-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trupinti Gibraltaro uolą: E.Jankauskas – apie rinktinės misiją Portugalijoje ir LFF pažadėtas premijas

Nuo savaitės pradžios jaukiame Portugalijos Albufeiros kurorte pirmajam šių metų egzaminui besiruošianti Lietuvos futbolo rinktinė deda paskutinius pasirengimo štrichus. Trečiadienio vakarą Edgaro Jankausko kariauna pagaliau atvyko į už 40 km atstumu nutolusį „Estadio Algarve“, kur surengė paskutinę treniruotę prieš UEFA Tautų lygos C diviziono pirmąją išlikimo dvikovą su Gibraltaru.
Edvinas Girdvainis ir Edgaras Jankauskas
Edvinas Girdvainis ir Edgaras Jankauskas / Mariaus Bagdono nuotr.

2013-aisiais kelią į UEFA prasimušusi Didžiosios Britanijos užjūrio teritorija kol kas gūdžiai tūno ne tik Europos geografiniame, bet ir futbolo pakrašty.

Dabar jiems tikrai ne patys geriausi laikai. Nemažai pasako faktas, kad paskutinė naujiena įkelta į Gibraltaro futbolo asociacijos oficialų puslapį yra prieš mėnesį – vasario 23-ąją.

Į rungtynes su Lietuva parduotų bilietų skaičius – dar iškalbingesnis. Gibraltaro futbolo asociacijos atstovų teigimu, rungtynes 30 tūkst. Algarvės stadione turėtų stebėti... apie 300 žiūrovų.

Nusivylimas komandos žaidimu ir rezultatais – didžiulis. Ir ne be reikalo.

Praėjusiais metais, Los Llanis, kaip vadinama Gibraltaro rinktinė, sužaidė 10 rungtynių ir pralaimėjo jas visas.

Maža to, per visas šias dvikovas urugvajiečio Julio Césaro Ribaso treniruojama komanda neįmušė nė vieno įvarčio ir praleido net 46.

Lapkritį Nicoje vykęs susitikimas su Prancūzija išvis liūdnomis raidėmis įrašytas į viso žemyno futbolo metraščius – pralaimėjimas 0:14 yra blogiausias rezultatas atrankose per visą istoriją.

426 metrų aukščio uola – pagrindinė Gibraltaro įžymybė, bet akivaizdu, kad versti kalnus futbolo aikštėje vienai jauniausių UEFA narių sekasi sunkiai.

123rf.com/Gibraltaras
123rf.com/Gibraltaras

Nepaisant skaudžių pamokų, būsimi mūsiškių priešininkai žaidžia be streso ir su meile.

Vietos futbolininkai yra gana techniški, o fizinės jėgos trūkumą stengiasi kompensuoti aistra ir entuziazmu. Visgi susidūrus su kur kas tvirtesnėmis komandomis ribotas fizinis pasirengimas dažniausiai pradeda kišti koją ir tai akivaizdžiai pastebima kalbant apie gynėjų liniją.

Kaip bebūtų, Gibraltaras nebijo žaisti „žemai“, keliais blokais, nes tik taip tesugeba.

Sutrupinti šią tankiai suręsta tvirtovę bus pagrindinis Edgaro Jankausko vyrų uždavinys.

FIFA nacionalinių rinktinių reitinge Gibraltaras užima tik 201 vietą. 138 vietoje esanti Lietuva pagaliau sutiko už save kur kas silpnesnį oponentą.

LFF nuotr./Edgaras Jankauskas Albufeiroje
LFF nuotr./Edgaras Jankauskas Albufeiroje

Bet statyti akėčias prieš arklį E.Jankauskas neskuba.

„Svarbiausia nenustebinti patiems savęs, – rungtynių išvakarėse kalbėjo Lietuvos rinktinės treneris. – Mano galva, lengviau ruoštis rungtynėms, kai žinai, ko varžovas yra vertas. Gibraltaras – tokia klastinga ir labai kovinga komanda. Jeigu jos neįvertinsime, galime turėti rimtų problemų. Be abejo, jie turi silpnų vietų, bet kad jas išnaudotume, mums reikės įdėti maksimaliai pastangų. Jei to nepadarysime, neįjungsime aukštesnių pavarų, mes būsime panaši komanda. Jie turi meistriškumo, galbūt jis kiek išnyksta, kai reikia žaisti intensyviai. Manau, kad galime žaisti greičiau už varžovus. Buitiškai išsireiškiant, turime viena pavara daugiau už oponentus. Visgi jei žaisime jų bėgiu, būsime lygūs varžovai – jie moka žaisti. Reikės pasiūlyti intensyvumą, judėjimą be kamuolio, įkirtinėjimą į erdves. Visas futbolas pirmiausia skiriasi intensyvumu – kuo komanda sugeba žaisti aukštesne sparta, tuo ji yra pavojingesnė.“

„Rytoj mūsų laukia tik pirmas kėlinys. Gibraltaras nėra pati didžiausia, bet labai kovinga komanda, svarbiausia, kad patys sužaistume pagal savo galimybes. Varžovai gal ir neįmušė įvarčio jau ilgą laiką, bet to pernelyg nesureikšminam ir ruošiamės kaip įprastai. Tikslas bus paprastas – laimėti ir nepraleisti“, – kalbėjo rinktinės gynybos ramstis Edvinas Girdvainis.

Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Edvinas Girdvainis
Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Edvinas Girdvainis

Skirtingai nei daugelį pastarųjų dvikovų, šį kartą mūsiškiams teks žaisti „pirmu“ numeriu. Visgi E.Jankauskas tiki, kad jo komanda pakankamai lanksti, kad su šiuo iššūkiu susitvarkytų.

„Nemanau, kad tai mus apsunkins, nes mes ir norime žaisti tokį futbolą, kontroliuoti kamuolį ilgiau už savo oponentą. Rytoj turėsime puikią progą išbandyti tokį žaidimo braižą ir tam esame pasiruošę. Praėję metai parodė, kad žengėme žingsnį į priekį, įgavome pasitikėjimą vienas kitu, savimi ir privalome tęsti šią liniją“, – teigė E.Jankauskas.

Treneris neslėpė, kad šiame mače veikiausiai daugiau remsis užsienio klubuose žaidžiančiais futbolininkais. Pirmiausia dėl to, jog A lygos sezonas prasidėjo visai neseniai, antra – dauguma kitų šalių lygose žaidžiančių futbolininkų rungtyniauja ant natūralios vejos, kaip ir Algarvės stadione.

„Aplinkybės diktuoja būtent tokį scenarijų. Aikštės danga, kokybė, žaidybinė praktika yra svarbūs komponentai. A lygos žaidėjai šiemet žolės dar neragavę, pasiruošimo laikotarpiai irgi skirtingi. Visgi reikia pabrėžti, kad tai yra dvejos rungtynės. Visi žaidėjai yra labai svarbios komandos detalės. Reikės visų pastangų, nes mūsų dar laukia atsakomasis mačas namuose“, – kalbėjo treneris.

nuotr. LFF/Elvio Žaldario/Edgaras Jankauskas
nuotr. LFF/Elvio Žaldario/Edgaras Jankauskas

Rungtynių išvakarėse Lietuvos rinktinės futbolininkai sulaukė paskatinimo iš Vilniaus.

Stadione Fare šį kartą nebus nė vieno Lietuvos futbolo federacijos vadovo, nes antradienio rytą vykdomojo komiteto nariai rinkosi į posėdį Liepkalnyje, kur nusprendė, kad išsaugojus vietą C divizione rinktinei būtų skirta 50 tūkst. eurų premija.

Ar žinios iš Lietuvos pridėjo papildomos motyvacijos už 4 tūkst. km palmių prieglobstyje besiruošiantiems E.Jankausko vyrams?

„Stipriausia motyvacija yra vidinė. Vaikinams taip ir pasakiau. Aišku, smagu, kai yra ir piniginė parama, bet šiose dvejose rungtynėse mums svarbiausia bus vidinė motyvacija. Tai bus savigarbos ir pagarbos šiai profesijai klausimas. Norėtųsi išlikti šiame divizione ir žaisti su stipresniais priešininkais. Aš manau, kad mes priklausome šiam divizionui, o ne tam, kuriame žais pralaimėjusi komanda. Šita motyvacija yra daug stipresnė už bet kokius pinigus“, – teigė E.Jankauskas.

Paklaustas, koks būtų geras rezultatas Portugalijoje, treneris šyptelėjo: „Pergalė. Ta migdanti priešininko neigiama statistika... Kaip ten sakoma – kuo ilgesnė serija, tuo greičiau ji baigiasi. Tikrai nenorėtume, kad jų ta serija baigtųsi rytoj, todėl į mačą žiūrime labai rimtai. Pasikartosiu – mūsų pats pagrindinis priešininkas šiame mače būsime mes matys. Mūsų nusiteikimas, noras, disciplina. Šie komponentai ir lems galutinį rezultatą.“

Lietuvos rinktinės vairininkas visiškai nesureikšmino ir to fakto, kad rungtynės Fare vyks kone tuščiame stadione.

„Tikrai žinau, kad bus palaikymas iš Lietuvos ir tie skaičiai mums visai nesvarbūs. Tautiečių palaikymas mums labai svarbus. Žinome, kad žmonėms rūpi, galbūt ne visi turėjo galimybę atvykti čia ir viską stebės per televiziją. Kiek beturėtume sirgalių, stengsimės, kad jie rungtynes paliktų su gera nuotaika, su jausmu, kad rinktinė padarė viską“, – teigė E.Jankauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius