-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinktinės lyderių netekusio V.Urbono akmuo į A lygos daržą: „Jei iš čempionų negaliu pakviesti nė vieno...“

Valdas Urbonas atvertė kortas – Lietuvos rinktinės treneris pasirinko žaidėjus, kurie pradės naują Tautų lygos turnyrą. Be daug svarbių futbolininkų matysime nacionalinę komandą kitą savaitę, o V.Urbonas vieną po kitos vardino priežastis, kodėl kertinių žaidėjų aikštėje šįkart nebus.
Valdas Urbonas
Valdas Urbonas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tautų lyga – oficialus UEFA turnyras, tai mus įpareigoja atsakingai ruoštis kiekvienoms rungtynėms. Bendra situacija, kurią puikiai žinome, daro įtaką ir komandos komplektacijai, žaidėjų pasirinkimui. Vis tik manau, kad žaidimas Lietuvos rinktinėje išlieka garbė ir siekiamybė“, – įžanginiame žodyje klabėjo V.Urbonas.

Po gan smagios pradžios Lietuvos rinktinės treneris ėmė vardinti, kodėl nėra vieno ar kito futbolininko visuomenei pristatytame sąraše.

„Ernestas Šetkus – geriausias Lietuvos futbolininkas. Norėjau jį matyti, bet šeiminės aplinkybės neleido. Emilijus Zubas pakeitė klubą, neseniai tą padarė ir jam trūko treniruočių, žaidybinės praktikos. Nusprendėme susilaikyti nuo jo kvietimo, bet yra Bartkus, Švedkauskas, pakvietėme Gertmoną“, – vartininkų sudėtį aptarė V.Urbonas.

„Instagram“ nuotr./Ernestas Šetkus
„Instagram“ nuotr./Ernestas Šetkus

Perėjęs prie gynėjų treneris išskyrė, jog norėjo komandoje turėti jaunąjį Beną Šatkų, bet šis esą ilgai yra be kontrakto ir pasirengimo.

„Turim problemų su žaidybine praktika gynėjų linijoje. Čempionatai nėra prasidėję, šnekėt šiuo metu apie formą yra sudėtinga“, – sakė V.Urbonas.

Naujas veidas Lietuvos rinktinėje – neseniai Slovėnijos čempionu tapęs Domantas Antanavičius, kuris, kaip pasakojo treneris, jo dėmesį buvo atkreipęs ir anksčiau.

Rimta netektis yra Vykinto Slivkos neatvykimas. „Jis neturi kontrakto ir kol kas yra be klubo, be didelių treniruočių. Kol kas nematome jo rinktinėje“, – teigė strategas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vykintas Slivka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vykintas Slivka

Paulius Golubickas yra vienas kūrybingiausių žaidėjų, tačiau jaunas saugas dar neatsigavo po žandikaulio lūžio, tad komandoje jo taip pat nebus.

Visi suprantam bendruomenės norą matyti rezultatus, laiminčią rinktinę, bet turim padėti kažkokius pamatus

Nebus ir Arvydo Novikovo, kuris neseniai paliko Varšuvos „Legia“ komandą ir persikėlė į Turkiją – Erzurumo „Erzurumspor“ klubą.

„Buvo didelis noras jį matyti, jis ir pats nori, bet situacija su jo sveikata nebuvo gera. Tik pasirašęs sutartį jis pradėjo treniruotis, tai padarė įtakos mūsų susitarimui ir sprendimui šiai dienai susilaikyti nuo kvietimo“, – aiškino V.Urbonas.

„Scanpix“ nuotr./Arvydas Novikovas
„Scanpix“ nuotr./Arvydas Novikovas

Deimantas Petravičius ir Nerijus Valskis, pasak trenerio, taip pat nėra fiziškai pasirengę, todėl jų vietas užėmė kiti futbolininkai.

„Sąrašas ganėtinai optimalus šios dienos situacijai“, – svarstė treneris.

V.Urbonas sakė, kad Giedriaus Arlauskio, žibėjusio Europos lygoje praėjusiame sezone, kandidatūra svarstoma nėra.

„Situacija nesikeičia. Jis turėjo gerą sezoną, bet jis išreiškęs nuomonę, kad nenori atstovauti rinktinei, tai įkalbinėti jo neturime. Vartininkų grandyje turime kvalifikuotus žmones ir nemanau, kad lygių skirtumas būtų didelis“, – situaciją komentavo rinktinės vairininkas.

„Scanpix“ nuotr./Giedrius Arlauskis
„Scanpix“ nuotr./Giedrius Arlauskis

15min primintas, kad paskutinę pergalę oficialiose rungtynėse Lietuvos rinktinė iškovojo dar 2016-ųjų spalį, kuomet įveikė Maltą, V.Urbonas pabrėžė, kad garbės ir pasididžiavimo tai nekelia.

„Aš prisiminčiau 2019 metų paskutines rungtynes, pergalę prieš Naująją Zelandiją (draugiškose rungtynėse – aut. past.). Tokia nata užbaigėme tuos metus, tuomet buvo tas ilgas periodas, daug mėnesių nesimatymo su žaidėjais.

Manau, kad kiekvienas žaidėjas supras, kad turi maksimaliai atsiduoti ir kitokių variantų būti negali. Praeitų metų pamokos iš tų rinktinių, su kurioms susitikome atrankoje, davė pamokas. Šios Tautų lygos grupė leidžia mums kažkaip šviesiau žiūrėti į ateitį ir manau, kad galėsime kovoti dėl pergalių kiekvienose rungtynėse“, – kalbėjo V.Urbonas.

Vertindamas Lietuvos klubų pasirodymus tarptautinėje arenoje rinktinės treneris buvo patenkintas, kad trys iš keturių tęs kovas Europos lygos atrankoje.

Vis dėlto V.Urbonui nerimą kelia situacija A lygoje, kur žaidžia vos šešios komandos, o ir dauguma jų remiasi legionieriais.

„Man labai sunku tą faktą konstatuoti, bet jei iš čempionų negaliu pakviesti nė vieno žaidėjo, tai su mūsų vidiniais resursais nėra gerai“, – atsiduso treneris.

Postimees/Scanpix nuotr./„Sūduva“ eliminavo Talino „Flora“ klubą Čempionų lygos atrankoje po 11 metrų baudinių serijos.
Postimees/Scanpix nuotr./„Sūduva“ eliminavo Talino „Flora“ klubą Čempionų lygos atrankoje po 11 metrų baudinių serijos.

Jis pasakojo matantis ir gerų pavyzdžių, tačiau ragino skatinti konkurencingumą vietiniame fronte.

„Visi suprantam bendruomenės norą matyti rezultatus, laiminčią rinktinę, bet turim padėti kažkokius pamatus, daryti žingsnius, kad galėtume tikėtis to rezultato ne kaip pavasarinio sniego, o žinodami, kad kokybiškai atlikome darbą treniruotėse, rungtynėse ir ugdant jaunuosius žaidėjus“, – kalbėjo V.Urbonas.

Jis matė ir Estijos dviejų klubų Talino „Flora“ ir „Paide LM“ pavyzdžius. Abi šios komandos žaidė su Lietuvos ekipomis, joms pralaimėjo, tačiau, skirtingai nei Marijampolės „Sūduva“ ar Vilniaus „Žalgiris“, rėmėsi savo šalies futbolininkais.

„Visi estai... Žaidimas buvo konkurencingas. Kur jie nuėjo, kaip tai pasiekė – yra eilė priežasčių, reiktų tai panagrinėti. Mūsų šalių ekonominių panašumų yra daug. Reikia pasižiūrėti, ar sukuriame terpę, sąlygas, kad atsirastų procesas, žaidėjų ugdymo procesas, nuo pat piramidės apačios iki rinktinių. Pas estus šitie dalykai sudėlioti, jie prioritetus pasirinko žymiai anksčiau: požiūris į savus žaidėjus, apribojimas legionierių“, – į Estijos situaciją žvelgė V.Urbonas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Urbonas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Urbonas

Su Kazachstanu namuose rugsėjo 4-ąją ir su Albanija išvykoje rugsėjo 7-ąją teks žaisti Lietuvai pirmąsias dvejas rungtynes Tautų lygos C divizione.

„Susipažinimui turėjome daug laiko, gal net per daug. Kai užsisuka tos mintys, tai koncentruojamės į savo žaidėjus, jų surinkimą, sportinę formą. Kazachstano čempionatas tai atsinaujina, tai vėl užsidaro, bet jų sudėtis iš esmės nesikeičia, treneris liko tas pats.

Manau, kad komanda gerai sukomplektuota ir žinanti, ką daro. Jei sugeba Kazachstanas pateikti dvi sudėtis, prie pagrindinės dar ir šešėlinę, tai pas juos, galima manyti, resursai didesni“, – konstatavo V.Urbonas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Urbonas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Urbonas

Grėsmingesnis žvėris, trenerio teigimu, yra albanai.

„Komanda sudaryta iš vien užsienyje žaidžiančių žaidėjų: Italijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje. Jie ten atlieka rimtus vaidmenis. Jų futbolas stipriai pažengęs į priekį. 1992-siais teko būti Albanijoje, jie tikrai nuo tada žengė milžinišką žingsnį į priekį, turi individualiai labai stiprių žaidėjų“, – kalbėjo nacionalinės komandos strategas.

Jo teigimu, reikia versti naują lapą, koncentruotis į aikštę ir kiekvieną dvikovą joje bei suprasti, jog žaisime ne su Portugalija ar Ukraina.

Ar aptrupėjusi Lietuvos komanda sugebės nutraukti gėdingą beveik keturių metų nelaimėtų rungtynių seriją, pamatysime jau kitą savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius