-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sūduvos“ kelyje – nuo fanų liepsnų įkaitusi „Crvena zvezda“

UEFA Čempionų lygos atrankos turnyre debiutavusi Marijampolės „Sūduva“ pirmajame etape netikėtai nugalėjo dažnai grupių etape apsilankančius Nikosijos APOEL futbolininkus ir jau gali ruoštis antrajam etapui. Ten lauks ne mažiau pavojingas varžovas iš Serbijos – trenerio Vladano Milojevičiaus treniruojamas Belgrado „Crvena zvezda“ klubas, kurio užnugaryje – kelios dešimtys tūkstančių triukšmingų fanų.
Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse
Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Klubas su gilia istorija

Belgrado klubas įkurtas Antrojo pasaulinio karo pabaigoje – 1945 metais. Komanda gyvuoja jau 73 metus, o skambiausias klubo istorijos laikotarpis yra XX a. dešimtojo dešimtmečio pradžia, kuomet klubas laimėjo UEFA Čempionų lygą ir Tarpžemyninę taurę. Po tokių pergalių klubas 1991 metais gavo stipriausios futbolo komandos pasaulyje titulą.

Vietiniame fronte Belgrado „Crvena zvezda“ nugalėtojų taures kelia nuo pat 1948 metų, kai laimėjo tuometinės Jugoslavijos taurės varžybas.

Iš viso Jugoslavijos taurę klubas laimėjo 12 kartų, o čempionatą net 19 sykių. Po Jugoslavijos griūties klubas nuo 1992 metų pradėjo dalyvauti Serbijos ir Juodkalnijos čempionate ir taurės varžybose. Per 14 metų iki 2006-ųjų „Crvena zvezda“ sugebėjo laimėti net 9 kartus taurę ir 5 kartus švęsti nacionalinio čempionato auksą.

2006 metais Juodkalnijai paskelbus nepriklausomybę, o Serbijai įkūrus savo čempionatą, Belgrado komanda neatsipalaidavo ir toliau buvo viena iš dominuojančių šalies komandų – 4 kartus laimėjo čempionatą ir 3 sykius kėlė į viršų Serbijos taurės varžybose iškovotą titulą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse

Stiprybė – fanai ir savi žaidėjai

Išvykose visada sunku žaisti, bet Belgrade verda išskirtinis pragaras.

Komandos namai – puikus Rajko Mitičiaus stadionas, talpinantis virš 55 tūkstančių žiūrovų. Fanai pasižymi begaliniu atsidavimu komandai, renkasi į visas komandos varžybas, o jų išskirtinis bruožas – keliamas triukšmas, prie kurio taip sunku įprasti varžovams.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse

Puikus to pavyzdys – praėjusių metų paskutinio atrankos etapo į Europos lygą rungtynės su „Krasnodar“ komanda, kai serbai parsivežė įvarčio deficitą, bet namuose, prie 51 tūkstančio savų fanų armijos, nugalėjo rusų komandą ir pateko į Europos lygos grupių etapą.

Grupių etape Belgrado futbolininkai toliau žaidė aukšto lygio futbolą, nugalėjo du kartus „Koln“, sykį pasiekė lygiąsias su Londono „Arsenal“ ir du kartus pasidalino po tašką su Barysavo BATE. Tai jiems leido patekti į aštuntfinalį, kuriame minimaliu bendru rezultatu 0:1 pralaimėjo Maskvos CSKA.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse

Fanų palaikymas Europos lygos varžybose buvo stulbinantis – į rungtynes vidutiniškai rinkdavosi 45 tūkstančiai fanų, o jų akivaizdoje Serbijos klubas patyrė vieną vienintelį pralaimėjimą namų arenoje prieš galingą Londono „Arsenal“. Nieko nuostabaus, kad Belgrado komanda ir savo šalies čempionate surenka daugiausiai žiūrovų į namų rungtynes iš visų Serbijos ekipų – vidutiniškai 9,5 tūkstančio.

Kita šios komandos stiprybė – sudėtis, kurioje gausu serbų.

„Crvena zvezda“ daugiausiai remiasi savos šalies žaidėjais – iš 20 futbolininkų net 15 yra serbai. Tai leidžia komandai daug efektyviau bendradarbiauti, nes daugelis šneka viena kalba, yra pažįstami ilgą laiko tarpą, pažįsta komandos žaidimo stilių, kai kurie patenka į Serbijos nacionalinę rinktinę, o tai prideda daugiau patirties žaidžiant tarptautinį futbolą.

Belgrado komandoje yra 9 futbolininkai, kurie buvo pakviesti arba į jaunimo, arba į suaugusiųjų Serbijos nacionalines rinktines. Šių metų pasaulio čempionate Rusijoje iš „Crvena zvezda“ komandos buvo pakviesti du futbolininkai – gynėjas Milanas Rodičius (Rusijoje nesužaidė nė vieno mačo) ir jaunas serbų talentas Nemanja Radonjičius, kilęs dukart nuo suolo ir žaidęs prieš šveicarus bei brazilus.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./N.Radonjičius ir kiti Belgrado „Crvena zvezda“ futbolininkai pirmajame Čempionų lygos atrankos etapą įveikė Jūrmalos komandą.
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./N.Radonjičius ir kiti Belgrado „Crvena zvezda“ futbolininkai pirmajame Čempionų lygos atrankos etapą įveikė Jūrmalos komandą.

Lyderiai ir žaidimo stilius

Nors Balkanų šalių atstovai kartais pasižymi nešvariu žaidimu, „Crvena zvezda“ futbolininkai kortelių surenka mažai. Per praėjusio sezono 37 rungtynes visa komanda gavo 58 geltonas korteles ir tik 1 raudoną, o tai reiškia, kad ekipa vidutiniškai gauna 1,6 kortelės per rungtynes. Palyginimui, „Sūduva“ šiais metais buvo nubausta 28 kortelėmis per 19 rungtynių.

„Crvena zvezda“ turi aiškų lyderį puolime – Komorų salų atakuojantis žaidėjas El Fardou Benas Nabouhane'as, 2017-18 metų sezone per 14 rungtynių Serbijos čempionate įmušė 8 įvarčius.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Belgrado „Crvena zvezda“ futbolininkai pirmajame Čempionų lygos atrankos etapą įveikė Jūrmalos komandą.
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Belgrado „Crvena zvezda“ futbolininkai pirmajame Čempionų lygos atrankos etapą įveikė Jūrmalos komandą.

Jis jau spėjo pasižymėti ir UEFA Čempionų lygos atrankoje. Pirmajame etape mušė įvartį į Jūrmalos „Spartaks“ vartus ir išvedė komandą į antrąjį etapą.

Kuriant žaidimą jam padeda du serbai – saugas Nenadas Krstičius ir krašto puolėjas N.Radonjičius. Abu žaidėjai buvo išrinkti į praėjusio sezono geriausių Serbijos lygos futbolininkų vienuoliktuką. Kartu sudėjus, jie įmušė 9 įvarčius čempionate. 22 metų N.Radonjičius, pasižymi greičiu ir geru kamuolio valdymu, taip pat puikiai kuria progas komandos draugams – Serbijos čempionate atliko 10 rezultatyvių perdavimų.

Šiems žaidėjams reikėtų skirti ypatingą dėmesį, nes E.F.Benas Nabouhane'as yra puikus snaiperis, N.Krstičius valdo aikštės vidurį, o N.Radonjičius bet kada gali pabėgti į greitą ataką ir ją arba pats užbaigti, arba atiduoti tikslų perdavimą komandos draugui.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse

Belgrado „Crvena zvezda“ pasižymi greitu puolimu ir kompaktiška gynyba. Puola gausiomis pajėgomis ir tai daro greitai. Komanda daug žaidžia baudos aikštelėje, ieško atakos užbaigimo iš arti, bet jų žaidime nestinga smūgių iš 20 metrų ir toliau. Greitas atakas užmezga kraštuose, nes ten jų futbolininkai greičiausi. Kelia daug aukštų perdavimų į baudos aikštelę, kurioje laukia E.F.Benas Nabouhane'as, pasižymintis dideliu greičiu ir technika.

Ši komanda ginasi tikrai gerai, Serbijos lygoje per 37 rungtynes praleido vos 19 įvarčių, bet galima pastebėti, kad daro įprastas klaidas – dažniausiai neišsirenka visų priešininkų žaidėjų ginantis ir vieną vis palieka laisvą. Susidaro įspūdis, kad „Crvena zvezda“ gynėjai koncentruojasi į varžovą, kuris tuo metu valdo kamuolį, o aplinkinius pamiršta.

Marijampolės „Sūduva“ antrąjį atrankos atrankos etapą UEFA Čempionų lygoje pradės išvykoje antradienį, liepos 24 dieną, o atsakomasis mačas įvyks namuose rugpjūčio 1 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius