Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Salės futbolo derbis kaunietiškai: sultimis apipiltas teisėjas, vos nekilo muštynės

Dviejų Kauno komandų mačas salės futbolo pirmenybėse virto bjauriu cirku. Nors Kauno sporto halėje tarp „Vyčio“ ir „Inkaro“ futbolininkų virė garbinga kova, už aikštės ribų kunkuliavo aistros. Emocijų netvardė ne tik fanai, bet ir oficialūs „Inkaro“ klubo atstovai. Jie liejo keiksmus visomis kryptimis – iki muštynių trūko labai nedaug. „Inkaro“ atstovai visa tai laiko LFF provokacija.
"Inkaro" konsultantas Daivydas Kalpokas
„Inkaro“ savininkas Daivydas Kalpokas / Evaldo Šemioto nuotr.

Apipylė teisėją sultimis

Kauno sporto halėje salės futbolo A lygos derbį tarp „Vyčio“ ir „Inkaro“ stebėjo apie pusė tūkstančio žiūrovų, kai staiga, įpusėjus antrajam kėliniui, iki tol įnirtingai besiklosčiusios rungtynės buvo sustabdytos dėl incidento. Kapišonu apsigaubęs, kaip tvirtina įvykio liudininkai, vienas „Inkaro“ fanų priėjo prie teisėjo Vitalijaus Gomolko ir jį apipylė sultimis. Pabėręs kelias įžūlias frazes, jis ramiai sugrįžo į tribūnas, prisėdo tarp saviškių, o po kelių minučių pasišalino iš salės.

Kapišonu apsigaubęs, kaip tvirtina įvykio liudininkai, vienas „Inkaro“ fanų priėjo prie teisėjo Vitalijaus Gomolko ir jį apipylė sultimis.

Tokį vyro poelgį sukelti galėjo nepatikęs teisėjų sprendimas. Prieš keletą minučių „Vytis“ buvo realizavęs baudinį ir pirmavo prieš „Inkarą“ 6:4.

Rungtynės buvo sustabdytos. Teisėjai tarėsi kelias minutes, kol galiausiai nusprendė tęsti mačą. Jo metu įvyko dar vienas incidentas: „Inkaro“ klubo šaliką ryšinti garbaus amžiaus moteris demonstratyviai numetė priešininkų ekipos plakatą su užrašu „Vytis“. Pastarosios komandos sirgaliai bandė sugėdinti moterį, kad ši elgiasi ne itin garbingai, bet ši jų nepaisė. Įpilti žibalo į ugnį nepavyko – muštynės tarp aistruolių nekilo.

Pirmadienį paklaustas dėl šio incidento, „Inkaro“ vadovas Jaroslavas Bojarskis tikino, jog daugumą savo klubo fanų pažįsta, o šis, apliejęs teisėją sultimis, jam nėra matytas. J.Bojarskis tikino, jog tai galėjo būti priešininkų provokacija – neva, kad visų akys vėl nukryptų į „Inkarą“.

„Prieš rungtynes žaidėjams ir sirgaliams sakiau, kad nebūtų jokių išsišokimų. Juk esame po padidinamuoju LFF stiklu. Kas padarė išvadą, kad tai buvo mūsų fanas? Ar ant jo triusikų buvo parašyta? Kaip teisėjas galėjo pamatyti, kas priėjo jam iš nugaros? Juk visi buvome susitelkę į žaidimą, kamuolys tuo metu buvo kitoje aikštės pusėje. Bent jau aš nemačiau incidento. Beje, kodėl tas „fanas“ vėliau pasišalino iš halės? Juk niekas jo neišprašė“, – klausimus kėlė „Inkaro“ vadovas.

Evaldo Šemioto nuotr./Teisėjas Vitalijus Gomolko mačo metu buvo apipiltas sultimis
Evaldo Šemioto nuotr./Teisėjas Vitalijus Gomolko mačo metu buvo apipiltas sultimis

J.Bojarskis teigė, jog tai rungtynių šeimininkai – „Vyčio“ atstovai – neužtikrino saugumo ir už tai jiems turėtų būti skirtos baudos. Tą patį patvirtino ir save vienu iš „Inkaro“ savininkų vadinantis Daivydas Kalpokas. Pasak jo, samdyta apsauga tik vaidino kažką sauganti. Todėl ateityje „Inkaro“ namų rungtynes saugos „savi žmonės“ ir tokių incidentų nebekils. Kas jie, klubo atstovas tiksliai neįvardijo: „Draugai, pažįstami“.

„Po incidento rėkiau nukentėjusiam teisėjui, kad bent pusėmis susikeistų. O jis ne, liko prie fanų tribūnos. Kodėl? Provokacija“, – tikino D.Kalpokas.

„Jei mes būtume šeimininkai, teisėjai būtų nutraukę rungtynes. Garantuoju. Kai sustabdė mačą, dar prašiau arbitrų, jog nenutrauktų rungtynių dėl žiūrovų. Juk žaidimas buvo sklandus – neparodyta nė viena geltona kortelė. Už kiekvieną durnių, atsiprašant, negali atsakyti. Nesmagu, kai sporto renginys virsta smurto renginiu“, – tikino J.Bojarskis.

Grasino LFF delegatui

Mačas baigėsi 6:5 „Vyčio“ pergale, tačiau aistros dar labiau įsiliepsnojo. Ypač aktyviai ėmė reikštis D.Kalpokas. Už incidentą rugpjūtį Palangoje vykusių paplūdimio rungtynių metu Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Drausmės komiteto metams diskvalifikuotas „Inkaro“ klubo oficialus asmuo šįkart buvo įsitaisęs tarp žiūrovų. Tačiau tai netrukdė jam perduoti nurodymus „Inkaro“ treneriams ir žaidėjams, o taip pat svaidytis žaibais viso mačo metu. Keiksmai iš prikimusio vyro lūpų netilo ir nuaidėjus finaliniam teisėjo švilpukui.

Pirmuoju D.Kalpoko įniršio taikiniu tapo už LFF varžybų vykdymą, tarptautines varžybas, žaidėjų registraciją atsakingas LFF darbuotojas Maksimas Bechterevas. „Inkaro“ narys užsipuolė šį LFF delegatą ir ilgai jį plūdo. Nuo dar didesnių nemalonumų išgelbėjo apsaugos darbuotojai. 15min šaltinių duomenimis, M.Bechterevas dar buvo ir apspjaudytas.

Matydama tai, neapsikentė viena iš žiūrovių. Moteris ėmė gėdinti D.Kalpoką, jog šis taip siautėja ir vartoja necenzūrinius žodžius, nepaisydamas, jog šalia bėgioja mažamečiai. „Kokį pavyzdį rodote vaikams, ar susimąstėte?“, – moralizavo ji. Nespėjusi užbaigti moralo, dailiosios lyties atstovė taip pat sulaukė keiksmų tirados.

Evaldo Šemioto nuotr./„Inkaro“ konsultantas Daivydas Kalpokas
Evaldo Šemioto nuotr./„Inkaro“ savininkas Daivydas Kalpokas

„Pyz**** n****” , – tokio atsako iš D.Kalpoko sulaukė moteris.

Pasak „Inkaro“ vadovo, D.Kalpokas jam patvirtino, kad konfliktas su LFF delegatu išties įvyko. Klubo savininkas, pasak jo, piktas buvo dėl to, kad šioms rungtynėms paskirtas tas pats teisėjas, kuris teisėjavo ir skandalingose rugpjūčio mėnesio paplūdimio čempionato rungtynėse.

„Žaidė tuomet mūsų komanda su vilniečiais, o teisėjai paskirti iš Vilniaus. Sugadino tuomet jie rungtynes. Dabar vėl tą patį paskyrė. Vertinčiau jų darbą silpnu trejetu. Po rungtynių pasakiau, kad rankos nepaspausiu. Tik tiek. Dar norėjome pasikalbėti su jais, bet atsisakė. 5-7 pražangos buvo paskirtos neteisingai – „Vyčio“ naudai. Jau antrosios rungtynės, kaip ši komanda „per baudas“ laimi“, – aiškino J.Bojarskis.

Komentuodamas D.Kalpoko išpuolį prieš žiūrovę, jis tikino, kad tai moteris pirma užsipuolė jų konsultantą. Esą, ji prieš tai dar konfliktavo su senyvo amžiaus „Inkaro“ fane, o D.Kalpokas tiesiog norėjo užstoti vieno futbolininko močiutę.

„Jei su Maksu (Maksimas Bechterevas, – aut. past.) būtų kilęs toks didelis konfliktas, nebūtume susirašinėję po to valandą. Norėjau tik paklausti, kodėl skyrė tą patį teisėją kaip ir Palangos mačo metu. Taip, apsižodžiavome, tačiau tikrai jam negrasinau. Kam sakyt, kad susirasiu jį, jei jis stovi prieš mane ir ieškot nereikia? O ir apspjaudyti negalėjau, nebent aš – dvigubas kupranugaris. Juk Maksas stovėjo kokių 25 metrų atstumu. Aš nė vieno laiptelio į tribūnas nežengiau. Jis – vienas geriausių LFF darbuotojų. Sugersim taurelę ir viską išsiaiškinsim“, – apie incidentą nuomonę išsakė ir pats jo herojus D.Kalpokas.

Į Drausmės komiteto narį skriejo skardinė

Aistros persikėlė prie persirengimo kambarių, kur vos nekilo muštynės. Šįkart incidento herojumi buvo „Inkaro“ vadovu laikomas J.Bojarskis, kuriam užkliuvo prie rūbinių stovėjęs LFF Drausmės komiteto narys, buvęs Lietuvos rinktinės futbolininkas Naglis Miknevičius.

Į LFF Drausmės komiteto narį, kuris rungtynėse dalyvavo kaip žiūrovas, pirmiausiai buvo sviesta alaus skardinė.

„Stovėjome su keliais žmonėmis prie „Vyčio“ rūbinės. Žygiuoja pro šalį Bojarskis su vienu iš „Inkaro“ trenerių. Pamatęs vieną iš „Vyčio“ žaidėjų, perspėjo, kad šis savo seseriai perduotų, jog ji taip labai „nesireikštų“. Mat ji išdrįso pasakyti Kalpokui, kad nesikeiktų, nes halėje yra daug vaikų. Pasakė, jog moteriai skiriama „geltona kortelė“, neva tai įspėjimas. Ir tuomet užkliuvo jo akys už manęs. Jam gal pasirodė, kad šyptelėjau. „O tu, pyd***, ko šypsaisi?“. Ir kibo į atlapus“, – pasakojo N.Miknevičius.

Į šį LFF Drausmės komiteto narį, kuris rungtynėse dalyvavo kaip žiūrovas, pirmiausiai buvo sviesta alaus skardinė. Puolusiam J.Bojarskiui pavyko N.Miknevičių tik stumtelėti. Muštynes sustabdė apsaugos darbuotojas, „Inkaro“ treneris ir šalia buvęs komentatorius Paulius Jakelis. Jie trise išskyrė konfliktuojančius vyrus. Tuomet „Inkaro“ atstovas pykčio laviną nukreipė „Vyčio“ fanų būgno link. Apspardęs aistruolių atributą, koneveikdamas visus iš eilės, J.Bojarskis pasišalino iš įvykio vietos.

Evaldo Šemioto nuotr./Teisėjas ramina „Inkaro“ štabo emocijas
Evaldo Šemioto nuotr./Teisėjas ramina „Inkaro“ štabo emocijas

„Manau, kad keiksmai buvo skirti už mano ir kitų kolegų LFF Drausmės komitete „Inkaro“ atžvilgiu priimtus ankstesnius sprendimus. Jis žinojo, kad esu šio komiteto narys. Su „Inkaru“ problemos – reguliarios. Tik laikas ir situacijos, kada jos kyla, būna skirtingos“, – paaiškino N.Miknevičius.

Atsakydamas į N.Miknevičiaus kaltinimus, J.Bojarskis 15min tikino, jog viskas prasidėjo nuo LFF Drausmės komiteto nario žeidžiančių žodžių.

„Taip, apie „geltoną kortelę“ „Vyčio“ žaidėjui sakiau. Buvau jau praėjęs pro šalį, kai išgirdau N.Miknevičių sakant: „Pyd**** nemoka pralaimėti“. Kaip koks šakalas iš „Mauglio“ filmuko ėmė iš už kampo loti. Neišlaikęs daviau jam alaus atsigerti. Tuomet šis puolė kumščiais. Visa tai matė mūsų komandos žaidėjai. Norėjo įsikišti, bet sutrukdžiau. Nuraminau. Kodėl LFF Drausmės komiteto narys elgiasi taip neetiškai? Kodėl pareiškia, kad vieną komandą myli, o kitos – ne?“, – teiravosi J.Bojarskis.

Jis tikino sužinojęs, jog po rungtynių N.Miknevičius su „Vyčio“ komanda vienoje Kauno picerijų gėrė alų. J.Bojarskio nuomone, LFF atstovas nubaus „Inkaro“ klubą, o galiausiai ir pašalins komandą iš salės futbolo čempionato.

Evaldo Šemioto nuotr./Teisėjas „auklėja“ „Vyčio“ trenerį Mindaugą Grigalevičių
Evaldo Šemioto nuotr./Teisėjas „auklėja“ „Vyčio“ trenerį Mindaugą Grigalevičių

„Jis siekia, kad naujas svarstymas būtų. Kur šio LFF Drausmės komiteto nario elementariausia etika?“, – kalbėjo „Inkaro“ vadovas J.Bojarskis.

Sulaukė grasinimų nesirodyti Kaune

Iškart po rungtynių LFF 15min informavo, jog pažeidimų „Vyčio“ ir „Inkaro“ mačo metu ir jam pasibaigus, buvo užfiksuotas ne vienas. Dėl to pirmadienį šaukiamas skubus LFF Drausmės komiteto posėdis. „Inkaro“ fanų bei oficialių klubo asmenų elgesys bus nagrinėjamas po padidinamuoju stiklu.

„Viskas prasidėjo iki rungtynių pabaigos likus 6 minutėms, kuomet, spėjama, „Inkaro“ fanas pomidorų sultimis apipylė teisėją. Suvaidino, kad paslydo. Grįžęs į tribūnas jis „davė penkis“ kitam fanui ir vėliau pasišalino iš halės. Tai, manau, buvo klubo provokacija. Pastatėm apsaugininkus taip, kad niekas daugiau nulipęs iš tos tribūnos nebedrumstų teisėjų ramybės“, – įvykius nupasakojo LFF delegatas M.Bechterevas, iškart po mačo ir pats tapęs psichologinio smurto auka.

Po finalinio teisėjo švilpuko, LFF delegatas iš „Inkaro“ oficialių asmenų sulaukė grasinimų. D.Kalpokas su draugais siūlė jam nebesirodyti Kaune, tikino, susirasią jį. LFF darbuotojas buvo apspjaudytas.

Po finalinio teisėjo švilpuko jis iš „Inkaro“ oficialių asmenų sulaukė grasinimų. D.Kalpokas su draugais siūlė jam nebesirodyti Kaune, tikino, jog susiras jį. LFF darbuotojas buvo apspjaudytas, o galiausiai galėjo likti ir sumuštas, jei ne kelią agresoriams užtvėręs kolega.

„Nežinau, ar grasinimai buvo realūs. Tuomet jų veidai atrodė rimti. Nieko gero tikrai nelinkėjo. Man toks įvykis – pirmasis. Tačiau teisėjai „Inkaro“ fanų bei vadovų elgesiu skundėsi ir anksčiau. Jiems grasinta ne kartą. Nežinau, kas jiems neįtiko šįkart. Teisėjavimas šiose rungtynėse buvo vienas geriausių, kokių yra tekę matyti. Derbis yra rimta kova, tad ir nusivylimas dėl pralaimėjimo buvo didžiulis. Todėl kilo emocijos. Viskas užfiksuota rungtynių protokole, kuris perduotas LFF Drausmės komitetui. Į policiją nesikreipiau. Jei būtų kas sužalotas, kitas reikalas“, – tikino M.Bechterevas.

Kas vyko anksčiau?

Tai ne pirmas skandalas, į kurį patenka „Inkaro“ atstovai.

LFF Drausmės komitetas anksčiau yra skyręs sankcijas už incidentus rugpjūčio 13 d. Palangoje vykusiose Lietuvos paplūdimio futbolo čempionato rungtynėse tarp Vilniaus „Igol“ ir Kauno „Inkaro“. Šis mačas buvo nutrauktas 10 minutę rezultatui esant 2:1.

LFF Drausmės komitetas tuomet „Inkarui“ įskaitė techninį pralaimėjimą rezultatu 0:5, skyrė 500 eurų baudą ir metus rungtyniauti be savo aistruolių, o Žilvinui Romanovui ir Daivydui Kalpokui skyrė atitinkamai dviejų ir vienerių metų diskvalifikacijas visose LFF varžybose.

Tiek „Inkaras“, tiek abu minėti asmenys pateikė apeliacijas.

Evaldo Šemioto nuotr./„Inkaro“ konsultantas Daivydas Kalpokas
Evaldo Šemioto nuotr./„Inkaro“ savininkas Daivydas Kalpokas

Spalio mėnesį LFF Apeliacinis komitetas, išnagrinėjęs visą byloje surinktą medžiagą, nustatė, jog „Igol“ komandos rungtynėse žaidė du joje neregistruoti žaidėjai, taip pat, jog „Igol“ komanda, nesulaukusi teisėjų sprendimo dėl tolesnės rungtynių eigos, paliko rungtynių vykdymo eigą bei tokiu būdu atsisakė tęsti rungtynes.

LFF Drausmės komiteto sprendimas buvo pakeistas iš dalies, techninį pralaimėjimą įskaitant „Igol“ komandai (0:3). Nepaisant to, LFF Apeliacinis komitetas įvertino „Inkaro“ atsakomybę už jo žaidėjų, oficialių asmenų ir aistruolių chuliganiškus veiksmus, tai yra, sukeltas masines muštynes, kuriose netrūko kraujo praliejimo, ir skyrė didesnę – 2000 eurų – baudą.

LFF Drausmės komiteto skirtos sankcijos D.Kalpokui ir Ž.Romanovui nebuvo pakeistos. Tiesa, klubui bausmė – rungtyniauti be savų aistruolių – buvo panaikinta.

Pasikeitus LFF Drausmės komiteto sprendimui, „Inkaras“ , praėjus net keletui mėnesių po čempionato pabaigos, buvo tituluotas Lietuvos paplūdimio futbolo čempionu.Prieš keletą savaičių „Inkaras“ savo „Facebook“ paskyroje buvo netgi paskelbęs įrašą, jog nedalyvaus prasidedančiose salės futbolo A lygos pirmenybėse. Protesto priežastis – LFF Drausmės komiteto sprendimas. Klubo atstovai šio komiteto narius viešai išvadino avinų banda.

Įžvelgia LFF klastą

D.Kalpokas prisipažino pykstantis ant kai kurių LFF funkcionierių. Ir labiausiai jam pyktį kelia LFF Drausmės komiteto nariai bei jų sprendimas dėl skandalingųjų paplūdimio čempionato rungtynių Palangoje. Vyras teigia žinantis, kad šio komiteto sekretorius Ričardas Zdančius prieš spendimo priėmimą sulaukė didžiulio spaudimo. Kas jį „spaudė“, įvardyti „Inkaro“ savininkas atsisakė – nenori su visais susipykti.

„Jie siekia, kad „Inkaro“ nebeliktų. Vyksta didžiuliai povandeniniai žaidimai. Iš kur galiu būti garantuotas, kad Zdančius neišprovokavo ir šio teisėjo išmaudymo sultimis? Kad tik vėl galėtų prie mūsų „prisikabinti“. Mums teisybė kainavo daug. Trys skundai po 600 eurų. LFF Apeliacinis komitetas priėmė visai kitokį sprendimą. Paliko tik diskvalifikaciją man ir kolegai.

„Jie siekia, kad „Inkaro“ nebeliktų. Vyksta didžiuliai povandeniniai žaidimai“, – tikino „Inkaro“ savininkas.

Kodėl? Jei ir tą būtų panaikinę, Zdančius būtų susikrovęs lagaminus ir lėkęs lauk. Absurdiškas buvo LFF Drausmės komiteto sprendimas. Neva tai mėtė mūsų fanai akmenis į aikštelę. Iš kur pliaže tie akmenys? Dabar jie bijo, kad kreipsimės į tarptautinį sporto arbitražą. Manau, bando pagąsdinti provokacijomis. Išvadinom avinų banda, tai nepatiko“ , – teigė D.Kalpokas.

Pasak jo, šioje istorijoje detalės, kurios kažkam yra labai naudingos, traukiamos iš konteksto. „Inkaro“ savininkui pikta, kad LFF neapgalvoja žingsnio į priekį ir, pvz., skiria tą patį teisėją, kuris ir taip jau pripylęs žibalo į ugnį.

„Dar tas Naglis (Miknevičius – aut. past.). Visur kiša savo nosį, kur nereikia, intriguoja, provokuoja“, – piktinosi D.Kalpokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius