgo SV klube žaidęs Heinzas Bonnas galėjo būti pirmasis gėjus Bundeslygoje, bet tai paaiškėjo tik po jo mirties 1991 metais, kai policija įtarė, kad buvęs futbolininkas buvo nužudytas savo bute seksu prekiavusio vyro.

Thomasas Hitzlspergeris apie savo homoseksualumą prabilo 2014 metais, kai baigė karjerą Liverpulio „Everton“ klube.

„Scanpix“ nuotr./Thomasas Hitzlspergeris
„Scanpix“ nuotr./Thomasas Hitzlspergeris

Per karjerą stipriems Anglijos, Vokietijos ir Italijos klubams atstovavęs, o nuo šių metų vasario „Stuttgart“ sporto direktoriumi tapęs vokietis turbūt yra garsiausias apie savo seksualinę orientaciją viešai pripažinęs futbolininkas.

Tačiau visame pasaulyje jis buvo toks tik šeštas.

Šeštas ne Vokietijoje, šeštas ne Anglijoje, bet visoje planetoje tarp tūkstančių tik šeštas.

Amerikietis Davidas Testo, didžiąją karjeros dalį žaidęs profesionaliame Kanados klube „Montrial Impact“, tai išdrįso 2011 metais, jau baigęs karjerą.

„Scanpix“ nuotr./Davidas Testo (dešinėje)
„Scanpix“ nuotr./Davidas Testo (dešinėje)

Kitas amerikietis Robbie Rogersas paskelbė mylintis kitą vyrą karjeros pabaigoje 2013 metais, kai persikėlė iš „Leeds United“ į Los Andželo „Galaxy“.

Prancūzas Olivier Rouyer, atstovavęs Nansio, Strasbūro ir Liono klubams, sužaidęs 17 mačų Prancūzijos rinktinėje, o paskui kelerius metus treniravęs „Nancy“ ir „Sion“ klubus, laukė 18 metų nuo paskutinio savo mačo profesionalų futbole.

Ketvirtasis yra švedas Antonas Hysenas, žaidęs žemesnėse Švedijos lygose, bet išgarsėjęs viešu prisipažinimu 2011 metais.

„Scanpix“ nuotr./Robbie Rogersas
„Scanpix“ nuotr./Robbie Rogersas

Penktasis - britas Justinas Fashanu, rungtyniavęs Anglijos jaunimo rinktinėje ir per ilgą karjerą 1978-1997 metais atstovavęs net 22 klubams, tarp jų „Manchester City“. Šis 1990 metais apie savo meilę vyrams prabilęs futbolininkas buvo pirmasis, viešai papasakojęs, kad yra gėjus. J.Fashanu pakelė prieš save ranką 1998 metais ir nusižudė būdamas 37-erių.

Iš viso apie savo homoseksualumą yra pripažinę aštuoni profesionalūs futbolininkai.

Pernai prisidėjo „Minnesota United“ saugas Collinas Martinas (amerikietis šiuo metu yra vienintelis viešai prisipažinęs gėjus visose penkiose JAV vyrų profesionalų lygose), o šiemet gegužę išdrįso ir australas Andy Brennanas.

„Scanpix“ nuotr./Collinas Martinas (dešinėje) savo homoseksualumą paviešino pernai.
„Scanpix“ nuotr./Collinas Martinas (dešinėje) savo homoseksualumą paviešino pernai.

Šią vasarą Švedijos futbolo rinktinės kapitono raištį per Europos čempionato atranką ryšėjęs A.Ekdalis per interviu aftonbladet.se ryžosi paraginti visus tolerancijai, nes homofobijos pasaulyje dar lieka daug.

Homoseksualumas vis dar yra neteisėtas 72-oje valstybėse, o aštuoniose iš jų gali lemti mirties bausmę.

Turkijos futbolo teisėjas Halilas İbrahimas Dinçdağas 13 metų dirbo savo šalies futbolo federacijoje, bet iš jos buvo išmestas dėl savo orientacijos.

„Akivaizdu, kad homoseksualai turėtų būti atviri ir futbole. Tačiau atvirų gėjų žaidėjų yra labai mažai, todėl yra problema. Manau, kad metas tai keisti“, – sakė A.Ekdalis.

Jis sakė, kad homobofų pasitaiko įvairiose šalyse, Švedijoje ir Italijoje taip pat.

„Taip yra visur. Žinoma, visi turėtų mylėti tuos, kuriuos tik nori. Tačiau deja, ne visi gali, – sakė Švedijos rinktinės futbolininkas. – Dauguma žmonių reaguoja taip, kaip turėtų, bet homofobijos vis dar yra. Žodžiai apie gėjus ir homoseksualumą vis dar žeidžia. Tai lieka problema tarp berniukų persirengimo kambaryje ar mokyklų klasėse. Jei aš būčiau gėjus ir visa tai girdėčiau, man būtų sunku apie tai pripažinti viešai. “

„Scanpix“ nuotr./Švedijos rinktinės futbolininkas Albinas Ekdalis prašo visuomenės daugiau tolerancijos.
„Scanpix“ nuotr./Švedijos rinktinės futbolininkas Albinas Ekdalis prašo visuomenės daugiau tolerancijos.

A.Ekdalis mano, kad talentingi žaidėjai dėl šios priežasties gali palikti futbolą: „Tikiuosi, kad taip nebus, nes kiekvienas turi teisę žaisti futbolą, neatsižvelgiant, ką myli.“

Anot Švedijos futbolininko, jam pačiam meilė pridėjo energijos ir saugumo jausmą, kai jis būdamas 17-os įsimylėjo merginą, todėl jis norėtų, kad taip pat jaustųsi ir gėjai futbolininkai.

„Visi turi teisę įsimylėti, ką tik nori. Dėl to negalima jausti gėdos, tai turi teikti gerus jausmus. Būtų gerai, kad vyrai gėjai galėtų žaisti futbolą, negaudami to mėšlo, kuris kartais girdisi. Būtų šaunu tai vieną kartą pamatyti“, – sakė „Sampdoria“ futbolininkas.

Jis nežino, kiek futbolininkų vyrų slepia savo seksualumą. Niekas nežino. Tačiau aišku, kad daugiau nei 40 savo seksualinės orientacijos futbolininkių žaidė šią vasarą pasaulio čempionate – tai yra bent penkis kartus daugiau nei viešai prabilusių vyrų gėjų per visą futbolo istoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius