Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sūduvos“ strategas Darius Gvildys: „Savo darbą komandoje įvertinčiau tik penketui“

Prieš porą savaičių baigėsi 2013 metų Lietuvos futbolo A lygos čempionatas. Komandos išsidalino vietas, futbolininkai – geriausių žaidėjų apdovanojimus, o Lietuvos futbolas išėjo žiemos atostogų.
Futbolo treneris Darius Gvildys
Futbolo treneris Darius Gvildys

Tiesa, šiuo žiemos periodu prasidėjo kiti itin svarbūs darbai – prasidėjo komandoų formavimas, klojami pagrindai kitų metų sezonui.

Marijampolės „Sūduvos“ futbolo klubas šiuo metu turi sutartis su 19 futbolininkų: vartininkais D.Bartkumi, D.Lastausku, J.Popiera; gynėjais –  D.Isoda, G.Urba, V.Bagdanavičiumi, P.Daukša, T.Snapkausku, M.Ugge; saugais –  P.Kiselevskiu, M.Šoblinsku, K.Chveduku, V.Baranovskiu, A.Broku, D.Tumosa, E.Puzara; puolėjais – T.Radzinevičiumi, M.Kardoku, M.Kdouhu.

Kol kas nėra aiški situacija su praėjusiame sezone Marijampolėje rungtyniavusiu legionieriumi iš Kroatijos Petaru Bašičiumi. 29 metų futbolininkas dėl šeimyninių aplinkybių siekia rungtyniauti Kroatijoje, tačiau, jeigu panašių sąlygų gimtoje šalyje surasti nesugebės, P.Bašičius ketina sugrįžti į „Sūduvos“ gretas.

Komandai ir toliau vadovaus vyriausiasis treneris Darius Gvildys. Būtent su juo fksuduva.lt pasikalbėjo apie praėjusį sezoną, artimiausius planus bei lūkesčius ateityje.

– Treneri, dabar, kai 2013 metų sezono aistros kiek aprimo, kokį įvertinimą sau ir „Sūduvos“ komandai parašytumėte?

– Nevyniodamas žodžių į vatą sau parašyčiau 5, nes kaip ir kalbėjome sezonui pasibaigus, nepatekome į kitą UEFA Europos lygos etapą, iškritome iš LFF taurės ir likome be medalių Lietuvos čempionate. Komandai šiek tiek avansu parašyčiau 8, nes turėjome daug jaunimo, kuris maloniai nustebino, kad taip greitai įsiliejo į vyrų futbolą ir gale sezono pradėjo rodyti gerus rezultatus.

– Ar galite išskirti, kas labiausiai džiugino ir liūdino 2013 metais?

– Džiugino tai, kad pradėjome žaisti visas 90 minučių, į aikštę žengdavome su tikslu iškovoti tik pergalę. Visuomet atiduodavome visas jėgas nepriklausomai nuo rezultato. Buvo mačų, kuriuose sugebėjome perlaužti rungtynių eigą savo naudai. Vis dėlto daug kainavo rungtynės, kurių pabaigose nesugebėjome išsaugoti turėto pranašumo. Per šiuos metus pavyko nuveikti nemažai, o užduotis kitiems metams – išgyvendinti neužtikrintą žaidimą rungtynių pabaigose.

– Komandoje liks didžioji dali futbolininkų, pabaigusių sezoną „Sūduvoje“. Turbūt pasirengimas naujam sezonui bus kur kas lengvesnis nei praėjusiame ?

– Aš manau, kad ruoštis sezonui bus lengviau, nes žaidėjai žinos, ko tikėtis vieni iš kitų, trenerio. Tačiau tai įvertindamas iš komandos reikalausiu daugiau, nes reikia susigrąžinti prarastas pozicijas.

– Buvo pratęstos sutartys su M.Ugge, V.Baranovskiu, M.Šoblinsku – žaidėjai buvo vieni iš pagrindinių jūsų strategijų schemose. Ar panašių vaidmenų iš jų tikitės ir kitame sezone?

– Be abejo, iš šių žaidėjų kitame sezone tikiuosi dar daugiau. Norėčiau, kad M.Ugge taptų lyderiu gynyboje, V.Baranovskis išspręstų problemas su progų realizacija, o M.Šoblinskas kontroliuotų komandos žaidimą aikštės viduryje ir taptų vienu geriausių vidurio saugų Lietuvoje. Nes jis turi viską, ko reikia, kad tai pasiektų.

– Praėjusiame sezone pagrindinėje komandoje įsitvirtino keletas jaunų žaidėjų. Kuriems jaunuoliams tokią užduotį kelsite 2014 metų čempionate?

– Jauniems žaidėjams sakau, kad žaidimas Lietuvoje yra tramplynas į aukštesnį lygį. Todėl šiame sezone sėkmingai žaidę D.Isoda, P.Kiselevskis turi dar paaugti, dar tobulėti, kad praėjęs sezonas neliktų trumpalaikiu blykstelėjimu.

Stengsimės, kad jaunieji Justinas Popiera, Edvinas Puzara, Markas Kardokas gautų paragauti kuo daugiau vyrų futbolo, įsilietų į kolektyvą ir bręstų kaip žaidėjai.

– Esate jaunas treneris: prie „Sūduvos“ vairo stovėsite tik trečią sezoną. Ar daug naujų dalykų išmokote per šį laiką?

– Patirtis, kurią gavau praėjusiame sezone buvo neįkainojama. Buvo daug įvairių sunkių situacijų, rungtynių, pralaimėtų pirmųjų kėlinių, po kurių reikėjo surasti tinkamą žodį, sutelkti komandą. Teko daug dirbti komunikuojant su žaidėjais, priimti sprendimus tam tikrose sudėtingose situacijose. Tai, kas rašoma vadovėliuose yra viena, o kai susiduri su tuo realybėje – kas kita. Todėl šie metai man davė neįkainojamos patirties ir padėjo augti kaip treneriui.

– „Sūduva“ turi sutartis su 19 futbolininkų. Kokiose pozicijose papildymas labiausiai reikalingas?

– Klubas atsisveikino su N.Valskiu, o padėtis dėl P.Bašičiaus nėra aiški, todėl šiai dienai komandai labiausiai reikalingi žaidėjai, galintys žaisti „po puolėju“ bei kairiuoju gynėju.

– Šiuo metu ilsitės po ilgo sezono. Kada komanda rinksis į treniruotes ir pradės pasirengimą naujam čempionatui?

– Treniruotes pradėsime sausio 7 dieną. Žaidėjams buvo paruoštos individualios programos, pagal kurias jie darbuosis iki komandinių treniruočių pradžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius