Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šokiruojantis FIFPro tyrimas: beveik pusė Europos futbolininkų algos negauna numatytu laiku, 12 proc. žaidėjų klubuose yra patyrę smurtą

Šią savaitę paskelbto išsamaus tyrimo rezultatai atskleidė Europos futbolą kamuojantį didžiulio masto rungtynių pardavinėjimą, rasizmą ir smurtą.
Futbolo rungtynės
Futbolo rungtynės / Scanpix/EMPICS nuotr.

Profesionalius futbolininkus vienijanti sąjunga FIFPro paskelbė tūkstančių Rytų ir Pietų Europos žaidėjų apklausą, pavadintą „Juodąja knyga“, kurios rezultatai nenudžiugino.

Beveik kas antras Rusijos žaidėjas žino faktų apie rungtynių pardavinėjimą

Beveik ketvirtadalis apklaustųjų (23,6%) pripažino žiną faktų, kad jų šalyje mačų rezultatai yra pardavinėjami. Dar šiurpesnė statistika Rusijoje, kurioje vyks 2018 metų pasaulio čempionatas – 43,5%.

Net 11,9% futbolininkų neneigia, kad yra sulaukę pasiūlymo bent svarstyti apie galimybę prisidėti prie nusikalstamų grupuočių bei nesąžiningai sąlygoti rungtynių rezultatą. Graikijoje tai nutinka kas trečiam profesionalui – 30,3%.

Kita problema – ekonominė situacija. Europą krečiant didžiulei finansinei krizei, 41,1% žaidėjų alga nėra mokama numatytu laiku.

„Tokie rezultatai tikrai kelia nerimą,- sakė FIFPro vadovas Anthony Higginsas. – Tai raginimas futbolui pabusti iš letargo miego, neužmirštant ir Vakarų Europos. Rytuose klubai reguliariai nemoka algų, futbolininkai yra veikiami korupcijos. Jie yra pažeidžiami.“

Vienas tyrimo organizatorių Philippe'as Piatas pridūrė: „Kai kuriems futbolininkams tenka treniruotis naktį, nes jie nesutinka pratęsti sutarties. Kita dalis negauna algų mėnesių mėnesius. Tokie veiksmai privalo liautis. Klubai pagaliau turi suvokti, kad futbolininkai yra darbuotojai, kurie turi ne tik pareigas, bet ir teises. Jei jos negerbiamos, komanda negali egzistuoti.“

Greta korupcijos – rasizmas ir smurtas

Šiuo metu korupcijos skandalas, paveikęs net ir tokias garsias komandas kaip Stambulo „Fenerbahce“, yra kilęs Turkijoje. Praėjusiais metais UEFA teisininkas Pierre'as Cornu paprasčiausiai pripažino, kad papirkinėjimo iš futbolo išstumti nepavyks.

Nepaisant to, FIFA įdiegė sistemą, kuri leidžia fiksuoti abejotinus lažybų statymus, UEFA ketina bendradarbiauti su Tarptautine kriminalinės policijos organizacija Interpolu.

Didele problema laikomas ir rasizmas ar kitokia diskriminacija, kurią yra patyrę 9,6% respondentų. Dažniausiai šią problemą sukelia aistruoliai (65,3%).

Kas devintas futbolininkas yra patyręs smurto atvejų (11,9%), kuriuos inicijavo fanai (55,8%), klubo vadovai (13,3%) ar net treneris (8,3).

FIFPro teigimu, tai rodo, jog dabartinė licencijavimo sistema nepateisina lūkesčių. Už ją atsakingos šalių federacijos, keliančios minimalius reikalavimus norint varžytis nacionaliniuose ir Europos taurių turnyruose. Praėjusį sezoną licencijų negavo apie 100 Senojo žemyno klubų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius