Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtmečio finalas: amžini priešai kausis dėl „Copa Libertadores“ titulo

„Šimtmečio finalas“, „gyvenimo rungtynės“. Taip kalbama apie artėjantį „Copa Libertadores“ – didžiausio Pietų Amerikos futbolo turnyro – finalą, kuriame vieni kitiems gerkles plėšys amžinieji priešai iš Argentinos – „Boca Juniors“ ir „River Plate“ komandų futbolininkai. Finalo pirmasis mačas turėjo vykti šeštadienį, bet dėl stipraus lietaus ir pažliugusios aikštės perkeltas į sekmadienį.
„River Plate“ futbolininkai ir „Boca Juniors“ sirgaliai
„River Plate“ futbolininkai ir „Boca Juniors“ sirgaliai / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Argentina Futbolas

Dviejų Buenos Airių klubų konkurencija yra viena aršiausių futbolo pasaulyje. Futbolo žurnalas „FourFourTwo“ „River Plate“ ir „Boca Juniors“ dvikovą netgi vadina aršiausiu derbiu pasaulyje, pralenkiančiu net Belgrado „Partizan“ ir Belgrado „Crvena zvezda“ mūšius.

„Superclasico“ aistros verda netgi paprastose lygos rungtynėse, tad kai „River Plate“ ir „Boca Juniors“ susitiks „Copa Libertadores“ finale, temperatūra pasieks aukščiausią tašką.

Tai bus tas pats, kas Madrido „Real“ ir „Barcelona“ klubų rungtynės Čempionų lygos finale. Niujorko „Yankees“ ir Bostono „Red Sox“ mačas MLB pasaulinėje serijoje. Muhammado Ali ir Joe Frazierio dvikova dėl sunkiasvorių čempionato titulo. „Boca Juniors“ ir „River Plate“ akistata yra daugiau nei futbolo rungtynės.

Kaip ir kelios kitos didelės futbolo konkurencijos, „Superclasico“ turi istorinių jungčių su visuomenės klasėmis. „Boca Juniors“, pavadinimą perėmusi iš spalvingo, bet skurdaus La Boca uosto rajono Argentinos sostinėje, yra proletariato komanda. „River Plate“, dar vadinama „milijonieriais“, yra buržujų komanda, palaikoma turtingesnių Buenos Airių rajonų. Argentinoje žmonės, netgi tie, kurie nemėgsta futbolo, yra vadinami arba „Boca“, arba „River“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vandens srove bandoma sutramdyti įsisiautėjusius „River Plate“ gerbėjus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vandens srove bandoma sutramdyti įsisiautėjusius „River Plate“ gerbėjus

Nors Argentinoje dominuojantys „Boca Juniors“ (33) ir „River Plate“ (36) tarpusavyje yra iškovoję 69 nacionalinės lygos titulus, „Copa Libertadores“ finale jie dar niekad nebuvo susitikę. Ir niekad daugiau nesusitiks. Bent jau ne pagal dabartinį čempionato formatą.

Tai yra paskutinis sezonas, kuomet finale bus žaidžiamos dvejos rungtynės. Šeštadienį pirmosios vyks „Boca Juniors“ stadione „La Bombonera“, po dviejų savaičių šeimininkų sąlygomis „El Monumental“ arenoje jau rungtyniaus „River Plate“ futbolininkai.

Šešis kartus šiame čempionate triumfavę „Boca Juniors“ finale žais rekordinį vienuoliktą kartą. Pusfinalyje Guillermo Barroso Schelotto auklėtiniai bendru rezultatu 4:2 nugalėjo Brazilijos komandą „Palmeiras“. O „River Plate“ dėl svečiuose daugiau įmuštų įvarčių palaužė kitą Brazilijos klubą – „Gremio“. Pastarųjų ekipų dvikova buvo tokia arši, kad jai pasibaigus teisėjui prireikė policininkų priežiūros.

Šis sezonas yra pirmasis per pastaruosius penkerius metus, kai Argentinos futbolo lygoje rungtyniaujančių komandų sirgaliams leista savo klubus palaikyti svečiuose. Deja, šie apribojimai, kuriais viliamasi sumažinti didėjantį chuliganų smurtą, nebuvo panaikinti penkiems populiariausiems Argentinos klubams: „Boca Juniors“, „River Plate“, „Independiente“, „Racing Club“ ir „San Lorenzo“.

Bilietai į „Superclasico“ finalą yra tarsi aukso dulkės, nepaisant to, jog tiek „River Plate“, tiek „Boca Juniors“ sirgaliams greičiausiai nebus leista viešėti svečiuose.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Carloso Tevezo sutikimas Argentinoje
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Carloso Tevezo sutikimas Argentinoje

Tačiau tai tikrai nereiškia, jog arenose bus ramu. „La Bombonera“ stadionas nuo vieningai šokinėjančių senyvo amžiaus žmonių, suaugusiųjų (tiek vyrų, tiek moterų) ir vaikų dreba visada. Prie tų 49 tūkstančių šokinėjančių dažnai prisijungia ir klubo legenda Diego Maradona. „Boca Juniors“ rungtynėse stadionas būna nusėjamas geltonais ir mėlynais konfeti, sirgaliai vieni kitiems perdavinėja vėliavas ir plakatus, kol šie padaro didelį ratą. Už vartų stovinčios ultros, vadinami „barras bravas“, į darbą paleidžia gerkles ir deglus bei laipioja ant užtvarų.

Panašiai yra ir „El Monumental“ stadione. Kad patektum į savo vietą, reikia pereiti bent kelias grėsmingai atrodančių policininkų patikras. Galiausiai patekus į stadioną tave sutinka 50 tūkst. baltai ir raudonai apsirengusių žmonių masė, skatinanti savo komandą eiti pirmyn. Net jei žaidžiama ne prieš aršiausius savo varžovus, „River Plate“ sirgaliai niekad nepamiršta įžeidžiančių skanduočių „Boca Juniors“ klubui.

Futbolas Argentinoje yra religija, tačiau „River Plate“ ir „Boca Juniors“ komandų garbinimas išsprūsta iš visų rėmų.

Pietų Amerikos futbolas visada yra netoli kontroversijos, kuri gali tapti ir „Superclasico“ dalimi. Pusfinalyje nuo „River Plate“ rankos kritęs „Gremio“ klubas jau paskelbė, kad pateiks apeliaciją dėl savo pralaimėjimo, kuriame Marcelo Gallardo nesilaikė suspendavimo nuobaudos. „River Plate“ vyriausiasis treneris galbūt ir negalės būti su savo komanda, tačiau jo futbolininkai neabejotinai kausis dėl čempionų titulo.

Ispanijos dienraštis „Marca“ teigia, jog tai bus šimtmečio finalas. „Boca Juniors“ ir „River Plate“ sirgaliams tai bus gyvenimo rungtynės. Paprastiems futbolo sirgaliams tai bus nuostabus spektaklis.

Pirmoji „River Plate“ ir „Boca Juniors“ dvikova turėjo vykti šeštadienį, 22.00 val. Lietuvos laiku, tačiau dėl smarkaus lietaus buvo perkelta į sekmadienį. Antrosios rungtynės vyks lapkričio 24 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius