Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tautų lygoje – lemiamos kovos, C.Ronaldo sugrįžimas ir stiprėjantys raumenys

Portugalija – Šveicarija, Nyderlandai – Anglija. Šios futbolo rinktinės kovos pirmą kartą vykstančios UEFA Tautų lygos pusfinalio rungtynėse, kurios trečiadienį ir ketvirtadienį vyks Portugalijoje.
Tautų lygoje – finalo ketverto kovos
Tautų lygoje – finalo ketverto kovos

Šeimininkams – kietas riešutas

Sekmadienį bus žaidžiamas mačas dėl trečiosios vietos ir finalas. Portugalai, šveicarai, olandai ir anglai užėmė pirmąsias vietas elitinio A diviziono grupėse, kuriose varžėsi po tris ekipas.

Nugalėtojams atiteks 10,5 mln. eurų piniginis prizas. Finale pralaimėsianti komanda gaus 9 mln. eurų.

Portugalai neturėjo sau lygių 3-oje grupėje. Jie iškovojo 2 pergales, 2 mačus baigė taikiai ir surinko 8 taškus. Portugalijos rinktinė, kuri FIFA reitinge dabar užima 7-ą vietą, aplenkė italus (5 taškai) ir lenkus (2).

Šveicarai kiek netikėtai buvo pirmi 2-oje grupėje. Jie laimėjo tris rungtynes, vienose suklupo ir sukaupė 9 taškus. Tiek pat surinko ir belgai, bet prastesnis buvo jų įmuštų ir praleistų įvarčių santykis. Islandai šiame trejete liko be taškų. Šveicarijos komanda FIFA reitinge yra laipteliu žemiau nei Portugalija – 8-ta.

„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo
„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

Šių šalių rinktinės tarpusavyje, įskaitant ir kontrolines dvikovas, susitiko 22 kartus. 10 pergalių šventė portugalai, 7 – šveicarai. 5-iuose mačuose užfiksuotos lygiosios.

Pastarąjį kartą ekipos susidūrė 2017 metų spalį pasaulio čempionato atrankos rungtynėse. Tuomet 2:0 namie triumfavo Portugalijos futbolininkai. Tačiau tame pat turnyre prieš tai vykusiame mače Šveicarijoje tokiu pat rezultatu nugalėjo šios šalies nacionalinė ekipa.

Porto stadione vyksiančiame mače Portugalijos futbolo aistruoliai vėl išvys savo dievaitį Cristiano Ronaldo. Turino „Juventus“ puolėjas po praėjusių metų pasaulio čempionato Rusijoje pasiprašė poilsio ir praleido Tautų lygos grupės etapą, tačiau grįžo į komandą Europos čempionato atrankos starte ir lemiamoms Tautų lygos kovoms.

„Tikimės laimėti ne tik todėl, kad žaisime namuose. Mes vis dar jaučiame titulų alkį ir manau, kad tapti pirmuoju šio turnyro nugalėtoju būtų puikus pasiekimas“, – kalbėjo portugalų strategas Fernando Santosas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fernando Santosas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fernando Santosas

Talentų akistata

Kitame pusfinalyje ketvirtadienį Gimarainse susitiks dvi labai talentingos komandos, kurių žaidėjai šiemet kaip reikiant patriukšmavo Čempionų lygoje.

Anglijos rinktinei tai yra puiki galimybė laimėti pirmą trofėjų nuo 1966-ųjų metų, kai savo tvirtovėje jie iškovojo pasaulio čempionų titulą.

Pastaruoju metu Anglijos futbolas išgyvena stiprų pakilimą. Praėjusiais metais Garetho Southgate'o vyrai po labai ilgos pertraukos prasibrovė tarp keturių stipriausių planetos komandų, galingai sužaidė Tautų lygoje, o šiemet sėkmingai pradėjo ir Europos čempionato atranką, 5:0 sudaužydami čekus ir 5:1 Juodkalniją.

„Scanpix“ nuotr./Garethas Southgate'as
„Scanpix“ nuotr./Garethas Southgate'as

Savo argumentų turi ir „oranžiniai“. Amsterdamo „Ajax“ jaunimas šiemet sensacingai pasiekė Čempionų lygos pusfinalį, o nemažai šios komandų žaidėjų sezoną tikisi užbaigti ir galingu finišu Portugalijoje.

Pastarąjį svarbų titulą olandai iškovojo 1988-aisiais tapdami Europos čempionais, kai dabartinis rinktinės strategas Ronaldas Koemanas dar pats atstovavo komandai.

„Žaisime dėl titulo. Šis savaitgalis mums yra labai svarbus ir norime pagaliau tapti laiminčia komanda“, – kalbėjo vienas komandos lyderių Memphis Depay'us.

FIFA reitinge 16-oje pozicijoje besirikiuojantys Nyderlandai pateikė staigmeną Tautų lygos 1-oje grupėje. Jų sąskaitoje – 2 pergalės, 1 lygiosios ir 1 nesėkmė bei 7 taškai. Toks pat buvo ir prancūzų kraitis, bet viską lėmė įvarčių santykis. Vokietijos rinktinė sukrapštė vos 2 taškus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Memphis Depay'us
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Memphis Depay'us

Anglai 4-oje grupėje iškovojo 2 pergales, vieną dvikovą pralaimėjo, o vieną baigė taikiai. Surinkę 7 taškus jie paliko už nugaros ispanus (6) ir kroatus (4). Anglijos futbolininkai FIFA reitinge užima 4-tą vietą.

Nyderlandų ir Anglijos futbolininkai tarpusavyje grūmėsi 33 kartus. 14 sykių laimėjo anglai, 9 – olandai, 10 rungtynių baigėsi lygiosiomis.

Pastarąjį kartą komandos susitiko kontroliniame mače 2018-ųjų kovą. Tuomet 1:0 anglai nugalėjo varžovus. Oficialiose rungtynėse ekipos paskutinį sykį žaidė labai seniai – 1996 metų Europos čempionate Anglijoje šeimininkai 4:1 pranoko Nyderlandus.

Stiprins turnyro raumenis

Šią savaitę žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad ateityje Tautų lygos turnyras turėtų įgyti dar daugiau svorio. UEFA šio turnyro raumenis ketina dar labiau išpūsti suteikdama rinktinėms šansą per Tautų lygą prasibrauti į 2022 metų Katare vyksiantį pasaulio čempionatą.

Ne paslaptis, kad inauguracinio Tautų lygos turnyro keturių divizionų nugalėtojai gaus vietas „Euro 2020“ turnyre, jei to šioms komandoms nepavyks padaryti per įprastas atrankos varžybas. Tautų lygos atkrintamosios bus rengiamos kovo mėnesį. Visgi tuo UEFA apetitas neapsiribos.

„Tai mūsų ilgalaikio plano dalis. Norėtume, kad per šias varžybas būtų galima patekti ir į pasaulio pirmenybes“, – šią savaitę Paryžiuje AP prisipažino UEFA varžybų ekspertas Giorgio Marchetti.

UEFA nuotr./Portugalijoje laukia Tautų lygos ketvertas
UEFA nuotr./Portugalijoje laukia Tautų lygos ketvertas

Katare po trejų metų vyksiančiose planetos pirmenybėse Europos žemynui skirta 13 vietų.

Dešimt pozicijų atiteks atrankos grupių nugalėtojoms, o dėl likusių trijų kelialapių atkrintamosiose turėtų kautis dešimt antrąsias vietas grupėse užėmusių ekipų bei sėkmingai Tautų lygoje pasirodžiusios komandos.

„Viena iš opcijų yra prijungti dvi Tautų lygos komandas ir sukurti 12 ekipų atkrintamąsias, kurių trys stipriausios keliautų į pasaulio čempionatą“, – atskleidė G.Marchetti.

Panašu, kad tokioms iniciatyvos, bent jau stipriausių Europos futbolo šalių vadovai, yra linkę pritarti.

„Manau, kad šiam turnyrui tai būtų rimtas postūmis“, – teigė Nyderlandų futbolo federacijos generalinis sekretorius Gijsas de Jongas. Priminsime, kad olandai nesugebėjo prasibrauti į 2018 metų pasaulio čempionatą Rusijoje ir „Euro 2016“ pirmenybes Prancūzijoje, bet užtat su trenksmu sugrįžo Tautų lygoje.

G.Marchetti teigimu, dėl atrankos varžybų formato UEFA apsispręs rugsėjį, per rugsėjo 24-ąją Liublianoje vyksiantį vykdomojo komiteto posėdį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius