Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

UEFA Europos lygos finalas: „Braga“ – „Porto“

Trečiadienio vakarą Airijos sostinėje Dubline du Portugalijos klubai – „Porto“ ir „Braga“ – kovos dėl antro pagal prestižą titulo Europos futbole – UEFA Europos lygos.
„Dublin Arena“ (Dublinas, Airija)
„Dublin Arena“ (Dublinas, Airija) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Porto” – „Braga”
Turnyras UEFA Europos lyga (finalas)
Teisėjas: Carlos Velasco Carballo (Ispanija)
Stadionas: „Dublin Arena“ (Dublinas, Airija)
Data: 2011/05/18
Laikas: 21:45

UEFA Europos lyga, kuri iki 2009-ųjų metų vadinosi UEFA Taurė, yra nuo 1971-ųjų metų organizuojamas tarptautinis futbolo turnyras, apimantis visų UEFA priklausančių Europos šalių aukščiausias futbolo lygas. Turnyre gali dalyvauti klubas savo šalies pirmenybėse ar taurėje užėmęs atitinkamą vietą.

Dabartiniai Europos lygos čempionai yra Madrido „Atletico“ klubas, kuris praėjusių metų finale, vykusiame Hamburgo „HSH Nordbank Arena“ stadione, rezultatu 2-1 įveikė Londono „Fulham“ futbolininkus. Tuo tarpu daugiausiai titulų - po tris – iškovoję Turino „Juventus“, Milano „Inter“ ir „Liverpool“.

Šių metų Europos lygos finalas vyks Airijos sostinės Dublino „Aviva“ stadione, talpinačiame maždaug 51700 žiūrovų. Ši aikštė vietiniams žinoma, kaip „Lansdowne Road“, tuo tarpu UEFA ją vadina dar kitaip – „Dublin arena“. Stadionas pastatytas visai neseniai – praėjusiais metais. Jame savo rungtynes žaidžia Airijos nacionalinė futbolo rinktinė, Airijos nacionalinė regbio rinktinė ir „Leinster“ regbio klubas.

Rungtynėms teisėjaus arbitrų brigada iš Ispanijos. Pagrindinis dvikovos arbitras – Carlosas Velasco Carballo. Tai keturiasdešimties metų teisėjas, nuo 2004-ųjų metų teisėjaujantis įvairiose Ispanijos aukšiausio futbolo diviziono „La Liga“ rungtynėse, o nuo 2008-ųjų metų – ir tarptautinėse varžybose.

Šių metų finale susitiks du klubai iš Portugalijos. „Porto“ futbolininkai šio turnyro čempionais yra tapę vieną kartą, kai 2002/03-ųjų metų finale nugalėjo Glazgo „Celtic“, tuo tarpu „Braga“ futbolininkai Europos lygos finale žais pirmą kartą.

„Porto“

Portugalijos pirmenybės baigėsi tik praėjusį savaitgalį, tačiau „Porto“ šalies čempionų titulą užsitikrino dar prieš mėnesį. Verta paminėti, jog Porto miesto futbolininkai per septyniolika sezonų iškovoja jau dvyliktąjį titulą.

Komanda per 30 turų surinko 84 taškus iš 90 įmanomų ir, svarbiausia, nepatyrė nė vieno pralaimėjimo, tik tris kartus „suklupdami“ ir sužaisdami lygiosiomis. Antroje vietoje likę „Benfica“ klubo futbolininkai surinko net 21 tašku mažiau.

Praėjusį savaitgalį, paskutiniame lygos ture, „Porto“ išvykoje rungtyniavo prieš čempionato vidutiniokų „Martimo“ ekipą. Portiečiai, dėka Silvestre‘o Varelos ir Walterio įvarčių, laimėjo 2-0 ir išsivežė pergalę.

Pastarųjų metų „Porto“ statistika yra tiesiog stulbinanti. Nuo 2010-ųjų metų balandžio mėnesio ekipa sužaidė 68 rungtynes, per kurias iškovojo net 58 pergales, tik penkis kartus sužaidė lygiosiomis ir patyrė vos penkis pralaimėjimus.

„Porto“ savo kelią link Europos lygos finalo pradėjo L grupėje, kur varžėsi su Stambulo „Besiktas“ (Turkija), Vienos „Rapid“ (Austrija) ir Sofija „CSKA“ (Bulgarija) klubais. Komanda surinko 16 taškų ir užėmė pirmąją vietą grupėje.

Prasidėjus atkrintamosioms varžyboms, šešioliktfinalyje, „Porto“ rungėsi su Ispanijos „Sevilla“ klubu. Portugalai išvykoje laimėjo 2-1, o namuose pralaimėjo 1-0, tačiau bendram rezultatui esant 2-2 į kitą etapą keliavo dėl geresnio išvykos įvarčių santykio.

Aštuntfinalyje Porto miesto klubas susitiko su Maskvos „CSKA“ (Rusija) futbolininkais, kuriuos nugalėjo bendru rezultatu 3-1. Tuo tarpu ketvirtfinalyje „Porto“ pademonstravo tikrą įvarčių šou, kai net 10-3 nugalėjo kitą Rusijos komandą Maskvos „Spartak“.

Pusfinalyje Portugalijos čempionai ir toliau demonstravo puikų žaidimą. Namuose jie 5-1 įveikė Ispanijos „Villarreal“ ir, galima sakyti, per vienerias rungtynes užsitikrino vietą finale. Atsakomajame mače „Villarreal“ laimėjo 3-2, bet bendru rezultatu 7-4 į finalą pateko „Porto“.

Jei šiandien „Porto“ sugebėtų laimėti, jų vos 33-ejų metų vyriausiasis treneris Andre Villasas-Boasas taptų jaunausiu strategu istorijoje, iškovojusiu tarptautinį UEFA turnyro titulą.

Pats strategas prieš mačą kalbėjo: „Braga“ įveikė ne vieną favoritą, tačiau mes nusitaikę į šį titulą jau nuo pat turnyro pradžios. Tokį gerą sezoną laimėti šį titulą mums yra tarsi įsipareigojimas, kurį turime ir galime įvykdyti. Tiesiog turime susikoncentruoti ties savo žaidimu, kurio dėka čia ir esame“, - kalbėjo Villasas-Boasas.

„Braga“

Praėjusį sezoną Bragos miesto futbolininkai šalies pirmenybėse penkiais taškais atsiliko nuo čempionais tapusių „Benfica“ ekipos žaidėjų ir patys finišavo antroje pozicijoje. Deja, šiais metais reikalai lygoje pablogėjo dvigubai.

Dvigubai – todėl, kad šįmet bragiečiai Portugalijos pirmenybėse užėmė dvigubai žemesnę ketvirtąją vietą. Komanda per 30 turų surinko tik 46 taškus iš 90 įmanomų ir užsitikrino vietą kitų metų Europos lygos turnyre, kurį dar ir šįmet gali laimėti.

Praėjusį savaitgalį „Braga“ futbolininkai savo aikštėje žaidė prieš Lisabonos „Sporting“. Pastarieji, dėl Yannicko Djalo įvarčio, laimėjo rezultatu 1-0 ir dėka šios pergalės paskutiniame ture turnyrinėje lentelėje aplenkė „Braga“.

„Braga“ klubas pirmąją šio sezono dalį žaidė UEFA Čempionų lygos turnyro H grupėje, kur varžėsi su Donecko „Shakhtar“ (Ukraina), Londono „Arsenal“ (Anglija) ir Belgrado „Partizan“ (Serbija) klubais. Čia užėmė trečią vietą ir pateko į Europos lygą.

Į naują turnyrą „atvykę“ bragiečiai šešioliktfinalio etape turėjo grumtis su mūsų kaimyninės Lenkijos čempionų Poznanės „Lech“ futbolininkais. Juos portugalai nugalėjo bendru rezultatu 2-1.

Aštuntfinalyje teko žymiai stipresnis ir grėsmingesnis varžovas – Anglijos „Liverpool“ klubas. Turbūt kiek netikėtai, bet „Braga“ sugebėjo laimėti bendru rezultatu 1-0. Tuo tarpu ketvirtfinalio etapas buvo praeitais dėl geresnio išvykos įvarčių santykio, kai lygiosiomis 1-1 baigėsi kova prieš ukrainiečius Kijevo „Dynamo“ žaidėjus.

Paskutinėje stotelėje prieš finalą „Braga“ ekipai teko pažįstamas priešininkas iš tų pačių Portugalijos pirmenybių – Lisabonos „Benfica“ klubas. Išvykoje pralaimėję 1-2, vėliau bragiečiai namuose laimėjo 1-0 ir dėl geresnio išvykos įvarčio santykio pateko į finalą.

„Braga“ vyriausiasis treneris Domingosas Pacienca prieš rungtynes kalbėjo: „Didžiuojuosi pirmą kartą atvedęs jau 90 metų egzistuojantį klubą į šio turnyro finalą. Tai sapnas iš kurio nesinori pabusti. Noriu sapnuoti dar vieną dieną, o atsibudęs laikyti titulą savo rankose“.

„Esame labai susikoncentravę ties šia taure. Noriu pamatyti, kaip ją kelia mano žaidėjai. Turėjau bemiegę naktį, galvodamas apie šias rungtynes. Likimas yra šiek tiek ironiškas, todėl mes ir kovosime būtent prieš „Porto“ komandą“, - užbaigė Pacienca.

Nepaisant to, jog „Braga“ pateko į Europos lygos finalą, strategas jau apsisprendė palikti komandą po šio sezono, o dabartinis vienintelis jo troškimas yra išeiti aukštai pakelta galva, iškovojus prestižinį titulą.

Paskutiniai penki „Porto“ rezultatai:

„Maritimo“ 0 – 2 „Porto“
„Porto“ 3 – 3 „Ferreira“
„Villarreal“ 3 – 2 „Porto“
„Setubal“ 0 – 4 „Porto“
„Porto“ 5 – 1 „Villarreal“

Paskutiniai penki „Braga“ rezultatai:

„Braga“ 0 – 1 „Sporting“
„Academica“ 0 – 0 „Braga“
„Braga“ 1 – 0 „Benfica“
„Braga“ 0 – 0 „Leiria“
„Benfica“ 2 – 1 „Braga“

Prognozuojama startinė „Porto“ sudėtis: (4-3-3) Helton – Sapunaru, Rolando, Maicon, Alvaro Pereira – Guarin, Fernando, Moutinho – Hulk, Falcao, Varela.

Prognozuojama startinė „Braga“ sudėtis: (4-4-2) Artur – Garcia, Rodriguez, Paulao, Silvio – Alan, Vandinho, Custodio, Viana – Lima, Meyong.

Įdomus faktas: Nors abi komandos kiekvienais metais bent po du kartus susitinka Portugalijos pirmenybėse, tačiau tarptautiniame turnyre kovos pirmą kartą. Tai pirmoji jų dvikova vyksianti užsienyje. Iš viso šios ekipos tarpusavyje yra kovojusios 131 rungtynėse. „Porto“ laimėjo 92, „Braga“ – 17, o 22 susitikimai baigėsi lygiosiomis.

Įdomus faktas: „Porto“ puolėjas Radamelas Falcao, šį sezoną Europos lygoje įmušdamas 16 įvarčių, pagerino turnyro rekordą. Iki šiol jis priklausė legendiniam Miuncheno „Bayern“ klubo puolėjui Jurgenui Klinsmannui, kuris 1995/96-ųjų metų sezone pasižymėjo 15 kartų.

Įdomus faktas: Šių metų Europos lygoje „Porto“ futbolininkai įmušė 36 įvarčius, o „Braga“ – šešis. „Porto“ ekipa į vartų plotą pataikė 99 kartus, tuo tarpu „Braga“ varžovams tiksliais smūgiais grąsino 28 kartus. Tačiau nereikia pamiršti, jog „Braga” pirmąją sezono dalį žaidė ne Europos, bet Čempionų lygoje.

Įdomus faktas: Dar niekad joks UEFA organizuojamo turnyro finalas nevyko tarp klubų, įsikūrusių taip arti vienas kito. Tarp Porto ir Bragos miestų yra vos 47 kilometrų atstumas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius