Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sūduvos“ varžovas: baklavos krautuvėje sukurtas Kipro futbolo brangakmenis

„Barcelona“, Madrido „Real“, Dortmundo „Borussia“, „Paris Saint Germain“, Londono „Tottenham Hotspur“ – prieš tokius vardus per pastaruosius trejus metus yra žaidę Nikosijos APOEL futbolininkai. Šią savaitę Kipro futbolo galiūnas lankosi Lietuvoje, kur debiutinį vakarą Čempionų lygoje kelią jam bandys pastoti Marijampolės „Sūduva“. 15min publikacijoje – artimesnė pažintis su suvalkiečių varžovais.
Nikosijos APOEL
Nikosijos APOEL / „Scanpix“ nuotr.

Pradžia saldainių parduotuvėje

APOEL yra populiariausias ir tituluočiausias Kipro klubas, savo trofėjų kambaryje sunkiai sutalpinantis visus laimikius: 27 Kipro čempionų trofėjai, 21 šalies taurė, 12 supertaurių.

1926 metais klubą vietinėje baklavą gaminančioje konditerijos parduotuvėje įkūrė keturios dešimtys Nikosijos graikų, laisvalaikiu vietinėje teritorijoje gainiojusių kamuolį. APOEL – abreviatūra, sudaryta iš penkių graikiškų žodžių pirmųjų raidžių, žyminčių, jog tai yra Nikosijos graikų atletikos futbolo klubas.

Tiesa, iš pradžių klubas vadinosi POEL, bet 1928 metais išplėtus veiklos barus ir pradėjus kultivuoti kitas sporto šakas, prie pavadinimo pridėta A raidė.

Nuo to laiko Nikosijoje veikia ir to paties pavadinimo krepšinio, tinklinio, salės futbolo, stalo teniso, boulingo, dviračių sporto, šaudymo iš lanko, plaukimo ir vandensvydžio sekcijos.

Pagrindinės APOEL spalvos – mėlyna ir geltona. Mėlyna simbolizuoja Graikiją, o geltonoji – Bizantiją. Komandos logotipą puošia ir dvi žvaigždės, žyminčios, kad Nikosijos komanda šalies čempione yra tapusi 20 kartų. Iki trečiosios APOEL trūksta trijų titulų, nes Kipro pirmenybėse žvaigždutė skiriama už dešimt laimėtų pirmenybių.

Įdomu tai, kad šis klubo logotipas nebuvo keistas nuo pat įkūrimo.

Nikosijos APOEL istorija ir logotipas
Nikosijos APOEL istorija ir logotipas

Lietuviška patirtis – antroji

„Sūduva“ nebus pirmasis Lietuvos klubas, kuriam yra tekę Europoje sukryžiuoti ietis su APOEL futbolininkais.

2010-aisiais Europos lygos antrajame kvalifikaciniame etape Kipro klubas du sykius gana skaudžiai pamokė tuomet A lygoje rungtyniavusį, bet pastaruoju metu iš mūsų šalies futbolo žemėlapio išnykusį Tauragės „Taurą“.

Pirmosiose Kaune vykusiose rungtynėse be kelių savo lyderių žaidę tauragiškiai laikėsi iki 50-osios minutės, bet kapituliavo 0:3.

„Gal ir galėjome apsiginti, jei būtume kovoję stipriausia sudėtimi. Kipre neturime jokių šansų, bet tikimės sužaisti gerai: gal oras bus geresnis, gal Dievas padės“, – tuomet svarstė „Taurą“ treniravęs Gedeminas Jarmalavičius.

Visgi nei Dievas, nei oras tuomet „Tauro“ negelbėjo – Nikosijoje Lietuvos klubas krito 1:3.

Trečiajame atrankos etape APOEL dar peršoko čekų „Japblonec“, bet lemiamame atkrintamųjų raunde krito prieš Madrido „Getafe“.

Čempionų lygoje gąsdino sunkiasvorius

Bet jau kitą sezoną APOEL pasiekė didžiausią savo laimėjimą ir kaip reikiant nustebino Europą.

Sėkmingai visus tris kvalifikacinius barjerus (Korčės „Skenderbeu“, Bratislavos „Slovan“ ir Krokuvos „Wisla“) įveikęs Nikosijos klubas pateko į Čempionų lygos grupių etapą, kuriame taip pat nepražuvo.

Žaisdami su „Porto“, Donecko „Šachtar“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“ kipriečiai sugebėjo aplenkti visus ir užėmė pirmąją vietą bei aštuntfinalyje susitiko su Liono „Olympique“.

Bet ir šis Prancūzijos futbolo grandas APOEL ambicijų nepalaužė. Nikosijos ekipa pralaimėjo 0:1 svečiuose, bet tokiu pačiu rezultatu atsirevanšavo savoje aikštėje ir baudinių serijoje ištraukė laimingą bilietą.

Visgi ketvirtfinalyje tituluočiausio Senojo žemyno klubo Madrido „Real“ barjeras jau pasirodė per aukštas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo smūgiuoja į APOEL vartus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo smūgiuoja į APOEL vartus

Serbas – legenda

Visos šios pergalės susijusios serbų žilagalviu specialistu Ivanu Jovanovičiumi. Charizmatiškasis specialistas APOEL treniravo penkerius su puse metų ir tapo tikru klubo simboliu.

Vėliau treneris susigundė arabų pinigais ir persikraustė į Jungtinių Arabų Emyratų „Al-Nasr“ komandą, o APOEL pradėjo ieškojimų periodą, kuris tęsiasi iki šiol. Nuo I.Jovanovičiaus išvykimo per penkerius metus klubui vadovavo net aštuoni skirtingų septynių šalių specialistai.

„Scanpix“/AP nuotr./Ivanas Jovanovičius
„Scanpix“/AP nuotr./Ivanas Jovanovičius

Nepaisant ir toliau stipriai besisukančios permainų karuselės, APOEL išlieka vieninteliu Kipro klubu, kuriam iki šiol yra pavykę žaisti abiejų svarbiausių Europos klubinių turnyrų grupių etapuose.

Tris sykius jis yra rungtyniavęs Čempionų lygos pagrindiniame etape, dar tris – Europos lygoje.

Pastarosiose varžybose sėkmingiausias buvo užpraėjęs sezonas, kai komanda laimėjo grupės turnyrą (Pirėjo „Olympiakos“, Berno „Young Boys“ ir „Astana“), o vėliau atkrintamosiose pranoko ir garsųjį Bilbao „Athletic“. Šešioliktfinalyje kipriečių kelionė nutraukė Briuselio „Anderlecht“.

Padalinta sostinė

Europa – tik viena kryptis, į kurią kasmet žvalgosi APOEL futbolininkai ir gerbėjai. Kita – vietinis frontas, kuriame karštos batalijos vyksta visus metus ir kuriame varžovas yra tik vienas.

APOEL ir Nikosijos „Omonia“ derbis – svarbiausias visoje šalyje, o antipatija tarp šių komandų yra tokia stipri, kad visas miestas yra pasiskirstęs į dvi stovyklas – žaliąją omoniškąją ir geltonai oranžinę apoeliškąją.

Nesantaikos šaknų reikėtų ieškoti 1948-aisiais. Būtent po Graikijos pilietinio karo į dvi stovyklas skilo ir APOEL klubas. Komunizmo šalininkai nusprendė atsiskirti ir įkūrė „Omonia“ klubą.

VIDEO: APOEL sirgaliai Nikosijos derbio metu

Nuo to laiko nesantaika tarp abiejų stovyklų tokia didžiulė, kad „Omonia“ sirgaliai APOEL ekipai dalyvaujant Europos turnyruose akivaizdžiai palaiko priešininkų komandas, tad tikėtina, kad ir „Sūduva“ atsakomajame mače turės saujelę simpatizuojančių gerbėjų.

Nikosija taip pat politiškai yra skilusi į Graikijos Kipro ir Turkijos Kipro teritorijas. 1974-aisiais po Turkijos invazijos į salą žalioji linija tapo de facto valstybine siena tarp dviejų bendruomenių. Po Berlyno sienos griuvimo 1989 m. Nikosija liko vienintelė padalinta sostine pasaulyje.

Ažiotažas dėl egzotiško naujoko

I.Jovanovičiaus laikais APOEL stuburą sudarė Brazilijos, Portugalijos ir Argentinos pasus turintys legionieriai.

Praėjo beveik dešimtmetis bet Nikosijos futbolo paveikslas mažai pasikeitė. Dabartinėje komandoje taip pat žaidžia šeši brazilai bei du portugalai, o pastarosiomis savaitėmis tikrą ažiotažą sukėlė Jordanijos puolėjo Musa Al-Taamari įsigijimas.

21-erių metų puolėjas priklausė „Shabab Al-Ordon“ ekipai, o praėjusį sezoną buvo skolinamas „Al-Jazeera“.

Palestinietiško kraujo turintis atakuojantis saugas yra vienas iš nedaugelio Jordanijos futbolininkų, žaidžiančių užsienyje. Kokį ažiotažą šioje arabų šalyje sukėlė M.Al-Taamari persikėlimas į Kiprą, galėjo pajausti ir „Sūduvos“ klubas.

Likus 72 valandoms iki rungtynių socialiniame tinkle įdėjus reklaminį plakatą su APOEL marškinėlius vilkinčiu M.Al-Taamari, futbolininko gerbėjai „Sūduvos“ paskyrą užplūdo dar neregėta komentarų ir sveikinimų banga.

Laukia sudėtingo mūšio

Kipro pirmenybės baigėsi gegužę. Jose APOEL keturiais taškais aplenkė Limasolio „Apollon“ ir 27-ąjį kartą tapo šalies čempionu.

Ruošdamiesi mačui su suvalkiečiais Nikosijos futbolininkai viešėjo Lenkijoje ir sužaidė dvi draugiškas rungtynes su šios šalies klubais.

Gdynės „Arka“ ekipai buvo pralaimėta 0:2, o Gdansko „Lechia“ įveikta 2:1. Šią būsimų varžovų viešnagę kaimyninėje šalyje stebėjo ir „Sūduvos“ strategas Vladimiras Čeburinas.

Sugrįžęs į Kiprą APOEL dar išbandė jėgas su „Doxa Katokopias“ ir nugalėjo 3:1.

„Su nekantrumu laukiame pirmųjų oficialių rungtynių ir esame labai motyvuoti. Esu patenkintas stovykla Lenkijoje ir manau, kad mano vyrai pasirengę mačui Marijampolėje. Visi futbolininkai yra pasirengę kovai, turiu daug žaidėjų ir bus sunku kažkuriuos palikti ant suolo“, – jau atvykęs į Suvalkiją kalbėjo APOEL treniruojantis 41-erių Bruno Baltazaras.

Evaldo Šemioto nuotr./Bruno Baltazaras
Evaldo Šemioto nuotr./Bruno Baltazaras

Nuo šių metų klubą treniruojantis portugalas laukia akistatos su specifiniu priešininku.

„Laukia tikrai sudėtingas mūšis prieš labai specifinį futbolą propaguojantį varžovą. „Sūduva“ mums gali pridaryti tikrai daug problemų. Puikiai pamenu, kad praėjusį sezoną ši komanda 3:0 čia sutriuškino „Sion“ ir nulinėmis lygiosiomis sužaidė su Razgrado „Ludogorec“. Turime tai atsiminti ir tai mums bus geriausia motyvacija prieš pirmą oficialią dvikovą šį sezoną“, – vylėsi specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius