-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Trakų“ varžovas – grėsmingasis Belgrado „Partizan“

„Trakų“ futbolininkai sėkmingai įveikė pirmuosius Europos lygos atrankos barjerus, nugalėję Velso ir Kazachstano klubus, kvalifikaciniame ir pirmajame etapuose. Antrame etape laukia Serbijos vicečempionė – Belgrado „Partizan“ ekipa. Jie pirmajame etape sunkumų savo kelyje nerado – Miroslavo Djukičiaus treniruojama komanda bendru rezultatu 6:0 sutriuškino „Rudar Pljevlja“ iš Juodkalnijos.
Belgrado „Partizan“
Belgrado futbolo sirgaliai. / „Scanpix“ nuotr.

Titulų gausa – pavydėtina

Belgrado „Partizan“, kaip ir kitas Serbijos futbolo milžinas „Crvena Zvezda“, mini 73-iuosius klubo gyvavimo metus. Per šį laikotarpį, komanda, žaidžianti „Partizana“ stadione, kuris talpina beveik 33 tūkstančius žiūrovų, iškovojo net 45 titulus. Savo aukso laikus klubas išgyvena šiame amžiuje, per kurį laimėjo net 11 kartų nacionalines pirmenybes ir 7 kartus šalies taurę. Ši komanda įpratusi prie titulų, kadangi per pastaruosius 18 metų laimėjo net 18 titulų.

Patirtis Europoje ir garsūs fanai

Girdėta istorija: „Partizan“ išsiskiria savo fanais, kaip ir „Crvena zvezda“. „Partizan“ yra antras pagal populiarumą klubas Serbijoje, į savo rungtynes pritraukiantis beveik po 3,5 tūkstančio žiūrovų. Nors tai nėra įspūdingi skaičiai, sirgaliai sukuria įspūdingą atmosferą, deja, kartais perlenkia lazdą ir iš tribūnų pasigirsta rasistinės skanduotės. Europos lygos atrankoje galime tikėtis daugiau žiūrovų, nes pirmajame etape, žaisdami prieš Juodkalnijos klubą, „Partizan“ futbolininkai sulaukė daugiau nei 10 tūkstančių fanų palaikymo stadione.

„Scanpix“ nuotr./Kruvinas „Partizan“ ir „Crvena zvezda“ futbolo sirgalių susirėmimas gruodį
„Scanpix“ nuotr./Kruvinas „Partizan“ ir „Crvena zvezda“ futbolo sirgalių susirėmimas gruodį

Šiuo metu komanda užima 78 vietą pasaulio klubų reitinge, bet tai ne pagrindinis rodiklis, nes Belgrado futbolininkai dažnai įveikia ir rimtesnius varžovus Europoje.

Tai – nuo seno pažįstamas klubas Europoje, o sėkmingiausiai sužaidė 1965-66 metų sezoną, kuriame nužygiavo iki Čempionų lygos finalo ir jame tik po atkaklios kovos pralaimėjo 1:2 vienai stipriausių pasaulio komandų – Madrido „Real“.

Kalbant apie šį amžių, Belgrado ekipa du kartus žaidė Čempionų lygos grupių etape. Pastarąjį kartą Čempionų lygos finaliniame turnyre žaidė 2010-11 metų sezone, bet iškrito iš varžybų, neiškovojusi nė vieno taško.

Europos lygoje „Partizan“ lankosi dažniau ir per pastaruosius 18 metų grupių etape žaidė 8 kartus, o praėjusiame sezone net pasiekė aštunfinalį, kuriame bendru rezultatu 1:3 nusileido Viktorijos „Plzen“ iš Čekijos.

Belgrado „Partizan“ komandai žaidimas Europos lygos ar Čempionų lygos atrankose ir grupių etape yra kasdienybė, tad garsūs fanai ir patirtis aukštesnio lygio varžybose bus svarus pranašumas prieš „Trakų“ futbolininkus.

„Scanpix“ nuotr./Belgrado „Partizan“ treneris Miroslavas Djukičius.
„Scanpix“ nuotr./Belgrado „Partizan“ treneris Miroslavas Djukičius.

Žaidimo ypatybės ir lyderiai

Komandos pamatus sudaro Serbijos futbolo mokyklos auklėtiniai – sudėtyje iš 23 žaidėjų 16 yra serbai, iš kurių net keturi yra 18 metų ar jaunesni.

Juodai baltųjų ekipa pasižymi gerokai šiurkštesniu žaidimu nei „Trakai“. Per praėjusio sezono 37 rungtynes gavo 69 korteles, o trakiškiai šiemet per 19 mačų A lygoje buvo įspėti tik 26 kartus.

„Scanpix“ nuotr./Belgrado „Partizan“
„Scanpix“ nuotr./Belgrado „Partizan“

Kalbant apie silpnąsias puses, Belgrado „Partizan“ komandos žaidime galime pastebėti gana daug klaidų gynyboje. Futbolininkai dažnai nesusikalba vienas su kitu, praranda koncentraciją ir palieka laisvus priešininkų puolėjus bei praleidžia įvarčius situacijose, kuriose nėra sunku apsiginti. Puolime, priešingai nei gynyboje, ši ekipa žaidžia labai susikaupusi, puikiai atlieka namų darbus, gali paruošti staigmenų po standartinių situacijų. Serbai dažnai puolime ieško įkertančių žaidėjų į laisvus plotus ir daug įvarčių įmuša po perdavimų skersai aikštės, kai įkirtęs žaidėjas sulaukia kamuolio baudos aikštelėje. Belgrado futbolininkai taip pat mėgsta papiktnaudžiauti individualiais veiksmais, bet „Partizan“ ir iš tokių situacijų sugeba pasiekti rezultatą, nes turi stiprius ir techniškus žaidėjus.

„Scanpix“ nuotr./Belgrado „Partizan“
„Scanpix“ nuotr./Belgrado „Partizan“

Regis, bet kuris žaidėjas gali pelnyti įvartį ir prisidėti prie komandos pergalės, o komandos vartus gina ilgametis Serbijos nacionalinės rinktinės vartininkas Vladimiras Stojkovičius, šiemet sužaidęs visas trejas rungtynes pasaulio čempionate Rusijoje.

Komandos žaidimą valdo labai patyręs saugas Zoranas Tošičius, didžiąją karjeros dalį praleidęs Maskvos CSKA, o praėjusį sezoną atstovaudamas „Partizan“ komandai jis įmušė 11 įvarčių. Šis žaidėjas pasižymi labai geru kamuolio valdymu ir puikiu smūgiu.

Kitas pavojingas žaidėjas yra Ricardo Jorge Piresas Gomesas iš Žaliojo Kyšulio salų. Nors jis prie komandos prisijungė tik šį sezoną, jau įmušė 2 įvarčius Europos lygos atrankoje. Tai puolėjas, labai gerai smūgiuojantis galva ir nebijantis imtis iniciatyvos, nes turi gerą pirmąjį kamuolio lietimą, moka žaisti mažame plote ir gerai valdo kamuolį.

„Scanpix“ nuotr./Belgrado „Partizan“ puolėjas J.Piresas Gomesas
„Scanpix“ nuotr./Belgrado „Partizan“ puolėjas J.Piresas Gomesas

Dar vienas žaidėjas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį, – smulkus serbų puolėjas Ognjenas Ožegovičius. Praeitą sezoną, atvykęs į „Partizan“, serbas iškart sulaukė trenerio pasitikėjimo ir nenuvylė – pelnė 9 įvarčius, o savo žaidimu suteikė klubui energijos. Kaip ir daugelis Belgrado komandos žaidėjų, O.Ožegovičius yra techniškas, moka išsisukti būdamas kelių varžovų apsuptyje ir puikiai realizuoja 11 metrų baudinius, taip pat savyje turi tarsi slaptą greičio mygtuką, kurį paspaudus jis staigiai spurtuoja su kamuoliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius