-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tautų lygos starte E.Jankauskas prieš serbus žada mojuoti dar nematytais ginklais

Keletą pastarųjų metų vėtytos ir mėtytos Lietuvos futbolo rinktinės laukia dar viena nauja pradžia. Penktadienio vakarą Edgaro Jankausko auklėtiniai pradeda inauguracinio UEFA Tautų lygos turnyro kovas, o pirmasis varžovas – C diviziono 4 grupės favorite laikoma Serbija.
Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nauja pradžia

Tai antrasis E.Jankausko ciklas prie komandos vairo. Pirmasis 2016-ųjų rudenį taipogi prasidėjo Balkanų futbolo egzaminu ir jį treneris su savo auklėtiniais išlaikė.

Pasaulio čempionato atranką maču su slovėnais aukšta nata pradėję lietuviai LFF stadione kūrė futbolo šventę, kokios šalis nebuvo regėjusi jau seniai ir įpusėjus dvikovai turėjo net dviejų įvarčių pranašumą, bet jau per pridėtą laiką slovėnams pavyko išsigelbėti – 2:2.

Visgi šios lygiosios užaugino lietuviams sparnus, kuriais jie vėliau sėkmingai praskrido ir Glazge su škotais (1:1), ir Vilniuje su Malta (2:0), kol galiausiai skaudžiai sudegė Slovakijoje (0:4).

Panašaus emocijų užtaiso treneris tikisi ir šį penktadienį, kai mūsiškiai kryžiuos ietis prieš planetos pirmenybėse dar visai neseniai solidžiai rungtyniavusį serbų žvaigždyną.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Jankauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Jankauskas

„Esame gerai pasiruošę, manau, jog tą laiką, kurį turėjome, išnaudojome labai kokybiškai. Įvedėme naujovių ir jas išbandysime“, – kalbėjo strategas.

Nors komandai penktadienį teks kautis be kelių svarbių žaidėjų, žvalgytis atgal specialistas nebuvo linkęs.

„Neverta kalbėti apie netektis ir skųstis. Koncentruojamės į tuos žaidėjus, kurie gali žaisti. Žinoma, negalėjusių atvykti futbolininkų tikrai trūks, bet tai yra šansas tiems, kurie gali žaisti. Smulkių traumų yra, bet futbole nebūna taip, kad nieko neskaudėtų. Rimtų netekčių nėra. Tie, kas yra su mumis – sveiki ir pasiruošę žengti į aikštę“, – teigė E.Jankauskas.

Žada intriguojantį eksperimentą

Strategas prasitarė, kad šioje treniruočių stovykloje išbandė tai, apie ką puse lūpų buvo užsiminęs dar prieš keletą savaičių.

„Išbandėme šiek tiek kitokį žaidėjų išsidėstymą su trimis gynėjais. Norime, kad mūsų komanda aikštėje būtų šiek tiek lankstesnė, greičiau keistųsi pozicijomis, prisitaikytų prie varžovų ir tuo pačiu apsunkintų jiems gyvenimą kuriant. Manau, jog šis mačas bus puiki proga tai išbandyti“, – žadėjo treneris.

E.Jankauskas užsiminė, kad ieškoti naujų variantų jį privertė ankstesnių dvikovų analizė, po kurios trenerių štabas pastebėjo, kad varžovai pernelyg dažnai smūgiuoja į mūsiškių vartus iš pavojingų pozicijų, iš kurių dažniausiai įmušami įvarčiai.

„Penki gynėjai ar trys – čia jau yra taktinis komandos lankstumas. Žiūrint ūkiškai atrodo, kad trys gynėjai, bet kai giniesi būna epizodų, kai vienoje linijoje ginasi penki ar net šeši žmonės. Visa tai priklauso ir nuo varžovo galimybių. Žinoma, kad turėsime epizodų, kai būsime užspausti, tačiau tai darome ne tik dėl to, kad apsigintume. Tai yra naujovė, o naujovėms mes turime žiūrėti į akis. Privalome tobulėti. Jei tai mes pabandysime, tai bus jau žingsnis į priekį“, – įsitikinęs strategas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Jankauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Jankauskas

E.Jankauskas džiaugiasi, kad šiemet A lygos klubai ypač sėkmingai pasirodė Europos taurių varžybose, bet pastebėjo ir ne visai malonią tendenciją.

„Matosi, kad žaidėjai šiek tiek jau persisotinę futbolu, pavargę. Dėl to mes šiek tiek moderavome suvalkiečių dalyvavimą treniruotėse, tik trečiadienį jie sportavo pilna jėga. Bet vyrai yra profesionalai, puikiai supranta, kokios svarbos rungtynės mūsų laukia. Neabejoju, kad tai mums bus didžiausia motyvacija ir jie suras jėgų“, – įsitikinęs strategas.

Motyvacijos netruks

„Tikimės pagaliau kažkur patekti. Lietuvos rinktinė dar niekada nebuvo ten. Tokie turnyrai mūsų mažoms valstybėms – sveikintinas dalykas. Daugiau turnyrų, daugiau galimybių pakovoti dėl kelialapio“, – kalbėjo vienas rinktinės senbuvių Mantas Kuklys.

Saugo teigimu, jam nebūtų naujovė, jei E.Jankauskas penktadienio vakarą nuspręs įgyvendinti savo sumanymus ir pasirinks kiek neįprastą taktinę schemą.

„Man tai nebūtų naujiena. Panašiu taktiniu išsidėstymu visą sezoną žaidėme ir Kazachstano klube. Manau, kad ši naujovė – sveikintinas dalykas, ypač jei gerai išnaudosime savo kraštus“, – įsitikinęs M.Kuklys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Jankauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Jankauskas

Iš Taldykorgano „Žetysu“ sugrįžęs futbolininkas tikina, kad adaptacija praėjo sėkmingai. Bandydamas susigrąžinti sportinę formą jis keletą kartų treniravosi ir su Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkais.

„Serbai žaidė pasaulio čempionate ir tai viską pasako. Varžovas galingas, rungtynės bus sunkios, bet kuo varžovas stipresnis, tuo motyvacija didesnė parodyti sau ir kitiems, kad mokame žaisti futbolą“, – teigė M.Kuklys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius