Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šveicarų įspūdžiai iš žiemiško Vilniaus: Lietuva įžūli, bet darė klaidų

Šveicarijos futbolininkai 4:0 sutriuškino Valdo Ivanausko treniruojamą Lietuvos komandą Vilniuje vėlyvą antradienio vakarą. Tai buvo lengva, bet ir labai svarbi pergalė šveicarams, kurie jau žvalgosi į Romą ir nemažai dėmesio skyrė rungtynėms Lietuvos sostinėje.

COVID-19 situacija Šveicarijoje jau stūmė žemyn futbolo naujienas trečiadienio rytą.

923 atvejai, 9 mirtys. Pilnai vakcinuotų 60,7 procentų, po vieną skiepą priėmę dar 4,5 proc. gyventojų, kurių iš viso Šveicarijoje gyvena 8,6 mln.

Padėtis šiuo metu šviesesnė nei Lietuvoje dėl pandemijos ir daug geresnė dėl futbolo.

Pasaulio čempionato atrankos C grupės viršūnėje Šveicarija taškais (14) pavijo Europos čempionę Italiją, o Lietuva su 3 taškais liko paskutinėje vietoje tarp penkių komandų.

„Nežaisdama ypatingai, Šveicarijos rinktinė pasinaudojo Lietuvos komandos klaidomis ir susikūrė rezultatą 3:0 dar iki pertraukos. Antroji pusė jau buvo tik formalumai“, – konstatavo 20min.ch.

Kitas populiarus Šveicarijos naujienų portalas „Blick“ pažymėjo, kad šįkart Šveicarijai buvo daug lengviau nei prieš tai šeštadienį 2:0 laimėtose rungtynėse prieš Šiaurės Airiją.

„Pozityvi ir atakuojanti dvasia. Su tokiu požiūriu, kokį Šveicarijos komanda demonstravo ir prieš Šiaurės Airiją Ženevoje, negalėjo nieko blogo įvykti Vilniuje, kur žaidėme prieš daug silpnesnę komandą nei britų, – rašė „Blick“. – Net Lietuvos futbolo legenda Valdas Ivanauskas pripažino, kad jo komanda neturėjo magiškų galių prieš Šveicarijos rinktinę.“

„Blick“ aprašė ir stadiono atmosferą: beveik 2 tūkst. sirgalių susirinko, nepaisant šlapio ir šalto vakaro – oro temperatūra vėlyvą vakarą ritosi link nulio. Tarp žiūrovų buvo ir apie 150 šveicarų.

20min.ch apžvalgininkas pastebėjo, kad rungtynių pradžioje Šveicarijos gynyba nebuvo tvirta, ir Justas Lasickas (13 min.) bei Arvydas Novikovas (25 min.) neišnaudojo progų.

„Galbūt gynyboje intensyvumo trūko dėl žiemiškų sąlygų Vilniuje?“ – svarstė 20min.ch.

Tik rungtynių pradžia, anot „Blick“ nebuvo paprasta Šveicarijai.

„Lietuva, kitaip nei Šiaurės Airija Ženevoje, žaidė įžūliai. Po pergalės 3:1 prieš Bulgariją likusi nuotaika akivaizdžiai įkvėpė baltus. Jie kėlė kampinius, jie kūrė atakas. O Novikovas turėjo gerą progą smūgiui, – rašė „Blick“. – Tačiau po pusvalandžio viskas apsivertė, kai Embolo pelnė įvartį galva po Shaqiri kampinio ant granulėmis įmirkytos senovinės dirbtinės dangos.“

„Iš pradžių mačas buvo sunkus, – pasakojo pats Breelis Embolo, būdamas 24-erių jau sužaidęs 50-ąjį mačą Šveicarijos rinktinėje. – Svarbu, kad turėjome kantrybės. Po 1:0 tapo lengviau.“

Beje, B.Embolo Šveicarijos rinktinėje debiutavo irgi Vilniuje – tai nutiko 2015 metais LFF stadione, kai šveicarai nugalėjo lietuvius 2:1.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Futbolo rungtynės: Lietuva – Šveicarija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Futbolo rungtynės: Lietuva – Šveicarija

Antradienio vakarą antrąjį įvartį rungtynėse pelnęs Renato Steffenas rinktinėje pasižymėjo pirmą kartą.

„Vartininkas buvo per toli nuo vartų“, – greitoje atakoje, per kurią ilgu perdavimu buvo išvestas vienas prieš Ernestą Šetkų ir lengvai perkėlė kamuolį per jį, vartininko klaidelę pastebėjo šveicaras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Futbolo rungtynės: Lietuva – Šveicarija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Futbolo rungtynės: Lietuva – Šveicarija

Treneris Muratas Yakinas apibendrino rungtynes taip: „Spaudėme juos nuo pat pradžių, tai vertė varžovus daryti klaidas. Žaidėme savo žaidimą ir nustūmėme Lietuvą gintis. Ten buvo tiršta. Vis iš kažkur išlįsdavo lietuviška koja. Bet mes vis spaudėme, neleidome varžovams pakilti.“

„Blick“ skyrė balus Šveicarijos futbolininkams, pasitelkęs vertinimų skalę nuo 1 iki 6.

Visiems įvertintiems svečių žaidėjams teko 4–5 balai, o aukščiausias įvertinimas skirtas penkiems Šveicarijos futbolininkams.

Ryškiausia Šveicarijos rinktinės žvaigždė Xh.Shaqiri buvo giriamas už pakeltus kampinius, per kuriuos svečiai dusyk užklupo nepasirengusią V.Ivanausko komandą.

„Galingas ir kūrybingas kapitonas. Jo kelti kampiniai nuvedė į du įvarčius“, – buvo giriamas Xh.Shaqiri.

5 balų nusipelnė ir B.Embolo, pelnęs du įvarčius. Po 5 gavo ir po įvartį pelnę kiti du žaidėjai: Renato Steffenas ir Mario Gavranovičius, taip pat Fabianas Scharas, atlikęs puikų perdavimą antrajam įvarčiui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Futbolo rungtynės: Lietuva – Šveicarija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Futbolo rungtynės: Lietuva – Šveicarija

Šveicarijos žiniasklaida akcentavo, kad užsitikrinusi bilietą bent jau į atkrintamąsias kovas dėl patekimo į 2022 metų pasaulio čempionatą, rinktinė gali pačiupti ir tiesioginį bilietą į Katarą.

Lapkričio 12 dieną šveicarų laukia mūšis Romoje, kur dvikovoje su Italija veikiausiai ir spręsis C grupės nugalėtojas.

Paskui – lapkričio 15 dieną Italijai dar liks rungtynės išvykoje su Šiaurės Airija, o Šveicarija namie susitiks su Bulgarija.

Lietuvai atrankoje liko vienintelis mačas dėl garbės – lapkričio 12 dieną Belfaste su Šiaurės Airija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius