Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apkramtytą biudžetą pristačiusio „Žalgirio“ tikslas – susigrąžinti prarastas pozicijas

Skambiai pernai pristatytas 70-asis Vilniaus „Žalgirio“ jubiliejus virto didžiuliu nusivylimu. Marijampolės „Sūduva“ netikėtai nustūmė sostinės ekipą nuo pjedestalo ir privertė tenkintis sidabro medaliais. Šiemet fanfarų ir fejerverkų kur kas mažiau. Plonesnė ir komandos piniginė, bet „Žalgiris“ naują sezoną pasitinka turėdamas vieną aiškų tikslą – po metų pertraukos vėl sugrįžti į šalies futbolo Olimpą.
Aurelijus Skarbalius ir Vilma Venslovaitienė
FK „Žalgiris“ spaudos konferencija / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Iššūkių nebijo

„Jokių pasiteisinimų, kad dėl vienų ar kitų priežasčių nepavyko, nenorėčiau girdėti, – gana kategoriškai apie naujo sezono klubui keliamus iššūkius kalbėjo Vilniaus miesto vicemeras Linas Kvedaravičius. – Kalbant apie klubo pasirodymą Europoje, tą žingsnį pagaliau reikia žengti. Šiame tarpsezonyje atliktas geras darbas ir tikiuosi, jog komanda yra pajėgi šiuos uždavinius įgyvendinti. Kalbėjausi su treneriu, jis patiria spaudimą, tačiau puikiai viską supranta ir atsakomybės nesikrato. Toks požiūris mane tenkina.“

Praėjusį sezoną išslydęs auksas vilniečiams kirto ir per kišenę. Po ilgos pertraukos naujus metus „Žalgiris“ pradeda planuodamas mažesnį biudžetą nei ankstesniais metais.

Anot klubo vykdomosios direktorės Vilmos Venslovaitienės, 2018-aisiais žalgiriečiai planuoja išsiversti su 2 227 312 eurų kapšu (pernai – 2 348 416).

Pagrindine komandos maitintoja ir toliau išliks Vilniaus miesto savivaldybė, iš kurios planuojama 45 proc. (1 mln. 6 tūkst.) visų pajamų.

29 proc. (646 tūkst.) naujojo biudžeto sudarys privačių rėmėjų parama ir komercinės veiklos pajamos, 26 proc. (575 tūkst.) – aptirpusios UEFA lėšos

„Kuo mums sunkiau, tuo mums lengviau. Kai atiduodam visas jėgas, tuomet ir Dievas mums padeda. Tarpsezonio metu nesnaudėme ir nemiegojome, padarėme tiek, kiek galėjome. Aurelijus Skarbalius ir sporto direktorius Mindaugas Nikoličius žiemą gerai padirbėjo. Galime pasidžiaugti, kad iš rėmėjų gretų niekas nepasitraukė, o jų gretos tik didėja“, – kalbėjo V.Venslovaitienė.

Net ir tenkant veržtis diržus, vilniečių ambicijos lieka tokios pat didelės. V.Venslovaitienė aiškiai deklaruoja, kad „Žalgiris“ turi susigrąžinti abu pernai prarastus trofėjus – laimėti A lygą ir iškovoti LFF taurę.

„Europoje keliame tikslą pasiekti Europos lygos kvalifikacinį „play off“ etapą. Norėtume pakartoti tą kelią, kurį nuėjome 2013-aisiais, kai komanda įveikė keturis priešininkus“, – prisiminė klubo vadovė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./FK „Žalgiris“ spaudos konferencija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./FK „Žalgiris“ spaudos konferencija

Ateinantį sezoną „Žalgiris“ turės ir dar vieną šalutinį tikslą. Klubo vadovai norėtų, kad UEFA klubų reitinge komanda galiausiai prasibrautų tarp 150 stipriausių žemyno ekipų.

Šiuo metu žalgiriečiai yra 187 pozicijoje – tai yra aukščiausia vieta tarp visų Baltijos šalių klubų.

Pusė išlaidų – futbolininkams

Beveik pusė (48 proc.) visų ateinančio sezono išlaidų teks pagrindinės „Žalgirio“ komandos išlaikymui. 5 proc. prarys administracinės išlaidos, 11 proc. – mokesčiai.

Jokių pasiteisinimų, kad dėl vienų ar kitų priežasčių nepavyko, nenorėčiau girdėti.

Ne mažesnį dėmesį nei pernai, Vilniaus ekipa skirs jaunimo sektoriui (9 proc.), 11 proc. numatyta prekių ir paslaugų mainams, 16 proc. – kitos išlaidos.

Pernai jaunimo komandai klubas skyrė 191 947 eurus, šiemet – šiek tiek daugiau (201 200).

Nors prasibrauti į pagrindinę komandą jauniesiems „Žalgiriečio“ futbolo akademijos auklėtiniams vis dar sudėtinga, V.Venslovaitienė ir akademijos direktorius Žydrūnas Grudzinskas džiaugiasi, kad sostinėje išauginti Danielis Romanovskis, Justas Lasickas, Dominykas Barauskas, Edvinas Baniulis ir Aldas Korsakas jau yra nuolat kviečiami į Lietuvos jaunimo (iki 21 metų) rinktinę.

„Tikimės, kad mūsų jaunimo komanda bus geriausia šalyje“, – tikslą aiškiai nusakė V.Venslovaitienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./FK „Žalgiris“ spaudos konferencija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./FK „Žalgiris“ spaudos konferencija

„Matau galimybes, kad mūsų jauni žaidėjai artimiausiu metu gali sustiprinti ir pagrindinę komandą. „Žalgiriečiui“ šiemet – dar tik 10 metų. Tai yra nedidelis laiko tarpas. Suprantame, kad dabar dar tik prasideda tie metai, kai čia išugdyti futbolininkai gali pradėti belstis į pagrindinę komandą. Labai džiaugiuosi dėl Karolio Uzėlos, kuris jau dabar sulaukė savojo šanso. Taip pat labai džiaugiuosi, kad klubas kasmet jaunųjų žaidėjų ugdymui skiria vis didesnį dėmesį. Mūsų darbas lieka toks pat – ruošti žaidėjus pagrindinei komandai ir tikėtis, kad ta integracija bus kuo lengvesnė“, – svarstė Ž.Grudzinskas.

Papildymų dar gali būti

Prieš šį sezoną žalgiriečiai sužaidė penkis kontrolinius mačus. Sausio pabaigoje Rygoje 1:3 nusileido buvusio trenerio Valdo Dambrausko treniruojamai Rygos RFS ekipai.

Antalijoje vykusioje stovykloje 2:2 išsiskirta lygiosiomis su Prahos „Bohemians 1905“ ekipa, ten pat 0:0 sužaista su Grozno „Achmat“ ir 1:2 pralaimėta Poltavos „Vorskla“ ekipai. Ir galiausiai „Sportimos“ manieže pasiekta pergalė 3:1 prieš Suvalkų „Wigry“.

„Rungtynių sužaidėme nedaug, bet jos buvo kokybiškos, per jas gavome daug vertingos informacijos. Per šiuos du mėnesius su savo trenerių štabu pasiekėme nemažai. Man atrodo, kad surinkome labai įdomią komandą, su daug skirtingų asmenybių, nemažai skirtingo profilio žaidėjų. Tai mums leis būti lankstiems“, – įsitikinęs A.Skarbalius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./FK „Žalgiris“ spaudos konferencija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./FK „Žalgiris“ spaudos konferencija

Lyginant su praėjusio sezono pabaiga, „Žalgirį“ per žiemą papildė devyni nauji veidai. Dvylikai žaidėjų teko atsisveikinti su ekipa. A.Skarbaliaus teigimu, yra tikimybė, kad komandos naujokų bus ir daugiau.

15min paklaustas, kurią poziciją pavyko labiau sustiprinti, treneris atsargiai rinkdamas žodžius prasitarė, kad jam didžiausią džiaugsmą kelia „Žalgirio“ puolimo potencialas.

„Atakoje šiemet turėsime tikrai įdomių ir labai skirtingų žaidėjų, – užsiminė vairininkas. – Noriu, kad komanda kiekvieną dieną tobulėtų, matyčiau aistrą žaidėjų akyse. Konkurencija, kurią esame sudarę, tikiuosi, jog spaus kiekvieną žaidėją tobulėti. Kiekvienoje treniruotėje noriu, kad žaidėjams būtų skiepijamas nugalėtojų mentalitetas.“

„Žalgirio“ naujokai
„Žalgirio“ naujokai

„Po nelabai sėkmingo sezono permainos buvo neišvengiamos. Surinkta sudėtis yra pajėgi įgyvendinti tikslus, – treneriui pritarė naujuoju „Žalgirio“ kapitonu išrinktas Lietuvos rinktinės gynėjas Georgas Freidgeimas. – Į savo naujas pareigas žiūriu labai rimtai. Tai – didelė atsakomybė. Kapitono funkcijos tai tikrai daugiau nei tik raiščio nešiojimas.“

Kalbėdamas apie savo žaidimo filosofiją, A.Skarbalius neslėpė, kad visose šalies pirmenybių rungtynėse jo vadovaujama komanda stengsis dominuoti.

„Pasaulyje yra daug klubų, kurie žaidžia taip, kaip nori. Mes sau to leisti dar negalime, bet tikiu, kad Lietuvoje būsime komanda, kuri galės žaisti taip, kaip norime. Europoje galbūt rungtyniauti teks kitaip, bet žaisti kitaip irgi niekas nedraudžia“, – šypsojosi strategas.

Išvykę „Žalgirio“ žaidėjai
Išvykę „Žalgirio“ žaidėjai

Jau šį sekmadienį vilniečiai žais pirmą oficialų sezono mačą – A lygos pirmojo turo rungtynėse priims „Kauno Žalgirį“ – komandą, kurią Vilniaus ekipos sirgaliai iki šiol pašaipiai vadina „Spyriu“, bet nuo kurios skaudžiai nukentėjo praėjusį sezoną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius