Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos futbolo chuliganams – apynasris prieš pasaulio čempionatą

Rusų chuliganai po 2016-ųjų šėlsmo Europos pirmenybėse bus tramdomi griežtais būdais per pasaulio futbolo čempionatą jų pačių šalyje.
Rusijos futbolo sirgaliai
Rusijos futbolo sirgaliai / „Scanpix“/AP nuotr.

Per savo judėjimo piką rusų chuliganai jautėsi kaip Dievai.

„Mes stovėjome ant Olimpo kalno ir turėjome tai padaryti, – štai kaip vienas veteranas chuliganas iš Rusijos prisiminė riaušes su Anglijos fanais 2016 metų Europos čempionate Prancūzijoje. – Mes puolėme anglus, kurie buvo karaliai, kad nuverstume juos nuo sosto.“

Prieš artėjantį pasaulio čempionatą rusų autoritetą futbole temdo chuliganų kultūra. Sirgalių grupės, kurios vykdė niokojimus prieš dvejus metus, sekami ir prižiūrimi, kad nepažeidinėtų įstatymų.

Kiekvienos komandos aršiausi chuliganai už nusižengimus pasaulio čempionato metu rizikuos patekti už grotų, net ir jeigu tiesiogiai nusikalstamos veiklos nevykdė, – naujienų agentūrai AP pasakojo Maskvos futbolo chuliganas – milžiniškas, raumeningas vyras su randais ant krumplių.

Sirgaliai prilygino savo padėtį kaip „įkaitų“ – jie mano, kad chuliganų laikas Rusijoje yra baigtas.

„Visi mūsų lyderiai pasikviesti pokalbiui, – pasakojo jis, atkartojęs milicininko žodžius. – Mūsų valstybės saugumo tarnybos vardu paaiškinau, kad jeigu bus problemų, tokie bus uždaryti į areštinę ir jūs taip pat prie jų prisijungsite. Mums reikia, kad viskas būtų tyliai.

Viskas padaryta būtent taip, tad visi supranta, kad net jeigu prieš tave ir nėra faktų, jūs, vyručiai, vis tiek būsite pastatyti į vietą.“

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Rusijos specialiosios pajėgos
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Rusijos specialiosios pajėgos

V.Putinas juokėsi iš sirgalių riaušių Marselyje

Rusų sirgalius sakė, kad 2016 metais keliavo į Marselį, kad sudalyvautų mūšyje su anglais Europos čempionate. Anglų chuliganai, ypač 1980-1990 metais, tapo įkvėpimu rusų aršių sirgalių grupuotėms. Dauguma net prisimena anglų vardus.

Bet Marselyje rusai norėjo įtvirtinti savo lyderystę.

„Ilgai anglai buvo laikomi stipriausiais, – sakė Rusijos futbolo fanas. – Ten sėdėjo vyrai su Birmingamo plakatu ir mes ėjome link jų. Pasakėme, kad arba mes paimame jūsų plakatą, arba dėl jo turėsite pakovoti. Birminghamo sirgaliai nusprendė, kad jiems to plakato nelabai reikia.“

„Scanpix“ nuotr./Futbolo sirgalių susirėmimas Marselyje
„Scanpix“ nuotr./Futbolo sirgalių susirėmimas Marselyje

Smurtas Marselio gatvėse ir stadionuose buvo pražiūrėtas pro pirštus Rusijoje tuo metu ir netgi sulaukė pagyrimų iš kai kurių politikų.

Prezidentas Vladimiras Putinas kovą pavadino „liūdna“, o tada šypsodamasis paklausė „kaip 200 Rusijos sirgalių galėjo sumušti kelis tūkstančius anglų“. Jo pasvarstymą auditorija palydėjo pritariamu juoku.

Fanų lyderį areštavo tualete

Aleksandras Špryginas vadovavo fanų grupei, kuri dirbo išvien su organizuojant pasaulio čempionatą ir buvo nufotografuotas kartu su V.Putinu. Netrukus jis buvo atleistas.

A.Špryginas buvo du kartus deportuotas iš Prancūzijos per 2016 metais vykusį turnyrą ir du jo organizacijos nariai buvo uždaryti į areštinę Marselyje per kilusius neramumus. Nors pats A.Špryginas ir neigė savo kaltę.

Po trijų mėnesių Rusijos policija areštavo A.Špryginą tualete nacionalinės futbolo federacijos konferencijos metu, ieškodama atsakymų į prieš tai vykusius neramumus Rusijoje ir išsivedė jį žurnalistų akivaizdoje.

Jis ir jo bendrininkai buvo pakviesti „prevenciniams pokalbiams“. Visi suprato, kad geriau nejuokauti su tarnyba, kuri perėmusi sovietinės KGB struktūros metodus.

Todėl dalis aršiųjų fanų per pasaulio čempionatą iškeliaus į užsienį. „Dauguma galvoja: jei kas atsitiks, taip išvengsime klausimų. Paskui užteks parodyti pasus, kad įtikintų, jog tuo metu jų nebuvo Rusijoje“, – pasakojo A.Špryginas.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos futbolo sirgaliai
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos futbolo sirgaliai

Rusija turi oficialų juodąjį sąrašą 451 sirgaliaus, kuriems uždrausta lankytis rungtynėse teismo įsakymu dėl smurtinių ir nesmurtinių išpuolių. Tačiau iš tiesų rusų pareigūnų akiratyje yra kur kas daugiau tėvynainių aistruolių.

Net ir įsigijus bilietą į pasaulio čempionatą, jis būtų bevertis be Rusijos vyriausybės sukurtos „Sirgaliaus ID“.

Rusijos saugumo tarnyba atmetė kelis tūkstančius „Sirgalių ID“ užklausimų pasaulio čempionatui ir prieš metus vykusiam Konfederacijos taurės turnyrui, anot Olego Semionovo – buvusio Maskvos „Spartak“ fanų lyderio.

O.Semionovas teigė, kad pareigūnai turi gilias duomenų bazes, kad laikytų nuo futbolo atokiau aršiausius sirgalius, tokius kaip A.Špryginas, kurio ID buvo atšaukta likus dviem valandoms iki Konfederacijų taurės varžybų.

Buvo užkirstas kelias ir tokiems, kurie už įvairius pažeidimus – neteisingą perėjimą per gatvę ar gėrimą viešoje vietoje – bausti prieš 20 metų.

Dauguma elitinių Rusijos klubų turi taip vadinamus „kuratorius“ iš saugumo tarnybų, kurie dirba su sirgalių organizacijomis ir įspėjo jas apie griežtą tvarką, – tvirtino O.Semionovas.

Rusijos milicija ir nacionalinė saugumo tarnyba atsisakė komentuoti šiuos dalykus.

O.Semionovas įsitikinęs, kad Rusijos pareigūnai įspėjo Vokietijos policiją apie „Spartak“ fanus, kurie buvo areštuoti vasarį, kai keliavo į Europos lygos rungtynes. Tai buvo tie patys vyrai, kurie dalyvavo riaušėse Marselyje 2016 metais.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Apieškomi Rusijos futbolo sirgaliai
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Apieškomi Rusijos futbolo sirgaliai

Daugiau neramumų gali sukelti atvykėliai

Jei bus problemų per pasaulio čempionatą, Rusijos fanai mano, kad tai kils dėl chuliganų iš Lenkijos, Švedijos ar Kroatijos. Galbūt vietiniai žmonės irgi supyks, jei išvys atvykėlių įžūlų elgesį.

„Mano prognozė: jei bus riaušių, kilsiančių dėl futbolo ir emocijų, jos bus vietinės reikšmės ir greitai bus užgesintos. Nebebus tokio lygio, kaip Marselyje, – dėstė A.Špryginas, manantis, kad Rusijos milicija susitvarkys su neramumais. – Aišku, futbolo sirgaliai nėra tokie, kaip opozicijos protestai. Futbolo fanai yra labiau aktyvūs. Tačiau ir milicija treniravosi labai sunkiai ruošėsi pastaruosius dvejus metus.“

Grupuočių kova – lyg taktinis mūšis

Visa Rusijos sirgalių scena nėra vieninga.

Taip vadinamos „ultros“ susitelkia į bendras skanduotes ir fejerverkų deginimą per rungtynes, bet gali apginti save, jei kyla reikalas.

Kietesni smogikai rengia muštynes atokesnėse vietose, kartais miškuose, nes stadionai per daug atviri tokiems dalykams. Kai kurie kovotojai nuo futbolo nukrypo į mišrių kovos menų renginius ir užsidirba pinigų savo tokiu pomėgiu.

„Aš gerbiu tokį vaikiną, kuris dabar yra sportininkas, o ne gatvės kovotojas, – sakė O.Semionovas. – Kai kurie tokie kovotojai net negali išvardinti penkių savo komandos žaidėjų, už kuriuos neva kovoja.“

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Rusijos futbolo sirgaliai
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Rusijos futbolo sirgaliai

Maskvos chuliganai susitaikė su pabaiga auksinės chuliganizmo eros, per kurią mūšiai tarp Maskvos komandų grupuočių būdavo ne tik paremti jėga, bet ir taktika.

„Paskirdavome jaunas mergaites sėdėti prie namų laiptinių, kad jos fiksuotų, kai priešai išeina lauk, sektų juos, ir praneštų, kur jie eina, – pasakojo O.Semionovas. – Nusiųsdavome skirtingus žmones į skirtingas metro stotis, kad juos susektume, kad žinotume, kur priešai buriasi, kad galėtume užpulti ir sumušti juos. Ne viską lemia pajėgų dydis. Tai buvo lyg žaidimas tais laikais.“

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Rusijos futbolo sirgaliai
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Rusijos futbolo sirgaliai

Chuliganizmas įtraukdavo įvairaus išsilavinimo žmones – tarp jų būdavo ir išsilavinusių vyrų, baigusių universitetus, ir tokių, kurie atlieka papratus tradicinius darbus. O jei kildavo ginčų, futbolo mušeikų pasaulyje visad yra paprastas būdas išspręsti tai.

„Visada lemia kumščio taisyklė. Jei esi stipresnis, esi teisus, – sakė O.Semionovas. – Jei būtų daugiau tokių žmonių, galbūt žmonija nebūtų išradusi karinių raketų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius