-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukrėtimas FIFA: iš pareigų traukiasi įtakingiausia pasaulio futbolo moteris

FIFA generalinė sekretorė Fatma Samoura po septynerių metų darbo traukiasi iš aukščiausių pasaulio futbolo pasaulyje dirbančios moters pareigų. Apie tai pranešė pati FIFA.
Fatma Samoura
Fatma Samoura / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2016 metais darbą pradėjusi F. Samoura pareigas eis iki šių metų pasaulio moterų futbolo čempionato Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje, o metų pabaigoje trauksis.

60-metė buvusi Jungtinių Tautų pareigūnė iš Senegalo FIFA generalinio sekretoriaus postą prieš septynerius metus gavo gana netikėtai, netrukus po to, kai FIFA prezidentu buvo išrinktas Gianni Infantino.

Ji tapo pirmąja moterimi, pirmąja juodaode, pirmąja musulmone ir pirmąja ne europiete, tapusia aukščiausia FIFA administratore.

„Prisijungti prie FIFA buvo geriausias sprendimas mano gyvenime, – FIFA pranešime cituojama F.Samoura. – Labai didžiuojuosi, kad vadovavau tokiai įvairiapusiškai komandai“.

FIFA generalinis sekretorius uždirba 2 mln. JAV dolerių per metus. Tiesa, šio posto įtaka, FIFA prezidento pareigas pradėjus eiti G.Infantino, tapo kiek mažesnė, nes pats pasaulinės futbolo organizacijos vadovas labai dažnai imasi asmeninės lyderystės vienu ar kitu svarbesniu klausimu.

Dirbdama FIFA, F.Samoura padėjo prižiūrėti Rusijoje ir Katare vykusius vyrų pasaulio futbolo čempionatus ir paskyrė 2026-ųjų planetos pirmenybes JAV, Kanadai ir Meksikai.

FIFA ji pradėjo dirbti, kai organizacija išgyveno vieną didžiausių krizių per visą savo istoriją ir 2015 m. dorojosi su Jungtinių Valstijų Teisingumo departamento atskleisto plataus masto tyrimo dėl korupcijos futbole padariniais.

Dėl šios bylos buvo nušalinti keli futbolo vadovai Šiaurės ir Pietų Amerikose, tuometinis FIFA prezidentas Seppas Blatteris anksčiau laiko pasitraukė iš pareigų , kartu buvo atleistas ir generalinis sekretorius Jérôme'as Valcke'as.

Per pirmuosius F.Samouros darbo metus toliau buvo šalinami S.Blatterio laikų darbuotojai, FIFA būstinėje Ciuriche kilo sumaištis pereinant prie G.Infantino administracijos, pradėtos plačiai mažinti išlaidos.

„Nuo tada, kai susitikome, žinojau, kad ji bus puiki FIFA atstovė. Jos aistra ir entuziazmas skatinti pokyčius buvo įkvepiantys“, – trečiadienį FIFA pareiškime sakė G.Infantino.

Imago / Scanpix nuotr./Fatma Samoura ir Gianni Infantino
Imago / Scanpix nuotr./Fatma Samoura ir Gianni Infantino

F.Samoura organizaciją palieka geroje finansinėje situacijoje. Ji sukaupė beveik 4 mlrd. dolerių rezervų, gavo rekordines 7,5 mlrd. dolerių pajamas iš ketverių metų komercinio ciklo, susijusio su pasaulio futbolo čempionatu Katare, ir planuoja gauti mažiausiai 11 mlrd. dolerių pajamų iš kito planetos čempionato Šiaurės Amerikoje.

„Šiandien FIFA yra geriau valdoma, atviresnė, patikimesnė ir skaidresnė organizacija, – sakė ji. – Paliksiu FIFA su dideliu pasididžiavimo ir pasitenkinimo jausmu“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Fatma Samoura
AFP/„Scanpix“ nuotr./Fatma Samoura

Per pastaruosius septynerius metus FIFA buvo paruošusi daug projektų, susijusių su didžiausiais futbolo turnyrais, o kai kurie iš jų virto didžiuliu nusivylimu.

Pavyzdžiui, 25 mlrd. dolerių vertės sandoris, susijęs su FIFA pasaulio klubų čempionatu ar bandymas pasaulio čempionatą organizuoti kas dvejus, o ne kas ketverius metus.

Visi šiuos sumanymus inicijavo G.Infantino administracija, bet F.Samoura iniciatyvose beveik nedalyvavo, nes FIFA vadovas pats asmeniškai užmezgė glaudesnius ryšius su Saudo Arabijos politiniais ir futbolo lyderiais.

FIFA kol kas nepateikė jokios informacijos apie naujo generalinio sekretoriaus paieškos procesą.

Vieni svarbiausių pirmųjų darbų naujam generaliniam sekretoriui bus kitąmet išrinkti 2027 m. moterų pasaulio futbolo čempionato ir 2030 m. vyrų pasaulio futbolo čempionato šeimininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius