-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Totalinio futbolo išradėjų krizė – olandams reikia radikalių permainų

Pastarųjų dviejų pasaulio čempionatų pusfinalių dalyviai olandai šeštadienį išvykoje 0:2 pralaimėjo Bulgarijos rinktinei ir susikomplikavo savo galimybes patekti į 2018-ųjų planetos pirmenybes Rusijoje. „Mums svarbūs tik pasaulio čempionatai“, – po „Euro 2016“ atrankos fiasko juokavo olandai, tačiau panašu, kad totalinio futbolo išradėjų krizė yra ypač gili.
Nuostabioji 1983-84 m. karta – R.van Persie, W.Robbenas, W.Sneijderis
Nuostabioji 1983–84 m. karta – R.van Persie, A.Robbenas, W.Sneijderis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Buvęs Madrido „Real“ saugas olandas Johnas Metgodas savo tautiečių rungtynes Sofijoje pavadino vienu blogiausių pasirodymų per pastaruosius 50 metų.

Nyderlandų žiniasklaida jau praneša, kad po šios nesėkmės bei 1:2 pralaimėto draugiško susitikimo Italijos komandai „Oranje“ nukrito į rekordiškai žemą vietą FIFA reitinge – 32-ąją. Tiesa, oficialiai reitingas dar nėra paskelbtas.

„Galingas liūtas tapo pasenusiu cirko liūtu, kuris tiesiog tūno kamputyje“, – vaizdingai olandų nesėkmes apibūdino „De Volkskrant“ žurnalistas Willemas Vissersas. Kodėl?

Treneris išspirtas, bet naujo nėra

Nepraėjus nė 24 valandoms po pastarojo pralaimėjimo Bulgarijai iš rinktinės trenerio pareigų išspirtas Danny Blindas. Olandai jau dairosi naujo trenerio, tačiau jį rasti nebus lengva. Likus penkerioms atrankos į pasaulio čempionatą rungtynėms, olandai A grupėje yra tik ketvirti, šešiais taškais atsilieka nuo grupės lyderės Prancūzijos, trimis – nuo Švedijos.

Garantuotą kelialapį į Rusiją gauna tik grupės nugalėtojai, tad olandų šansai tikrai nėra dideli, todėl imtis šio darbo reiškia bene neabejotiną greitą atleidimą.

D.Blindo atleidimas klausimų nekelia, kur kas daugiau jų kilo, kai 2015 metais jis buvo pasamdytas. Tiek visuomenės, tiek specialistų favoritu buvo dabar Liverpulio „Everton“ klube sėkmingai besitvarkantis Ronaldas Koemanas, tačiau Nyderlandų futbolo federacija (KNVB) pasirinko D.Blindą.

Iki tol jis turėjo tik metus vyriausiojo trenerio patirties ir ji nebuvo sėkminga – 2005–2006 m. jo treniruojamas Amsterdamo „Ajax“ klubas šalies lygoje užėmė žemiausią vietą per 15 metų – ketvirtąją. Po to D.Blindas dirbo klubo trenerio asistentu, o 2012–2015 m. buvo Louiso van Gaalo ir Guuso Hiddinko asistentu rinktinėje.

Nuo 1978 metų ir austro Ernsto Happelio olandai nėra turėję rinktinės trenerio užsieniečio, tačiau jau pasigirdo raginimų sulaužyti šią tradiciją. L.van Gaalo rinktinės gelbėjimas nedomina – jis norėtų tapti KNVB vadovu, o R.Koemanui per daug gerai sekasi Liverpulyje. Atsisakė ir Frankas de Boeras.

Kaip rašo bleacherreport.com, žinomo Nyderlandų žurnalisto Michielo Jongsma teigimu, iš vietinių trenerių perspektyvą rodo tik „Utrecht“ strategas Erikas ten Hagas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Louisas van Gaalas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Louisas van Gaalas

Klaidos rengiant talentus

Independent.co.uk teigimu, olandai, ruošdami jaunus talentus, per daug dirba prie jų technikos ir užmiršta taktiką. Belgai, ispanai, vokiečiai jau U-16 ir U-18 komandas rimtai rengia taktiškai, o Nyderlanduose tokio amžiaus jaunuoliai vis dar mokomi techninių elementų.

Puikiu tokios sistemos pavyzdžiu galime laikyti itin talentingu laikytą Memphį Depay'ų. 2015-aisiais „Manchester United“ įsigytas puolėjas per dvejus metus Anglijoje taip ir nesužibėjo, nors jo technika yra tiesiog įspūdinga. Vienas prieš vieną Memphis galėtų apžaisti turbūt bet kurį futbolininką, tačiau aikštėje dar reikia ir galvoti. Per 28 iki šiol sužaistas rungtynes rinktinėje jis yra pelnęs tik 5 įvarčius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Memphis Depay'us
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Memphis Depay'us

„Mes šiek tiek pakeitėme savo strategiją. Jie (jauni talentai – aut. past.) turi būti pasirengę pirmai komandai anksčiau, 18–19 metų, nes, sulaukę 23-ejų, jau laikomi vyresniais ir yra parduodami. Juos jau turi keisti kiti“, – apie garsiąją olandų talentų mokyklą interviu „The Guardian“ yra sakęs F.de Boeras.

Tokius pasikeitimus diktuoja futbolo rinka, tačiau jaunuoliams tai ne visada į gerą. Puikiu to pavyzdžiu tapo ir vos 17-metis gynėjas Matthijsas de Ligtas, kurį D.Blindas nusprendė leisti į starto vienuolikę rungtynėse su Bulgarija.

M.de Ligtas tapo jauniausiu visų laikų olandų rinktinės debiutantu, tačiau jau pirmajame kėlinyje padarė dvi klaidas, kainavusias bulgarų įvarčius. Nors „Eredivisie“ lygoje žaidimo laiko gauna labai daug jaunų žaidėjų, tačiau dėl to jie netobulėja.

„Tai nebūtinai yra geras dalykas, ir rungtynės su Bulgarija yra pavyzdys, kodėl. Jaunuoliai jau ne kartą žaidė su sau lygiais varžovais, tačiau lygoje nesutinka tokių kur kas labiau patyrusių, motyvuotų, galbūt ir ne tokių talentingų varžovų, kaip tarptautiniame futbole“, – sakė M.Jongsma.

Nyderlandų rinktinėje vis dar žaidžia Arjenas Robbenas ir Wesley Sneijderis, o antrą sezoną iš eilės vienu geriausių „Eredivisie“ žaidėjų renkamas Dirkas Kuytas. Tai reiškia, kad jaunimas vis dar nepranoksta veteranų. Po pastarųjų žaidėjų ir Robino van Persie kartos olandai aukščiausios klasės žvaigždžių pastaraisiais metais neišugdė – yra Kevinas Strootmanas, Georginio Wijnaldumas, minėtasis M.Depay'us, tačiau nė vienas neatitinka pasaulinės klasės žaidėjo lygio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robino van Persie garsusis įvartis Ispanijai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robino van Persie garsusis įvartis Ispanijai

Pasenusi ir neveiksminga taktika

Totalinio futbolo išradėjai atidavė savo idėjas futbolo pasauliui, tačiau pasaulis juos jau aplenkė. M.Jongsma teigimu, sėkmingas L.van Gaalo komandos pasirodymas pasaulio čempionate Brazilijoje tik pridengė įsisenėjusias rinktinės bėdas.

Nors olandai pirmose rungtynėse 5:1 „pervažiavo“ ispanus, tačiau vėliau per 330 minučių žaidimo pirmavo tik minutę – neskaitant rungtynių dėl trečios vietos su pusfinalyje sutriuškintais ir demotyvuotais brazilais.

Dešimtmečiais buvome žinomi kaip futbolo inovatoriai, tačiau dabar būtent to mūsų futbolui ir trūksta.

Jau 2010 m. pasaulio čempionato finale matėme, kad už gražų futbolą tradiciškai giriama Nyderlandų rinktinė tiesiog spardė Ispanijos žaidėjus. Olandai tiesiog nieko negalėjo padaryti prieš naują totalinį ir perdavimais grįsta ispanų žaidimą.

L.van Gaalas yra labai stiprus taktikas, tad jo komandai Brazilijoje sekėsi neblogai, tačiau D.Blindas toks nebuvo, nors komandos strategiją vis tiek bandė remti perdavimais.

Kaip rašo AP, mače su Bulgarija olandai atliko net 633 perdavimus (bulgarai – vos 130), o kamuolį valdė 70 proc. laiko, tačiau atliko tik tris smūgius į vartų plotą.

„Mūsų futbolas turi ir vėl būti mažiau griežtas. Dešimtmečiais buvome žinomi kaip futbolo inovatoriai, tačiau dabar būtent to mūsų futbolui ir trūksta“, – bleacherreport.com sakė M.Jangsma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius