Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija į pasaulio čempionatą neįsileidžia ją demaskavusio žurnalisto

Berlynas pirmadienį išreiškė protestą dėl Maskvos sprendimo uždrausti dalyvauti Pasaulio futbolo čempionate vienam Vokietijos žurnalistui, paviešinusiam skandalą dėl Rusijos valstybės finansuojamos dopingo programos.
Naujasis Sankt Peterburgo stadionas
Naujasis Sankt Peterburgo stadionas / „Scanpix“/AP nuotr.

Šis sprendimas dar labiau pakurstė aistras aplink ir taip kontroversišką čempionatą.

Naujas ginčas įsiplieskė likus vos kelioms dienoms iki Vokietijos kanclerės Angelos Merkel ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimo; pastaraisiais metais Rusijos vadovas ne kartą konfliktavo su Vakarų lyderiais dėl daugybės iššūkių, tokių kaip karas Sirijoje ir Ukrainoje.

Pasauliui atidžiai stebint 2010 metais vykusį balsavimą, per kurį nuspręsta leisti Rusijai surengti Pasaulio futbolo čempionatą, kilo diskusijų banga bei įtarimų apie papirkimą.

Tačiau tikra audra prasidėjo, kai Vokietijos žurnalistas Hajo Seppeltas išleido dokumentinių filmų apie dopingo vartojimą tarp Rusijos atletų, o Rusijai buvo uždrausta dalyvauti Pjongčango žiemos olimpinėse žaidynėse.

Skandalas vėl įsiplieskė penktadienį, paaiškėjus, kad Maskva uždraudė H.Seppeltui nušviesti birželį prasidėsiantį Pasaulio futbolo čempionatą.

„Vertiname šį Rusijos valdžios sprendimą padaryti negaliojančia Seppelto vizą kaip neteisingą“, – nurodė Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas.

„Raginame Rusijos valdžią leisti šiam Vokietijos korespondentui atvykti į šalį ir rengti reportažus apie Pasaulio futbolo čempionatą“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ar A.Merkel iškels šį klausimą per penktadienį vyksiantį susitikimą su V.Putinu, S.Seibertas atsakė: „Palaukime ir pažiūrėkime, kas nutiks šią savaitę.“

Visi žvilgsniai – į FIFA

H.Seppeltas penktadienį pranešė, kad viešo regioninio transliuotojo SWR prašymas išduoti jam vizą buvo atmestas, nes panašu, kad jis yra nepageidaujamas asmuo Rusijoje.

Pati Maskva nepatikslino atmetimo priežasties, tačiau žurnalistas tvirtina, kad „valstybinės dopingo sistemos atskleidimas padarė tokį didžiulį poveikį Rusijai, kad ji pasijuto turinti imtis tokių priemonių“.

„Būtų įdomų pažiūrėti, ar FIFA, turinti užtikrinti prieigą prie savo čempionato nevaržomo nušvietimo, imtųsi šio atvejo“, – sporto naujienų agentūrai SID sakė jis.

H.Seibertas taip pat paragino Tarptautinę futbolo asociaciją (FIFA) imtis veiksmų.

„Turi būti užtikrintas tikriausiai didžiausio po olimpiados tarptautinio sporto renginio laisvas nušvietimas“, – pabrėžė jis.

„Esame įsitikinę, kad tai diskredituoja Rusiją kaip organizatorę, jei prieš viso pasaulio akis varžoma spaudos ir nuomonės laisvė“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu FIFA penktadienį paskelbtame pareiškime teigė, kad jau patvirtino H.Seppelto prašymą išduoti jam akreditaciją.

„Apskritai spaudos laisvė yra labai svarbi FIFA. Mes norėtume suteikti žiniasklaidos atstovams geriausias įmanomas sąlygas jų darbui“, – paskelbė pasaulio futbolo kontroliuojanti institucija.

Nors FIFA nepatikslino, ar dėl H.Seppelto istorijos vedamos derybos su Maskva, Vokietijos futbolo federacijos vadovas Reinhardas Grindelis pareiškė įsitikinęs, kad organizacija imsis veiksmų.

„FIFA pabrėžė spaudos laisvės svarbą. Esu visiškai įsitikinęs, kad FIFA dabar pasinaudos savo įtaka, kad leistų Hajo Seppeltui be kliūčių rengti reportažus iš Rusijos“, – sekmadienį sakė jis agentūrai SID.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius