-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas patenkino skundą: Juliui Kvedarui grąžintas Lietuvos futbolo federacijos vairas

Kauno apygardos teismas pirmadienį panaikino žemesnės instancijos teismo nutarį, kuria nuo pareigų pusei metų buvo nušalintas Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Julius Kvedaras, teisėsaugai tiriant galimus finansinius nusikaltimus.
Julius Kvedaras
Julius Kvedaras / Aliaus Koroliovio nuotr.

J.Kvedarui yra pateikti įtarimai dėl neteisėto praturtėjimo. Ikiteisminis tyrimas pradėtas pernai spalio 27 dieną, o įtarimai J.Kvedarui pateikti šiemet rugpjūčio 3 dieną. Rugpjūčio 30 dieną Kauno miesto apylinkės teismo nutartimi įtariamasis buvo nušalintas nuo pareigų.

J.Kvedaras šią Kauno miesto apylinkės teismo nutartį apskundė Kauno apygardos teismui.

Pasak Kauno apygardos teismo pranešimo, J.Kvedaras nurodė, kad veikos, kuriomis jis įtariamas, niekaip nesusijusios su jo pareigomis LFF, jis LFF lėšomis nedisponavo, nes po to, kai buvo išrinktas federacijos prezidentu, jis kitą asmenį notarine tvarka įgaliojo bet kuriame banke ar kitoje kredito įstaigoje LFF atstovauti ir tvarkyti visus federacijos finansinius reikalus. Be to, pažymėjo, kad iki skundo padavimo dienos ikiteisminio tyrimo pareigūnai nėra pareikalavę pateikti kokius nors finansinius ar kitus dokumentus. Kauno apygardos teismas J.Kvedaro skundą patenkino.

Teismas konstatavo, kad įtariamąjį laikinai nušalinti nuo pareigų galima tuo atveju, kai asmuo įtariamas padaręs ne bet kokią nusikalstamą veiką, o įtarimas nusikalstamą veiką padaręs savo darbinės veiklos srityje, o J. Kvedaras įtariamas įgijęs turto žinodamas, kad šio turto jis negali įsigyti savo teisėtai pagrįstomis pajamomis ir šį turtą turėjo, tai yra jis įtarimas neteisėtai praturtėjęs.

„Iš šio įtarimo akivaizdu, kad ši veika tiesiogiai nėra siejama su skundo autoriaus darbine veikla (užimamomis pareigomis) federacijoje. Apeliacinės instancijos teismas sutinka, kad turi būti nuodugniai patikrinta ir įvertinta, ar toks galimai neteisėtas praturtėjimas nėra susijęs su jo darbine veikla federacijoje, tačiau šiuo atveju procesinės prievartos priemonių taikymas jau pradinėje tokio tyrimo stadijoje (kaip pagrindą nurodant du anoniminius pareiškimus), dar nesurinkus jokių duomenų, patvirtinančių pareiškimuose dėstomas aplinkybes, nepareiškus J. Kvedarui įtarimų dėl veikos, yra akivaizdžiai netinkamas, prieštaraujantis tiek baudžiamojo proceso teorijos nuostatoms, tiek teismų praktikai. Pažymėtina, kad dukart į skundo nagrinėjimą savo pozicijos pagrįsti kviestas prokuroras į teismą nei karto neatvyko“, – rašoma teismo nutartyje.

Ši Kauno apygardos teismo nutartis neskundžiama.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ rugsėjo pradžioje pranešė, kad jau seniai su nusikaltėlių pasauliu siejamas sporto veikėjas J. Kvedaras įtariamas, kad galėjo praturtėti pasisavindamas Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) Lietuvai skiriamus pinigus.

Baudžiamoji byla J.Kvedarui iškelta praėjusių metų pabaigoje. Tyrimą atlikusi Valstybinė mokesčių inspekcija konstatavo, kad itin prabangiai gyvenantis LFF prezidentas per metus vien oficialiai išleidžia beveik pusę milijono litų, tačiau tokios sumos negali pagrįsti.

J.Kvedaras pirko butus Palangoje, važinėjo kelis šimtus tūkstančių litų kainuojančiais automobiliais, įsigijo brangų motociklą „Harley-Davidson“.

Ši mokesčių prievaizdų surinkta medžiaga buvo perduota Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai, kuri ir pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto praturtėjimo.

Pareigūnų apklaustas J.Kvedaras nurodė kelis asmenis, iš kurių esą buvo pasiskolinęs dideles pinigų sumas. Bet vėliau esą nustatyta, kad tai netiesa. Pareigūnai gavo duomenų apie galimas UEFA pinigų grobstymo schemas.

J. Kvedaras LFF prezidentu išrinktas šių metų kovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius