Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

UEFA atstovas: „Kovai su sutartinėmis rungtynėmis būtinas teisėsaugos dalyvavimas“

Kovai su sutartinėmis rungtynėmis sporte būtinas įstatyminės bazės stiprinimas ir aktyvus teisėsaugos institucijų dalyvavimas. Tai pažymėjo Lietuvoje apsilankęs Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) Sąžiningo žaidimo pareigūnas Ursas Kluseris.
Ursas Kluseris
Ursas Kluseris / V.Knyzelio/LFF.lt nuotr.

Už sutartų rungtynių prevenciją atsakingas UEFA specialistas Vilniuje viešėjo Lietuvos futbolo federacijos kvietimu. Per dvi dienas svečias apsilankė svarbiausiose šalies valdžios ir sporto institucijose, susitiko su futbolo bendruomenės nariais.

Susitikimas LR Seime

Trečiadienį U.Kluseris, LFF prezidentas Julius Kvedaras ir generalinis direktorius Edvinas Eimontas apsilankė Lietuvos Respublikos Seime. Tarp susitikimo dalyvių buvo Seimo pirmininko pavaduotojas Kęstas Komskis, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas, Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Juras Požela, Kūno kultūros ir sporto departamento direktorius Klemensas Rimšelis.

U.Kluseris pažymėjo, kad sutartinės rungtynės ir manipuliacijos lažybomis – globali viso sporto problema. Rungtynių rezultatams daroma nelegali įtaka ne tik nacionaliniuose čempionatuose, bet ir tarptautinėse varžybose. Vien kasmetinė sporto statymų oficialiose pasaulio lažybų kontorose apyvarta siekia apie 500 milijardų eurų.

„Visos sporto šakos turi šią problemą, tačiau futbolas – populiariausias sportas, todėl į jo problemas atkreipiamas didžiausias dėmesys. Svarbu pažymėti, kad į sutartas rungtynes vis dažniau įsitraukia kriminalinės struktūros, – sakė UEFA specialistas – Turime įvairių priemonių kovoti su šiuo reiškiniu, tačiau esame sporto – futbolo, o ne teisėsaugos organizacija.“

U.Kluseris teigė, kad norint kovoti su sutartomis rungtynėmis būtina valdžios institucijų pagalba. Ypač trūksta specializuotos įstatyminės bazės, kuri suteiktų teisėsaugos institucijomis tvirtą pagrindą imtis veiksmų. Tokio teisinio reguliavimo atsiradimas – bendra tendencija Europos šalyse.

Trys prevencijos kryptys

Svečio pirmos dienos dienotvarkėje taip pat buvo susitikimas su Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) bei „Transparency International“ atstovais. Antrąją dieną UEFA specialistas susitiko su futbolo bendruomenės – klubų ir asociacijų darbuotojais. Savo prezentacijoje U.Kluseris pristatė lažybų verslo specifiką, sutartų rungtynių pavyzdžius, kovojant su šiuo reiškiniu iškylančius sunkumus.

Pasak UEFA Sąžiningo žaidimo pareigūno, svarbi ir vidinė prevencija – futbolo varžybų dalyviai privalo nedelsiant informuoti savo šalies federaciją bei UEFA, jei jiems siūloma nelegaliai įtakoti rungtynių rezultatus. U.Kluseris pažymėjo, kad įtarimų dėl sutartų rungtynių Lietuvoje nėra daugiau nei kitose šalyse.

LFF generalinis direktorius E.Eimontas teigė, kad nutarta dirbti trimis kryptimis: „Tai teisinės bazės stiprinimas, sporto ir teisėsaugos bendradarbiavimas operatyviniuose veiksmuose bei viešumas ir edukacija.  Problema yra kompleksinė, todėl vienos priemonės ar sprendimo taip pat neužteks.“.

Lietuvos čempionato rungtynes ketvirtus metus  stebi UEFA partnerė „Sportradar“, kuri analizuoja šimtų lažybų kontorų duomenis ir pagal lažinimosi tendencijas nustato potencialiai įtartinas rungtynes. LFF, kaip ir kitos Europos futbolo asociacijos, turi po vieną asmenį, kuris atlieka  Sąžiningumo pareigūno funkciją. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius