Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Urbonas apie milžinišką „Žalgirio“ ir „Sevilla“ biudžetų skirtumą: „Na ir kas?“

Vilniaus „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Valdas Urbonas paskutinis žengė ant Sevilijos Ramono Sanchezo Pizjuano stadiono vejos. Ramiai vienas nužingsniavęs prie vartų ir treptelėdamas pėda kelis sykius patikrinęs aikštės kokybę, 50-etis panevėžietis sušvilpė treniruotės pradžią. Valandą trukusių pratybų metu įtampos nebuvo nė ženklo – panašu, jog žalgiriečiai įsiklausė į trenerio žodžius ir ketvirtadienio Europos lygos dvikovą su garsiuoju „Sevilla“ klubu pasitinka ne virpindami kinkas, o šypsodamiesi.
Valdas Urbonas
Valdas Urbonas / Evaldo Gelumbausko nuotr.

Keliolika minučių prieš treniruotę V.Urbonas dar susitiko su nedidele saujele vietos žiniasklaidos atstovų bei pateikė trumpą komentarą apie rungtynes.

Angliškai bendrauti nusiteikęs strategas netikėtai nustebo, kai „Sevilla“ klubo atstovas paprašė jo mintimis dalintis lietuviškai, įsiklausant į taip pat gimtąja kalba instrukcijas davusią vertėją. Pastaroji tą pačią akimirką vietiniams viską vertė į ispanų kalbą.

Penkis kartus Europos lygos masyvų trofėjų virš savo galvų kėlusių „Sevilla“ futbolininkų tvirtovėje – viskas sustyguota iki smulkmenų. Pavyzdžiui, „Žalgiriui“ skirtas viešbutis – „nH Collection“. Nuo jo iki stadiono – vos penkios minutės autobusu arba penkiolika – pėsčiomis.

Po komandos vakarienės „Žalgirio“ treneris susitiko su 15min žurnalistu ir pasidalijo mintimis apie ketvirtadienio vakarą laukiantį istorinį mūšį.

– Ką reiškia jūsų „Žalgiriui“ rungtynės prieš tokio lygio varžovą? – pradėjome pokalbį su V.Urbonu.

– Reiškia daug. Ir ne tik mums. Juk atstovaujame ne tik savo klubui, bet ir visai Lietuvai, visam mūsų klubiniam futbolui. Labai džiaugiuosi, kad gyvenimas mestelėjo mums šią progą ir galimybę. Pabūti tikroje futbolo aplinkoje yra nepaprastai džiugu.

– Įveikus „Vaduz“ klubą, jūs iš karto pareiškėte, kad tai, ką privalėjo padaryti, „Žalgiris“ jau padarė, o dabar belieka tik mėgautis aukščiausio lygio futbolu. Ar praėjus savaitei ir kiek aprimus aistroms manote taip pat? Galbūt paslapčia kirba mintis, kad visgi galite andalūzams įkąsti?

– Įprastai nekalbu vadovaudamasis emocijomis. Tuomet stengiausi būti tiesiog atviras. Tą patį galiu pasakyti ir dabar. Mano nuomone, pirmieji du etapai klubui buvo labai svarbūs ir mes sugebėjome juos peršokti. Dabar mėgausimės nuostabia futbolo atmosfera, bet aš nepasakiau nė žodžio, kad eisime į aikštę iš karto rankose laikydami baltas vėliavas. Ruošiamės, kaip ir kiekvienoms rungtynėms, bet aš puikiai matau, kad žaidėjų motyvuoti ir nuteikti tikrai nereikia.

– Kokiose vietose „Sevilla“ yra pažeidžiamiausia?

– Varžovus stebėjome ir analizavome, esame pasidarę tam tikras išvadas, tačiau aš kur kas labiau esu linkęs koncentruoti dėmesį į savo komandos žaidimo modeliavimą ir plano išpildymą. Stengsimės koncentruotis į savo uždavinius.

Sauliaus Čirbos nuotr./Valdas Urbonas
Sauliaus Čirbos nuotr./Valdas Urbonas

– Jūsų trenerio karjeroje šis mačas taip pat – vienas didžiausių iššūkių. Sutinkate su tuo?

– Be abejo. Nėra ką slėpti. Džiaugiuosi už visus: tiek už žaidėjus, tiek už klubą, tiek už save. Bet papildomos įtampos dėl to nejaučiu. Žinoma, artėjant rungtynėms jauduliukas kils, bet tikrai nemanau, kad sutrukdys mums siekti savo tikslų.

– O vyrai? Ar jų veiduose įžvelgiate papildomą emocinį užtaisą?

– Norėčiau, kad visi mano žaidėjai pirmiausia suprastų, kad futbolas – tai žaidimas. Neturėtume savęs sureikšminti ar juo labiau kaustyti. Ne mes pirmi, ne mes – paskutiniai. Tiesiog turime suprasti, jog Lietuvos klubiniam futbolui tokie šansai pasitaiko nepaprastai retai. Nacionalinių rinktinių lygyje burtai dar gali suvesti su vienu ar kitu Europos futbolo grandu kaip Vokietija, Italija ar Anglija, bet klubiniame lygmenyje – tai nepaprastai retas atvejis. Mums pasitaikė geras šansas, kuriuo turime mėgautis.

Norėčiau, kad visi mano žaidėjai pirmiausia suprastų, kad futbolas – tai žaidimas. Neturėtume savęs sureikšminti ar juo labiau kaustyti.

– Tai – svajonės išsipildymas, ar geriau būtų buvę kautis su kur kas silpnesniu priešininku, tarkim, Marijampolės „Sūduvai“ tekusiais latviais?

– Tai ne svajonės išsipildymas, tai tiesiog burtai. Jei jie taip krito, mes turime šį iššūkį priimti. Galima į kiekvieną situaciją žvelgti dvejopai, bet aš noriu pirmiausia matyti teigiamus aspektus. Gavome iš tiesų labai pajėgų priešininką, žaisdami su kuriuo, galime gauti daug naudingos patirties.

Alfredo Pliadžio nuotr./Liviu Antalis ir Valdas Urbonas
Alfredo Pliadžio nuotr./Liviu Antalis ir Valdas Urbonas

– Sutiktumėte, kad ir psichologinės įtampos prieš ketvirtadienio mačą yra kur kas mažiau nei pirmuose dviejuose atrankos etapuose, kai žaidėte prieš komandas, kurias privalėjote įveikti?

– Sutikčiau. Įtampos dabar jau tikrai nėra – visi suprantame, kad „Sevilla“ labai pajėgus priešininkas, kuris yra aiškus šios poros favoritas. Psichologinis aspektas meškos paslaugą gali padaryti jau rungtynių metu, kai futbolininkai supras, kad žaidžiame prieš tikrai labai pajėgų varžovą. Bet motyvuoti tikrai nieko nereikia. Turime ne vieną pavyzdį, kai geriausias rungtynes futbolininkai sužaidė būtent prieš stipriausius priešininkus. Žaidėjai bus priversti spausti maksimumą ir kitokių variantų čia būti negali. Jei to nesuprasime, gali baigtis liūdnai.

Žaidėjai bus priversti spausti maksimumą ir kitokių variantų čia būti negali. Jei to nesuprasime, gali baigtis liūdnai.

– Pirmos rungtynės priešo teritorijoje – privalumas ar papildoma našta?

– Sunku pasakyti. Turbūt viską matysime tik po to, kai sužaisime abejas rungtynes. Emociškai galbūt su tokiu stipriu priešininku būtų buvę geriau pradėti namuose, bet jokių pasiteisinimų neieškome. Svarbiausia, kad laikytumėmės drausmės ir vykdytume savo užduotis aikštėje.

Sauliaus Čirbos nuotr./Valdas Urbonas
Sauliaus Čirbos nuotr./Valdas Urbonas

– „Žalgirio“ metinis biudžetas – 2 mln. eurų. „Sevilla“ piniginėje – 220 mln. ir gausus būrys Ispanijos, Argentinos, Prancūzijos, Kolumbijos rinktinių futbolininkų, kurie prieš kelias savaites dalyvavo pasaulio čempionate. Ar šie skaičiai ir milžiniška praraja kaip nors veikia?

– Toks faktorius egzistuoja, bet vertinti jo nenoriu niekaip. Stebėdamas Budapešto „Ujpešt“ ir „Sevilla“ rungtynes, išgirdau (V.Urbonas yra žaidęs vengrų „Videoton“ ir „Gazszer“ klubuose – aut.past.) palyginimą, jog šių komandų biudžetai skiriasi daugiau nei 30 kartų. Jei pro tą pačią prizmę vertinsime mes, praraja bus dar ženklesnė – virš 100 kartų. Skaičiai – ne mūsų pusėje, bet ne tai yra lemiamas faktorius. Mes tiesiog puikiai suprantame, kur esame ir su kuo žaidžiame.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius