-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Serbija – koks bus „Orlovi“ skrydis po šokiruojančių permainų?

Po Jugoslavijos griūties Serbija vis stringa bandydama pakilti į aukštumas. „Plavi“ – mėlynąja vadinama rinktinė nė karto neiškopė iš grupės pasaulio pirmenybėse nuo tada, kai susikūrė septynios valstybės, subyrėjus Jugoslavijai.
Serbijos futbolo rinktinės gynėjas A.Kolarovas.
Serbijos futbolo rinktinės gynėjas A.Kolarovas. / „Scanpix“ nuotr.

Jugoslavija, ištrinta iš pasaulio futbolo žemėlapio 2003 metais po dešimtį metų trukusių karų, dusyk buvo pasiekusi pasaulio pirmenybių pusfinalį bei dukart laimėjusi sidabrą Europos čempionatuose.

Serbijos rinktinės treneris Slavoljubas Muslinas bandė prikelti Orlovi – ereliais – vadinamus žaidėjus aukštam skrydžiui. Komandai pavyko laimėti Europos atrankos grupę po to, kai Serbija praleido 2014 metų pasaulio čempionatą. Tačiau S.Muslinas buvo atleistas praėjusį spalį po ginčų serijos su federacija, o tai sutrikdė pasirengimą kovoms Rusijoje.

Štai artimesnis žvilgsnis į Serbijos rinktinę, pasaulio reitinge užimančią 35 vietą:

Treneris

Mladenas Krstajičius, buvęs nacionalinės komandos gynėjas, daug metų žaidęs Bundeslygoje, tapo geriausiu pasirinkimu federacijai, ieškojusiai būdų kaip greičiau integruoti į vyrų rinktinę žaidėjus, laimėjusius pasaulio jaunimo (iki 20 metų) pirmenybes 2015 metais.

„Scanpix“ nuotr./Serbijos futbolo rinktinės treneris Mladenas Krstajičius
„Scanpix“ nuotr./Serbijos futbolo rinktinės treneris Mladenas Krstajičius

M.Krstajičiui patikėtos pareigos po šokiruojančio išsiskyrimo su S.Muslinu, nors 44 metų treneris iki tol niekada nebuvo pagrindiniu treneriu. Bet pergalė 2:0 prieš Nigeriją kontrolinėse rungtynėse kovo mėnesį padėjo apraminti padėtį.

„Įrodėme, kad kritika, kurią mes girdėjome, buvo skubota, – sakė M.Krstajičius. – Žaidėjai parodė charakterį, sunkiai dirbo ir pademonstravo, ką komanda gali padaryti. Sunkiu darbu galime daug pasiekti.“

Vartininkai

Vladimiras Stojkovičius buvo pirmasis pasirinkimas per atrankos varžybas, nors jo žaidimas bangavo sulig komandos nestabilia sportine forma. Serbai praleido 10 įvarčių per tiek pat rungtynių. 34 metų V.Stojkovičius yra žaidęs kone pusėje Europos šalių lygų, o tėvynėje buvo patekęs į ugnį, kai iš Belgrado „Crvena zvezda“ perėjo į nuožmiausio priešininko „Partizan“ gretas.

Predragas Rajkovičius, 22 metų vartininkas, prisidėjęs prie jaunimo rinktinės triumfo, vyrų rinktinėje debiutavo būdamas aštuoniolikos ir iki šios vasaros buvo sužaidęs 6 mačus.

„Scanpix“ nuotr./Serbijos futbolo rinktinės vartininkas Vladimiras Stojkovičius
„Scanpix“ nuotr./Serbijos futbolo rinktinės vartininkas Vladimiras Stojkovičius

Gynėjai

Branislavas Ivanovičius ilgai buvo gynybos uola, sužaidęs daugiau nei 100 rungtynių už savo šalies komandą ir devynis sezonus atstovavęs Londono „Chelsea“.

Atrodė, kad šis vidurio gynėjas ir toliau turėtų ryšėti kapitono raištį, tačiau M.Krtajičius netikėtai pasirinko „Roma“ kairįjį gynėją Aleksandrą Kolarovą, anksčiau septynis metus rungtyniavusį „Manchester City“, nors šis futbolininkas vis atsidurdavo Anglijos futbolo sirgalių pašaipų ugnyje dėl nestabilios sportinės formos ir juokingai padeklamuotos Kalėdų dainos versijos.

VIDEO: KOLAROV IS COMING TO TOWN | Advent Calendar | December 23

Saugai

Pagrindinis serbų žaidėjas aikštės viduryje turėtų būti Sergejus Milinkovičius-Savičius – aukštas, greitas ir universalus Romos „Lazio“ vidurio saugas, kurį italai vadina „seržantu“ dėl įpročio komanduoti aikštėje.

„Scanpix“ nuotr./Serbijos futbolo rinktinės saugas Sergejus Milinkovičius-Savičius.
„Scanpix“ nuotr./Serbijos futbolo rinktinės saugas Sergejus Milinkovičius-Savičius.

Kita ryški žvaigždė aikštės viduryje yra Nemanja Matičius, kuris taip patiko „Manchester United“ treneriui Jose Mourinho, kad šis ketina paskirti serbą komandos kapitonu kitą sezoną.

„Scanpix“ nuotr./Serbijos futbolo rinktinė. Nemanja Matičius
„Scanpix“ nuotr./Serbijos futbolo rinktinė. Nemanja Matičius

Puolėjai

M.Krtajičius mėgsta žaisti 4-2-3-1 formatu, išnaudodamas rezultatyvius talentus aikštės viduryje. Aleksandaras Mitrovičius lieka tvirtu tikruoju puolėju ir pateisina pasitikėjimą – jis pelnė šešis įvarčius atrankos varžybose. Nors jo įvarčiai dažniausiai būna neįspūdingi, 23 metų puolėjas iš „Fulham“ klubo puikiai sugeba pabaigti atakas iš arti.

„Scanpix“ nuotr./Serbijos futbolo rinktinės puolėjas Aleksandaras Mitrovičius.
„Scanpix“ nuotr./Serbijos futbolo rinktinės puolėjas Aleksandaras Mitrovičius.

Grupės varžybos

Po pirmųjų E grupės rungtynių su Kosta Rika birželio 17 dieną Samaroje, Serbijai ateis sunkesnis metas: Šveicarija lauks Kaliningrade birželio 22 dieną, o paskui Serbija keliaus į Maskvą, kur susitiks su Brazilija birželio 27-ąją.

Serbijos rinktinės sudėtis

Vartininkai: Vladimiras Stojkovičius (Belgrado „Partizan“), Predragas Rajkovičius (Tel Avivo „Maccabi“, Izraelis), Marko Dmitrovičius („Eibar“, Ispanija).

Gynėjai: Aleksandaras Kolarovas („Roma“, Italija), Branislavas Ivanovičius (Sankt Peterburgo „Zenit“, Rusija), Duško Tošičius („Guangzhou R&F“, Kinija), Antonio Rukavina („Villarreal“), Milošas Veljkovičius (Bremeno „Werder“), Milanas Rodičius (Belgrado „Crvena zvezda“), Urošas Spajičius („Krasnodar“, Rusija), Nikola Milenkovičius („Fiorentina“, Italija).

Saugai: Nemanja Matičius („Manchester United“, Anglija), Luka Milivojevičius („Crystal Palace“, Anglija), Sergejus Milinkovičius-Savičius (Romos „Lazio“, Italija), Marko Grujičius („Liverpool“, Anglija), Ademas Ljajičius („Torino“, Italija), Dušanas Tadičius („Southampton“, Anglija), Filipas Kostičius („Hamburg“, Vokietija), Andrija Živkovičius (Lisabonos „Benfica“, Portugalija), Nemanja Radonjičius (Belgrado „Cvena zvezda“).

Puolėjai: Aleksandaras Mitrovičius („Newcastle United“, Anglija), Aleksandaras Prijovičius (Salonikų PAOK, Graikija), Luka Jovičius (Lisabonos „Benfica“, Portugalija).

„Scanpix“ nuotr./Serbijos futbolo rinktinės mažieji sirgaliai.
„Scanpix“ nuotr./Serbijos futbolo rinktinės mažieji sirgaliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius