Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalas: du FIFA Vykdomojo komiteto nariai sutiko parduoti savo balsus

Kovą dėl teisės surengti 2018 ir 2022 metų pasaulio futbolo čempionatus aptemdė korupcijos debesys. Du FIFA Vykdomojo komiteto nariai įtariami sutikę parduoti savo balsus. FIFA oficialiai pradėjo tyrimą.
A.Adamu (antras iš dešinės) teigė, jog 0,5 mln. svarų sterlingų jis panaudotų keturių dirbtinės dangos aikštelių Nigerijoje statybai
A.Adamu (antras iš dešinės) teigė, kad 0,5 mln. svarų sterlingų jis panaudotų keturių dirbtinės dangos aikštelių Nigerijoje statybai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 FIFA Skandalas

Skandalą sukėlė Didžiosios Britanijos laikraščio „The Sunday Times“ žurnalistas. Privačių JAV kompanijų konsorciumo lobistu apsimetęs reporteris sugebėjo įtikinti Amosą Adamu, FIFA Vykdomojo komiteto atstovą, parduoti savo balsą už 0,5 mln. svarų sterlingų. Slapta kamera filmuoto pokalbio metu A.Adamu teigė, kad pinigus panaudotų keturių dirbtinės dangos aikštelių Nigerijoje statybai.

Dėl sandorio galutinai buvo sutarta praėjusį mėnesį Kaire (Egiptas). A.Adamu pažadėjo balsuoti už JAV kandidatūrą 2018-ųjų pasaulio futbolo čempionato konkurse. Tiesa, per šį laiką JAV nusprendė pasitraukti iš 2018 metų konkurso ir visą dėmesį skirti kovai dėl teisės rengti 2022 metų planetos pirmenybes.

Nelaimės, nes neperka balsų

Ant žurnalisto kabliuko užkibo ir Okeanijos futbolo konfederacijos prezidentas Reynaldas Temarii. Savo balsą jis sutiko iškeisti į 1,5 mln. svarų sterlingų, kuriuos planavo skirti sporto akademijai finansuoti. Pokalbio metu R.Temarii taip pat prasitarė, kad Okeanijos futbolo konfederacija sulaukė ir kitų pretendentų pasiūlymų. R.Temarii teigimu, sumos svyravo nuo 6 iki 7,5 mln. svarų sterlingų.

Kitas buvęs FIFA Vykdomojo komiteto narys „The Sunday Times“ žurnalistui pareiškė, kad Anglija nelaimės lenktynių dėl 2018 metų čempionato. „Anglija turi viską, ko reikia norint laimėti. Tačiau jie nesistengia nupirkti narių balsų... Gaila, bet tai tiesa“, – teigė buvęs FIFA Vykdomojo komiteto narys.

Pradėjo tyrimą

Skandalui išlindus į dienos šviesą FIFA reagavo žaibiškai – išplatino viešą pranešimą, kuriame tikino, jog FIFA Etikos komitetas visą laiką akylai sekė kovą dėl 2018 ir 2022 metų pasaulio futbolo čempionatų. FIFA taip pat paprašė visos žurnalisto turimos informacijos apie jo bandymus papirkti FIFA Vykdomojo komiteto narius.

„Nedelsdami ištirsime visą turimą informaciją ir dokumentus. Sprendimas dėl tolesnių veiksmų bus priimtas tik po to, – skelbiama FIFA pranešime. – Kol nebus baigtas tyrimas, FIFA susilaikys nuo bet kokių tolesnių komentarų.“

Dėl teisės rengti 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą varžosi Europos valstybės – Anglija, Rusija, Ispanija kartu su Portugalija ir Olandija kartu su Belgija. Tuo tarpu rengti 2022 metų planetos pirmenybes pretenduoja JAV, Australija, Japonija, Kataras ir Pietų Korėja.

Čempionatų šeimininkai paaiškės po šių metų gruodžio 2 dieną vyksiančio slapto FIFA Vykdomojo komiteto, kurį sudaro 24 nariai, balsavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius