-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Serbijos futbolą pažinęs žalgirietis: „Nustebinau pats save“

Serbijoje beveik metus rungtyniavęs Justas Lasickas mano, kad nebūtų stebuklas, jei Marijampolės „Sūduva“ įveiktų Belgrado „Crvena zvezda“ Čempionų lygos atrankos varžybose.
Justas Lasickas
Justas Lasickas / nuotr. fkzalgiris.lt

Lietuvos sportininkų keliai nedažnai užklysta į Balkanų šalis.

Jos tarsi fabrikai gamina aukščiausios klasės atletus ne tik komandinėse, bet ir individualiose sporto šakose, o paskui jie migruoja į turtingesnių valstybių komandas.

Bet būna ir kitaip, kai jauni talentai pasirenka Serbiją, kaip vietą tobulėti – buvęs Kauno „Žalgirio“ krepšininkas Leo Westermannas vienas tokių, kaip ir būsimasis „Žalgirio“ įžaidėjas Nate'as Woltersas.

Lietuvos futbolininkai į Balkanus užsuka retai. Gražvydas Mikulėnas ir Karolis Chvedukas yra rungtyniavę Kroatijoje, Vykintas Slivka ir Tomas Danilevičius yra stabtelėję Slovėnijoje.

Serbijos futbolą iš arti yra pažinęs vienintelis J.Lasickas – šiemet Lietuvos rinktinėje debiutavęs krašto saugas, kurį Vilniaus „Žalgiris“ prieš metus buvo paskolinęs Belgrado priemiesčio klubui „Zemun“, kad jaunas talentingas saugas įgytų daugiau žaidybinės ir gyvenimiškosios patirties.

„Labiausiai, kas įstrigo Serbijoje – tai sirgalių kuriama ypatinga atmosfera stadionuose“, – sakė J.Lasickas.

VIDEO: Neįtikėtini „Crvena Zvezda“ futbolo sirgaliai užkūrė tikrą pragarą Belgrade

Ypač karštomis ir gausiomis sirgalių miniomis garsėja du istoriniai Belgrado klubai – šios savaitės Lietuvos futbolo klubų varžovai.

Marijampolės „Sūduva“ antradienio vakarą 21 val. 30 min. Belgrade pradės Čempionų lygos atrankos antrojo etapo pirmąjį mačą su „Crvena zvezda“, o „Trakai“ ketvirtadienį Europos lygos rungtynėse Serbijos sostinėje susitiks su „Partizan“.

1991 metais Europos taurę (dabartinę Čempionų lygą) ir Tarpžemyninę taurę laimėjusi „Crvena zvezda“ pastarąjį sezoną atrodė pajėgesnė už „Partizan“, J.Lasicko vertinimu, bet taip pat turi silpnų vietų.

„Žinoma, tai europinio lygio komanda, tai rodo ir rezultatai, bet nesakyčiau, kad stebuklinga, – sakė J.Lasickas. – Susidarė įspūdis, kad „Crvena zvezda“ pranašesnė dėl savo žaidėjų fizinių savybių.

Be to, ji labai pavojinga greitose atakose. Nors neliko praėjusio sezono rezultatyviausio žaidėjo (Aleksandras Pešičius buvo parduotas Saudo Arabijos klubui), „Crvena zvezda“ pasikeitė labai nežymiai.

Skirtingai nei dauguma klubų, kurie Europos turnyrus vasarą dažnai pradeda pasikeitę ir nesusižaidę, „Crvena zvezda“ tokių problemų nepatyrė.“

Teko aiškintis sirgaliams

Sirgaliai kuria neįtikėtiną reginį Europos turnyruose, ne veltui prieš išvyką į Serbiją „Sūduvos“ futbolininkai per pratybas Marijampolėje visu triukšmu leido garso įrašus su „Crvena zvezda“ fanų skanduotėmis.

„Vien tas faktas, kad į Serbijos lygos rungtynes jų ateina apie 6 tūkst., daug pasako, – pasakojo J.Lasickas. – Dėl fakelų atmosfera tikrai ypatinga.

Tačiau nemanau, kad tai paveiks „Sūduvą“. Galbūt ir pasitaiko žaidėjų, kurie sutrinka, bet mane asmeniškai tokia atmosfera tik motyvuodavo.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse

Aršiausių ištikimiausių sirgalių, vadinamų „ultromis“, judėjimas Rytų Europos šalyse ypač stiprus ir turi savus papročius.

Po komandai nesėkmingų rungtynių J.Lasickui taip pat teko patirti dviprasmiškų minučių, kai po finalinio švilpuko visai komandai teko prieiti prie pasiaiškinimo reikalaujančių sirgalių.

„Stovėti nuleidus galvą nėra labai malonu, – pripažino vilnietis. – Kita vertus, tai yra futbolo dalis. Kai sirgalių yra tokios didelės grupės, normalu, kad jie kalbasi su komanda.“

Už stadiono ribų – jokių rūpesčių futbolininkams. J.Lasickas ramiai galėjo vaikščioti po Belgrado centrą, nebijodamas replikų. „Sirgaliai labai gerbia žaidėjus, nesvarbu, kad esi iš varžovų komandos“, – sakė dvidešimtmetis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse

„Crvena zvezda“ sirgaliai jau pasižymėjo užklasine veikla per Čempionų lygos atrankos pirmojo etapo akistatą su Jūrmalos „Spartaks“, kai per rungtynes Latvijoje nugriovė tvorą ir prisvaidė į aikštę plastikinės taros.

Dėl to UEFA uždraudė jiems atvykti į kitas rungtynes, kurios Marijampolėje įvyks rugpjūčio 1 dieną, bet nežinia, ar serbų sirgaliai paklus futbolą valdančios organizacijos nurodymams.

„Visko pasitaiko, bet sirgaliai važiuoja ne muštis, o palaikyti savo komandos. Tai bus proga išvysti ultrų tradicijas. Nemanau, kad kils kokių nors nemalonių incidentų“, – kalbėjo J.Lasickas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse

Po peržiūros Rusijoje – nežinia

J.Lasickas Serbijos 2017–2018 metų pirmenybėse sužaidė 34 rungtynes, per kurias įmušė tris įvarčius.

„Zemun“ finišavo vienuolikta tarp šešiolikos komandų, o lietuvis sulaukė įvertinimo – jis buvo pripažintas geriausiu jaunuoju (iki 22 metų) Serbijos lygos žaidėju.

„Tiesą sakant, pats save nustebinau, – sezonu Serbijoje buvo patenkintas J.Lasickas. – Vykdamas ten galvojau, kad turėsiu galimybę treniruotis ir kartais žengti į aikštę, bet tapau vienu pagrindinių komandos žaidėjų.“

Nuomos sutartis su „Zemun“ baigėsi, po sezono Serbijoje J.Lasickas atvėrė Lietuvos rinktinės duris – saugas gerai užsirekomendavo Edgarui Jankauskui per tris kontrolinius mačus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Justas Lasickas ir Arvydas Novikovas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Justas Lasickas ir Arvydas Novikovas

Prieš kelias savaites jis sulaukė kvietimo į peržiūrą Maskvos „Lokomotiv“ gretose.

Lietuvos futbolininkui paliko įspūdį sąlygos Čempionų lygos grupės varžyboms besirengiančiame Rusijos čempionų klube, bet susitarimo nepasiekta.

Pastaruoju J.Lasickas treniruojasi su Vilniaus „Žalgiriu“, kuris tebeturi teises į jaunąjį futbolininką, tačiau Europos lygos varžybose sostinės komanda žaidžia be jo.

„Visa tai – vidaus reikalai, kurių nelabai galiu komentuoti, – sakė J.Lasickas. – Kol kas neaišku, kur žaisiu toliau.“

LFF nuotr./Lietuvos futbolo rinktinė
LFF nuotr./Lietuvos futbolo rinktinė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius