-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija per pasaulio čempionatą leis vartoti narkotikus turintiems medikų leidimą

Rusijos miestuose tikriausiai bus sunku įsigyti alaus vykstant pasaulio futbolo čempionato varžyboms, tačiau turėdami gydytojo leidimą aistruoliai stadionuose galės uostyti net kokainą.
Naujasis Sankt Peterburgo stadionas
Naujasis Sankt Peterburgo stadionas / „Scanpix“/AP nuotr.

Artėjant nuo birželio 14 iki liepos 15 dienos vyksiančiai futbolo šventei, aiškėja kai kurios šio renginio savotiškos taisyklės.

Viena jų – vasarį aptikta vyriausybei palankaus dienraščio „Izvestija“ žurnalistų – šią savaitę vėl atsidūrė dėmesio centre.

Spraga Rusijos griežtoje politikoje rekreacinių narkotikų, kurie visi yra uždrausti, atžvilgiu buvo aptikta 2014 metais su Baltarusija ir Kazachstanu sudaryto aljanso reglamente.

Vadinamojoje Eurazijos Ekonominėje Sąjungoje, kuriai priklauso penketas buvusių sovietinių respublikų, priimama ištisa virtinė taisyklių, reglamentuojančių visas gyvenimo sritis – nuo vaistų iki gėlių ir naminių gyvūnų.

Viena iš tokių taisyklių reguliuoja, kaip sąjungai priklausančiose valstybėse besilankantys užsieniečiai gali vartoti „narkotikus, nuotaiką keičiančius vaistus ir jų pirmtakus“.

Į šiomis taisyklėmis neuždraustų medžiagų sąrašą įeina stiprūs narkotikai, tokie kaip kokainas ir heroinas bei daug silpnesnį poveikį turinti marihuana.

Narkotikų vartojimo taisyklių priede išvardytos 383 medžiagos.

Visa tai nebuvo išbandyta praktikoje, tad skristi į Rusiją su hašišu kišenėse tikriausiai nebūtų labai išmintinga.

Vis dėlto taisyklėse sakoma, kad visas 383 medžiagas leidžiama vartoti turint gydytojo leidimą, išverstą į rusų kalbą ir tinkamai patvirtintą notaro.

Šiame leidime taip pat turėtų būti nustatyta, kokią dozę kurios nors medžiagos ketinama suvartoti.

Pasaulio futbolo čempionatą organizuojantis komitetas sakė, kad saugumo darbuotojai tikrins, ar į stadionus neįnešta narkotikų ir leis vartoti medžiagas tik pateikus atitinkamus dokumentus.

Įstatymas draudžia rūkyti varžybų metu, tad narkotikus tikriausiai tektų vartoti kitais būdais.

„Visa tai – blogai“, – dienraščiui „Izvestija“ sakė Rusijos sveikatos apsaugos ministerijos psichiatras narkologas Jevgenijus Briunas.

„Nemanau, kad į čempionatą atvykę žmonės pradės prekiauti marihuana. Jos bus atvežta ne taip jau ir daug“, – teigė gydytojas.

„Vis dėlto esu sukrėstas“, – pridūrė jis.

J.Briunas taip pat sakė, kad padėtis stadionuose gali būti ypač sudėtinga, nes organizatoriai pardavinės alų, pagamintą oficialių čempionato rėmėjų.

Dienraštis paskelbė, kad stadionuose budės angliškai kalbantys gydytojai.

Vis dėlto įsigyti alkoholio už arenos ribų gali būti problematiška, kadangi Maskvoje varžybų metu gėrimai nebus pardavinėjami 2 km spinduliu nuo stadionų ir sirgaliams skirtų zonų.

Pagal šią savaitę Maskvos valdžios paskelbtas taisykles, šie ribojimai galios „alkoholiniams ir gaiviesiems gėrimams stiklinėje taroje“.

10 kitų miestų, kur taip pat vyks rungtynės, veikiausiai priims panašių prekybos alkoholiu draudimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius